Lietuvos garsenybės paatviravo apie populiarumo kainą

Apie pramogų pasaulio herojus sklando galybė gandų: vieni neva labai susireikšminę, kiti – pasipūtę, treti yra savo priklausomybių vergai, ketvirti – skandalistai. Ką apie tai mano patys apkalbamieji? Ar sunku gyventi jaučiant nuolatinį dėmesį?

Grupės ŽAS narys L.Zareckas-Choras su kolegomis specialiai keldavo skandalus, kad nuolatos būtų dėmesio centre.
Grupės ŽAS narys L.Zareckas-Choras su kolegomis specialiai keldavo skandalus, kad nuolatos būtų dėmesio centre.
„Pasikėlęs debilas, visiems skolingas, bankrutavęs, asilas, idiotas, bet gražus“, – tokių epitetų iš aplinkinių yra sulaukęs aktorius R.Rudokas.
„Pasikėlęs debilas, visiems skolingas, bankrutavęs, asilas, idiotas, bet gražus“, – tokių epitetų iš aplinkinių yra sulaukęs aktorius R.Rudokas.
Aktorei L.Kalpokaitei populiarumas yra suteikęs ir malonių akimirkų, ir nelabai smagių išgyvenimų.
Aktorei L.Kalpokaitei populiarumas yra suteikęs ir malonių akimirkų, ir nelabai smagių išgyvenimų.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 15, 2022, 9:50 AM, atnaujinta Dec 15, 2022, 10:11 AM

Mylimi herojai. Arba apkalbų taikinys. Arba legendos. Arba skandalų dalyviai. Geros žinios ar blogos, jie – amžinai ant bangos. Tai – pramogų pasaulio, televizijos, teatro ir kitų sferų atstovai, kurie visada yra visuomenės akiratyje. Kaip jiems sekasi gyventi tokio viešumo sąlygomis ir kokią kainą už savo populiarumą moka Lietuvos numylėtiniai?

Aktorius Ramūnas Rudokas (54 m.) populiarus daugybę metų, galima net sakyti – nuo neatmenamų laikų, tad ir įvairiausios patirties – tiek malonios, tiek nelabai – yra sočiai sukaupęs.

Kokių gandų apie save per tą laiką jis yra prisiklausęs?

„Pasikėlęs debilas, visiems skolingas, bankrutavęs, asilas, idiotas, bet gražus“, – plačiai šypsodamasis vardijo aktorius LNK laidoje „KK2 penktadienis“ ir pridūrė, kad visi tie epitetai nėra laužti iš piršto: kiekvieno žmogaus gyvenime visko pasitaiko, o daugybę metų būnant viešumoje tenka susidurti ne tik su simpatijomis.

Ilgainiui garsenybės užsiaugina storą odą, išmoksta nereaguoti į dirginančius signalus, sklindančius iš aplinkos, bet anaiptol ne visada tai pavyksta jų artimiesiems.

Štai ir R.Rudokas negali pamiršti košmaro, kurį dėl jo populiarumo teko patirti brangiems žmonėms.

„Tai baisiausias dalykas, kuris yra atsitikęs man apkalbų lygiu. Vieną rytą žurnalistai parašė, kad Ramūnas Rudokas, tokių ir tokių metų gimimo, žuvo avarijoje tam tikroje Lietuvos vietoje.

Buvo pridėta mano nuotrauka. Perskaičiusi mama pateko į ligoninę, vos negavo infarkto.

Paskui straipsnį išėmė iš interneto žinių portalo – pasirodo, žuvo daug vyresnis žmogus, taip pat Ramūnas Rudokas.

Žurnalistams sakau, gal atsiprašykite. O man atsako: mes ir taip jums reklamą darome“, – nemaloniais įspūdžiais dalijosi teatro, kino, TV serialų aktorius.

Maža to, jam dar buvo klijuojamas narkobarono titulas.

Tai atsitiko po to, kai, pradėjęs auginti pluoštines kanapes, jis atsidūrė policijos akiratyje.

„Jaučiuosi tarsi žengęs pirmąjį žingsnį link nuostabaus augalo, pluoštinių kanapių, auginimo ir perdirbimo legalizavimo Lietuvoje. Augalo, kuris neturi kvaitulinės koncentracijos. Pradėjome verslą neprašę ir negavę jokių leidimų, žinodami, kad Europos Sąjungoje tai galima daryti. Atsivežę Europoje sertifikuotų sėklų Rokiškio rajone, ūkininko žemėje, užsiauginome 6 hektarų plotą ir tai buvo precedentas.

Mus pusę metų sekė policija, laukė, kol atvažiuos narkomanai pjauti galvučių. Bet pluoštinis augalas atrodo visaip kitaip nei narkotinis, medicininis.

