Visagalis grimas neatpažįstamai pakeičia žinomų aktorių veidus

Nuo seno manoma, kad aktoriui prieš filmavimo kameras pakanka neatpažįstamai pasikeisti, ir pripažinimas užtikrintas.

Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

Mar 18, 2013, 5:17 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:46 PM

Grimuotojai kartais teigia, kad ekrano žvaigždžių karjera — jų rankose. Esą jie, o ne aktoriai pirmiausia kuria personažus. Todėl aktoriams grimuotojų kėdėje tenka praleisti ne vieną valandą.

Grimuotojai kartais teigia, kad ekrano žvaigždžių karjera — jų rankose. Esą jie, o ne aktoriai pirmiausia kuria personažus. Todėl aktoriams grimuotojų kėdėje tenka praleisti ne vieną valandą.

Veidas — iš dirbtinės odos

Už vaidmenį dramoje „Lincolnas“ (2012 m.) Danielis Day-Lewisas (55 m.) buvo apdovanotas „Oskaru“.

Rengdamasis šešiolikto JAV prezidento Abrahamo Lincolno (1809—1865 m.) vaidmeniui aktorius perskaitė apie 100 biografinių knygų. D. Day-Lewisas sako pats nusprendęs, kaip turėtų skambėti jo herojaus balsas.

Na, o grimo specialistė Lois Burwell kartu su režisieriumi Stevenu Spielbergu suko galvas, kaip padaryti, kad D.Day-Lewisas išoriškai būtų panašus į A. Lincolną.

Pagal juostos siužetą, A. Lincolnui — 56-eri. Jo vaidmens atlikėjui — metais mažiau, bet D.Day-Lewisas atrodo daug jaunesnis.

Stengdamiesi jį pasendinti grimuotojai naudojo dirbtinę odą — išvagojo ją raukšlėmis, dažė, paskui užklijavo aktoriui ant veido.

Teko platinti skruostus

Tai, kad Holivudo žvaigždė Meryl Streep (63 m.) pelnė „Oskarą“ už Didžiosios Britanijos buvusios premjerės Margaret Thatcher (87 m.) vaidmenį filme „Geležinė ledi“ (2011 m.), — ir grimuotojo meistriškumo įvertinimas.

Prireikė net odontologo pastangų, kad aktorė taptų panaši į garsiąją politikę. Prieš filmavimą M.Streep taip pat būdavo uždedama dirbtinė nosis, ant skruostų — silikono protezai. Mat aktorės skruostai yra siauresni nei buvusios Didžiosios Britanijos premjerės.

Tik po ilgiau nei dvi valandas trunkančio kruopštaus grimuotojų darbo M.Streep virsdavo geležine ledi.

Aktorės teigimu, tai buvo subtiliausias grimas per visą jos karjerą kine. „Net nejausdavau, kad esu aptraukta kažkokiu apvalkalu“, — pagyrų grimuotojams negailėjo Holivudo įžymybė.

Triūsdavo penkias valandas

Kai prancūzų aktorė Marion Cotillard (37 m.) juostoje „Rožinis gyvenimas“ (2007 m.) kūrė garsiosios tėvynainės Édith Piaf (1915—1963 m.) vaidmenį, prieš kiekvieną filmavimą grimuotojo krėsle jai tekdavo praleisti penkias valandas.

Grimuotojui taip ilgai kurti veidą tekdavo todėl, kad tuomet 30-metė aktorė turėjo įkūnyti dainininkę gyvenimo saulėlydyje.

M.Cotillard veidas būdavo padengiamas storu grimo sluoksniu, imituojančiu sergančios moters odą.

2008 metais ir aktorės vaidyba, ir grimuotojų darbas buvo įvertinti „Oskaru“.

Prilipdė antakius

Filmas „Frida“ (2002 m.) pelnė „Oskarą“ ir pagrindinio vaidmens atlikėjai Meksikos aktorei Salmai Hayek (46 m.), ir grimuotojoms. Ši juosta pasakoja apie garsiausią Meksikos dailininkę Fridą Kahlo (1907—1954 m.).

Išskirtinis jos veido bruožas buvo tankūs suaugę juodi antakiai. Juos ant aktorės veido kūrė garsi grimuotoja Judy Chin.

Ji S. Hayek kaktą ištepdavo specialiu mišiniu, paskui į antakius įterpdavo dirbtinių plaukelių.

Tą pačią procedūrą grimuotoja atlikdavo ir su ūsiukais virš aktorės lūpos. Tai ji darydavo taip profesionaliai, kad plaukeliai beveik nesiskirdavo nuo matomų F. Kahlo portretuose.

