Mafijos paženklintųjų J. Gandolfini ir M. Placido likimai - skirtingi

Mafijos vadeivą įkūnijusiam Jamesui Gandolfini ir bebaimį kovotoją su mafija vaidinusiam Michele Placido tiek režisieriai, tiek gyvenimas numatė skirtingus vaidmenis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 5, 2013, 11:48 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 9:32 PM

Daugiau nei prieš 20 metų komisarą Koradą Katanį seriale „Aštuonkojis“ vaidinęs M. Placido net ir sulaukęs 67-erių mėgaujasi šlove, turtais bei jaunų moterų dėmesiu.

O mafiozo Tonio Soprano („Sopranai. Mafijos kronika“) darbai, krito ant talentingai jį įkūnijusio J. Gandolfini galvos — vos 51 metų sulaukusį aktorių neseniai pakirto infarktas.

Vis dėlto šie kūrėjai turi šį tą bendra. Tai pašėlę meilės nuotykiai, fanatiškas atsidavimas darbui ir itališkos šaknys.

M.Placido gimė Italijos pietuose. O J. Gandolfini — JAV, išeivių iš Italijos šeimoje, kurioje buvo kalbama tik itališkai.

Žmonos — gražuolės

„Jis turėjo tiek daug planų! Jis nuolat svajojo apie ateitį. Atrodė, kad gyvenimas klostosi puikiai“, — po J. Gandolfini mirties su ašaromis akyse kalbėjo buvusi jo sužadėtinė Lora Somoza.

Žavių moterų, kaip ir linksmybių, žinomo aktoriaus gyvenime niekuomet netrūko.

Jo pirmoji santuoka su Marcy Wudarski iširo 2002-aisiais. Pora augino sūnų Michaelą, kurį aktorius tiesiog dievino.

M. Wudarski buvo gražuolė. Ne mažiau žavi ir antroji oficiali J. Gandolfini žmona modelis Deborah Lin. Ją vesti aktorius ryžosi praėjus šešeriems metams po skyrybų su M. Wudarski.

Deborah ir Jameso tuoktuvių ceremonija 2008-ųjų rugpjūtį įvyko Havajuose. Pora tuomet jau augino devynių mėnesių dukterį Lilianą Ruth.

Užbūrė sekso ekspertė

Prieš puldamas į D. Lin glėbį J.Gandolfini buvo padovanojęs sužadėtuvių žiedą L.Samozai.

Lora — taip pat ne pilka pelytė. Šiuo metu 44-erių moteris — sekso terapeutė, porų lytinio gyvenimo problemas analizuojanti populiarioje JAV radijo laidoje.

J. Gandolfini ir L. Samoza susipažino dar tuomet, kai aktorius nebuvo oficialiai išsiskyręs su pirmąja žmona.

Jie susitiko 2000 metais Gore‚o Verbinski juostos „Meksikietis“ (kurioje pagrindinius vaidmenis atliko Bradas Pittas ir Julia Roberts) filmavimo aikštelėje.

Nors J. Gandolfini tuo metu dar kurstė šeimos židinį su M. Wudarski, mielai leidosi užburiamas žavios lytinio gyvenimo ekspertės.

Jamesas ir Lora susitikinėjo penkerius metus, o 2003-iųjų gruodį susižadėjo.

Tačiau vestuvės taip ir neįvyko — nepraėjus nė dvejiems metams pora išsiskyrė. Tuomet Lora išvyko į Los Andželą prižiūrėti Alzheimerio liga sergančios savo močiutės, o jų santykiai atšalo.

Prieštaringa asmenybė

J. Gandolfini ir L. Samoza išsiskyrė draugiškai — be pykčių ir įžeistų ambicijų.

„Tiesiog taip reikėjo. Kartais gyvenimas neduoda to, ko labai nori. Taip, mes išsiskyrėme, tačiau niekuomet nesiliovėme mylėti vienas kito.

Buvome užmezgę ypač stiprų ryšį“, — sakė L. Somoza.

Ji ilgai nekalbėjo apie savo santykius su J. Gandolfini, tačiau šiam mirus ryžosi atskleisti, koks jis buvo iš tiesų.

Lora prisiminė, kad jausmai žinomam aktoriui įsiplieskė staiga. Meilė iš pirmo žvilgsnio? „Galbūt, — šypteli L. Somoza. — Tai buvo žmogus, kuris mane priversdavo šypsotis.

