Dvidešimtmetį minintis filmas „Nužudyti Bilą“: kas liko užkulisiuose?

Dilogijos „Nužudyti Bilą“ („Kill Bill“) pirmoji dalis šiemet mini savo 20-metį. Kokie įdomiausi jos kūrimo faktai? Ar trečioji šio filmo dalis galės tapti dešimtuoju ir paskutiniu režisieriaus Quentino Tarantino (59 m.) kūriniu?

L.Liu ir U.Thurman herojės filme stoja į žūtbūtinę dvikovą.
L.Liu ir U.Thurman herojės filme stoja į žūtbūtinę dvikovą.
Per „Nužudyti Bilą“ filmavimą U.Thurman pateko į avariją.
Per „Nužudyti Bilą“ filmavimą U.Thurman pateko į avariją.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 17, 2023, 10:07 AM

Abi filmo „Nužudyti Bilą“ dalys yra dešimties skyrių knygos formato. Tad ir pastarąją publikaciją pateiksime panašia struktūra.

1 skyrius, kuriame Nuotakos personažą sugalvojo pati Uma Thurman, o Q.Tarantino scenarijų rašė 6 metus.

Pirmą kartą mintis apie „Nužudyti Bilą“ Q.Tarantino kilo dar filmuojant „Bulvarinį skaitalą“ („Pulp Fiction“).

Apie norą sukurti 8-ojo dešimtmečio kung fu filmų stiliaus juostą režisierius pasakojo U.Thurman (52 m.). Aktorė palaikė jo idėją ir sugalvojo, kad herojė kovos kalavijais vilkėdama nuotakos kostiumą. Tai patvirtina ir filmo titulinė užsklanda.

Q.Tarantino scenarijų rašė šešerius metus. Iš pradžių „Nužudyti Bilą“ buvo sumanytas kaip vienas filmas. Tačiau 220 puslapių scenarijus (Holivudui tai labai daug, paprastai autoriai turi sutilpti į 110 puslapių) išgąsdino prodiuserius ir jie paprašė Q.Tarantino padalyti filmą į dvi dalis. Pats režisierius abu filmus laiko viena visuma.

2 skyrius, kuriame Bilo vaidmuo iš pradžių buvo skirtas Warrenui Beatty.

Aktorių Davidą Carradine’ą (1936–2009) Bilo vaidmeniui Q.Tarantino pasirinko ne iš karto. Iš pradžių režisierius šį vaidmenį rašė originaliojo „Boni ir Klaido“ žvaigždei W.Beatty, tačiau aktorius negalėjo dalyvauti projekte.

Tada Quentinas bandė Jacką Nicholsoną, Kurtą Russellą ir Mickey Rourke’ą, bet ir jie dėl įvairių priežasčių negavo šio vaidmens.

Galiausiai Bilą suvaidino D.Carradine’as, tuo metu žinomas iš taikaus Šaolino vienuolio Kvai Žan Keino vaidmens 8-ojo dešimtmečio seriale „Kung fu“.

3 skyrius, kuriame Samuelis L.Jacksonas vaidina negyvą muzikantą, o Michaelas Parksas pakartoja savo vaidmenį iš kitų Q.Tarantino filmų.

Dilogijoje „Nužudyti Bilą“ atsirado vietos ir keletui įdomių antraplanių vaidmenų. Scenoje po Nuotakos užpuolimo bažnyčioje galima pastebėti S.L.Jacksoną (74 m.), kuris atliko negyvo muzikanto vaidmenį.

Įdomus ir aktoriaus M.Parkso (1940–2017) suvaidintas Teksaso reindžeris, tiriantis žudynes vestuvinėje koplyčioje. M.Parksas tą patį vaidmenį kelis kartus vaidino kituose Q.Tarantino filmuose: „Nuo sutemų iki aušros“ ir dviejose „Grindhouse“ dalyse.

4 skyrius, kuriame U.Thurman filmavimo aikštelėje pateko į avariją.

2018 m. laikraščiui „The New York Times“ U.Thurman pirmą kartą prabilo apie avariją, į kurią pateko dėl „Nužudyti Bilą“ komandos aplaidumo ir Q.Tarantino spaudimo.

Kaip prisiminė aktorė, režisierius primygtinai reikalavo, kad vienoje scenoje ji pati vairuotų smėlėtu keliu važiuojantį automobilį atviru kėbulu.

U.Thurman sakė, kad automobilis atrodė labai senas ir netinkamas važiuoti, ypač smėlėtu keliu, tačiau Q.Tarantino neleido pasinaudoti dublerės paslaugomis ir U.Thurman pateko į avariją, kurioje sunkiai susižalojo kaklą, kelius ir patyrė smegenų sukrėtimą.

Po kelių dienų U.Thurman advokatas nusiuntė laišką „Miramax“ (Harvey Weinsteino vadovaujamai kino kompanijai, kuri prodiusavo filmą), kuriame nurodė, kad aktorė ketina pateikti ieškinį.

