„Oskaro“ laureatas Nicolas Cage’as ritasi į dugną: kaltos moterys?

Lietuvos kino teatruose neseniai pradėtoje rodyti siaubo komedijoje „Renfildas“ („Renfield“) vieną pagrindinių – Drakulos – vaidmenį atlieka „Oskaro“ laureatas Nicolas Cage’as (59 m.), apie kurį pastaruosius 15 metų kalbama kaip apie aktorių, nusiritusį beveik į patį dugną.

N.Cage'o biografija – spalvinga.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
N.Cage'o biografija – spalvinga.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
P.Arquette aktorius pasipiršo praėjus 15 minučių po pažinties.<br>CSH/IS/MPI/Capital Pictures/Scanpix nuotr.
P.Arquette aktorius pasipiršo praėjus 15 minučių po pažinties.<br>CSH/IS/MPI/Capital Pictures/Scanpix nuotr.
N.Cage’as vylėsi kad padavėja A.Kim bus paklusni ir nuolanki žmona.<br>imago images/Future Image/Scanpix nuotr.
N.Cage’as vylėsi kad padavėja A.Kim bus paklusni ir nuolanki žmona.<br>imago images/Future Image/Scanpix nuotr.
N.Cage’o santuoka su L.M.Presley truko tris mėnesius.<br> AP/Scanpix nuotr.
N.Cage’o santuoka su L.M.Presley truko tris mėnesius.<br> AP/Scanpix nuotr.
P.Arquette aktorius pasipiršo praėjus 15 minučių po pažinties.
P.Arquette aktorius pasipiršo praėjus 15 minučių po pažinties.
Daugiau nuotraukų (5)

Matilda Aleksandravičė

Jul 24, 2023, 4:35 PM

Tikroji N.Cage’o pavardė – Nicolas Kimas Coppola, jis yra itin gerbiamos Holivudo dinastijos trečiosios kartos atstovas.

Kai N.Cage’as subrendo pradėti savo karjerą, jo dėdė režisierius Francis Fordas Coppola (83 m.) jau buvo pelnęs penkis „Oskarus“ kaip scenaristas, režisierius bei prodiuseris ir buvo itin gerbiamas kino kūrėjas.

Tiesą sakant, jis ir atvedė sūnėną į kiną – pirmąjį didelį vaidmenį N.Cage’as gavo filme „Kovinė žuvelė“ („Rumble Fish“). Vėliau buvo „Cotton“ klubas“ („Cotton Club“), „Pegi Sjū vedybos“ („Peggy Sue Got Married“), dėl kurių jaunasis aktorius atkreipė kitų režisierių dėmesį.

Vėliau N.Cage’as pasakojo apie prastus santykius su dėde, apie tai, kad jis pasivadino pseudonimu, idant nesidangstytų gerai žinoma pavarde. Tačiau nežinia, kiek šiuose žodžiuose buvo gudravimo, o kiek – tiesos. Šiaip ar taip, jau devintojo dešimtmečio viduryje N.Cage’as tapo vienu ryškiausių kino industrijos naujokų.

Teisybės dėlei reikėtų pasakyti, kad N.Cage’o sėkmė nebuvo tokia svaiginama kaip daugelio kitų jaunų aktorių, kurie tais metais įsiveržė į kino pramonę.

Tačiau jo karta apskritai buvo turtinga talentų, o tai, kad jis atrado savo veidą, požiūrį į vaidmenis, auditoriją, jau galima laikyti sėkme, kurios nepaaiškinsi tuo, kad jis turi visagalį giminaitį.

Nicolas vaidino Alano Parkerio, brolių Coenų ir Davido Lyncho filmuose, taip pat tokiose juostose, nuo kurių aktoriai stengiasi laikytis atokiau – pavyzdžiui, juodojoje komedijoje „Vampyro bučinys“ („Vampire’s Kiss“), kurios kadrai su N.Cage’u mūsų dienomis tapo tikrais memais. Tikra tos 10-ojo dešimtmečio beprotybės kulminacija aktoriui tapo 1994 m. filmas „Paliekant Las Vegasą“ („Leaving Las Vegas“) – už vaidmenį jame N.Cage’as gavo „Oskarą“.

O paskui, tarsi tyčiodamasis iš kino akademikų, N.Cage’as pareiškė esąs veiksmo filmų herojus ir nusifilmavo juostose „Uola“ („The Rock“), „Dviveidis“ („Face/Off“) ir „Kalinių lėktuvas“ („Con Air“).

