10 vaikų auginanti šeima prašo pagalbos mažajai Olgai: mergaitė bet kada gali apakti

Mažoji Olga – aštuonerių metų mergaitė, kurią sveikatos bėdos ėmė persekioti nuo pat gimimo. Olga gimė neišnešiota, vos šeštąjį nėštumo mėnesį, ir tesvėrė vieną kilogramą. O dėl to, kad biologinė mergaitės mama vartojo psichotropines medžiagas, Olga netrukus susidūrė ir su kitomis problemomis. Mergaitės gimė su neišsivysčiusiais regos nervais, o dėl įgimtos akių ydos, ji viena akimi nemato. Smarkiai silpnėja ir kitos mergaitės akies rega…

10 vaikų auginanti šeima prašo pagalbos mažajai Olgai: mergaitė bet kada gali apakti.<br>Lrytas.lt koliažas.
10 vaikų auginanti šeima prašo pagalbos mažajai Olgai: mergaitė bet kada gali apakti.<br>Lrytas.lt koliažas.
10 vaikų auginanti šeima prašo pagalbos mažajai Olgai: mergaitė bet kada gali apakti.<br>Pr. siuntėjo nuotr.
10 vaikų auginanti šeima prašo pagalbos mažajai Olgai: mergaitė bet kada gali apakti.<br>Pr. siuntėjo nuotr.
10 vaikų auginanti šeima prašo pagalbos mažajai Olgai: mergaitė bet kada gali apakti.<br>Pr. siuntėjo nuotr.
10 vaikų auginanti šeima prašo pagalbos mažajai Olgai: mergaitė bet kada gali apakti.<br>Pr. siuntėjo nuotr.
10 vaikų auginanti šeima prašo pagalbos mažajai Olgai: mergaitė bet kada gali apakti.
10 vaikų auginanti šeima prašo pagalbos mažajai Olgai: mergaitė bet kada gali apakti.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 18, 2023, 12:21 PM

Įkvepiančioje šeimoje auganti Olga su problemomis susiduria nuo pat gimimo

Olga auga ukrainiečių Katerinos Fischinos ir jos vyro Anatolijaus šeimoje. Ukrainoje prasidėjus plataus masto karui, šeima prieglobstį rado Lietuvoje, „SOS Vaikų kaimo“ suteiktame būste. Tačiau net ir atvykus į mūsų šalį, šeimos iššūkiai nesibaigė – Katerina susirgo vėžiu. Praėjus metams, moteris ligą įveikė, tad ir toliau visą savo dėmesį skiria Olgai – mergaitei, kuri bet kurią dieną gali apakti.

Pirmą kartą tapti globotojais šeima nusprendė dar 2011-aisiais, kai per Kalėdas sužinojo, jog vietinėje ligoninėje guli vieniša, vos vienerių metų mergaitė.

„Išgirdę apie paliktą vaiką, mes, kaip jauna šeima, surinkome drabužių, maisto ir nuvykome į ligoninę mažylės aplankyti. Kai įėjome į ligoninę, mūsų laukė maža mergaitė, kuri iš karto ištiesė ranką vyrui ir daugiau jos nebepaleido“, – pasakojo Katerina.

Dar po kiek laiko jiedu ėmė savanoriauti vaikų namuose, o vėliau atvėrė mažiesiems ne tik savo širdis, bet ir namų duris. Šeimos tikslas – kad našlaičių Ukrainoje būtų kuo mažiau.

O šiandien Kateriną ir Anatolijų tėvais vadina net dešimt vaikų. Tai – poros biologinis sūnus, aštuoni globotiniai ir įdukrinta jauniausioji šeimos narė Olga.

Pirmasis susitikimas su mažyle, kurią jie meiliai vadina Olichka, įvyko tuomet, kai jai tebuvo vos keturi mėnesiai. Prisimindama pažintį su Olga, Katerina neslepia iškart pajutusi begalinį norą tapti jos mama.

Šį norą dar labiau sustiprino tai, jog Olga nuo pat mažiausių savo dienų susidūrė su galybe skaudžių diagnozių… Mergaitė gimė ne tik per anksti, bet ir su puokšte negalavimų. Tik išvydusi pasaulį, Olga svėrė vos kilogramą, jos regos nervai buvo neišsivystę, o dėl įgimtos akių ydos, ji viena akimi nematė.