Žodžiu, 6 hektarai narkotikų, situaciją valdo Rudokas. Po pusės metų atvažiavo kombainas ir padėjo kulti sėklas. Patrulis iš krūmų paskambino policijos komisarui ir pasiteiravo, ką daryti.

Kombaino vairuotoją su antrankiais uždarė į areštinę.

Mes su draugu važiavome jo vaduoti. Spaudoje pasirodė antraštės „Ramūnas Rudokas – narkobaronas“, – emocingai pasakojo R.Rudokas.

Duoklę populiarumui turi atiduoti ir aktorė Larisa Kalpokaitė (64 m.): moteris beveik neturi galimybių pasislėpti nuo gerbėjų ar norinčiųjų susipažinti gatvėje, parduotuvėje. Ar ją tai trikdo?

Būna visaip – štai neseniai Gedimino prospektu Vilniuje einančią aktorę sustabdė praeivė, pagyrė, kad labai gražiai atrodo, ir apkabino.

„Kai pasako, kad gražiai atrodau, norisi atsakyti, jog galite dar kartą apkabinti“, – kvatojo aktorė, kurios nuomone, lietuviai vis dėlto yra santūrūs žmonės: šypsosi, pasisveikina, bet gyventi tikrai netrukdo.

Antra vertus, kartais populiarumas padeda gyvenime. L.Kalpokaitė papasakojo štai tokį epizodą: „Vairuoju ir mane sustabdo policija. Tuomet kaip tik rodė itin populiarų serialą „Nekviesta meilė“, kuriame vaidinau.

Esu su kepure, žiema. Vyras sako: tik greičiau nusiimk kepurę. Nusiimu, plaukai pasklinda. Prieina policininkas, pamato mane ir sako: „Ooo, ponia, baigėsi jūsų automobilio draudimo poliso galiojimo laikas.“

Aš iš tikrųjų buvau pamiršusi jį pratęsti. Bet policininkas mane paleido. Ačiū jam, buvo vienas tų atvejų, kai populiarumas padeda.“

Dėl savo populiarumo Larisa buvo užsidirbusi ir pravardę – žmonės ją vadino Baroniene, serialo „Nekviesta meilė“ herojės, kurią ji vaidino, pavarde.

„Kai „Nekviesta meilė“ taip išpopuliarėjo, išsigandau, kad Baronienės vardas prilips amžiams.

O labiausiai baiminausi, kad manęs neimtų tapatinti su Baroniene.

Ir ne veltui baiminausi – atėjusi į svečius pas draugę iš jos tėvo, su kuriuo seniai pažįstami, išgirdau repliką, kad jis nemanęs, jog aš esu tokia pikta. Nors tai ne aš, o Baronienė pikta.

Esu labai laiminga, kad neapsiribojau tik šiuo serialu, po jo buvo kitų, be to, darbų teatre, ir visi kaip ir pamiršo tą Baronienę.

Bet buvo kelerių metų laikotarpis, kai einu per kiemą, ketvirtokės penktokės mergaitės supasi sūpynėmis ir viena sako: „Žiūrėk, žiūrėk, Baronienė eina.“

Kita nesutinka: „Ne, jos vardas Larisa.“ Tad paklauskim, ar ji Larisa, ar Baronienė“, – prisiminė aktorė dar 2007-aisiais pradėtą rodyti kelių šimtų serijų TV serialą ir su juo susijusius savo išgyvenimus.

Šio serialo populiarumo vaisių paragavo ir aktorė Inga Jankauskaitė (41 m.), vaidinusi Baronienės dukterį Mėtą.

„Man atrodo, kad visi „Nekviestoje meilėje“ vaidinę aktoriai buvo sutapatinti su personažais, aš irgi esu gavusi į kailį už Mėtos elgesį – atvedusi vaiką į polikliniką eilėje prie gydytojos kabineto išgirdau šalia sėdinčios tetulės priekaištus, kad netinkamai elgiuosi su Sauliaus Balandžio personažu, jis esąs visai neblogas žmogus.

Ilgai galvojau, kaip žmogus gali neatskirti, kur tikrovė, kur vaidyba, bet, pasirodo, taip gali būti“, – samprotavo Inga.

Praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio viduryje, apie 1996-uosius, susiformavusi ir milžiniško populiarumo sulaukusi grupė ŽAS nebekoncertuoja, nors niekada nepaskelbė, kad iširo.

Tačiau kai kolektyvas pasiekia legendos statusą, jo kai kam vis prireikia.

Vieno grupės nario Lino Zarecko-Choro (48 m.) smagiu vertinimu, šiemet „žasų“ poreikio lygis – keturi šimtai procentų: pernai nebuvo nė vieno kvietimo koncertuoti, šiemet – jau keturi.

