Įžymybės įkliuvo į religinės sektos pinkles

Nuolankiesiems — greita karjera. Nepaklususiems — perauklėjamoji stovykla. Garsus JAV žurnalistas Lawrence’as Wrightas tvirtina, kad būtent taip savo narius auklėja Scientologijos bažnyčia. Joje yra ir Holivudo aktorių.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Feb 11, 2013, 3:01 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 4:11 AM

Daug metų scientologiją tyrinėjęs L. Wrightas neseniai pristatė knygą „Atvirai: scientologija, Holivudas ir tikėjimo kalėjimas“ (Going Clear: Scientology, Hollywood, and the Prison of Belief), kuri sukėlė tikrą audrą.

Rašydamas ją „The New Yorker“ žurnalistas kalbėjosi su daugiau nei 200 scientologų ir atsimetėlių.

Knygoje daug dėmesio skiriama bene garsiausiems Holivudo scientologams Johnui Travoltai ir Tomui Cruise’ui.

Bandė nuskandinti žuvį

Tai buvo Holivudo filmo verta scena. Kai 2011-ųjų pradžioje L. Wrightas žurnalo „The New Yorker“ redakcijoje sėdėjo palinkęs prie straipsnio apie scientologiją, staiga atsivėrė durys ir į kabinetą įžengė tuometis sektos atstovas spaudai Tommy Davisas, lydimas keturių garsių advokatų. Jie atsinešė 47 dokumentų aplankus.

„Veikiausiai jie buvo pasiryžę mane nuskandinti informacijos sraute, bet tai buvo panašu į žuvies apipylimą vandeniu. Aš tiesiog įsisiurbiau į tuos aplankus. Niekuomet nesijaučiau laimingesnis, nei studijuodamas tuos dokumentus“, — sakė žurnalistas, garsėjantis atsidavimu darbui.

Scientologai savo noru atvilko glėbį to, ko žurnalistas net nedrįso prašyti — medžiagos, kurios, kaip paaiškėjo, užteko visai knygai.

Po minėto vizito praėjus dvejiems metams JAV pasirodė L. Wrighto knyga „Atvirai: scientologija, Holivudas ir tikėjimo kalėjimas“. Ji žaibiškai prikaustė viso pasaulio dėmesį.

Perauklėjimo stovykla

Skirsnyje „Bažnyčia laikė Johną Travoltą spąstuose“ autorius aprašo, kaip šis Holivudo aktorius aštuntajame dešimtmetyje prisidėjo prie scientologų.

Dvasinę krizę išgyvenantis aktorius ėmė lankyti scientologų „Garsenybių centrą“. Čia vyras ieškojo sielos ramybės.

Knygoje teigiama, kad būtent sekta padėjo Johnui siekti karjeros Holivude. Scientologai paskyrė aktoriui jauną asistentę Sylvią Taylor, kuri sektai priklausė nuo 15 metų.

Tačiau tuo metu, kai aktorius ėmė kopti karjeros laiptais, jo asistentę užklupo bėdos.

S. Taylor sektos vyresniesiems pasiskundė kito nario elgesiu. Atrodo, kad įskųstas žmogus buvo labai įtakingas, nes moteris užsitraukė nemalonę.

Žurnalistas L. Wrightas išsiaiškino, kad už bausmę ji pateko į vadinamąją reabilitacijos stovyklą — savotišką sektos perauklėjimo įstaigą. Iš S. Taylor buvo atimta ką tik gimusi duktė ir įkurdinta Scientologijos bažnyčios vaikų namuose.

Vienas buvęs scientologų vadovų žurnalistui pasakojo, kad sektos slaptosios tarnybos darbuotojams buvo nurodyta užrašinėti J. Travoltos pokalbius, o ypač susijusius su asmeniniu gyvenimu. Tikslas — šantažuoti aktorių, jeigu šis kada nors sumanytų palikti jų bendruomenę.

Aktyviai verbuoja įžymybes

Dar Scientologijos bažnyčios įkūrėjas rašytojas fantastas Lafayette’as Ronaldas Hubbardas (1911—1986 m.) suprato, kad į sektą atviliotos Holivudo įžymybės gali gerokai sustiprinti organizaciją.

„Scientologijos bažnyčios tikslas buvo užkariauti pramogų pasaulį ir naudoti įžymybes kaip savo prekių ženklą“, — įsitikinęs L. Wrightas.

Scientologais tapo J. Travolta, Kirstie Alley, Juliette Lewis, Willas Smithas, Lisa Marie Presley ir daugelis kitų žvaigždžių.

Bene žymiausias scientologas, be abejo, yra aktorius T. Cruise’as.