2003 m. N.Cage’as vėl nominuotas „Oskarui“ už vaidmenį tragikomedijoje „Adaptacija“ („Adaptation“), tačiau pralaimėjo Adrienui Brody iš „Pianisto“ („The Pianist“).

Vienu metu pasirodė, kad N.Cage’as sugedo. Kritikai ginčijasi, koks filmas tai akivaizdžiai parodė – ar 2005 m. „Karo Dievas“ („Lord of War“), ar 2006-ųjų „Karklų žmogus“ („The Wicker Man“).

Tiesa tikriausiai slypi kažkur per vidurį ir, kaip įprasta, dėl to kaltos moterys ir pinigai.

Dar iki nesėkmių ruožo N.Cage’as pagarsėjo kaip meilės dosnus žmogus. Devintojo dešimtmečio pabaigoje jis susilaukė nesantuokinio sūnaus su aktore Christina Fulton (55 m.).

Pirmąją oficialią santuoką N.Cage’as sudarė 1995 m. su aktore Patricia Arquette (55 m.). Su ja ekstravagantiškasis aktorius susipažino 1987-aisiais ir, kaip sklando gandai ant Holivudo kalvų, praėjus maždaug 15 minučių po pažinties jai pasipiršo.

Aktorė pasirodė esanti dar ekstravagantiškesnė ir paprašė pirmiausia nupirkti jai juodąją orchidėją, padovanoti Jerome’o Salingerio (knygos „Rugiuose prie bedugnės“ autoriaus) autografą ir gauti vestuvinę suknelę iš kalnų genties, gyvenančios Tailando šiaurės regione.

 

N.Cage’o reikalavimai nesutrikdė. Pirmiausia jis nudažė orchidėją juodai, pats brūkštelėjo garsiojo rašytojo autografą, bet nupirkti suknelės nespėjo – mergina staiga dingo.

Jo gyvenime ji pasirodė po kelerių metų. Ir Nicolas vėl jai pasipiršo.

Šį kartą P.Arquette pati įsigijo vestuvinį apdarą – vinilinį kostiumą ir purpurinį tortą vietoj gėlių. Turbūt nereikia nė sakyti, kad ši santuoka neišlaikė ekstravagancijos išbandymo.

Vienu keisčiausių N.Cage’o poelgių kolegos laiko jo santuoką su Lisa Marie Presley (54 metų moteris mirė šiemet sausį). Beje, jis vedė Elvio Presley dukterį jau po jos skyrybų su Michaelu Jacksonu.

Šnekama, kad norėdamas suminkštinti gražuolės širdį N.Cage’as persirengė jos tėvo kostiumu, užsimaukšlino peruką, imituojantį garsiojo dainininko šukuoseną, ir puolė į ataką.

Tačiau Lisa Marie neįvertino šio gesto. Atvirkščiai, ją papiktino toks, jos manymu, kvailas poelgis.

Tačiau N.Cage’as nepasidavė ir galiausiai nutempė Lisą Marie prie altoriaus. Santuoka truko vos tris mėnesius, po kurių pora džiaugsmingai pasirašė skyrybų dokumentus.

Po daugybės romanų su aktorėmis N.Cage’as staiga praregėjo. Jis nusprendė, kad jam netinka aktorės kaip gyvenimo partnerės.

Kartą rytietiškame restorane jis susipažino su dvidešimtmete korėjiete padavėja Alice Kim. Pora netrukus susituokė.

N.Cage’as buvo įsitikinęs, kad Alice jo klausys ir darys viską, ko jis panorės.

Iš pradžių ji taip ir darė. Ji netgi sutiko pavadinti sūnų taip, kaip nutarė N.Cage’as: Kal-Elu pagal komiksų Supermeno vardą. Ji neprieštaravo, kad Nicolas visus namus nukabinėtų superherojų plakatais, o ir pati jau žinojo daugumos N.Cage’o pamėgtų personažų vardus.

Tačiau galiausiai po daugiau kaip 10 santuokos metų net ir nežvaigždėta korėjietė neišlaikė ir išdavė savo vyrą. Skyrybų ilgai laukti nereikėjo.

