„Heroino elegancija” pravardžiuojama K. Moss: „Geriausias mano kerštas – sėkmė”

Ja stebimasi, žavimasi ir piktinamasi. Atrodo, kad šios britės patrauklumas yra neišsenkamas. Kate Moss (38 m.) beveik 25 metus pozuoja garsiausiems pasaulio fotografams ir vis dar yra labai populiari. Jos nesužlugdė net skandalinga istorija dėl kvaišalų.

Kate Moss beveik 25 metus pozuoja garsiausiems pasaulio fotografams ir vis dar yra labai populiari.<br>AP
Kate Moss beveik 25 metus pozuoja garsiausiems pasaulio fotografams ir vis dar yra labai populiari.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 8, 2012, 3:54 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 6:56 PM

Daug metų praėjo nuo tada, kai K. Moss ištarė neįprastą, kartėlio persmelktą sakinį: „Kuo labiau mane daro matomą, tuo labiau stengiuosi būti nematoma.” Šie žodžiai nuskambėjo dar 1994-aisiais, kai 20-metė iš Kroidono, esančio piečiau Londono, išgarsėjo kaip modelis Kate.

Britės veidas puošė žurnalų ir mados namų puslapius ir reklamas, nuogos K. Moss nuotrauka buvo ant Niujorko pastatų sienų.

Ji kėlė nuostabą, susižavėjimą ir pasipiktinimą. Manekenei buvo priekaištaujama, kad liesas jos kūnas kitas merginas gali paskatinti siekti liguisto liesėjimo. Neretai iš britės buvo šaipomasi vadinant ją Heroinine elegancija.

„Geriausias mano kerštas – tai sėkmė”, – tada kalbėjo modelis.

Kate tapo dievaite, nepaskandinamąja ir supermoterimi, kaip ją apibūdino žurnalas „Forbes”. Jos nuotraukų tikriausiai išspausdinta daugiau nei Amerikos prezidentų atvaizdų.

Mados istorijoje nėra kito modelio, kuris tiek daug metų būtų toks populiarus kaip K.Moss.

Beveik prieš 25 metus Niujorko oro uoste moksleivę, grįžtančią iš atostogų, pastebėjo vienos modelių agentūros vadovė.

Į mados pasaulį britė atėjo turėdama ne pačius geriausius šiam verslui duomenis: 172 centimetrų ūgis, mažos krūtys – mados pasaulyje vadinamos „espresso cups” (espreso puodeliai), aštrūs iltiniai dantys ir jokio saldumo veide – veikiau verksmingas žvilgsnis.

Kate atrodė kaip pristatomoji prekė iš priemiesčio, lyg per klaidą pakliuvusi į ano laiko supermodelių – Claudios Schiffer, Cindy Crawford ar Lindos Evangelistos – būrį.

Kai ji dešimtąjį dešimtmetį pirmą kartą pražingsniavo Paryžiaus podiumu, visi manė, kad britė išsilaikys ne ilgiau nei sezoną.

Bet netikėtai liesa mergina iš Kroidono tapo populiari ne tik Didžiojoje Britanijoje, bet ir visame pasaulyje: iš mados fotografijų ir reklamų žvelgė K.Moss, kupina troškimo džiaugtis gyvenimu, rieškučiomis semti jo malonumus. Žiūrėdami į liesutę britę visi norėjo tapti tokie kaip ji.

Mergaitės, pastebėjusios kitokią jos lūpų spalvą, puldavo ir po kelių dienų išpirkdavo tos bendrovės lūpų dažus. Kai per roko muzikos festivalį Glastonberyje Kate buvo nufotografuota braidžiojanti po purvą žaliais guminiais ilgaau-liais, jų gamintoja vos spėjo tokius gaminti.

C.Schiffer ir L.Evangelista mėgavosi savo valdžia aukštosios mados, o K.Moss – paauglių, pardavėjų ir padavėjų pasaulyje.

Dar niekada modelis nebuvo nutiesęs tokio siauro tilto tarp pasaulių: „Chanel” ir kramtomosios gumos. Taip buvo ir taip liko iki šiol.

Bet už tai modeliui teko sumokėti kainą, kuri vadinama bejėgiškumu.

Didysis fotografas Cecilis Beatonas yra pasakęs: „Man pavyko savo gyvenimą praleisti nepaprastoje erdvėje, kurią sudaro tik malonumai ir pramogos.” Panašiai pasakė ir K.Moss: „Užaugau didelėje madų pasaulio šeimoje, kuriai, savo laimei, dirbu iki šiol.”

Skirtumas tik tas, kad C.Beatonas kalbėjo apie pasaulį, kurį jis kūrė kartu su ja – grožio ir malonumų pasaulį, keliantį savo sąlygas.

Dar būdama 14-metė Kate buvo atiduota fotografams, stilistams ir nuo to laiko už didelius pinigus buvo laikoma iškvepintame auksiniame narve.

Pasakodama apie pirmuosius savo žingsnius modelių pasaulyje Kate prisimena fotografus, su kuriais užaugo: „Jie akylai stebėjo mane per visus mano pakilimus ir nuopuolius, o aš dirbau toliau.”

