55-erių Julia Roberts gyvenime karjerai skyrė ne pirmą vietą

Viena populiariausių planetos aktorių Julia Roberts atšventė savo 55-metį. Kaip „graži moteris“ tapo Holivudo superžvaigžde? Kodėl jai taip patinka namų šeimininkės vaidmuo? Su kuo viena ryškiausių Holivudo gražuolių rado laimę?

 Julia Roberts.<br>„Image Press Agency“/„Scanpix“ nuotr.
 Julia Roberts.<br>„Image Press Agency“/„Scanpix“ nuotr.
„Erina Brokovič“.
„Erina Brokovič“.
„Graži moteris“.
„Graži moteris“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 18, 2023, 2:36 PM

Atlantos priemiestyje gimusi J.Roberts vaikystėje svajojo tapti veterinare, tačiau baigusi mokyklą įstojo į Džordžijos valstijos universitetą studijuoti žurnalistikos.

Vis dėlto 9-ojo dešimtmečio viduryje universitetą metė ir išvyko į Niujorką studijuoti vaidybos meno.

Potraukis vaidinti neatsirado tuščioje vietoje – pirmiausia jos tėvai dėstė vaikų teatro mokykloje, antra, merginą įkvėpė vyresniojo brolio Erico Robertso sėkmė Holivude: dar 1979 metais jis buvo nominuotas Auksiniam gaubliui už vaidmenį dramoje „Čigonų karalius“ („King of the Gypsies“).

Fortūna iškart atsigręžė į merginą akinančia šypsena. J.Roberts nereikėjo dirbti padavėja, kad susimokėtų už aktorinio meistriškumo kursus: su ja sudarė sutartį garsi modelių agentūra „Click“.

Televizijoje J.Roberts debiutavo 1987-aisiais – vienoje serialo „Kriminalinės istorijos“ („Crime Story“) serijoje ji suvaidino vyresnės klasės mokinę, tapusią lytinės prievartos auka.

Dar po metų ekranuose pasirodė tragikomedija „Mistinė pica“ („Mystic Pizza“), kurioje jaunoji aktorė persikūnijo į svajojančią apie princą padavėją Deizę. Nors filmas nesulaukė, kaip sakoma, triuškinamo pasisekimo, kritikai J.Roberts pastebėjo. 1989-aisiais Amerikos kino teatruose pradėta rodyti kita tragikomedija – „Plieninės magnolijos“ („Steel Magnolias“), kurioje J.Roberts vaidino nuo cukrinio diabeto kenčiančią moterį, svajojančią apie motinystės džiaugsmus.

Filmas tapo hitu ir apie „Erico seserį“ prabilo visa Amerika.

Maža to, „Plieninės magnolijos“ aktorei pelnė Auksinį gaublį ir pirmąją „Oskaro“ nominaciją geriausio antraplanio moteriško vaidmens kategorijoje.

O 1990-aisiais ekranuose pasirodė filmas, visam laikui pakeitęs J.Roberts gyvenimą. „Graži moteris“ („Pretty Woman“) – romantinė komedija apie sekso industrijos darbuotojos Vivjenos ir verslininko Edvardo „dalykinius“ santykius – uždirbo daugiau kaip 463 mln. dolerių (filmo biudžetas buvo 14 mln. dolerių).

„Žinoma, šią istoriją sunku pavadinti įtikinama, bet kiek joje nuoširdumo!“ – kadaise apie šį filmą rašė „London Evening Standard“ kino apžvalgininkas.

„Graži moteris“ žaviajai aktorei pelnė antrą Auksinį gaublį, dar vieną „Oskaro“ nominaciją, bet svarbiausia – kone akimirksniu pavertė ją viena atpažįstamiausių Holivudo žvaigždžių.

Žvaigždės su firmine šypsena (šnekama, kad J.Roberts ją yra apdraudusi 30 mln. dolerių) statusą įtvirtino kiti 10-ojo dešimtmečio filmai – psichologinis trileris „Lovoje su priešu“ („Sleeping with the Enemy“), melodramatiška istorija „Mirti jaunam“ („Dyin g Young“), detektyvinė juosta „Pelikano byla“ („The Pelican Brief“), drama „Pamotė“ („Stepmom“).