Jamesas buvo žavus, kerintis puikiu humoro jausmu, tačiau labai prieštaringas. Jo gyvenimas nebuvo rožėmis klotas.“

Lygino su pliušiniu meškinu

HBO seriale „Sopranai. Mafijos kronika“ J. Gandolfini personažas — ūmus, šiurkštus, net šiek tiek agresyvus.

Tačiau realiame gyvenime aktorius buvo rūpestingas, malonus, intelektualus. L. Somoza jį vadina tikru džentelmenu.

„Žinau, kad kai kas pasakos, kiek daug jis gerdavo, koks būdavo užsisklendęs, tačiau aš jį prisiminsiu visai kitokį.

Jamesas buvo galantiškas ir daug skaitydavo. Be to, buvo ištikimas ir be galo atsidavęs bičiuliams.

Jis buvo tarsi didelis pliušinis meškinas, jautrios širdies, kuri galiausiai neatlaikė“, — tvirtino L. Somoza.

Įklimpo į narkotikus

J. Gandolfini pomėgis svaigintis nebuvo paslaptis. Garsus aktorius dažnai vienu prisėdimu išlenkdavo kelis stiklus viskio, porą bokalų alaus, kelis savo itin mėgstamus kokteilius „Pina Colada“ (romas, kokosų sirupas, ananasų sultys, grietinėlė. — Red.), o visa tai užkąsdavo keliomis porcijomis skrudintų krevečių, ančių kepenėlių paštetu ar makaronais su sūriu.

Apkūnus aktorius niekuomet nesiskundė apetitu ir visai nesuko galvos dėl to, ką deda į burną.

Kai išsiskyrė su pirmąja žmona, J. Gandolfini ėmė klimpti vis giliau. Tuomet aktorius ne tik gausiai vartojo alkoholį, bet ir uostė kokainą.

Gali būti, kad tai ir paskatino infarktą, kuris pakirto taip anksti.

Fanatiškai atsidavęs darbui

J. Gandolfini buvo vienas daugiausia uždirbančių TV serialų aktorių. Už kiekvieną „Sopranų. Mafijos kronikos“ seriją jis gaudavo maždaug milijoną JAV dolerių (maždaug 2,6 mln. litų) honorarą.

Žinoma, tokie pinigai iš dangaus nenukrinta. Todėl nenuostabu, kad aktorius buvo kone fanatiškai atsidavęs savo darbui.

„Jis gyveno tik darbu, — prisiminė buvusi aktoriaus sužadėtinė L. Somoza. — Dirbdavo 14—16 valandų per parą.

Jamesas grįždavo namo pervargęs ir dar turėdavo atmintinai išmokti septynis puslapius dialogų. Toks krūvis vargino tiek emociškai, tiek fiziškai.“

Po kiekvienos „Sopranų. Mafijos kronikos“ serijos aktoriaus sužadėtinę apimdavo džiaugsmas, kad pagaliau prasidės normalus gyvenimas.

Tačiau netrukus J. Gandolfini vėl turėdavo filmuotis.

„Jamesas niekada nelaikė savęs tokiu talentingu, koks buvo iš tikrųjų. Nors matydavo, kaip žmonės jį gerbia, sunkiai galėdavo tuo patikėti“, — sakė L. Somoza.

Slėgė žvaigždės statusas

Vargu ar rastume žmogų, kuriam visiškai nepatiktų dėmesys, tačiau maudytis šlovės spinduliuose nėra taip smagu, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

J. Gandolfini ne kartą buvo užsiminęs, kad žinomumas jį vargina.

Išeiti į gatvę nepastebėtam aktoriui būdavo tiesiog neįmanoma. Vos peržengdavo namų slenkstį, jį tuoj pat kas nors užkalbindavo. Gerbėjai prašydavo autografų, norėdavo kartu nusifotografuoti.

Žiūrovai J. Gandolfini tapatindavo su serialo herojumi.

„Sveikas, Toni! Pažiūrėkite, juk tai Tonis!“ — tokie šūksniai nuolat skambėdavo aktoriui pasirodžius viešumoje. Ne vienas gerbėjas, ko gero, nė nežinojo tikrojo J. Gandolfini vardo.

Stebina tai, kad aktorius net su įkyriausiais gerbėjais elgdavosi maloniai ir mandagiai. Jam tiesiog sunkiai sekėsi susitaikyti su žvaigždės statusu, nes niekuomet nesusireikšmino, buvo drovus ir šiek tiek užsisklendęs.