Jis viliasi, kad kada nors gal pasieks ir tūkstantį šešis šimtus pro centų, t.y. šešiolikos kvietimų koncertuoti.

Vis dėlto gerbėjų gatvėje jis vis dar atpažįstamas kaip buvęs grupės ŽAS narys. Antai prieš kurį laiką Linas lankėsi Bistrampolio dvare ir viena vyresnio amžiaus moteris, susidūrusi su juo ant tiltelio, net atšoko: „O, „žasas“!“

Pasak Lino, susigrąžinti šlovę jam labai padėjo buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga – suerzintas valdžios planų apmokestinti cukrų L.Zareckas metė jam iššūkį ir pakvietė palenktyniauti bėgant trumpą distanciją, pasigalynėti, kas sveikesnis – ar tas, kuris neriboja cukraus vartojimo, ar tas, kuris skaičiuoja kiekvieną gramą. Juolab kad A.Veryga jaunesnis už L.Zarecką.

„Žasai“ nesulaukdavo tiek žiniasklaidos dėmesio, kiek sulaukiau tada atėjęs į Vingio parką Vilniuje palenktyniauti su A.Veryga – bėgimą tiesiogiai transliavo visos televizijos“, – gal kiek ir sumenkino buvusį grupės ŽAS populiarumą vienas jo narių.

Anuomet, pasiekę savo karjeros viršūnę, grupės nariai buvo vadinami skandalistais ir skandalus jie kūrė specialiai.

„Siekėme būti skandalistai, tai mums leido būti pamišėliais, mes džiaugiamės, kad, būdami jau brandaus proto (bent jau taip mums tada atrodė), galime daryti nesąmones ir iš to juoktis.

Mėtėme fotelius iš viešbučio 7 aukšto Palangoje, daužėme veidrodžius sporto rūmuose, buvo rokenrolas. Labai smagu, kad galėjome daryti dideles nesąmones.

Pamenu, kaip televizijos laidoje „Be proto“ išnaudojome viską, ką galima televizijoje parodyti ir kam nereikia didelių investicijų. Sumanėme patirti, ką reiškia būnant suaugusiam myžti į kelnes.

Nusipirkome alaus, nuvažiavome į pirtį, įjungėme kameras. Gėrėme gėrėme tą alų, nes, patikėkite, brandžiam žmogui nėra lengva prisiversti šlapintis į kelnes. Bet kai pradėjome tai daryti ir vienas kitą filmuoti, patyrėme vieną didžiausių isterinio juoko priepuolių.

Kai nufilmavome tą medžiagą, važiavau automobiliu ir galvojau: kokie laikai atėjo! Mes tą padarėme ir tai parodys „telikas“! Ir parodė!“ – apie keisčiausią ŽAS eksperimentą pasakojo L.Zareckas-Choras, kartu atskleisdamas, kad dėl populiarumo kai kurie žmonės pasiryžę viskam ir niekas jų netrikdo.

Visiškai kitaip mano kaunietis grupės „Rondo“ lyderis Aleksandras Ivanauskas-Fara (65 m.), kurį pažįsta visa Lietuva. Populiarumas, pasak vyro, įpareigoja niekur nesielgti chamiškai, neįsivaizduoti esant aukštesniam už visus, viską žinančiam, visus auklėjančiam.

„Populiarumas įpareigoja, – teigė Fara. – Reikia būti kultūringam, mandagiam, švelniam, ant nieko nerėkti – aš toks ir esu.“

Kaip Fara ir „Rondo“ yra Kauno legenda, Klaipėdos legenda yra grupė „Studija“, triuškinanti gyvavimo trukmės rekordus ir šių metų lapkričio 9-ąją paminėjusi 44-ąjį gimtadienį, bei jos lyderis Stepas Januška (64 m.). Ar jam yra taip buvę, kad populiarumas taptų našta?

„Našta netapo, bet įvairiais gyvenimo laikotarpiais buvo skirtingos populiarumo formos, – sakė dainininkas. – Žiauriausia, kai negali pereiti per kiemą, nes visi vaikai bėga iš paskos ir prasivardžiuoja arba dainuoja tavo dainas.

(Čia neištvėrė A.I vanauskas-Fara: „Stepai, tau pasisekė, iš paskos bėga vaikai, o mano dainas dainuoja alkoholikai.“)

Jeigu normaliai prieina žmogus ir tik paprašo nusifotografuoti arba autografo netikėtoje vietoje – pavyzdžiui, stovi eilėje prie kasos, o kas nors iš priekio užlenda ir paprašo pasirašyti, kasininkė žiūri išpūtusi akis, kas čia vyksta, – su tuo susitaikai, tai toks gyvenimo šarmas. Pasitaiko netikėtumų, bet šiaip tai nėra našta.“

Parengė Eleonora BAČYTĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.