Ypač žiūrovai pamėgo romantines komedijas, kuriose vaidino J.Roberts, – „Man patinka nemalonumai“ („I Love Trouble“), „Mano geriausio draugo vestuvės“ („My Be st Friend’s Wedding“), „Noting Hilas“ („Notting Hill“), „Pabėgusi nuotaka“ („Runaway Bride“).

O pirmaisiais trečiojo tūkstantmečio metais J.Roberts tapo Amerikos kino akademijos laureate: energingos teisininkų kontoros darbuotojos vaidmuo biografinėje juostoje „Erina Brokovič“ („Erin Brockovich“) aktorei pelnė „Oskarą“.

Beje, po šio filmo Julios banko sąskaita padidėjo, to meto vertinimu, pasakiška suma – 20 mln. dolerių.

Pastaraisiais metais J.Roberts didžiajame ekrane pasirodo ne itin dažnai (pavyzdžiui, nuo 2019-ųjų iki 2021-ųjų ji nevaidino nė viename filme), tačiau kiekviena nauja kino juosta su „gražia moterimi“, kaip ir prieš ketvirtį amžiaus, sukelia plačiosios auditorijos susidomėjimą.

2022-ųjų rudenį įvyko romantinės komedijos „Bilietas į rojų“ („Ticket to Paradise“) premjera. Šiame filme aktorės partneriu tapo George’as Clooney (61 m.). Juosta pasakoja apie buvusius sutuoktinius, kuriems tenka suvienyti jėgas dėl bendro tikslo – nukeliauti į Balį ir neleisti spontaniškai įsimylėjusiai dukrai ištekėti už vietinio Balio gyventojo, t.y neleisti jai padaryti tos pačios klaidos, kurią, jų manymu, prieš 25 metus padarė jie patys.

Apie asmeninį gyvenimą J.Roberts nelinkusi atvirauti.

Anot gandonešių, ji palaikė romantinius santykius su Liamu Neesonu, Matthew Perry, Dylanu McDermottu.

1990-aisiais, filmuojant juostą „Anapus“ („Flatliners“), J.Roberts susipažino su kanadiečių aktoriumi Kieferu Sutherlandu (55 m.). Jų draugystė virto kai kuo daugiau – 1991 metų birželio 14-ąją pora turėjo susituokti, bet vestuvės taip ir neįvyko.

Mat iki iškilmingos ceremonijos likus kelioms dienoms J.Roberts reikėjo apsilankyti Airijoje. Ji skrido ten kartu su aktoriumi Jasonu Patricu – K.Sutherlando draugu. Kaip vėliau paaiškėjo, „graži moteris“ atsisakė tekėti už Kiefero, kai sužinojo apie jo draugystę su naktinio klubo šokėja Amanda Rais.

Nors K.Sutherlandas tikino, kad jis su ta dama neturi nieko bendra, J.Roberts juo nepatikėjo.

1993-iųjų vasarą aktorė įteisino savo santykius su amerikiečių kantri dainininku Lyle’u Lovettu (65 m.). Santuoka truko neilgai – mažiau nei dvejus metus. Jų skyrybų priežastis – darbas: J.Roberts nuolatos filmavosi, L.Lovettas – koncertavo. Įdomu, kad buvę sutuoktiniai liko geri draugai.

Lemtingas J.Roberts buvo susitikimas su kino operatoriumi Danny Moderu (53 m.) komiško veiksmo filmo „Meksikietis“ („The Mexican“) filmavimo aikštelėje 2000-aisiais.

Tuo metu jis buvo vedęs vizažistę Verą Steimberg, o ir aktorė turėjo antrąją pusę – Benjaminą Brattą (su šiuo aktoriumi Julia draugavo nuo 1998-ųjų). Tačiau širdžiai, kaip žinome, neįsakysi.

J.Roberts paliko B.Brattą, D.Moderas išsiskyrė su žmona ir 2002-ųjų vasarą Holivudo žvaigždė ir kino operatorius įteisino savo santykius.

Jie susilaukė trijų vaikų: dvynių sūnaus Phinnaeuso ir dukters Hazel (jie gimė 2004-aisiais) ir dar vieno sūnaus Henry (gim. 2007 m.).

2022-aisiais J.Roberts ir D.Moderas paminėjo bendro gyvenimo 20-metį – Holivudo mastais tai savotiškas rekordas.

Tiesa, aktorė su savo šeima gyvena toli nuo Holivudo.

Jau daug metų J.Roberts ir jos šeima įsikūrę Taoso (Naujosios Meksikos valstija) priemiestyje, rančoje, kurią aktorė įsigijo dar praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje.