Ramus ir paklusnus

„Koradas Katanis turi būti griežtas! Ar supranti? Juk jis — policijos komisaras, bebaimis kovotojas su mafija, o ne meilužis!“ — filmavimo aikštelėje šaukdavo populiaraus Italijos televizijos serialo „Aštuonkojis“ režisierius Damiano Damiani.

Šį vaidmenį atliekančiam M.Placido sunkiai sekėsi vaidinti griežtą, šiurkštų ir ryžtingą pareigūną.

Aktorius ne kartą prisipažino iš prigimties esąs minkštas. Ne veltui jo pavardė išvertus iš italų kalbos ir reiškia „ramus“, „minkštas“.

M.Placido nuolat kam nors paklūsta — moterims, savo aistroms.

Prisiekė amžinai mylėti

M. Placido tėvai kartu nugyveno daug metų ir užaugino aštuonis vaikus. Kai vakare tėvas grįždavo namo, visi sėsdavo vakarieniauti prie didelio stalo. Motina dėliodavo į lėkštes garuojantį valgį.

Vėliau Michele pasakojo, kad šios akimirkos su artimaisiais buvo pačios brangiausios.

Varganuose Italijos pietuose žmonės puoselėjo tradicijas. Šeima — šventa, sutuoktiniai laikosi vienas kito, kad ir kas atsitiktų.

Todėl vesdamas pirmą kartą M.Placido manė, kad ir jo šeima bus tokia.

Pirmąja M.Placido žmona tapo Ilaria Lezzi. Stovėdamas bažnyčioje prie altoriaus ir klausydamas dvasininko žodžių Michele mintyse džiaugėsi: „Koks puikus gyvenimas. Dar vakar nebuvau susisaistęs jokiomis pareigomis, o šiandien prisiekiu amžiną meilę.“

Vedė „Playboy“ gražuolę

Kai Michele priėmė į Nacionalinę dramos akademiją Romoje, jo gyvenime atsirado Simonetta Stefanelli. Ši jauna aktorė išgarsėjo, kai režisieriaus Francio Fordo Coppolos filme „Krikštatėvis“ sukūrė tragiškai žuvusios pirmosios Maiklo Korleonės žmonos vaidmenį.

Simonetta tryško jausmingumu ir nieko neišmanančios merginos naivumu, todėl režisieriai ją nuolat kviesdavo įkūnyti seksualių gražuolių. S. Stefanelli nuotrauka, išspausdinta žurnale „Playboy“, ilgai jaudino Amerikos ir Europos vyrų vaizduotę.

O Simonettą sužavėjo jausmingas Michele balsas ir paslaptingumas.

Galiausiai tai ėmė vesti ją iš proto. Jauna aktorė troško, kad Michele taptų jos herojumi ir meilužiu. Ji norėjo nuolat glostyti vešlius jo plaukus, glaustis prie tvirtos krūtinės.

Simonetta ir Michele nusprendė susituokti. Skyrybos su I. Lezzi nebuvo iš lengvųjų. Moteris turėjo sutikti, kad jų bažnytinė santuoka būtų anuliuota.

Kai toks sutikimas galiausiai buvo gautas, M.Placido ir S. Stefanelli tapo vyru ir žmona. Tiesa, aktorius savo išrinktąją vedė ne prie altoriaus.

Gimė duktė Violante. Ji taip pat tapo aktore ir dainininke. Violante išgarsėjo ne tik Europoje, bet ir Amerikoje.

Beje, jos tėvui pelnyti šlovės už Atlanto taip ir nepavyko.

Tiesą sakant, M.Placido pakako ir to, kad buvo garbinamas Europoje bei tuometėje Sovietų Sąjungoje.

Suviliojo jauną aktorę

Italijos televizijos serialą „Aštuonkojis“ išvydusios moterys kaipmat pametė galvas dėl bebaimio policijos komisaro Korado Katanio.

Ir televizijos seriale, ir realiame gyvenime M.Placido visuomet supo daug jaunesnės dailiosios lyties atstovės.

Italų aktoriaus įkūnytas komisaras Katanis — mylintis, kenčiantis, jautrus. Toks M.Placido ir gyvenime. Prieš tokio tipo vyrus moterys neatsilaiko.

Ne išimtis buvo ir pradedanti aktorė Virginie Alexandre. Ji su džiaugsmu atsakė į M.Placido merginimą.

