V. Radzevičius iki šiol prisimena pirmąkart ragautos picos skonį: Vilniuje dėl jos nusidriekdavo pusės kilometro eilės

Tikriausiai būtų sunku rasti žmogų, kuris nemėgtų picos. Vytaras Radzevičius sako, kad šis patiekalas savo populiarumu visame pasaulyje matyt prilygtų tokiems produktams, kaip kiaušiniai ar svogūnai. O svarbiausia, kad picą galima kepti visur – net ir ant grilio!

Laidos filmavimo akimirkos. <br>Organizatorių nuotr. 
Laidos filmavimo akimirkos. <br>Organizatorių nuotr. 
Laidos filmavimo akimirkos. <br>Organizatorių nuotr. 
Laidos filmavimo akimirkos. <br>Organizatorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 5, 2023, 9:41 AM, atnaujinta May 5, 2023, 9:46 AM

Tą įrodys ir šio penktadienio TV3 laidos „Lidl grilio talentai“ dalyviai, pasiruošę nustebinti ne tik jų picas vertinsiantį kulinarą, bet ir visus žiūrovus.

Anot V. Radzevičiaus, pagaminti picą nėra sunku, mat šio patiekalo sugadinti beveik neįmanoma. Viskas, ko reikia – jūsų mėgstami ingredientai ir fantazija. Kepdamas picą, įvairiausias idėjas pasitelkia ir pats Vytaras. Laidos vedėjas išduos, kad kartais šį patiekalą gardina net ir labai netikėtais ingredientais – pavyzdžiui, rūkytu šamu.

Italijos dvelksmas šį penktadienį bus jaučiamas jau nuo pirmųjų laidos sekundžių. Picas šį penktadienį keps ir dėl geriausiojo titulo kovos 3 metų čirškinimo patirtį sukaupusi pramogų pasaulio atstovė Neringa Zeleniūtė ir 11 metų save grilio entuziastu laikantis Valdas Staugaitis.

Nors pats Valdas save vadina amatininku, maistas ir jo gamyba – didžiausias jo hobis. Obuolių pyrago receptą jis perprato vos 12-os! O šiandien jo gaminamu maistu ypač mėgaujasi jo paties vaikai.

Prieš pradėdamas gaminti, Valdas žiūrovams atskleidė ir netikėtą savo picos receptą. Pasirodo, kad jis turi visą istoriją: „Šios picos tešlos receptas atkeliavo iš Jurbarko krašto. Ten gyvena toks Vaidas, kuris gūdžiais laikais dirbo jūrininku. Nuplaukęs į Ispaniją, jis ten iššoko, pabėgo ir ėmė dirbti picerijoje pas italą. Dabar jis stato pečius – vieną iš tokių pastatė ir mano broliui. O tada nusprendė jį išmokyti, kaip teisingai išsikepti picą. Esame trys broliai, ir jis mokino mus visus – nežinau, kodėl, bet kepti picą išmokau aš vienas (juokiasi)“.

Meilę maistui dar vaikystėje pajautė ir kita laidos viešnia, N. Zeleniūtė. O šiandien ji virtuvėje ne tik randa ramybę, bet ir savo įspūdingais patiekalais žavi daugybę sekėjų socialiniuose tinkluose.

„Namuose gaminu vienintelė, virtuvė – mano zona. Tai – tam tikras mano minčių valymo mechanizmas, atsijungimas. Kažkam patinka skaityti, kažkam – megzti, siūti ar pabūti tyloje, o aš geriausiai atsijungiu, kai gaminu“, – pasakojo ji.

Ir nors N. Zeleniūtei neįveikiamų užduočių virtuvėje nėra, anot moters, tikrai neverta užmiršti ir to, ką su tokiu pasigardžiavimu daugybė lietuvių valgydavo vaikystėje.

„Man atrodo, kad visi, kurie yra mano amžiaus kategorijoje, prisimena ir kotletus, ir šnicelius, ir karbonadus. Šią mano silpnybę pastebi ir tie, kurie seka mane „Instagram“. Vis dar bandau priminti ne tik sau, bet ir kitiems, kad šalia visų prabangių jūros gėrybių, dar yra ir nuostabūs karbonadai su stora džiūvėsėlių plutele“, – su šypsena pasakojo ji.

Maistas, jo kultūra ir skonių įvairovė Neringai itin svarbu ir tuomet, kai ji keliauja. Ir nors italų ar Viduržemio jūros virtuves ji laiko pačiomis mėgstamiausiomis, per visą gyvenimą yra ragavusi ir kiek egzotiškesnių patiekalų, apie kuriuos papasakojo laidoje.

O štai picas Neringa pripažino dažnai kepanti ir namuose. Viskas nebūtų sudėtinga ir laidoje, jei ne naujas prietaisas – grilis. Tiesa, kepdama picą, N. Zeleniūtė liko ištikima klasikai – jos receptas sudomins ne vieną šio patiekalo mėgėją.

Įdomiomis istorijomis dalinosi ir laidos vedėjas. Per savo galybę kelionių, V. Radzevičius yra matęs daugybę netikėtų dalykų – vieną tokių jis išvydo ir Italijoje.

„Italijoje ne viename sename miestelyje esu matęs viešas krosnis. Jei namie neturi tinkamos krosnies, žmonės išsikepti picų ateina ten“, – pasakojo jis, o Neringa pridėjo, kad jei Vytaras išduotų tokių vietų adresą, ji su mielu noru nuvyktų ten pasipraktikuoti.

Taip pat abu laidos dalyviai sulaukė ir netikėto vedėjo klausimo – ar išdrįstų picos su ananasais pasiūlyti tikram italui, virtuvės šefui bei laidos „La maistas“ vedėjui Gian Lucai Demarco?

„Tikriausiai nesu matęs taip besikeikiančio italo kaip jis, kai išgirsta, kad picą reikėtų gardinti ananasais. Tai prilygsta didžiausiam sprogimui lygioje vietoje“, – juokėsi Vytaras.

O štai savo paties pirmąkart paragautos picos skonį V. Radzevičius puikiai prisimena iki šiol. „Picų iki 1980 metų Lietuvoje nebuvo. Žmonės kepdavo tik vos tai primenančius mielinius pyragus. Picą, o tiksliau – picos parodiją – pirmąkart paragavau Vilniaus picerijoje, prie kurios stovėdavo net ir pusę kilometro besidriekiančios eilės. Reikėdavo laukti valandą, kad gautum plokščio batono su pomidorų padažu, majonezu, pieniškomis dešrelėmis ir šiek tiek sūrio. Ir tai būdavo picų pica“, – prisiminimais dalinosi jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.