Viena geriausiai apmokamų aktorių taip pat turi apartamentus Niujorke ir nekilnojamojo turto Kalifornijoje, bet didžiąją dalį laiko stengiasi praleisti kuo toliau nuo Angelų miesto.

Taose jos nepersekioja fotografai ir, pavyzdžiui, apsipirkti galima liekant nepastebėtai aplinkinių. Apsipirkti ne madinguose butikuose, o prekybos centruose, į kuriuos J.Roberts vaikšto pieno ir duonos – kaip paprasta namų šeimininkė.

Beje, pastarojoje srityje žvaigždė yra nemažai pasiekusi – ji puikiai ruošia valgį, pati mezga, mielai darbuojasi savo darže. Nes svarbiausia jai – šeima.

Karjerai ji skyrė antrą vietą ir mano pasielgusi teisingai.

„Šlovė – tai vasaros vėjelis, kuris dvelkteli ir nurimsta“, – sakė ji viename interviu. Ką gi, viena populiariausių Holivudo aktorių, matyt, žino, ką sako.

Geriausi filmai, kuriuose vaidino J.Roberts

„Mistinė pica“ („Mystic Pizza“), 1988 m. Rež. Donaldas Petrie.

J.Roberts vaidmuo: Deizė Arudžo – jauna picerijos padavėja, svajojanti sulaukti princo ant balto žirgo.

Faktas: Deizės vaidmenį J.Roberts gavo po to, kai jo atsisakė popžvaigždė Gloria Estefan.

„Plieninės magnolijos“ („Steel Magnolias“), 1989 m. Rež. Herbertas Rossas.

J.Roberts vaidmuo: Šelbi Lačeri – cukriniu diabetu serganti moteris, kuri, nepaisydama medikų perspėjimų, nutaria tapti motina.

Faktas: ši tragikomedija – to paties pavadinimo Roberto Harlingo pjesės ekranizacija. Jo sesuo mirė nuo komplikacijų, susijusių su cukriniu diabetu.

„Graži moteris“ („Pretty Woman“), 1990 m. Rež. Garry Marshallas.

J.Roberts vaidmuo: Vivjena Vord – gerą humoro jausmą turinti lengvo elgesio mergina, kurią įsimyli milijardierius.

Faktas: Vivjenos vaidmens atsisakė Sarah Jessica Parker, Kristin Davis, Daryl Hannah, Valeria Golino.

„Mano geriausio draugo vestuvės“ („My Best Friend’s Wedding“), 1997 m. Rež. P.J.Hoganas.

J.Roberts vaidmuo: Džuliana Poter – restoranų kritikė, įsimylėjusi savo seną bičiulį Maiklą, kuris ketina vesti kitą moterį.

Faktas: juodraštiniame filmo variante finale Džuliana sutinka paslaptingą nepažįstamąjį (akt. Johnas Corbettas), tačiau išankstinės peržiūros žiūrovams tokia atomazga nepatiko – jie paprašė sugrąžinti Džordžą (akt. Rupertas Everettas), Džulianos draugą gėjų. Guosdamas Džulianą jis pakviečia ją šokti.

„Erina Brokovič“ („Erin Brockovich“), 2000 m. Rež. Stevenas Soderberghas.

J.Roberts vaidmuo: Erina Brokovič – daugiavaikė vieniša motina. Įsidarbinusi teisininkų kontoroje ji sužino baisią tiesą apie didžiulės korporacijos veiklą.

Faktas: vienas filmo prodiuserių buvo Danny DeVito.

„Šeimos albumas: rugpjūtis“ („August: Osage County“), 2013 m. Rež. Johnas Wellsas.

J.Roberts vaidmuo: Barbara Veston – koledžo darbuotoja, kenčianti nuo kontrolės manijos ir negebanti rasti bendros kalbos tiek su paaugle dukterimi, tiek su vėžiu sergančia motina.

Faktas: Meryl Streep (jai teko Violetos – Barbaros motinos – vaidmuo) – mylima J.Roberts aktorė. Iki „Rugpjūčio“ šios dvi Holivudo žvaigždės niekada nesifilmavo kartu, bet abi dalyvavo įgarsinant animacinį filmą „Lukas Skruzdėliukas“ („The Ant Bully“, 2006 m.).

Parengė Matilda ALEKSANDRAVIČĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.