Virto juodaodžiu

Robertas Downey jaunesnysis (47 m.) ne iš karto sutiko įkūnyti Kirką Lazarusą juostoje „Griaustinis tropikuose“ (2008 m.). Aktorių trikdė tai, kad filmavimo aikštelėje jam teks vaidinti su sudėtingu grimu. Mat pagal siužetą jo herojus — juodaodis. Vis dėlto kolega Benas Stilleris jį sugebėjo įtikinti.

R. Downey, prisimindamas, kaip rengdavosi Lazaruso vaidmeniui, šmaikštauja: „Vienas vizažistas dažydavo vieną mano veido pusę, kitas — kitą. Jie susitikdavo ties nosimi.“

Vėliau apie savo vaidmenį šiame filme R. Downey jaunesn. sakė: „Esu aktorius ir savo veidą naudoju pinigams uždirbti. Galiu kurti ne tik tai, kas įdomu, bet ir tai, kas juokinga.“

Silikoninis profesorius

Kai Holivudo žvaigždė Eddie Murphy (51 m.) kūrė pagrindinį Šermano Klampo vaidmenį filme „Išprotėjęs profesorius“ (1996 m.), jo išvaizdai pakeisti nepakako dviejų grimuotojų — buvo pasitelkta ištisa komanda.

Kad E.Murphy herojus taptų, švelniai tariant, apkūnus, visas aktoriaus kūnas būdavo padengiamas silikono įklotais.

Būrys grimuotojų kasdien triūsdavo penkias valandas, kol E.Murphy apvilkdavo iš riebalinių įklotų pasiūtu kostiumu, o jo veidą padengdavo storu grimo sluoksniu.

Tai būdavo sunkus ir kruopštus darbas. Juk įvairiuose epizoduose E.Murphy herojaus apimtys būdavo skirtingos.

Dėl kaklo — galvosopis

Filmo „Tutsi“ (1982 m.) režisierius Sydney Pollackas prisimena, koks sunkus darbas buvo aktorių Dustiną Hoffmaną (75 m.) paversti moterimi.

„Tam rengėmės keletą mėnesių. Dustinui nuo kojų, rankų, nugaros ir net pirštų pašalinome plaukus. Su aktoriais transvestitais konsultavomės, kaip jo vyrišką figūrą paversti moteriška. Ypač daug vargome su tvirtu Dustino kaklu.

Sukūrėme ištisą garderobą, kuriame buvo įvairių šalikėlių, galinčių paslėpti kaklą“, — pasakoja režisierius S.Pollackas.

D.Hoffmano įkūnyta herojė taip sužavėjo JAV kino akademijos narius, kad šie pradžioje nežinojo, kaip nominuoti aktorių — už geriausią vyro ar geriausią moters vaidmenį.

Beje, Tutsi — aktoriaus motinos Lillian Hoffman šuns vardas.

Veidą kūrė kompiuteriu

Davido Fincherio filme „Keista Bendžamino Batono istorija“ (2008 m.) pagrindinis herojus jaunėja, tačiau režisierius norėjo, kad jį įkūnytų vienas ir tas pats aktorius.

Seno Bendžamino Batono veidas buvo sukurtas kompiuterinėmis programomis, bet grafikos pagrindu tapo vaidmens atlikėjo Brado Pitto (49 m.) nuotraukos, kuriose įamžintos įvairios jo emocijos.

Aktorius grimo kambaryje praleisdavo tiek pat laiko, kiek ir filmavimo aikštelėje.

Dirbtiniai riebalai

Siekiant pasendinti aktorius naudojami įvairūs lipdukai ir juostelės dažniausiai yra gaminami iš pusiau permatomo silikono, kurio faktūra primena žmogaus odą.

Tačiau prireikė kur kas daugiau priemonių ir pastangų, kad Holivudo žvaigždė Leonardo DiCaprio (38 m.) filme „J.Edgaras“ (2011 m.) taptų FTB įkūrėju ir legendiniu jo vadovu Johnu Edgaru Hooveriu (1895—1972 m.).

Aktoriaus veidui pakeisti buvo naudojami ne tik pusiau permatomo silikono lipdukai bei juostelės. Reikėjo ir peruko, ir dirbtinės nosies, ir gipso kaukės, dengiančios visą veidą. Visa tai nepavertė L.DiCaprio FTB vadovo kopija, bet jo veidas tapo platesnis ir pilnesnis.

Po liekno aktoriaus drabužiais buvo prigrūsta dirbtinių riebalų.

„Oskaras“ — po mirties

Iš Australijos kilusiam aktoriui Heathui Ledgeriui (1979—2008 m.), vaidinusiam juokdarį Džokerį filme “Tamsos riteris” (2008 m.), kaukės nereikėjo, bet grimas taip pat nebuvo iš lengvųjų. Pagal juostos siužetą, H.Ledgerio herojus pats grimuojasi. Tad rengiantis filmavimams grimuotojams reikdavo makiažą padaryti nerūpestingai.