Aktorius dėl savo charakterio nuolatos įsivelia į istorijas. Visas miestas kalbėjo apie jo nenuspėjamumą dar tuo metu, kai jis kirviu suniokojo savo dėdės furgoną. F.F.Coppola tada pavadino sūnėną pamišėliu, bet už furgoną pinigų neėmė.

Be to, N.Cage’as ne kartą policijos buvo pagautas neblaivus.

Bent jau aktorė Kathleen Turner savo biografijoje aprašė du atvejus, kai N.Cage’as buvo pagautas vairuojantis išgėręs ir gavo baudos kvitą.

Be to, K.Turner pasakojo, kad kartą Nicolas priėjo prie čihuahua veislės šuns, apsižvalgė, pamatė, kad šeimininkų nėra šalia, griebė šunį, įsikišo į užantį ir pabėgo.

Tiesa, niekas negalėjo įrodyti, kad šunį pavogė aktorius, todėl N.Cage’as padavė K.Turner į teismą dėl šmeižto ir laimėjo.

Visos santuokos ir skyrybos negalėjo nepaveikti aktoriaus finansinės padėties.

Manoma, kad jis iššvaistė visus 150 mln. dolerių, kuriuos uždirbo „riebiaisiais“ metais. Prie to prisidėjo ir N.Cage’o pomėgiai – jis pirko pilis Europoje ir Jungtinėse Valstijose, paskui jas nuostolingai pardavinėjo, kolekcionavo komiksus (kolekcija buvo išvogta) ir brangius automobilius, užveisė egzotišką zoologijos sodą. Žodžiu, švaistė pinigus ir į kairę, ir į dešinę.

Vienu metu paaiškėjo, kad N.Cage’as dar ir skolingas, – JAV mokesčių tarnyba jam pareiškė 14 mln. dolerių pretenziją.

Prisiminkime, kad 1932 m. garsusis gangsteris Alas Capone už vengimą mokėti mokesčius buvo įkalintas 11 metų. Panašu, jog N.Cage’as suprato, kad pokštai baigėsi ir atėjo laikas rimtai susimąstyti.

Tiesą sakant, būtent šis N.Cage’o gyvenimo ir kūrybos laikotarpis laikomas jo „nuopuoliu“. Iš tikrųjų jis tiesiog kalė pinigus nenorėdamas skelbti bankroto. Jis sunkiai dirbo, griebėsi visko, kas jam buvo siūloma.

Kažką panašaus pastaraisiais metais darė Bruce’as Willisas, tačiau dėl kitos priežasties – „kietam riešutėliui“ buvo diagnozuotas sutrikimas, užkirtęs kelią į kiną, ir jis bandė apsirūpinti savotiška „pensija“.

Tačiau rezultatas tas pats – abiejų gerų aktorių filmografijoje atsirado daugybė filmų, kurių geriau nebūtų buvę.

B.Willisas vis dėlto netrukus išėjo į pensiją, o N.Cage’as 2022 m. žurnalui „GQ“ prisipažino, kad jo skolos visiškai padengtos. Dabar aktoriui 59-eri ir jis pažadėjo nuo šiol reikliau atsirinkti jam siūlomus scenarijus.

Pastaraisiais metais N.Cage’as nusifilmavo ne viename filme, kurie net neišleidžiami į kino teatrus, o keliauja tiesiai į VOD – „video-on-demand“ (video pagal pareikalavimą). Anglakalbiuose šaltiniuose pastarasis N.Cage’o kūrybos laikotarpis kartais apibūdinmas būtent taip – „VOD era“. Tačiau iš tikrųjų viskas šiek tiek sudėtingiau.

Įdomu, kad dalis filmų iš „VOD eros“ nuolat patenka į geriausių aktoriaus laimėjimų sąrašą.

Pavyzdžiui, 2018 m. Pano Cosmato veiksmo siaubo filmas „Mendė“ („Mandy“) arba 2021 m. Michaelo Sarnoskio trileris „Kiaulė“ („Pig“). Ir, žinoma, „Nepakeliamas milžiniško talento svoris“ („The Unbearable Weight of Massive Talent“),  2022 m. veiksmo komedija, kurioje N.Cage’as vaidina pats save.

Beje, tame pačiame interviu aktorius prisipažino, kad bet kokiame filme vaidina visiškai atsidavęs ir negailėdamas jėgų. Tai, žinoma, išeina į naudą jam kaip aktoriui, tačiau filmai dėl to nepagerėja.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.