Vis dėlto Katerina ir Anatolijus niekuomet neatsisakė minties, kad mergaitė galės matyti abiem akimis. Tokią viltį suteikė ir laiku atsiradęs donoras.

„Nuo šešių mėnesių jau buvome įrašyti į eilę, o po metų Olichkai buvo atlikta pirmoji Ukrainos istorijoje donoro ragenos persodinimo operacija tokiam mažam pacientui.

Buvome įsitikinę, kad viskas bus gerai, bet po trijų mėnesių akis pradėjo pūliuoti ir atmesti rageną, pakilo akispūdis ir buvo įstatytas vožtuvas, kontroliuojantis akispūdį.

Iš pradžių vožtuvėlis veikė, tačiau bėgant laikui, pradėjo strigti ir nebeveikti. Akis vis labiau keitė formą, todėl mes laukėme naujos ragenos tikėdamiesi, kad ji tikrai padės. Mes tiesiog gyvenome ligoninėje ir kovojome dėl jos regėjimo kaip tik galėjome“, – pasakojo K. Fischina.

Ir nors antroji transplantacija taip pat praėjo puikiai, jau po mėnesio laiko Olgos organizmas ir vėl ėmė atmesti donorinę rageną. Neliko kitos išeities, kaip tik pašalinti akytę. Nors Olgai ir buvo atlikta 11 operacijų, tačiau kairiosios akytės išgelbėti nepavyko…

Mergaitė bet kada gali netekti to, ką turi dabar

Šeimą liūdina ir tai, kad dėl diagnozuotos glaukomos, vis silpsta ir dešiniosios mergaitės akies regėjimas. Olgai diagnozuotas ir strabizmas (žvairumas) – jos akis negali sufokusuoti vaizdo, kartais ima drebėti ar užsiverčia į viršų. Žinodama nieko gero nežadančias prognozes, Olgos šeima labai jaudinasi, kad mergaitė gali netekti ir kitos akies.

Ir vis dėlto šeima mergaitei stengiasi palaikyti kaip tik galėdami. Anot Katerinos, Olga – itin aktyvi, savarankiška. O kadangi jai niekas nepasakoja apie turimas sveikatos bėdas, Olga save laiko paprasta, sveika mergaite.

Katerina pasakoja Olgai besistengianti suteikti kuo aktyvesnę ir pilnavertiškesnę vaikystę, kadangi niekuomet neaišku, kas mergaitės laukia ateityje. „Stengiamės daryti viską, kas nuo mūsų priklauso. Suprantame, kad Olichkai bus sunku, bet kol kas gyvename aktyviai – nežinome, kurią akimirką ji tiesiog gali prarasti tai, ką turi“, – pridūrė ji.

Olgos gyvenimą apsunkina ir tai, jog Lietuvoje mergaitės operuoti specialistai nesiima. Anot jų, ją būtų galima operuoti tik po 5 metų, kai nustos augti vidinė jos kaukolės dalis. Vis dėlto į šeimos prašymą padėti atsiliepė klinika, esanti Didžiojoje Britanijoje, o tai visiems įžiebė taip trūkusios vilties.

Tokia operacija padėtų sumažinti padidėjusį akispūdį, dėl kurio Olgai dažnai skauda akis ir galvą, o taip pat – sukontroliuoti to keliamas neigiamas pasekmes. Vis dėlto šios procedūros Jungtinėje Karalystėje šeimai atsieitų net 27 tūkstančius eurų, o Katerinai ir Anatolijui ši suma šiandien yra pernelyg didelė – juk šeimoje auga dar 9 vaikai...

Šeimai labai reikalinga visų geros valios žmonių pagalba – padėti jiems galime kiekvienas. „Išsipildymo akcija“ bendradarbiauja su aukojimo internetu portalu aukok.lt, telekomunikacijų operatoriumi TCG, operatoriais Bitė, Tele2 ir Telia. Skambinti ar rašyti trumpąsias SMS žinutes ir paaukoti galite šiais numeriais: 1891 – 5 EUR, 1892 – 10 EUR.

Visa paaukota suma keliauja į „Išsipildymo akcijos“ sąskaitą – akcijos partneriai netaiko jokių kitų mokesčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.