Angelo Badalamenti muziką „Tvin Pykso miesteliui“ kūrė neįprastai

Nuo vidurinės mokyklos Brukline mokytojo iki vieno garsiausių kino industrijos kompozitorių – tokį kelią nuėjo amerikiečių kompozitorius ir pianistas Angelo Badalamenti, žinomas iš muzikos Davido Lyncho filmams. Gruodžio 11-ąją jis mirė sulaukęs 85 metų.

Per savo gyvenimą A.Badalamenti sukūrė muziką daugiau kaip 70 kino filmų ir TV serialų.<br>AP /„Scanpix“ nuotr.
Per savo gyvenimą A.Badalamenti sukūrė muziką daugiau kaip 70 kino filmų ir TV serialų.<br>AP /„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2022, 10:45 AM

Apie A.Badalamenti mirtį leidiniui „Hollywood Reporter“ pranešė jo dukterėčia Frances Badalamenti. Pasak jos, muzikantas užgeso sekmadienį dėl natūralių priežasčių, apsuptas šeimos narių savo namuose Linkolno Parke Naujajame Džersyje.

Būsimasis kompozitorius pasaulį išvydo Brukline 1937 metais išeivių iš Italijos šeimoje. Tėvas turėjo žuvų turgų, vyresnysis brolis grojo trimitu.

Nuo aštuonerių A.Badalamenti pradėjo mokytis skambinti pianinu. Jis mokėsi Lafayette’o aukštojoje mokykloje, vėliau gavo stipendiją studijuoti Eastmano muzikos mokykloje Ročesteryje Niujorko valstijoje, bet po dvejų metų perėjo į Manhatano muzikos mokyklą, kurią baigė magistro laipsniu 1959-aisiais.

Po studijų A.Badalamenti dėstė muziką septintokams vidurinėje mokykloje Brukline.

Per savo ilgą karjerą kompozitorius bendradarbiavo iš esmės su visų žanrų dainininkais – su Nina Simone, Nancy Wilson, Shirley Bassey, Patti Austin, Davidu Bowie, Paulu McCartney, Liza Minnelli, grupės „Pet Shop Boys“ atlikėjais ir Dolores O’Riordan, grupės „The Cranberries“ soliste.  

Per savo gyvenimą jis sukūrė muziką daugiau kaip 70 kino filmų ir TV serialų.  

Vienas garsiausių jo kūrinių – „širdį verianti ir nežemiška“ D.Lyncho serialo „Tvin Pykso miestelis“ muzikinė tema.

O jo kompozicija „Fakelo tema“ nuskambėjo 1992-aisiais Barselonoje per olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją – jai skambant lankininko paleista ugninė strėlė uždegė olimpinę ugnį.

Muzikantas buvo apdovanotas už gyvenimo nuopelnus per „World Soundtrack Awards“ ceremoniją 2008-aisiais, po trejų metų gavo prestižinę ASCAP (Amerikos kompozitorių, autorių ir leidėjų draugijos) Henry Mancini premiją.

Be dukterėčios, gyva liko žmona Lonny, dailininkė, kurią jis vedė 1968-aisiais, ir duktė Danielle.

Su režisieriumi D.Lynchu A.Badalamenti pradėjo bendradarbiauti per filmo „Mėlynas aksomas“ („Blue Velvet“) filmavimą.

Kompozitorius buvo pasamdytas aktorės Isabellos Rossellini dainavimo mokytoju. D.Lynchas negalėjo gauti dainos, kurią turėjo atlikti aktorė, teisių.

Tada režisierius sugalvojo eiles, o kompozitorius joms sukūrė muziką. Taip atsirado kompozicija „Mysteries of Love“ – „Meilės paslaptys“.

„Kai pradėjome dirbti kartu, tarp mūsų iškart atsirado savitarpio supratimas – aš nieko nenutuokiu apie muziką, tačiau mane išties domina nuotaika ir garso efektai.

Dirbdamas su Angelo pradėjau daug suprasti apie garso efektus ir muziką, suvokiau, kokie jie artimi“, – sakė D.Lynchas 2005-aisiais dienraščiui „The New York Times“.

A.Badalamenti tuomet pridūrė, kad „D.Lyncho vizualinę raišką labai paveikė muzika“.

„Muzikos tempas padeda jam nustatyti aktorių, jų dialogų, judėjimo tempą. Jis sėdėjo šalia manęs prie klaviatūros ir pasakojo, apie ką galvoja, kol aš improvizavau partitūrą.

Beveik visas „Tvin Pyksas“ sukurtas taip, aš nemačiau nė vieno kadro, bent jau bandomojo varianto“, – pasakojo kompozitorius.

Pasak A.Badalamenti, jis dažnai užsukdavo į filmavimo aikštelę ir gyvai grojo filmavimo metu, kad aktoriai galėtų pajusti nuotaiką.

1990 metais A.Badalamenti gavo „Grammy“ premiją už pagrindinę muzikinę serialo temą, taip pat tris „Emmy“ nominacijas už darbą „Tvin Pykse“.

Leidinio „The Hollywood Reporter“ duomenimis, serialo garso takelis tapo auksinis 25 šalyse.

Režisieriaus ir kompozitoriaus bendradarbiavimas nenutrūko ir vėliau – pavyzdžiui, A.Badalamenti sukūrė muziką D.Lyncho filmams „Malholando kelias“ („Mulholland Drive“) ir „Pamirštas greitkelis“ („Lost Highway“).

Kompozitorius netgi suvaidino dėl espreso pamišusį gangsterį Luidžį Kastiljanį „Malholando kelyje“.

Parengė Matilda Aleksandravičė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.