Tuo metu, kai nieko neįtarianti S. Stefanelli laukdavo iš filmavimo grįžtančio sutuoktinio, šis laiką leisdavo jaunutės Virginie glėbyje.

Tarp meilužės ir žmonos

Vieną dieną Virginie prisipažino, kad laukiasi kūdikio. Aktoriui ši žinia buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus. Jis neplanavo su Virginie susieti savo gyvenimo ir juo labiau palikti šeimos. Juk jo dukra Violante buvo dar paauglė.

„Vaiku rūpinsiuosi, bet būti su tavimi negaliu“, — rėžė M.Placido. Aktorius skausmingai suprato besielgiantis kaip paskutinis šunsnukis — atstumia moterį, kuri po širdimi nešioja jo kūdikį, ir tuo pat metu apgaudinėja nieko neįtariančią žmoną.

Kadaise M.Placido puoselėtos svajonės visą gyvenimą nugyventi su vienintele moterimi sudužo į šipulius — jis buvo neištikimas net tai, dėl kurios paliko pirmąją žmoną.

Ar galėjo žemiau pulti žmogus, augęs tradicijas puoselėjančioje šeimoje?

Slėpė nesantuokinį vaiką

S. Stefanelli ir M.Placido susilaukė sūnų Michelangelo (g. 1990 m.) ir Brenno (g. 1991 m.). Visą tą laiką Simonetta nė neįtarė, kad kažkur gyvena aktorė V. Alexandre, auginanti jos vyro sūnų Inigo (g. 1988 m.).

Apie Inigo egzistavimą nežinojo niekas, išskyrus M.Placido ir buvusią jo mylimąją.

Vis dėlto yla išlindo iš maišo. Kai apie meilės nuotykį ir jo vaisių sužinojo Simonetta, M.Placido iš pradžių net pajuto palengvėjimą, kad pagaliau nereikės meluoti ir išsisukinėti.

S. Stafanelli nepuolė į isteriją, slėpė užverktas akis, tačiau poros santykiai vis labiau šalo.

Išsiskyręs visiems laikams

Skirtis nusprendė Simonetta. Visi trys poros vaikai — Violante, Michelangelo ir Brenno — liko gyventi su motina.

Daugiau nei dešimt metų S. Stefanelli keliavo po pasaulį, dirbo, augino dukterį ir sūnus. Vėliau šalia moters atsirado jaunas mylimasis, kurį daugelis laikė jos sūnumi.

M.Placido skyrybų su Simonetta skausmą slopino darbu. Vienas apsigyvenęs aktorius kartais užmegzdavo meilės romaną, tačiau visi jie truko trumpai.

„Išsiskyręs kartą ir visiems laikams“, — juokaudavo laisve besimėgaujantis M.Placido.

Pasipiktino herojaus žūtimi

Atėjo diena, kai aktorius nutarė atsisveikinti su komisaro Katanio vaidmeniu.

„Juk negaliu iki senatvės vaikytis banditų ir taip juokinti žiūrovų“, — sutrikusiems gerbėjams savo sprendimą paaiškino M.Placido.

Serialo režisieriui D. Damiani aktorius pasiūlė nužudyti komisarą Katanį. D. Damiani iš pradžių tokiu pasiūlymu pasipiktino, bet galiausiai sutiko.

Tik vargu ar kas įsivaizdavo, kad žiūrovų reakcija bus tokia audringa. Kai bebaimis kovotojas su mafija buvo nušautas, Italijos ambasadą Maskvoje užgriuvo įpykusių Sovietų Sąjungos moterų laiškai. Juose buvo reikalaujama, kad Koradas Katanis grįžtų.

„Jei nebūčiau ryžęsis numarinti Katanio, jis iki šiol televizijos ekrane būtų kovojęs su mafija. „Aštuonkojis“ būtų virtęs komedija, kurioje kvapo neatgaunantis rūstaus veido senukas gaudo mafiozą“, — taip savo sprendimą motyvavo M.Placido.

Žmona jaunesnė už dukrą

Kai M.Placido susipažino su Federica Vincenti, jam buvo 55-eri, jai — 18 metų. Žinomą aktorių pakvietė dėstyti Nacionalinėje dramos akademijoje, kurioje studijavo Federica.

