Ispanijos karališkajai šeimai – bėdos dėl praeities

Ispanijos karališkąją šeimą persekioja nemalonumai. Ispanijos princesė Cristina (47 m.) yra įtariamoji korupcijos byloje,o sosto įpėdinio princo Felipe (45 m.) žmonos princesės Letizios (40 m.) gyvenimą apkartino jos pusbrolio knyga.

Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

2013-04-18 12:04, atnaujinta 2018-03-08 02:21

Princesė Cristina balandžio 27-ąją turės duoti parodymus Maljorkos Palmoje.

Prieš dvejus metus pradėta byla yra susijusi su įtarimais princesės Cristinos vyrui Inaki Urdangarinui ir jo buvusiam verslo partneriui Diegui Torresui dėl milijardų eurų išpumpavimo ir mokestinio sukčiavimo.

Pinigai buvo skirti labdaringai organizacijai „Noos Institute”.

Dabar visuomenės ir žiniasklaidos akiratyje atsidūrė Ispanijos princesė Letizia. Nemalonumų sosto įpėdinio Felipe žmona gali sulaukti dėl pusbrolio Davido Rocasolano 300 puslapių knygos.

Giminaitis atskleidė Letizios Rocasolano gyvenimo įvykius iki karališkųjų vestuvių.

D.Rocasolano tvirtina, kad jo giminaitė pasidarė abortą. Esą tai nutiko tuomet, kai ji buvo išsiskyrusi su savo pirmuoju sutuoktiniu, o meilės istorija su būsimuoju Ispanijos karaliumi dar nebuvo prasidėjusi.

Pusbrolis teigia, kad abortą Letizia neva pasidarė 2002-ųjų spalio mėnesį.

Kai iki jos ir princo Felipe sužadėtuvių paskelbimo buvo likusios kelios savaitės, privačioje klinikoje, kur jai esą atliktas abortas, buvo skubiai naikinami dokumentai, įrodantys šį faktą.

D.Rocasolano tvirtino, kad šią užduotį karališkoji pora buvo patikėjusi jam. Konservatyviai nusiteikę ispanai pareikalavo, kad princesė Letizia pasiaiškintų, kaip ji galėjusi nutraukti nėštumą, jei anuomet Ispanijoje ši procedūra buvo neteisėta.

Princesei Letiziai yra ko nerimauti: pusbroliu D. Rocasolano ji labai pasitikėjusi.

Kai Ispanijos sosto paveldėtojas, Astūrijos princas Felipe 2004 metų gegužės 22 dieną vedė Letizią Ortiz Rocasolano, pasaulio žiniasklaidoje pasirodė straipsnių su skambia antrašte „Geidžiamiausių jaunikių Senajame žemyne sparčiai mažėja”.

Princo nuotaka – žurnalistė, iki oficialių sužadėtuvių dirbusi valstybinėje Ispanijos televizijoje rytinių laidų vedėja.

Kai kurie ispanai karališkajame soste norėjo matyti kilmingą moterį, bet dauguma liko patenkinti Astūrijos princo Felipe pasirinkimu: jie šias vestuves laikė Ispanijos monar- chijos šiuolaikiškumo įrodymu.

Pasirodė net pranešimų, kad ispanai dar labiau pamilo savo princą, nes jis kaip paprastas mirtingasis vedė iš meilės. Šis palyginimas buvo perfrazuotas pagal populiarią 1877-aisiais sukurtą dainelę, bet vietoj žodžio „karalius” buvo pavartotas „princas”.

Dėl savo meilės princas Felipe kovėsi kaip toreadoras: nepaisė motinos karalienės Sofios noro – ši troško mėlyno kraujo marčios.

Teigiama, kad Ispanijos karalienei Sofiai teko pritarti sūnaus pasirinkimui po jo žodžių: „Radau moterį, kurią myliu ir kuri verta Ispanijos karalienės sosto. Vedu Letizią arba atsisakau sosto.”

Tai buvo labai svarus princo Felipe argumentas, juolab kad karalienė Sofia su Ispanijos karaliumi Juanu Carlosu susituokė ne iš meilės.

Ispanijos sosto įpėdinis iki oficialių sužadėtuvių slėpė ryšius su Letizia. Jis buvo pasimokęs iš ankstesnės trejų metų draugystės su Norvegijos modeliu, apatinį trikotažą reklamavusia Eva Sannum.

Amžinąją meilę tuomet 36-erių Ispanijos sosto paveldėtojas, Astūrijos princas Felipe ir nekilminga 31 metų žurnalistė L. Ortiz Rocasolano prisiekė priešais Madrido Almudenos Dievo Motinos katedros altorių.

Letizios tėvai – žurnalistas Jesus Ortizas ir medicinos sesuo Paloma Rocasolano – išsiskyrę. Tad daugeliui nebuvo staigmena, kai princo Felipe tėvas karalius Juanas Carlosas nevedė į bažnyčią už parankės jaunosios Letizios Ortiz Rocasolano motinos.

Pagal etiketą išsiskyrusiai moteriai neleidžiama rodyti karališkosios pagarbos.

Letizios asmeninėje biografijoje yra įrašas apie dar vieną santuoką. Ji mažiau nei metus buvo gerokai vyresnio jai literatūrą universitete dėsčiusio tamsiaplaukio, svajingų akių rašytojo Alonso Guerrero žmona.