T. Cruise’as — sektos veidas

L. Wrightas išsamiai aprašo, kaip T. Cruise’as, į sektą įstojęs 1986-aisiais, iškilo ir tapo antru pagal įtaką jos vadovu.

Jis gavo dvasininko titulą ir turi teisę rengti vestuvines scientologų apeigas.

Apie T. Cruise’ą knygoje daug pasakoja vienas buvusių Scientologijos bažnyčios lyderių, vėliau iš jos pasitraukęs Marty Rathbunas.

Jo teigimu, kai praėjusio amžiaus pabaigoje T. Cruise’as ėmė vis mažiau domėtis scientologija, sektos vadovas Davidas Miscavige’as dėl to apkaltino aktoriaus žmoną Nicole Kidman. Jis manė, kad šviesiaplaukė gražuolė — godi veidmainė, kuri tik apsimetė esanti scientologė.

Knygoje pasakojama, esą Scientologijos bažnyčios vadovas siekė, kad pora išsiskirtų.

Šis D. Miscavige’o troškimas išsipildė. Tiesa, iki šiol neaišku, ar idealia laikyta aktorių santuoka subyrėjo būtent dėl scientologų pastangų.

L. Wrightas teigia, kad T. Cruise’as po skyrybų su N. Kidman ėmė dar artimiau bendrauti su D. Miscavige’u. Esą tuomet Holivudo žvaigždė ir sektos vadovas tapo artimais draugais.

Pelnė prestižinę premiją

Scientologijos atstovai tvirtina, kad L. Wrighto knygoje pateikta informacija neatitinka tikrovės. Jie sako, kad iš 200 žmonių, su kuriais kalbėjosi žurnalistas, tik dvylika iki šiol priklauso Scientologijos bažnyčiai.

Jos atstovė spaudai Karin Pouw aršiai įtikinėja, kad žurnalistas siekęs ne atskleisti tiesą, o tik mesti iš piršto laužtus kaltinimus Bažnyčios įkūrėjams, vadovybei ir garsiems nariams. „Tai paviršutiniškas seniai paneigtų kaltinimų atpasakojimas“, — teigia K. Pouw.

Tačiau paviršutiniškumu L. Wrighto negalima kaltinti. Vienas geriausių JAV žurnalistų 2007 metais yra pelnęs prestižinę Pulitzerio premiją.

Šantažuoja, kalina ir muša

„Šia knyga stengiausi atsakyti į klausimus, kylančius daugeliui žmonių, susidūrusių su scientologija, — teigia žurnalistas. — Kodėl ši religija kai kam atrodo tokia patraukli? Kodėl racionaliai mąstantys žmonės įsikala į galvą sveikam protui prieštaraujančias tiesas? Kodėl kiti jas laiko visiškomis nesąmonėmis?“

Rasti atsakymus į šiuos ir kitus klausimus L. Wrightui padėjo ir du „Oskarus“ laimėjęs prodiuseris Paulas Haggisas („Mergina, verta milijono“, „Avarija“). Jis 34 metus priklausė šiai sektai, tačiau susipykęs su jos vadovais trenkė durimis.

P. Haggisas teigia, kad scientologai — homofobiška sekta, nepakenčianti kitaip mąstančių. Prodiuserio teigimu, scientologai nepaklusnius sektos narius šantažuoja, muša ir net kalina.

Palikęs sektą P. Haggisas internete išplatino atvirą laišką bičiuliams Holivude, kuriame teigia, kad sektos vadovybė nuolat pažeidžia žmogaus teises.

Įvaizdžiui — smūgis

Nemažai scientologijos tyrinėtojų mano, kad geriausi sektos laikai jau praėjo.

Tai, kad L. Wrightas galėjo pakalbėti su 200 liudytojų, rodo, jog Bažnyčia jau nepajėgia kontroliuoti savo pasekėjų.

Skaudų smūgį Scientologijos bažnyčios įvaizdžiui sudavė ir T. Cruise’o skyrybos su aktore K. Holmes. „Didžiausias košmaras scientologijos istorijoje“, — taip Holivudo žvaigždžių sprendimą skirtis komentavo „Hollywood Reporter“.

Buvusi katalikė K. Holmes, savo tėvų siaubui, priėmė scientologų tikėjimą ir dėl to sulaukė itin didelio žiniasklaidos dėmesio.

Aktorės gerbėjai buvo pasipiktinę jos nuolankumu — T. Cruise’ui pareikalavus, gražuolė savo vardą Katie pakeitė į Kate, nes ištekėjusiai moteriai esą nedera mažybinis vardas.

