VASAROK SU

žiniomis ir žvaigždėmis

Vasarą prenumeruok Lrytas
PREMIUM vos už 12,99 Eur metams
ir gauk bilietą į pasirinktą koncertą
Taujėnų dvare dovanų

V. Radzevičius išbandė neįprastą patiekalą: daugelis paragauti neišdrįstų

2025 m. kovo 20 d. 16:06
Lrytas.lt
TV3 žiniasklaidos grupės laida „Vytaro ferma“ nuo šio šeštadienio – ne tik nauju laiku, bet ir su dar daugiau nuotykių. O šįkart Vytaras Radzevičius pakvietė netikėtiems kulinariniams potyriams ir pristatė egzotišką šiaurietišką patiekalą, apie kurį Lietuvoje girdėjo retas, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Daugiau nuotraukų (5)
Dzūkijoje kiekvienas kaimelis turi įdomių istorijų, o keliai nuveda į netikėtus susitikimus. Čia dažnai galima sutikti žmonių, kuriuos vietiniai vadina „užeiviais“. Tai – iš kitur atkeliavę, bet šį regioną pamilę ir jame likę žmonės.
Vytaras, tyrinėdamas savo apylinkes, ne kartą įsitikino, kad čia sutikti žmonės tikrai turi ką papasakoti.
„Dzūkija yra toks dalykas – jeigu kur nors nusuksi nuo pagrindinio kelio, visada rasi įdomų žmogų“, – atviravo jis.
O šįkart taip netikėtai jis sutiko savo seną bičiulį Donatą Brandišauską. Jie susipažino dar tuomet, kai abu gyveno sostinės Užupio rajone. Tačiau dabar jų keliai susikirto visai kitame kontekste – Dzūkijos miškuose.
„Jis – labai įdomios srities profesorius. Šiaurės tautų tyrinėtojas“, – savo bičiulį pristatė Vytaras.
Donatas ilgus metus tyrinėja Šiaurės tautų gyvenimo būdą, papročius ir kulinariją, o savo žinias pritaiko ir kasdieniame gyvenime. O šio šeštadienio laidoje jis Vytarui pagamino ir vieną iš Šiaurės tautų delikatesų – briedžio lūpą.
Tai – patiekalas, kuris turi gilias tradicijas. Jo ruošimas prasideda nuo plaukų nudeginimo, o tuomet mėsa ilgai verdama, kad pasiektų tinkamą tekstūrą.
„Tai – viso Šiaurės regiono delikatesinis patiekalas, nes tautos, kurios gyveno tame kraštovaizdyje, nieko neišmesdavo, viską suvalgydavo“, – aiškino Donatas.
Žinoma, pokalbis neapsiribos vien kulinarija. Donatas papasakojo ir apie pamokas, kurias jam teko išmokti kelionių metu, ir apie žmones, kuriems atšiaurios sąlygos yra kasdienybė.
Po kulinarinių eksperimentų ir naujų patirčių, Vytaras keliavo toliau – aplankė dar vieną Dzūkijoje įsikūrusį bičiulį ir kartu su juo leidosi į pramogas. Šįkart vieta buvo neeilinė – istorinė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės plytinė, kuri, pasirodo, slepia ne tik įdomią praeitį, bet ir suteikia galimybių aktyviam laisvalaikiui.
kad Dzūkija – tai ne tik miškai ir vienkiemiai, bet ir unikalūs žmonės bei netikėti atradimai. Kokias dar istorijas Vytaras išgirdo iš savo bičiulių? Koks buvo šiaurietiškas briedžio lūpos skonis? Visa tai – jau šio šeštadienio laidoje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.