J. Vaitkutė – apie meno kūrinius iš šiukšlių ir žmonijos klestėjimo kainą: „Savo veiksmus kartais pastebime tik pažvelgę atgal“

Meno kūrinius galima kurti iš pačių įvairiausių medžiagų: nuolaužų, augalų lapų, spyglių, atliekų, maisto produktų ar netgi sudegusios medienos. Būtent tą įrodo žinoma menininkė Jolita Vaitkutė, kurios kūrybai paklūsta net patys neįprasčiausi ar keisčiausi daiktai. Menininkė jau šį šeštadienį TV3 laidoje „Tylūs geradariai“ atskleis, kad tvarumas jos gyvenime atsirado jau paauglystėje, besiknaisiojant dėvėtų drabužių parduotuvėse.

J. Vaitkutė.<br> TV3 nuotr.
J. Vaitkutė.<br> TV3 nuotr.
L.Pobedonoscevas ir J. Vaitkutė.<br> TV3 nuotr.
L.Pobedonoscevas ir J. Vaitkutė.<br> TV3 nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-03-22 16:12

Laidos žiūrovai bus pakviesti apsilankyti šalia Vilniaus įsikūrusio Europos parko pušyne, kuriame galima išvysti J. Vaitkutės ir atlikėjo Andriaus Mamontovo kūrybiniame duete užgimusią audiovizualinę instaliaciją „Anglies miškas“. Šiuo kūriniu menininkė kviečia visus apmąstyti žmonijos klestėjimo kainą, kurią moka pakitusios sudėties oru dūstanti ir karščio kamuojama planeta.

„Bet kokią istoriją visada norisi pateikti per geriausias medžiagas bei technikas, tačiau svarbiausia, kad viskas turėtų savo prasmę. „Anglies miškas“ – tiesiog sudegintos lentos. Tai – anglies detalės, kurios tik tam tikroje vietoje susieina į vieną juodą, įtraukiantį tašką miške. Tai – savotiškas gyvasties kontrastas. Aplink yra netrukus sužaliuosiantis miškas, kuriame tuoj apsigyvens paukščiukai, vabaliukai ir kiti gyvūnėliai. Tuo tarpu anglis – negyvoji gamta. Žiūrint iš šono, šio juodo taško nesimato. Kaip ir nesimato kai kurių mūsų veiksmų. Kartais juos galima pastebėti tik pažvelgus atgal“, – laidos filmavime teigė J. Vaitkutė.

Užsukusiems į Europos parką pažiūrėti minėtos instaliacijos ar tiesiog norintiems gyventi tvariau, siūloma atsisiųsti ir nemokamą programėle „ManoPėdsakas | SEB“. Ja naudodamiesi, gyventojai gali įvertinti savo anglies dioksido pėdsaką ir gauti patarimų, kaip kasdien keisti įpročius, kad jis sumažėtų.

Kartu su laidos vedėju Leonardu Pobedonoscevu žiūrovai buvo pakviesti užsukti ir į Jolitos dirbtuves. Būtent čia gimsta didžioji dalis menininkės kūrinių. Ji papasakojo, iš kur atsiranda medžiagos, naudojamos patiems įvairiausiems sumanymams įgyvendinti, parodys pagrindinius darbo įrankius bei atskleis, kokių neįprastų įgūdžių jai sykiais tenka įgyti.

„Kartais tam tikros medžiagos stovi sandėlyje ir laukia, kol bus panaudotos. Pavyzdžiui, šiuo metu turiu 8 tūkstančius guminių kamuoliukų. Idėjos, ką daryti su tam tikrais daiktais, ne visada iš karto ateina į galvą“, – laidoje prisipažino menininkė.

Taip pat ji papasakojo ir apie dar vieną labai prasmingą savo projektą – „Atgimimo inkilus“. Jo metu iš karo Ukrainoje nuolaužų buvo pagaminta keletas namų paukščiams. Simboliška, kad kadaise šios nuolaužos buvo žmonių namų dalimi, vėliau tapo šiukšlėmis, o netrukus iš jų sukaltuose inkiluose galės apsigyventi skraiduoliai – savotiški laisvės simboliai. Šie inkilai tarsi įkvepia tikėjimo bei neleidžia užmiršti, kokį žiaurumą išgyvena netoliese gyvenantys žmonės.

Televizijos žiūrovai šįkart išgirs ir keletą pikantiškų detalių. Menininkė pasakojo, kaip jai sekėsi gerus draugus įtikinti prieš fotoobjektyvą nusimesti drabužius, bei atskleidė, kokiu tikslu panaudojo padarytas nuotraukas. J. Vaitkutė taip pat išdavė paslaptį apie vieną didžiausių savo problemų bei papasakojo, kokiais atvejais leidžia sau klysti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.