Benedictui Cumberbatchui gresia bausmė už protėvių nuodėmes

Barbadoso vyriausybė deda daug pastangų, kad prisiteistų materialinę kompensaciją iš britų, kurių protėviai buvo vergvaldžiai. Tų žmonių sąraše netikėtai atsidūrė britų aktorius Benedictas Cumberbatchas (46 m.) – „Oskaro“ nominantas, žinomas iš Šerloko Holmso, daktaro Streindžo ir kitų kino bei teatro vaidmenų.

Filme „12 vergovės metų“ B.Cumberbatchas (kairėje) įkūnijo vergvaldį, o Chiwetelis Ejoforas – smuikininką.
Filme „12 vergovės metų“ B.Cumberbatchas (kairėje) įkūnijo vergvaldį, o Chiwetelis Ejoforas – smuikininką.
Barbadoso vyriausybė siekia prisiteisti materialinę kompensaciją iš britų, kurių protėviai buvo vergvaldžiai.
Barbadoso vyriausybė siekia prisiteisti materialinę kompensaciją iš britų, kurių protėviai buvo vergvaldžiai.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-01-17 18:13

Kaip pranešė dienraštis „The Daily Telegraph“, B.Cumberbatcho šeima ateityje gali susidurti su ieškiniu dėl savo istorinių ryšių su Barbadoso vergvaldžiais. Mat 1728 metais aktoriaus septintos kartos prosenelis Abrahamas Cumberbatchas salos šiaurėje nusipirko Klelendo plantaciją su 250 vergų ir valdė ją 100 metų, kol Didžiojoje Britanijoje 1833-iaisiais buvo panaikinta vergija.

Be to, po vergijos panaikinimo „Šerloko“ žvaigždės protėviai iš Didžiosios Britanijos valdžios gavo 6 tūkst. svarų sterlingų kompensaciją už prarastą „gyvąją nuosavybę“ – pagal dabartinį piniginį ekvivalentą tai prilygsta maždaug 3,6 mln. svarų sterlingų.

Dabar Barbadoso vyriausybė kovoja už tai, kad vergvaldžių palikuoniai sumokėtų šaliai teisėtas reparacijas.

„Visų iš vergvaldystės naudos turėjusių baltųjų plantacijų savininkų palikuonių derėtų paprašyti atlyginti nuostolius. Tarp jų – ir B.Cumberbatcho šeimos“, – pareiškė Karibų judėjimo už taiką ir integraciją generalinis sekretorius Davidas Denny.

Į klausimą apie ieškinio B.Cumberbatcho šeimai perspektyvas Barbadoso nacionalinės reparacijų komisijos vadovo pavaduotojas Davidas Comissiongas atsakė, kad kol kas „procesas yra ankstyvojoje stadijoje“: „Mes pačioje kelio pradžioje. Didžioji šios istorijos dalis tik pradeda skleistis.“

Pats B.Cumberbatchas nuoširdžiai atgailauja dėl savo protėvių ryšių su vergvaldyste.

Kaip rašė „The Daily Telegraph“, būtent dėl šio savo šeimos istorijos puslapio aktorius suvaidino Didžiosios Britanijos premjerą Williamą Pittą jaunesnįjį istorinėje dramoje „Nuostabioji malonė“ („Amazing Grace“, 2006 m.).

Režisieriaus Michaelo Aptedo filmas pasakoja apie kovą dėl vergijos panaikinimo Britų imperijoje.

2013 metais ekranuose pasirodė filmas „12 vergovės metų“ („12 Years a Slave“), kurio veiksmas vyksta XIX amžiuje. B.Cumberbatchas jame atliko vergvaldžio Viljamo Fordo vaidmenį.

Juosta pasakoja apie Solomoną Nortapą – laisvąjį juodaodį smuikininką, kuris buvo pagrobtas, parduotas į vergiją ir joje praleido 12 metų.

„Galbūt bandžiau ištaisyti klaidą“, – laikraščiui „Scotland on Sunday“ sakė B.Cumberbatchas apie savo vaidmenų pasirinkimą.

XVIII a. jo protėviai buvo labai turtingi, bet B.Cumberbatchas tvirtina, kad, kai jis gimė, pinigai tikriausiai jau buvo pasibaigę – jis užaugo „neabejotinai vidurinės klasės šeimoje“.

Nors ir pripažindamas savo „gana įtartiną“ šeimos istoriją, aktorius išreiškė dviprasmišką požiūrį į idėją finansiškai grąžinti jų skolas.

„Įdomus klausimas, kiek reikėtų norėti atlyginti skolą, – sakė jis 2007 metais. – Turiu omenyje, kad iš tų kančių aš nesipelnau – tai nėra nacių pinigai.“

Tačiau, daugelio Barbadoso gyventojų nuomone, tie, kurie gavo naudos iš vergovės, yra skolingi tiems, kurių protėviai sumokėjo didžiausią kainą.

Parengė Matilda Aleksandravičė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.