Išskirtiniame interviu L. Pavarotti našlė atsivėrė: „Privalau laikytis dėl dukters”

Specialiai „Stiliui” iš Maskvos

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė ("Lietuvos rytas")

May 27, 2013, 5:59 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:10 AM

Ji patyrė ir dangiškos palaimos, ir pragariškų kančių. Italė Nicoletta Mantovani (43 m.) susigraudina prisiminusi savo dukters Alice tėvą – operos legendą Luciano Pavarotti (1935–2007). Nuo išsėtinės sklerozės kenčiančiai našlei malšinti širdgėlą padeda teatralas Filippo Vernassa (38 m.). Apie širdį draskančius prisiminimus N. Mantovani kalbėjo ir „Stiliui”.

Maskvos Didžiajame teatre italų bendrovės „Sanpellegrino SPA” surengtame pokylyje, skirtame garsiam tenorui L.Pavarotti pagerbti, viena garbingiausių viešnių buvo N. Mantovani.

Po vyro mirties Nicoletta įkūrė L. Pavarotti fondą, kurio tikslas – neleisti išblėsti garsaus italo atminimui ir paremti jaunus talentingus atlikėjus.

Nicoletta net ir kamuojama sunkios ligos keliauja po pasaulį, toliau garsindama legendinio tenoro vardą.

Apie didįjį juodabarzdį italą dar jam gyvam esant buvo sakoma, kad jis pats yra ištisa opera.

Apie tai ir kalbėjausi su garsaus tenoro našle. Nicoletta buvo pamaloninta, kad Šiaurės Italija vadinamoje Lietuvoje opera yra mėgstama ir kad L. Pavarotti vardas čia puikiai žinomas.

Nuo tada, kai pasiekė karjeros aukštumas, iki savo mirties L. Pavarotti buvo pasaulio dėmesio centre. Po didinamuoju stiklu buvo ir jo artimieji.

Nelengva būti garsaus vyro žmona. Tai patyrė ir N. Mantovani, kuri nuo sekretorės iškilo iki visateisės sutuoktinės. Nicoletta atsispyrė apkalbų ir šmeižto lavinai, perėmė tenoro finansinius reikalus, koncertinės veiklos organizavimą, apsupo L. Pavarotti naujais draugais.

N. Mantovani niekada nesužibės rampų šviesoje kaip pasaulinė žvaigždė, tačiau istorijai ji bus svarbi, nes gyveno su operos genijumi.

Daugeliui žmonių L. Pavarotti buvo vienintelis ir nepakartojamas klasikinės muzikos simbolis. Jis buvo dievinamas, jo balsas priklausė visam pasauliui, tačiau jo žmogiškoji meilė paskutiniais gyvenimo metais priklausė tiktai Nicolettai.

Šią porą likimo siūlas rišo 14 metų. Iš jų dvylika metų jų santykiai buvo artimi.

34 metų amžiaus skirtumas nebuvo kliūtis Luciano ir Nicolettai džiaugtis vienam kitu, suprasti ir įkvėpti vienas kitam optimizmo. Dabar net sunku būtų pasverti, kuris vienas kitam buvo reikalingesnis.

Iš dalies Nicolettos, kuriai visada labiau patiko roko muzika, o ne opera, dėka garsusis tenoras suvienijo klasiką su roku – rengė koncertus „L. Pavarotti ir draugai”.

Kad L. Pavarotti tapo pasauline žvaigžde, reikėtų padėkoti jo tėvui kepėjui, kuris dievino operą ir šią meilę įskiepijo sūnui.

Dangiškas balsas ir noras išpopuliarinti operos žanrą L. Pavarotti vardą pavertė priežodžiu. Išgirdę ką nors talentingai dainuojant ariją, kai kurie žmonės sakydavo: „O, tai taip pavarotiška.”

Luciano taip jautė muziką, kad jam net nereikėjo natų, – talentas mirė taip ir neišmokęs muzikinio rašto.

Legendinis tenoras 2004-ųjų gegužę pradėjo pasaulines atsisveikinimo su karjera gastroles. Tačiau užbaigti jų jam nepavyko. 2006 metų liepą operos karaliui buvo išoperuotas piktybinis kasos auglys.

Paskutinį kartą scenoje L.Pavarotti pasirodė 2006 metų vasarį per Turino žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją.

L. Pavarotti ištvermingai kovojo su kasos vėžiu, vylėsi, kad pavyks pratęsti gyvenimą ir dainuoti. Tenoro optimizmą skatino ir jo žmona Nicoletta.

Likus dviem mėnesiams iki mirties L. Pavarotti viešai paneigė pranešimus, kad yra arti mirties. „Laikausi puikiai. Sveikstu. Ką norite iš manęs išgirsti? Kad esu miręs? Na, nesu. Šiuo metu galvoju apie puikią vakarienę su žuvies patiekalais”, – šmaikštavo tenoras.

Plačiau apie tai žurnale „Stilius“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.