Jie buvo įregistravę civilinę santuoką.

Ispanijos monarchai apdairiai ir iš anksto užsitikrino A.Guerrero tylą. Buvęs Letizios vyras pasirašė sutartį su karališkąja šeima, kurioje pažadėjo niekada nepasakoti apie savo pirmąją santuoką.

A. Guerrero negali skųstis: net jei kada nors iškiltų aikštėn, už kokią sumą buvo įsigytas jo tylėjimas, buvusios žmonos santuoka su Astūrijos princu Felipe tapo puikia jo knygų reklama: jos iškart atsidūrė perkamiausių sąrašo pradžioje.

Karališkajai šeimai itin nepatikusį Letizios gyvenimo faktą – skyrybas – ištrynė jos asmenybė. Ji stipri, savarankiška, intelektuali, gerų manierų. Nors kai kurias dar teko gludinti.

Žurnalistė pasirodė esanti gabi mokinė: per šešis mėnesius, praėjusius nuo sužadėtuvių, ji stengėsi išmokti viso to, kas Astūrijos princui Felipe buvo diegiama visą gyvenimą.

Bet protokolo žinovus papiktino, kad per sužadėtuves Letizia pernelyg laisvai elgėsi pozuodama fotografams, per dažnai prisiliesdavo prie savo plaukų, daug kalbėjo ir, baisiausia, oficialios kalbos metu išdrįso pertraukti Astūrijos princą.

Šalia 196 centimetrų ūgio sutuoktinio 168 centimetrų princesė Letizia atrodo trapi, gležna, bet iš jos sklinda didžiulis pasitikėjimas savimi ir tuo ji pranašesnė už savo vyrą, truputį baikštų princą Felipe.

2005 metų spalio 31-ąją Ispanijos sosto įpėdinis, Astūrijos princas Felipe tapo tėvu. Jam gimė duktė – princesė Leonora.

Pagal dabar galiojančią konstituciją Ispanijos sosto įpėdinio šeimoje gimęs berniukas būtų iškart tapęs pretendentu į karaliaus karūną po savo tėvo.

Leonorą, kuri yra antroji eilėje į sostą, galėjo išstumti bet kuris vėliau gimęs brolis.

Nepraėjus nė metams nuo Leonoros gimimo ispanai sulaukė oficialios žinios, kad princesė Letizia ir princas Felipe vėl laukia šeimos pagausėjimo.

Po šios informacijos vienas Vokietijoje leidžiamas žurnalas moterims paskelbė, kad Ispanijos sosto paveldėtojo žmona laikosi specialios dietos, kuri lems sūnaus gimimą.

Antrasis poros kūdikis gimė toje pačioje privačioje Madrido klinikoje, kur ir pirmasis – princesė Leonora. Antrajai atžalai, taip pat mergaitei, tėvai davė Sofios vardą – kaip ir jos močiutės karalienės.

Princesė Sofia tapo trečioji eilėje į Ispanijos karališkąjį sostą – po savo tėvo princo Felipe, sesers Leonoros. Bet jei pora susilauktų trečiosios atžalos ir tai būtų berniukas, pagal dabartinę šalies konstituciją jis būtų antrasis eilėje į sostą, aplenkdamas savo vyresniąsias seseris.

Princesei Letiziai prireikė daug pastangų ir laiko, kol ji pavergė ispanų širdis. Dabar karališkieji rūmai nerimauja, kad pusbrolio D. Rocasolano knyga pakenks jos populiarumui.

Mados žurnalistai liaupsina princesę Letizią dėl nepriekaištingo skonio, pabrėžia, kad ji puikiai žino, ką nori atskleisti savo apranga. Ji – elegantiškiausių Ispanijos moterų sąrašo pradžioje.

Žinoma, princesė Letizia turi daug konsultantų, padėjėjų, bet jos žodis vis tiek lemiamas. Ji labai mėgsta pilką spalvą, mielai perka ispanų dizainerio Felipe Varelos drabužius.

Avi aukštakulnius su platforma, kurie vadinami „leticiozais”, nes madai neabejingos ispanės norėtų atrodyti kaip būsimoji jų karalienė.

Bet Ispanijos sosto įpėdinio žmonai, buvusiai žurnalistei, svarbiausia ne drabužiai, kaip ji pati teigia, o labdaringa veikla. Ji stengiasi padėti vaikams, neįgaliesiems ir sunkiai sergantiems, remia mokslinius tyrimus.

Princesė Letizia – Ispanijos asociacijos prieš vėžį garbės pirmininkė, ji rūpinasi vėžiu sergančiais žmonėmis ir jų šeimomis.

Faktai iš princesės gyvenimo

● Kai Letizia laukėsi antrojo kūdikio, jai teko išgyventi netektį – nuo per didelės raminamųjų dozės mirė jos sesuo 31-erių Erika Ortez.

● Prieš penkerius metus princesei buvo atlikta nosies pertvaros tiesinimo operacija. Karališkieji rūmai teigė, kad operacijos tikslas buvęs medicininis. Bet greičiausiai tai buvo padaryta dėl estetinių sumetimų: princesės Letizios nosis tapo dailesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.