Už vaidmenį filme „Openheimeris“ Robertui Downey pranašaujamas „Oskaras“

Buvo laikas, kai režisieriai ir prodiuseriai nesiryždavo kviesti į filmavimo aikštelę nuo kvaišalų priklausomo Roberto Downey jaunesniojo (58 m.). O dabar už vaidmenį Christopherio Nolano (52 m.) filme „Openheimeris“ („Oppenheimer“) jam pranašaujamas „Oskaras“.

R.Downey žmona Susan, sugebėjusi jo energiją nukreipti tinkama linkme, tapo jo išsigelbėjimu.<br>„Scanpix“ nuotr.
R.Downey žmona Susan, sugebėjusi jo energiją nukreipti tinkama linkme, tapo jo išsigelbėjimu.<br>„Scanpix“ nuotr.
Filme „Openheimeris“ R.Downey įkūnijo atominės energijos komisijos įkūrėją Levisą Strausą.
Filme „Openheimeris“ R.Downey įkūnijo atominės energijos komisijos įkūrėją Levisą Strausą.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 15, 2023, 5:32 PM, atnaujinta Aug 15, 2023, 5:40 PM

Praėjusią savaitę kino teatruose pasirodžiusi drama sukurta pagal Pulitzerio premiją pelniusią amerikiečių rašytojo Kai Birdo (71 m.) ir istoriko Martino J.Sherwino (1937-2021) biografinę knygą „Amerikos Prometėjas: J.Roberto Openheimerio triumfas ir tragedija“ („American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J.Robert Oppenheimer“).

Ch.Nolano biografinė drama pasakoja apie genialų fiziką teoretiką J.Robertą Oppenheimerį. Antrojo pasaulinio karo įkarštyje jis gavo JAV vyriausybės pavedimą vadovauti atominės bombos kūrimo programai, o vėliau buvo kaltinamas bendradarbiavimu su komunistais.

Filme išvysime daugybę žvaigždžių. J.Robertą Oppenheimerį įkūnijo airių aktorius Cillianas Murphy (47 m.), jo žmoną – britė Emily Blunt (40 m.). JAV atominės energijos komisijos įkūrėją Levisą Strausą suvaidino amerikietis Robertas Downey jaunesnysis.

Tai – pirmas šio aktoriaus filmas po ketverių metų pertraukos. Po premjeros kino kritikai prabilo apie tai, kad už šį vaidmenį aktorius gali pelnyti „Oskarą“.

Aktorius gimė bohemiškame Niujorko Grinvič Vilidžo rajone, modelio Elizabet McLauchlen ir režisieriaus Roberto Johno Eliaso Downey šeimoje. Tėvas kūrė filmus, kuriuos mėgo nedaugelis. Tokie kūrėjai negauna „Oskarų“ ir daug neuždirba.

Taupydamas pinigus R.J.E.Downey epizodiniams vaidmenims pasitelkdavo visą šeimą ir giminaičius.

Būdamas penkerių R.Downey debiutavo didžiajame ekrane – vaidino tėvo filme „Svaras“ („Pound“).

Kai Robertui buvo aštuoneri metai, tėvas pasiūlė kartu surūkyti cigaretę su marihuana. Kai 1978-aisiais tėvai išsiskyrė, sūnus pasirinko gyventi su tėvu, nes su juo buvo linksmiau ir maloniau.

Namuose nuolat vykdavo triukšmingi vakarėliai, kuriuose liejosi viskis ir buvo rūkoma marihuana.

Vėliau R.Downey tvirtino, kad įdomi vaikystė padėjo susiformuoti jam kaip menininkui.

Tėvas nepadėjo sūnui nei savo ryšiais, nei pinigais. Kartą atsidūręs svetimame mieste ir likęs be pinigų jis paskambino tėvui ir išgirdo: „Atleisk, vaikine, iš šios padėties turi išsikapanoti pats.“

Būdamas 17 metų Robertas metė mokslus ir Niujorke ėmė dirbti kroviku, naktinio klubo apsaugininku, batų pardavėju.

Pirmasis kino kritikų palankiai įvertintas filmas, kuriame vaidino R.Downey, – „Mažiau nei nulis“ („Less Than Zero“, 1987 m.).

Jaunimui skirtoje dramoje jis įkūnijo narkomaną. Vaidmuo kaip tik jam – vaikinas jau vartojo kvaišalus.

„Iki „Mažiau nei nulis“ narkotikus vartodavau tik per laisvadienius ir po darbo. Bet filmavimo aikštelėje į kvaišalus įnikau rimtai“, – vėliau prisipažino R.Downey.

Baigęs filmuotis ir norėdamas atsikratyti kvaišalų Robertas kreipėsi į medikus. Šie paguldė jį į ligoninę. Pirmą, bet anaiptol ne paskutinį kartą.

R.Downey įnirtingai kovojo su pragaištingu potraukiu prie kvaišalų. Bet gyvenimas be jų darė neigiamą poveikį jo charakteriui.

Režisieriai ir prodiuseriai greitai suvokė – R.Downey labai talentingas, bet nenuspėjamo elgesio, irzlus, nervingas, ūmaus būdo.

Dėl jo kaltės filmavimo aikštelėse dažnai nutrūkdavo darbas, jis girtuokliaudavo, šaukdavo ant kolegų, net paleisdavo į darbą kumščius.

Režisieriai ir prodiuseriai taikstydavosi su visu tuo tik dėl R.Downey talento.