Kate labai retai dalijo interviu, kuriuose buvo stengiamasi žvilgtelėti į jos asmeninį gyvenimą, atskleisti, kokia moteris slepiasi už tokio patrauklaus modelio gyvenimo.

„Per fotosesijas visada jaučiau, kad pozuoju ne aš, o kažkas kitas”, – sakė Kate.

Nieko nauja, taip kalba visi modeliai.

Paklausta, kas ji iš tikrųjų, kokia moteris galėtų slėptis už nematomosios K.Moss, ji neatsako. Kate nori, kaip pasakė jos draugė Jess Hallett, fotografams duoti tai, ko jiems reikia.

Dėl to dizaineriai, fotografai ir stilistai, šie mados industrijos „mašinistai”, myli Kate. Jiems patinka modelis, kuris būdamas 15 metų leidosi fotografuojamas nuogas ir iki šiol kartais sutinka pozuoti paikoms nuotraukoms, įmantriems madų pristatymams ar absurdiškoms menininkų fantazijoms. Jei kaina tinkama, – viskam.

Tai mados verslo „mašinistai” apibūdina kitaip. Kate po beveik 25 darbo šiame pasaulyje metų vis dar turi energijos ir yra drausminga, visuomet yra fantastiška. Vargu ar gali būti kitaip: juk niekada negailima gerų žodžių tam, kuris visada sako „taip”.

Kate du kartus – 1998-aisiais ir 2005-aisiais gydėsi nuo liguisto potraukio prie narkotikų po to, kai buvo paviešintos slapta darytos nuotraukos, kuriose ji traukia į nosį baltus miltelius.

Atrodė, kad modelio karjerai ateina galas: Kate įniko ne tik į narkotikus, bet ir į alkoholį.

Tai buvo nuopuolis, bet jis suteikė ir progą pakilti. Kaip ir 2002-aisiais, kai Kate pagimdė dukterį Lilą Grace. Tuomet modelis nors ir trumpam pamatė, kad už auksinio narvo yra kitas gyvenimas. Tik ką ji turėtų čia veikti?

Kate pasirinko auksinį narvą.

Su vaiko tėvu ji netrukus išsiskyrė ir po to užmezgė svaiginamą ir viešą meilės romaną su popmuzikos blogiuku atlikėju Pete’u Doherty, kuris vartojo narkotikus.

2011-aisiais Kate ištekėjo už muzikos grupės „The Kills” atlikėjo Jamie Hince’o.

Po šių vestuvių Didžiojoje Britanijoje leidžiamas „Vogue” rašė: „Atrodo, kad Kate Moss nepakaks medaus mėnesio. Po viešnagės draugo jachtoje ir kelionės į Australiją, kur sutiko savo vyrą, keliaujantį su koncertais, tą pačią savaitę ji nuskrido į Sen Tropezą, kur kito bičiulio jachtoje mėgavosi saulės voniomis, o vakare linksminosi garsiame klube.”

Tokia K.Moss kasdienybė, jei ji nedirba. Dabar modelis yra drabužių tinklo „Mango” veidas. Žurnalo „Forbes” teigimu, ji, per metus uždirbdama 9,2 milijono JAV dolerių, turtingiausių modelių sąraše užima antrąją vietą, pirmąją užleisdama Gisele Bündchen.

Beveik visos bendrovės, kurios po skandalingosios 2005-ųjų nuotraukos atsisakė Kate paslaugų, po dviejų savaičių vėl susigrąžino ją į auksinį narvelį. „Rimmel” vėl norėjo parduoti lūpų dažus, drabužių tinklas „Topshop” ir toliau troško sausakimšų parduotuvių, o dizaineris Alexanderis McQueenas, vilkintis marškinėlius „We love you Kate”, pražingsniavo podiumu.

„Toks dėmesys Kate sujaudino iki ašarų”, – sakė modelio draugė J.Hallett.

Kodėl? Kate motina jai yra sakiusi, kad gyvenime negali būti vien malonumai.

„Mano atsakymas anuomet, kaip ir dabar, toks pat: kodėl gi ne?” – teigia garsusis modelis.

Draugai Londone kartais baiminasi Kate skambučių ir kvietimo, nes tai reiškia šėliones iki penktos valandos ryto.

Į klausimą, ar taip gali ir toliau tęstis, britė atsako: „Nesu 18-metė, ir laikai, kai fotosesijose galėjau dalyvauti be makiažo, – jau praeitis.”

Bet po to modelis priduria, kad neseniai kalbėjosi su Keithu Richardsu iš „Rolling Stones” – ši nenuilstanti muzikos grupė dar neketina sudėti ginklų. K.Moss taip pat nenurimsta.

Į klausimą, ar taip gali ir toliau tęstis, britė atsako: „Nesu 18-metė, ir laikai, kai fotosesijose galėjau dalyvauti be makiažo, – jau praeitis.” Bet po to modelis priduria, kad neseniai kalbėjosi su Keithu Richardsu iš „Rolling Stones” – ši nenuilstanti muzikos grupė dar neketina sudėti ginklų. K.Moss taip pat nenurimsta.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.