Iš pradžių H.Ledgeriui ant skruostų ir po apatiniu žandikauliu buvo pritvirtintos silikoninės pagalvėlės. Paskui specialiais dažais dažomos lūpos. Taip pat buvo naudojamos silikoninės priemonės, gebančios ištempti šypseną nuo ausies iki ausies. Galiausiai grimuotojai išbalindavo veidą ir patamsindavo akis.

Ruošdamasis Džokerio vaidmeniui H.Ledgeris mėnesį gyveno viešbutyje visiškai vienas — taip gilinosi į savo herojaus psichologiją ir stengėsi suvokti jo elgesio motyvus.

Už šį vaidmenį H.Ledgeris po mirties buvo apdovanotas “Oskaru”. Aktorius mirė 2008 m. atsitiktinai perdozavęs vaistų.

Dėl vaidmens žalojo plaukus

Iš Pietų Afrikos Respublikos kilusi gražuolė Charlize Theron (37 m.) „Oskarą“ pelnė už žudikės maniakės vaidmenį biografinėje juostoje „Monstras“ (2003 m.).

Ch.Theron herojė gyvena gatvėje ir, žinoma, neturi galimybių pasirūpinti savo išvaizda.

Lengviausia būtų buvę aktorei užsidėti nušiurusį peruką, tačiau atsidavimu savo darbui garsėjanti Ch.Theron jo atsisakė. Ji mieliau ryžosi plaukų sausinimo procedūrai, po kurios šukuosena atrodė, švelniai tariant, ne itin tvarkinga.

Viršutinė aktorės antakių dalis buvo pašalinta, o likę plaukeliai pašviesinti.

Be to, filmavimo aikštelėje Charlize nešiojo rudus lęšius ir išgedusius dantis imituojantį protezą.

Grimuotojai aktorės veidą nusėjo strazdanomis. Jas kūrė iš spirito pagrindu pagaminto rašalo, kuris naudojamas tatuiruotėms.

Procedūra buvo sudėtinga, tačiau patyrę grimuotojai ją atlikdavo per valandą.

„Prisimenu tą dieną, kai Charlize nugrimavome pirmą kartą. Žvilgtelėjau į ją ir mano kūnas nuėjo pagaugais. Ji išėjo iš namelio ant ratų, užsidegė cigaretę ir virto visai kitu žmogumi. Charlize nebeliko“, — prisiminė vienas grimuotojas.

Gražuolė virto seniu

Filme „Debesų žemėlapis“ (2012 m.), kuriame pasakojamos kelios istorijos, visiems aktoriams teko atlikti ne po vieną vaidmenį.

Halle Berry (46 m.) įsikūnijo net į šešis personažus. Viename siužete, kurio veiksmas vyksta 2144-aisiais, žavi mulatė virto senu raukšlėtu korėjiečiu daktaru Ovidu. Vietoj vienos jo akies — įmantrus mechanizmas.

„Jo dantys buvo klaikūs, — pasakojo aktorė. — O juk aš taip bijau, kad man kada nors iškris visi dantys ir teks įsistatyti dirbtinius.“

Gražuolė prisimena, kaip išsigando ją tokią nugrimuotą išvydusi ketverių metų duktė. „Ji negalėjo suvokti, kaip iš tokio baisaus vyro gali sklisti mamos balsas“, — pasakojo H.Berry.

Kitoje istorijoje aktorė virto verge, trečiojoje — Vokietijos žyde. Prieš įkūnijant šį personažą jai teko aštuonias valandas praleisti grimuotojos kėdėje, kad patyrę meistrai išgautų reikiamą kūno spalvą.

Šiame filme įspūdingi ir britų aktoriaus Hugh Granto (52 m.) personažai.

Iki šiol žiūrovai buvo įpratę matyti jį vaidinantį romantiškus ir komiškus herojus. „Debesų žemėlapyje“ dauguma Hugh įkūnytų veikėjų — piktadariai. O vaidinant žmogėdrų genties atstovą jam pavyko atsikratyti britiško akcento.

Prireikė dirbtinės nosies

Režisieriaus Stepheno Daldry filme „Valandos“ (2002 m.) gražuolė Nicole Kidman (45 m.) įkūnijo garsiąją rašytoją feministę Virginią Woolf (1882—1941 m.).

Tam, kad taptų panašesnė į savo heroję, aktorė turėjo prisiklijuoti dirbtinę nosį ir kalbėti žemu balsu. Dramos režisierius teigė, kad jam net geriau sekdavosi bendrauti su N.Kidman, kai ši būdavo su grimu.

Už šį vaidmenį iš Australijos kilusi aktorė susižėrė „Oskarą“, Auksinį gaublį ir BAFTA apdovanojimą.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.