Savo ruožtu H.Weinsteino advokatai iškėlė savo sąlygas: jie pateiks avarijos vaizdo įrašą, jei U.Thurman pasirašys dokumentą, kuriuo atsisako savo pretenzijų.

U.Thurman pretenzijų atsisakė, bet ilgainiui vis dėlto sugebėjo pasiekti teisingumą – po 15 metų ant „vainšteingeito“ bangos Q.Tarantino, kuris visą laiką palaikė prodiuserio pusę, pateikė U.Thurman vaizdo įrašą, patvirtinantį, kad automobilis buvo netvarkingas.

5 skyrius, kuriame kovos scena su Lucy Liu heroje iš tiesų trunka penkias minutes, kaip ir buvo pasakyta.

Prieš Nuotakos ir O-Ren Išii kovos sceną „Mėlynųjų lapų namuose“ L.Liu personažė japoniškai ištaria tokią frazę: „Tikiuosi, kad išsaugojai šiek tiek energijos, kitaip neišsilaikysi nė penkių minučių.“

Nuotakai prireikė lygiai 4 minučių ir 59 sekundžių, kad atsiskaitytų su savo varžove.

6 skyrius, kuriame Q.Tarantino prašo U.Thurman prieš filmavimą pažiūrėti tris specialiai jo atrinktus filmus.

Kaip prisimena U.Thurman, prieš prasidedant filmavimui Q.Tarantino paprašė jos pažiūrėti tris filmus, kurie padėtų jai geriau suprasti savo heroję ir „Nužudyti Bilą“ pasaulį.

Režisierius pasirinko šiuos filmus: Johno Woo „Samdomą žudiką“ („Dip huet seung hung“), „Kofi“ („Coffy“) su būsimąja „Džekės Braun“ („Jackie Brown“) žvaigžde Pam Grier ir Sergio Leone’s „Saują dolerių“ („Per un pugno di dollari“).

U.Thurman turėjo pakankamai laiko šiuos filmus peržiūrėti kelis kartus: „Nužudyti Bilą“ filmavimo pradžia buvo atidėta beveik metams dėl aktorės nėštumo.

7 skyrius, kuriame kraujo čiurkšlės buvo imituojamos naudojant prezervatyvus.

Filmo rekvizitininkai pasitelkė technines gudrybes, kuriomis naudojosi jų kolegos iš 8-ojo dešimtmečio veiksmo filmų. Kad sukurtų įtikinamą dirbtinio kraujo čiurkšlių vaizdą, jie pripildydavo jo prezervatyvus, kurie nuo smūgio sprogdavo ir ištaškydavo kraują.

Viso to reikėjo todėl, kad Q.Tarantino kategoriškai atsisakė naudoti kompiuteriu sukurtus specialiuosius efektus.

8 skyrius, kuriame Nuotakos automobilis su vulgariu užrašu „Pussy Wagon“ pasirodė Lady Gagos vaizdo klipe.

Automobilis ne tik tapo asmenine Q.Tarantino nuosavybe, bet ir tęsė savo filmografiją po „Nužudyti Bilą“.

Automobilis dar bent du kartus pasirodė ekrane: Missy Elliott dainos „I’m Really Hot“ vaizdo klipe ir Lady Gagos bei Beyonce dainos „Telephone“ vaizdo klipe.

9 skyrius, kuriame ilgiausiai filmo scenai nufilmuoti prireikė 17 dublių, o operatorius iš nuovargio prarado sąmonę.

Ilgiausia pirmosios „Nužudyti Bilą“ dalies scena, kurioje Nuotaka kaunasi su elitiniu „88 pasiutėlių“ klano būriu, užtruko šešias valandas pasiruošti ir 17 dublių.

Sklinda gandai, jog kameros stabilizavimo sistemos (jos reikia filmuojant dinamiškas scenas) operatorius Larry McConkey dienos pabaigoje buvo toks išsekęs, kad filmavimo aikštelėje prarado sąmonę.

10 skyrius, kuriame paaiškėja, kuo dilogija „Nužudyti Bilą“ dar išsiskiria iš kitų Q.Tarantino filmų.

Nusikeikti nevengiantis, sąmoninga bravūra provokuoti žiūrovus mėgstantis Q.Tarantino filme „Nužudyti Bilą“ vienintelį kartą per savo karjerą atsisakė žodžio „nigeris“, įžeidžiančio juodaodžius.

Epilogas. Ar bus trečiasis filmas? Po antrosios „Nužudyti Bilą“ dalies pasirodymo netyla kalbos apie finalinį trečiąjį filmą.

Pats Q.Tarantino, kuriam 2024-aisiais sukaks 60 metų, pastaruoju metu apie galimą trečiąją dalį kalba vis mažiau entuziastingai.

Naujausiuose interviu Q.Tarantino, kuriam atsargoje liko vienas filmas (jis ketina apsiriboti tik dešimčia režisūrinių projektų per savo karjerą), prisipažino, kad jo nedomina tęsiniai.

Priešingai, jis nori papasakoti savarankišką istoriją, kuri taps paskutiniu tašku jo filmografijoje.

Parengė Matilda ALEKSANDRAVIČĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.