Ukrainiečių šeima šiandien atsikvepia lengviau: autizmo spektro sutrikimą turintis Ivanas gavo antrąjį šansą

Praėjusių metų „Išsipildymo akcijos“ herojus Ivanas – autizmo spektrą turintis ukrainietis, iš kurio karas atėmė visą iki tol sukauptą progresą. O kai kurios berniuko turėtos baimės galėjo jam kainuoti gyvybę… Vis dėlto prie paramos projekto prisidėjusių žmonių dėka, paaugliui ne tik atlikti būtiniausi tyrimai, padėję diagnozuoti jį kankinusias būkles, bet ir paskirtas tinkamas gydymas. Ivano mama neslepia – „Išsipildymo akcijos“ pagalba suteikė Ivanui šansą gyventi toliau.

 Herojus Ivanas ir jo šeima.<br>Organizatorių nuotr.
 Herojus Ivanas ir jo šeima.<br>Organizatorių nuotr.
 Herojus Ivanas ir jo šeima.<br> Organizatorių nuotr.
 Herojus Ivanas ir jo šeima.<br> Organizatorių nuotr.
 Herojus Ivanas ir jo šeima.<br> Organizatorių nuotr.
 Herojus Ivanas ir jo šeima.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 2, 2023, 11:10 AM, atnaujinta Nov 2, 2023, 11:11 AM

Ukrainoje prasidėjus plataus masto karui, Olena ir trys jos vaikai, iš kurių vyriausias Ivanas kenčia nuo autizmo spektro sutrikimo, prieglobstį rado Panevėžyje. O netrukus ji sulaukė ir kitų gerų žmonių pagalbos, pernai įsiklausiusių į jautrią Ivano istoriją. Juk nuo 2014-ųjų berniukas neturėjo progos lankytis reabilitacijose, o daugybė jo turimų baimių stipriai kenkė kasdienei jo būsenai…

Vis dėlto pernai metais „Išsipildymo akcijos“ suteikta pagalba padėjo tą palengvinti. „Diagnozavus ir pradėjus gydyti ligą, dėl kurios Ivanas negalėjo valgyti, jo fizinė ir psichoemocinė būklė labai pagerėjo. Žinoma, tai neišgydė jo autizmo, tačiau jo būklė pagerėjo tiek, kad psichiatras panaikino visus vaistus, kuriuos Ivanas vartojo dvejus metus. „Išsipildymo akcijos“ pagalba suteikė Ivanui galimybę gyventi toliau, o aš supratau, kaip jam padėti“, – atvirauja Ivano mama Olena.

Anot moters, Ivanas pagaliau gali gyventi be skausmo – jam buvo aptikta stemplės opa, anksčiau kėlusi skausmus valgant. Tuo pasirūpinus, dabar paauglys ne tik priaugo svorio, bet ir jaučiasi daug geriau.

Šiandien drąsiau gyvena ir pati Olena – jai nebereikia bijoti, kad sūnus jaučia skausmą, kurio negali apibūdinti. O kartu jos galvoje nebesisuka mintis, kad sūnus po truputį miršta… Iš tiesų, pasikeitė ne tik Ivano, bet ir visų šeimos narių gyvenimai.

Anot Olenos, Ivanas dabar gali mėgautis nedideliais gyvenimo džiaugsmais, o jo brolis ir sesuo nebejaučia nerimo, kad paaugliui gresia pavojus.

Ivano mama šiandien džiaugiasi, kad sūnus yra labai linkęs mokytis, dalyvauja mokykloje rengiamuose spektakliuose bei konkursuose. O praėjusiais metais jis netgi laimėjo pirmąją vietą lietuvių poezijos deklamavimo konkurse!

Dar viena didelė Ivano aistra yra muzika – berniukas labai nori išmokti groti pianinu. Mama teigia pastebėjusi ir tai, kad sūnus daro pažangą kūno kultūros pamokose.

Olenos vyras vis dar kariauja Ukrainoje, tačiau moteris tikina, kad sulaukus „Išsipildymo akcijos“ pagalbos, ramiau pasidarė net ir jam: „Ivano tėvas toliau kovoja už Ukrainos nepriklausomybę, tačiau jo nebekankina kaltės jausmas, kad tol, kol jo nėra šalia, pavojus gresia ir jo vaikui.“

„Išsipildymo akcija“ bendradarbiauja su aukojimo internetu portalu aukok.lt, telekomunikacijų operatoriumi TCG, operatoriais Bitė, Tele2 ir Telia. Skambinti ar rašyti trumpąsias SMS žinutes ir paaukoti galite šiais numeriais: 1891 – 5 EUR, 1892 – 10 EUR.

Visa paaukota suma keliauja į „Išsipildymo akcijos“ sąskaitą – akcijos partneriai netaiko jokių kitų mokesčių.

„Išsipildymo akcijos“ skaidrumu rūpinasi audito įmonė Grant Thornton Baltic.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.