Apie Lietuvą sukrėtusią motinos ir sūnaus dramą prabilusios I. Skuodienės akyse – ašaros: atskleidė, ar atsistatydins

Praėjusią savaitę visą Lietuvą sukrėtė vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas kraupus įvykis. Į pagalbą pasikvietę net policijos pareigūnus, vaiko teisių apsaugos specialistai be jokių skrupulų iš mamos grubiai atėmė vaiką. Negana to, pareigūnai šio vaiko akivaizdoje gumine lazda užvožė ir jo močiutei... Tad kas nutiko, kad siaubo filmą primenantys vaizdai tapo realybe? Apie tai šio antradienio TV3 laidoje „Prieš srovę“ išgirsime iš pirmų lūpų. Savo istorijos versijomis pasidalino vaiko mama, jo tėvas ir daugybė kitų susijusių asmenų.

 Ilma Skuodienė.<br> TV3 nuotr.
 Ilma Skuodienė.<br> TV3 nuotr.
 Ilma Skuodienė.<br> TV3 nuotr.
 Ilma Skuodienė.<br> TV3 nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 12, 2023, 4:57 PM

„Ši istorija bus labai ilga, joje bus labai daug paslapčių ir ji bus labai skandalinga“, – tokie vaiko mamos advokatės Laimos Razvickienės žodžiai nuskambėjo, kai žurnalistai ėmė aiškintis apie povandenines šio kraupaus įvykio sroves.

Tačiau ji – ne vienintelė, kuri prabilo šio antradienio laidoje. Savo nuomonėmis dalinosi tiek politikai, tiek Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, kuriai pavaldi Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, tiek ir pastarosios tarnybos vadovė Ilma Skuodienė. Ar vadovė po šio kraupaus įvykio žada atsistatydinti? Ir kas tokio nutiko, kad tvirtai savo pozicijos besilaikančios moters akyse staiga pasirodė ašaros?

9 minutes – būtent tiek trunka kraupus vaizdo įrašas, kuriame, padedami policijos pareigūnų, vaiko teisių apsaugos specialistai berniuką per prievartą atplėšia nuo mamos. Ne vienas tai išvydęs ėmė svarstyti – kokio dydžio psichologinė trauma buvo padaryta vaikui, atimant jį iš mamos?

„Nežinau, kas šiuos vaizdus paviešino viešojoje erdvėje – mano klientė to nedarė. Tačiau tai yra tik maža detalė. Yra konstatuoti ir sužalojimai – vaiko akivaizdoje yra sumušta ir mama, ir senelė“, – neįtikėtinus dalykus, įvykusius kraupaus vaizdo įrašu metu, atskleidė advokatė.

O štai vaiko mama šiandien turi įrodinėti, kad iš tiesų yra sveika.

„Man sakoma, kad man negerai su galva. Bet aš turiu tris psichiatrų pažymas, kad esu absoliučiai sveika. Man sakoma, kad aš pagrobiau vaiką ir pasislėpiau – tiek nuo vaiko tėvo, tiek nuo vaiko teisių. Tačiau, kaip jie mane surado, jei aš buvau taip jau pasislėpusi?“, – šiandien negali patikėti vaiko motina, tuo metu, kai buvo atimtas sūnus, su juo ruošusi pamokas.

Būtent ji – vaiko motina Evelina (vardas laidoje pakeistas) – šio antradienio laidoje apie viską papasakojo nuo pat pradžių. Moteris atskleidė, kad problemos jos šeimoje prasidėjo prieš penkerius metus, kai vyras jai sulaužė nosį – tuo metu ji nusprendė skirtis.

Anot moters, nesaugus prie tėvo ėmė jaustis ir jos vaikas. Po tėvų skyrybų gyvenamoji vaiko vieta nustatyta su mama, tačiau sūnus ir toliau galėdavo matytis su tėvu. Vis dėlto pastebėjusi neigiamą tėvo įtaką, Evelina savo sūnų bandė gelbėti apribodama tėvo teises.

Galiausiai su vaiku ir savo mama, berniuko močiute, moteris atsidūrė Palangoje – galvojo, kad palepino vaiką sanatorijoje. Tačiau tuomet ji sulaukė netikėto vaiko apsaugos teisių specialistų vizito. Pastarieji, iš centrinės valdžios, ar kažkokios specialiai sukurtos komisijos, gavo nurodymą atimti vaiką ir atiduoti jį tėvui, nepaisant to, kad iš pradžių žadėjo berniuką palaikyti neutralioje aplinkoje.

„Šiai dienai mano namuose vaikas yra nusiraminęs. Kai man jį atvežė, vaikas, mane pamatęs, užšoko ir apsikabino – jis džiaugėsi, buvo laimingas. Buvo mintis jį vežti į neutralią zoną, jei vaikas būtų nenorėjęs važiuoti pas mane. Tačiau vaikas išreiškė norą važiuoti pas mane“, – dar kitokią nuomonę šio vakaro laidoje pateikė berniuko tėvas.

Įdomu tai, kad, Evelinos advokatės L. Razvickienės teigimu, šis teismo nutarimas vaiką apgyvendinti su tėvu, yra laikinas. Juk galioja ir ankstesnis kito teismo sprendimas, kad vaiko gyvenamoji vieta yra su mama. Kodėl tuomet vaiko teisės taip skubėjo vaiką atiduoti tėvui?

Apie tai laidos filmavime prabilo ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė I. Skuodienė. Ar būtent iš šios aukščiausios tarnybos būstinės ir atėjo įsakymas Palangos padaliniui atimti berniuką? Ir nors tarnybos vadovė konkrečiai apie situaciją nekalbėjo, interviu galiausiai baigėsi ašaromis. Kas tai paskatino, žiūrovai išvys laidoje.

O ką moteris šiandien atsako į klausimą, ar po tokios situacijos neketina atsistatydinti?

„Jei bus priimti tokie sprendimai, aš atsakomybės tikrai nesikratau – aš ją prisiimsiu. Laukiame tyrimų, kalbamės su ministre. Jei bus priimti tokie sprendimai, aš tikrai atsistatydinsiu“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.