Sekta išgyvena sunkmetį

Scientologijos bažnyčia vis dar turi nemažą įtaką JAV. Nuo 1993-iųjų šioje šalyje ji yra atleista nuo mokesčių. Be to, sektos lyderiai yra išlipę sausi ne iš vienos balos.

Štai sektos vadovas D. Miscavige’as buvo kaltinamas dėl vieno jos nario žūties. Aštuonerius metus trukęs bylos nagrinėjimas 2004-aisiais galiausiai baigėsi išteisinamuoju nuosprendžiu. Tuomet sektos lyderis ėmė ypač rodyti savo valdžią.

Teigiama, kad 2005-aisiais D. Miscavige’as į savo būstinę sukvietė daugiau nei 30 sektos lyderių ir pasiūlė pažaisti kažkokį žaidimą. Pralaimėjusieji turėjo būti išsiųsti į atokiausias vietas, toli nuo savo šeimų. Pasakojama, kad jie iki ryto kaip žvėrys grūmėsi dėl savo ateities.

2009 metais nemažai aukštą padėtį užimančių narių išstojo iš sektos — tai buvo tarsi dūris D. Miscavige’ui ir jo sekėjams.

„Scientologija žlunga“, — tvirtina sociologijos profesorius iš Kanados Stephenas Kentas, jau daugelį dešimtmečių tyrinėjantis sektą. Pasak jo, dabar didžiausias scientologijos priešas yra internetas.

Grėsmė demokratijai

■ Ypač sunkius laikus scientologija išgyvena Vokietijoje. Šiai sektai priklausantis Dianetikos centras Miunchene atrodo visiškai nušiuręs.

■ Iki blizgesio nušveistos keraminės plytelės primena 20 metų neremontuotą dviejų žvaigždučių viešbutį.

■ Tądien, kai čia buvo užsukę Vokietijos žurnalo „Focus“ korespondentai, trys darbuotojai rūpinosi vienu vieninteliu lankytoju, norinčiu išmėginti vadinamąjį streso testą.

■ Sektos vadovai teigia Vokietijoje turintys 12 tūkstančių narių, tačiau ekspertai tai vadina pagyromis.

■ „Kadaise Vokietijos scientologų bažnyčiai priklausė 6 tūkstančiai narių. Dabar šis skaičius sumažėjo iki 4 tūkstančių“, — teigia Konstitucinės santvarkos apsaugos tarnybos darbuotojai. Tarnyba nuo 1997 metų stebi scientologus kaip keliančius grėsmę Vokietijos demokratijai.

■ Taigiama, kad 2008 metais Bavarijoje buvo 2600 scientologų, dabar jų likę vos 1200.

■ Hamburge ir jo apylinkėse yra apie 550 scientologų. Per dešimt metų čia jų sumažėjo 40 proc.

■ Berlyne, kur scientologai 2007 metais iškilmingai atidarė savo filialą, dabar ekspertai priskaičiuoja 130 sektos narių — 70 mažiau nei 2008-aisiais.

■ Vokietijoje scientologai, priešingai nei JAV, negali pasigirti nei garsenybėmis, nei tikėtis politinio užnugario.

■ Teigiama, kad scientologų mažėja ir JAV. 2008 metais šiai Bažnyčiai priklausė 55 tūkst. narių. Šiuo metu — 25 tūkst.

■ Nepaisydami tokios statistikos sektos vadovai tvirtina turį milijonus sekėjų ir nurodo, kad 2012 metais pasaulyje atidaryta 30 naujų bažnyčių.

Vertinama nevienareikšmiškai

■ Scientologija — mokymo sistema, kurią amerikiečių fantastikos rašytojas Lafayette’as Ronaldas Hubbardas (1911—1986 m.) sukūrė kaip „pagalbos sau filosofiją“. Jis teigė, kad tai yra alternatyva psichoterapijai.

■ Vėliau L. R. Hubbardas scientologiją apibūdino kaip taikomąją religinę filosofiją. Esą jos tikslas — reabilituoti savąjį „aš“ ir atgauti pirminę visiškos laisvės būklę.

■ Įvairiose šalyse Scientologijos bažnyčia turi skirtingą statusą. JAV, Jungtinėje Karalystėje, Italijoje, Ispanijoje, Švedijoje, Šveicarijoje, Vengrijoje ir kai kuriose kitose šalyse scientologai pripažįstami religinėmis bendruomenėmis.

■ Vokietijoje Scientologijos bažnyčia laikoma komercine organizacija.

■ Lietuvoje scientologai veikia nuo 1995 metų. Tuomet Vilniuje buvo įregistruotas jų padalinys — Dianetikos centras.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.