Iš Italijos provincijos į Romą atvykusi kukli studentė nesistengė patraukti žymiojo M.Placido dėmesio, bet jos žvilgsnis buvo toks atviras, kad dėstytojas negalėjo jos neužkalbinti.

Nors ir stengėsi matytis kuo toliau nuo pašalinių akių, porai nepavyko nuslėpti meilės romano. Argi M.Placido galėtų pasislėpti Italijoje?

Laikraščiai ir žurnalai mirgėjo pranešimais, kad žinomas aktorius turi draugę, kuri net aštuoneriais metais jaunesnė už jo dukterį Violante.

„Meilė gali užklupti sulaukus bet kokio amžiaus“, — aiškino M.Placido.

M.Placido ir F. Vincenti susilaukė sūnaus Gabriele (2006 m.), o jų vestuvės įvyko praėjusių metų vasarą. Į jas buvo pakviesta daugiau nei 200 svečių.

Garsusis Italijos atlikėjas ir geras aktoriaus draugas Albano Carrisi 66-erių jaunikiui M.Placido ir 29-erių nuotakai F.Vincenti atliko „Ave Maria“.

Daugiau nei prieš dvidešimt metų italų televizijos seriale „Aštuonkojis“ drąsų policijos komisarą įkūnijusio M.Placido galvą dengė sniego baltumo plaukų kupeta, bet akys žėrėjo meile ir gyvenimo džiaugsmu.

Šviežio oro gūsis priplėkusioje TV

■ Kino kritikai sutaria, kad mafiozą Tonį Sopraną įkūnijęs J. Gandolfini dar būdamas gyvas pasistatė paminklą.

■ Serialas „Sopranai. Mafijos kronika“ buvo tarsi šviežio oro gūsis priplėkusioje televizijoje.

■ J. Gandolfini kritikai dažnai lygindavo su didžiaisiais Williamo Shakespeare’o kūrinių atlikėjais, pavyzdžiui, Laurence’u Olivier (1907—1989). Aktorius atsakydavo, kad geriausiu atveju esąs „260 svarų sveriantis Woody Allenas“.

■ „Perskaičiau scenarijų. Jis man patiko, bet maniau, kad jie pasirinks gerai atrodantį tipą. Kokį nors itališkąjį George’ą Clooney“, — serialo „Sopranai. Mafijos kronika“ aktorių atranką prisiminė J. Gandolfini.

■ Serialo režisierius Davidas Chase’as suprato, kad įprastas gražuolis neatskleis jo idėjos.

■ Režisierius norėjo, kad pagrindinis veikėjas būtų artimas kiekvienam amerikiečiui: maždaug 40 metų tipas, atsidūręs svarbiausioje gyvenimo kryžkelėje. Trintis šeimoje, nemalonumai darbe, sunkiai auklėjami vaikai — tai rūpesčiai, kurie kamuoja daugelį vyrų.

■ Tonis Sopranas nuo paprasto amerikiečio skiriasi tik tuo, kad vadovauja mafijai ir nuolat varsto psichoterapeutės kabineto duris.

■ „Tėveli, tu tikrai priklausai mafijai?“ — klausia Tonio dukra.

„Kodėl turėčiau? — šis apsimeta nustebęs. — Tai didžiausia nesąmonė, kokią esu girdėjęs. Mes — visiškai normali šeima, kaip mūsų kaimynai Kusamanos.“

Į tai duktė atsako: „Ar Kusamanų vaikai ieškodami velykinių kiaušinių taip pat randa 50 tūkstančių dolerių monetomis ir 45-ojo kalibro pistoletą?“

■ Nesunku suprasti TV kompanijų vadovus, kurie filmo kūrėjams prieš nosį užtrenkė duris.

■ Serialu susidomėjo tik kabelinis transliuotojas HBO. Netrukus jį jau įsijungdavo 13,4 milijono amerikiečių. HBO iš beveidžio masinės Holivudo produkcijos transliuotojo tapo kokybiškos televizijos pavyzdžiu. Tai — filmo „Sopranai. Mafijos kronika“ nuopelnas.

■ Seriale J. Gandolfini taip įsijautė į melagio, šantažuotojo ir žudiko vaidmenį, kad žiūrovai jį pamėgo.

■ Žmonės 4350 minučių stebėjo dramą, kuri atskleidė šiuolaikinio vyro silpnumą, bejėgiškumą, komiškumą ir didvyriškas pastangas išvengti liūdnos baigties.

Parengė Ona Kacėnaitė ir Monika Svėrytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.