1992-aisiais R.Downey gavo pagrindinį vaidmenį filme „Čaplinas“ („Chaplin“). 27 metų aktorius ekrane sugebėjo įkūnyti brandaus amžiaus sulaukusį Charlie Chapliną. Jis išmoko groti smuiku ir žaisti tenisą kaire ranka.

Už šį vaidmenį aktorius buvo nominuotas „Oskarui“ ir pelnė BAFTA. Pasipylė režisierių pasiūlymai.

Atrodė, kad jauno aktoriaus laukia puiki ateitis, tačiau koją vėl ėmė kišti priklausomybė nuo narkotikų.

Apsvaigęs nuo kvaišalų jis kartais nesuvokdavo, ką daro.

Kartą jis įsilaužė į kaimynų namus ir užmigo jų vaiko lovelėje. Kitą kartą aktorius Holivude nuogas lakstė savo prabangiu „Porsche“.

Kartą sustabdę R.Downey automobilį policijos pareigūnai aptiko didelį kiekį narkotikų ir revolverį „357 Magnum“. Dėl neteisėto ginklo laikymo aktorius keturis mėnesius praleido už grotų.

Vėliau – vėl narkologijos klinika, iš kurios vyras paspruko vilkėdamas pižamą. Vis dėlto režisieriai ir prodiuseriai labai norėjo dirbti su talentingu aktoriumi. Kai kurie jų į sutartis įrašydavo sąlygą, kad aktorius prieš kiekvieną filmavimą atliks narkotikų testą.

Tai nepadėdavo ir R.Downey išdaigos nuolat atsidurdavo spaudoje. Aktorius buvo pašalintas iš populiaraus TV serialo „Eli Makbyl“ („Ally McBeal“), nors už šį vaidmenį buvo pelnęs Auksinį gaublį ir daug kitų apdovanojimų. Serialo scenarijų teko skubiai perrašyti.

R.Downey tapo nuolatiniu priklausomybių klinikų pacientu, tačiau gydymas rezultatų nedavė.

Psichiatrai aktoriui nustatė bipolinį sutrikimą. Esą būtent dėl to jam taip sunku atsikratyti kvaišalų.

Nežinia, kaip būtų susiklostęs skandalingojo R.Downey likimas, jei ne aktorius ir režisierius Melas Gibsonas (67 m.). Jis asmeniškai laidavo už blogiuką, sumokėjo užstatą, jei dėl jo kaltės nutrūktų filmavimo darbai.

Draudimo bendrovės bijojo su R.Downey sudaryti sutartis, o be jų kino studijos nenorėjo su aktoriumi dirbti.

M.Gibsono pastangomis R.Downey gavo vaidmenį „Dainuojančiame detektyve“ („The Singing Detective“, 2003 m.). Tais pačiais metais jis suvaidino psichologinėje siaubo dramoje „Gotika“ („Gothika“).

Po dvejų metų R.Downey talentas spindėjo komedijoje „Bučiuok, bučiuok, šauk, šauk“ („Kiss Kiss Bang Bang“).

Išbristi iš pragaištingos priklausomybės ir atsitiesti padėjo ne tik M.Gibsonas, bet ir meilė.

Septynerius metus R.Downey partnere buvo tuo metu dar mažai žinoma aktorė Sarah Jessica Parker (58 m.). Aktorius pačioje pažinties pradžioje perspėjo jaunąją kolegę, kad yra priklausomas nuo kvaišalų.

Bet tai buvo visiškai nesvarbu iki ausų įsimylėjusiai S.J.Parker.

Ji kentėjo, bet vieną dieną jos kantrybė trūko ir ji paliko R.Downey.

Romanas su gražuole aktore ir dainininke Deborah Falconer (57 m.) baigėsi prabangiomis vestuvėmis. Beje, pora susituokė praėjus vos 42 dienoms nuo pažinties pradžios.

D.Falconer šalia R.Downey ištvėrė 12 sunkių ir nelaimingų metų. Žmona paliko jį dėl tos pačios priežasties kaip ir S.J.Parker. Iš šios santuokos aktorius turi sūnų Indio (29 m.). Audringo charakterio vaikinas buvo pasukęs tėvo pėdomis – ėmė vartoti marihuaną, būdamas 20-ies pateko į kalėjimą, gydėsi.

R.Downey prisiekė išgelbėti savo sūnų ir dabar labai didžiuojasi, kad Indio pavyko. Jis filmuojasi, kuria muziką, išleido solinį albumą.

2005-aisiais R.Downey vedė kino kompanijos „Silver Pictures“ viceprezidentę ir prodiuserę Susan Levin (49 m.). Pora susilaukė sūnaus Extono (11 m.) ir dukters Avri (8 m.). Susan, sugebėjusi sutuoktinio energiją nukreipti tinkama linkme, tapo jo išsigelbėjimu.

Dabar R.Downey jau nebepradeda dienos nuo kelių takelių kokaino. Iš blogų įpročių liko tik rūkymas ir daugybė puodelių kavos per dieną.

Žavaus niekšo įvaizdis padėjo R.Downey gauti pagrindinį filantropo Tonio Starko vaidmenį JAV mokslinės fantastikos trileryje „Geležinis žmogus“ („Iron Man“). Tuo metu jam buvo jau 42-eji. Veiksmo filmų herojui – daugoka. Tad aktoriui teko paprakaituoti sporto salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.