Gastroles Vilniuje pradėjo spalvingoji trupė „Cirque du Soleil“

Lietuviai antrą sykį mėgaujasi elitinės Kanados cirko trupės „Cirque du Soleil“ magija. Ketvirtadienio vakarą pirmą kartą Vilniuje parodytas vienas populiariausių jos spektaklių „Alegria“. Iš viso iki sekmadienio šis šou sostinės „Siemens“ arenoje bus parodytas septynis kartus. Susirinkusi publika plojo akrobatų sugebėjimams ir neeilinei režisierių išmonei, nukėlusiai žiūrovus į fantastišką pasaulį.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Apr 19, 2013, 3:47 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 1:13 AM

Kitais metais dvidešimtmetį švęsiantis spektaklis, kurį jau matė per 10 milijonų žiūrovų daugiau nei 60 pasaulio miestų, turi taiklų pavadinimą. Ispaniškai „alegria“ reiškia džiaugsmą. Būtent tai trupė dovanoja savo antrųjų gastrolių Baltijos šalyse metu.

Užpernai ji Lietuvoje rodė kitą spektaklį „Saltimbanco“. 1994-aisiais publikai pirmą sykį pristatytas „Alegria“ yra vienas geriausiai žinomų trupės kūrinių.

Nuo 1984-ųjų gyvuojanti trupė į Lietuvą atvyko su 22 vilkikais, kurie gabeno 45 tonas įrangos, kostiumų ir įvairių reikmenų.

Beveik visą arenos parterį užėmė spalvinga salamandrą simbolizuojanti scena. Jos gilumoje įrengta pakyla gyvai grojančių muzikantų grupei ir dviem vokalistėms, kurios simbolizuoja spektaklio temą – praeities ir dabarties, tamsaus ir šviesaus prado kovą.

Praeitį ir stagnaciją spektaklyje simbolizuoja artistai, persirengę pamėkles primenančiais Senaisiais Paukščiais – šie personažai su makabriškomis kaukėmis, nerangūs, bet vis dar įsitikinę savo energija ir didybę.

Su jais kovoja jaunatviški žonglieriai, akrobatai ir kiti artistai, įsikūniję į įvairius personažus.

Siužetas – ne itin sudėtingas, bet į jį įsijausti net ir nebūtina. „Cirque du Soleil“ spektakliuose galima puikiai leisti laiką, tiesiog mėgaujantis skambia muzika ir artistų sugebėjimais.

Tarp įspūdingiausių „Alegria“ numerių – ant aukštai iškeltų karčių sinchroniškus šuolius atliekantys akrobatai, ugnies žonglierius, neįtikėtino lankstumo gimnastės ir kone virš žiūrovų galvų ant lynų skraidantis artistas.

Visa tai įvilkta į spalvingą dviejų dalių paradą, kuriame diriguoja pilvotas personažas – beprotis, tikintis, kad yra pasaulio valdovas.

Puošnūs, barokinių akcentų turintys kostiumai, kuriems pasiūti kartais prireikia 200 valandų, - dar vienas įspūdį paryškinantis šou elementas. Kaip ir muzika - kanadiečių kompozitoriaus Renee Dupere parašytos melodijos, kuriose susipina Europos, Afrikos, Viduržemio jūros pakrantės ritmai. Jos pelnė nemenką pripažinimą - albumas su spektaklio muzika parduotas daugiau nei pusės milijono egzempliorių tiražu, jis buvo nominuotas „Grammy“ apdovanojimui.

„Cirque du Soleil“ kartais vadinamas pramoga, kuri skirta labiau suaugusiems nei vaikams. JAV netgi rodomas erotiškas trupės šou „Zumanity“, į kurį neįleidžiami nepilnamečiai, o keletas spektaklių sukurti pagal vyresnės kartos dievinamų atlikėjų „The Beatles“, Elvio Presley, Michaelo Jacksono muziką.

Be to, bilietų kainos – irgi nevaikiškos. Brangiausi bilietai į pasirodymus Vilniuje kainuoja 407 litus.

Tačiau „Alegria“ komanda žengė gražų žingsnį – į koncertą nemokamai pakvietė pusšimtį našlaičių ir be tėvų globos likusių vaikų iš SOS vaikų kaimų.

Viršutinės arenos tribūnos buvo uždengtos – kiekvieną „Alegria“ spektaklį galės stebėti apie 3 tūkstančius žiūrovų.

Toks buvo pačios trupės pageidavimas – norima, kad kiekvienas bilietą įsigijęs žiūrovas reginiu galėtų grožėtis iš arti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.