Septynios gėdingos istorijos iš V. Putino gyvenimo

Galingas, turtingas, ambicingas. Ir - oficialiai išsiskyręs. Tai - Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kurį ne tik šios šalies spauda ironiškai pravardžiuoja geidžiamiausiu jaunikiu. Tiesa, šis jaunikis turi vieną kitą ydą, apie kurią žino daugybė žmonių, tačiau kai kurios jų yra tokios keistos, kad daugeliui tiesiog sunku tuo patikėti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2013, 9:08 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:44 AM

Bene keisčiausias jo polinkis - savintis svetimus daiktus. Nuo žiedų iki naftos kompanijų. Antai Naujosios Anglijos (JAV) „Patriotų“ komandos savininkas Robertas Kraftas viešai pareiškė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per R. Krafto vizitą 2005 metais pavogė jo 2004-ųjų „Super Bowl“ žiedą.

R. Kraftas pasakojo: „Kai aš išsitraukiau ir parodžiau žiedą V. Putinui, jis jį užsimovė ir pasakė, kad su tuo žiedu galėtų ką nors nužudyti. Aš ištiesiau ranką V. Putinui, o jis įsidėjo žiedą į kišenę ir išėjo kartu su trimis saugumiečiais.“

Sunku įsivaizduoti, kad kas nors galėtų pateikti panašius kaltinimus Barackui Obamai ar Angelai Merkel. Žmonėms, žinantiems V. Putino istoriją, kaltinimas vagyste atrodo visai įtikinamas, nors Rusijos prezidento atstovai jį neigia. Rusijos vadovas yra ne kartą apkaltintas smulkiu banditizmu ir nepagarba kitiems.

Yra septynios istorijos, kuriose V. Putinas pasirodo kaip labai abejotinų moralinių nuostatų žmogus.

1. Rašytoja Masha Gessen V. Putino biografijoje „Žmogus be veido“ jau yra aprašiusi šią žiedo vagystę. Ji rašė, kad V. Putinas viešumoje ne kartą elgėsi kaip nuo kleptomanijos kenčiantis žmogus. Rusijos prezidentas paprašė R. Krafto, kad jis parodytų savo 124 deimantų žiedą, trumpam užsimovė ant piršto, o tada jį įsikišo į kišenę ir staigiai išėjo iš kambario.

2. Tai nebuvo vienintelis kartas, kai Putinas apkaltintas vagyste. M. Gessen aprašo dar begėdiškesnį V. Putino nusikaltimą - vagystę Guggenheimo muziejuje. V. Putinas 2005-ųjų rugsėjį lankėsi šiame muziejuje.

Jis pamatė stiklinę degtinės pripildytą pistoleto „Kalašnikov“ kopiją. Muziejaus savininkai liko be žado, kai pamatė, kaip Rusijos prezidentas linktelėjo vienam iš asmens sargybinių, o šis paėmė 300 dolerių kainuojantį eksponatą ir išnešė jį iš kambario.

3. V. Putinas kaltinamas ir didesnėmis niekšybėmis. Jis 1991 metais buvo Sankt Peterburgo vicemeru. Būtent dėl jo kaltės miestas negavo didžiulės mėsos siuntos. Manoma, kad dėl šio įvykio V. Putinas praturtėjo.

4. Galingi oligarchai, metę iššūkį V. Putinui, buvo priversti atiduoti savo turtus valstybei. Michailas Chodorkovskis buvo turtingiausias Rusijos žmogus, praturtėjęs po to, kai tapo „Jukos“ koncerno prezidentu. „Jukos“ prezidentas V. Putinui parodė prezentaciją apie korupciją Rusijoje.

Pažįstantiems V. Putiną iš jo šypsenos buvo aišku, kad jis įpykęs. „Kai kurios kompanijos, įskaitant „Jukos“, turi daug išteklių, - sakė jis. - Kaip kompanija juos gavo?“ V. Putinas pasikreipė kėdėje į viršų pakeldamas dešinį petį. Taip darydamas jis atrodė didesnis. Iš jo banditiškos šypsenos buvo aišku, kad jis grasina, o ne nori gauti informacijos. Jis sakė: „Tavo kompanija turi savų problemų su mokesčiais.“ V. Putinas teigė, kad M. Chodorkovskis papirko mokesčių inspektorius. M. Chodorkovskis areštuotas 2003 metais, o 2005-aisiais nuteistas kalėti 9 metus.

5. Rusijos prezidentas dažnai vėluoja į susitikimus su užsienio pareigūnais. Jis šiais metais privertė Johną Kerry susitikimo laukti tris valandas. „Į nuolatinį V. Putino vėlavimą galima žiūrėti iš kelių pusių – kaip į charakterio savybę arba būdą demonstruoti savo požiūrį į kitus, - sakė laikraščio „Novaja Gazeta“ darbuotojas Andrejus Kolesnikovas. - Dabar aukščiau jo yra tik Dievas. Jis yra žmogus numeris vienas, todėl gali sau leisti vėluoti kada tik nori.“

6. V. Putinas prezidentavimo pradžioje sulaukė palaikymo dėl savo atsako į Rusijos gyvenamųjų pastatų bombardavimų virtinę. Nors sakoma, kad už išpuolius atsakingi čečėnų teroristai, yra gandas, jog bombardavimus surengė FSB, kuri norėjo naujo karo Čečėnijoje ir daugiau paramos V. Putinui.

Per bombardavimus žuvo 293 žmonės, daugiau kaip 1 tūkst. buvo sužeisti. Pats Rusijos vadovas neigė žinantis apie kokį nors sąmokslą.

7. V. Putinas dar dirbdamas KGB agentu Rytų Vokietijoje 1980-aisiais buvo vadinamas mergišiumi. Jis su savo žmona išsiskyrė tik po ilgą laiką trukusio flirtavimo su jaunesnėmis moterimis, įskaitant buvusią gimnastę Aliną Kabaevą ir jo asmeninę fotografę Janą Lapikovą.

Šios istorijos žinomos jau ilgą laiką, bet pats V. Putinas beveik nesistengia jų paneigti.

Jis užaugo Leningrade, mieste, kurio žmonės vos nemirė iš bado per nacių blokadą Antrojo pasaulinio karo metais. Sąlygos mieste buvo sunkios, todėl V. Putinas buvo priverstas elgtis kaip banditas. Net oficialioje jo biografijoje rašoma, kad jis tuo metu buvo „chuliganas, o ne pionierius“.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.