Aktoriaus L.Neesono karjeros palydovė — audringa meilė

Holivudo įžymybė Liamas Neesonas (61 m.) už savo sėkmę kine turi būti dėkingas ne tik režisieriams bei prodiuseriams, bet ir jį drąsinusioms bei palaikiusioms moterims, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 12, 2013, 11:45 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:20 AM

Williamas Johnas Neesonas (toks aktoriaus tikrasis vardas) dar vaikystėje ėmė numanyti, kad patinka mergaitėms. Williamo trijų seserų draugės, išvydusios jį, imdavo rausti ir mikčioti.

Mokantis pedagoginiame koledže vaikinui, regis, nė karto nepavyko iš užsiėmimų grįžti vienam — pakeliui būtinai prisikabindavo kokia nors palydovė.

Moterys, su kuriomis Liamas mylėjosi ir kurias mylėjo, vadindavo jį gražuoliuku.

Kolekcinis brangakmenis

Holivudo užkulisiuose dar ir dabar aptarinėjamas audringas L.Neesono ir septyneriais metais už jį vyresnės aktorės Helen Mirren romanas.

Nors rusų dvarininko anūkė gimė neturtingoje šeimoje, mokėsi prestižinėje mergaičių mokykloje.

Puikus išsilavinimas nesutrukdė Helen išpažinti hipių ideologijos. O subtilios manieros, iškilus biustas ir vapsvos liemuo iš proto vedė ne vieną vyrą.

Vakarėlyje pasirodžius Helen devyni iš dešimties vyriškosios lyties svečių atsistodavo.

H.Mirren — Londono dramos koledžo auklėtinė, garsaus teatro „Old Vic“, karališkosios W.Shakespeare’o trupės aktorė, prestižinių teatro premijų laureatė. Negana to, mėgstančio eksperimentuoti režisieriaus Peterio Brooko numylėtinė, viena iš skandalingojo filmo „Kaligula“ žvaigždžių.

Į vyrus H.Mirren žvelgė kaip į brangakmenius. Princesės skrynioje jų nebūna pernelyg daug. Todėl princesė niekada nepraleidžia progos papildyti savo kolekcijos dar vienu egzemplioriumi, o jį pamiršta vos atsiradus naujam.

Beje, tie brangakmeniai, kurie princesei patinka labiausiai, paprastai puikiai nušlifuojami. L.Neesonui pasisekė — jis pateko būtent tarp tokių.

„Helen išsirinko naują žaisliuką — kone dviejų metrų“, — šaipėsi aktorės bičiuliai. Bet pamažu visi prie jo įprato.

Užplūdo pasiūlymai filmuotis

Pažintis su H.Mirren turėjo teigiamos įtakos L.Neesono karjerai. Vaikinas seniai ir beviltiškai svajojo apie bent kiek reikšmingesnį vaidmenį kine. O nepraėjus nė pusei metų po pažinties su Helen Liamas jau filmavosi Johno Boormano „Ekskalibure“ — epinėje juostoje, sukurtoje pagal mitus apie karalių Artūrą.

Vos keli epizodai, pora stambių planų — ir viskas. Bet tai buvo vaidmuo tikrame kine ir kartu su H.Mirren!

Po šio filmo L.Neesoną pastebėjo ir kiti režisieriai. Jį pradėjo kviesti į BBC serialus ir net atlikti nedidelių vaidmenų filmuose, kuriuose vaidino tokios žvaigždės kaip Anthony Hopkinsas ir Laurence’as Olivieris.

Mokė elgtis prie stalo

Po „Ekskaliburo“ Helen ir Liamo santykiai sutvirtėjo. H.Mirren tapo svarbiausiu žmogumi L.Neesono gyvenime.

Ji padėjo jam persikelti iš Airijos į Londoną, tampė po muziejus, į kuriuos jis, mokyklos sargo ir virėjos sūnus, anksčiau niekada nebuvo užsukęs.

Helen supažindino Liamą su Londono aukštuomene. Bendraudamas su naujais bičiuliais jis pamažu atsikratė airiško akcento.

H.Mirren mokė savo meilužį, kokiais stalo įrankiais brangiuose restoranuose reikia valgyti sraiges ir omarus.

Vedyboms — griežtai „ne“

Tačiau Liamą siutino kategoriškas Helen nusiteikimas prieš vedybas.

L.Neesonas atšventė 30-ąjį gimtadienį, H.Mirren artėjo prie 40-mečio. Jis kone kasdien įtikinėdavo mylimąją, kad jiems reikia kuo greičiau susilaukti vaikų, tačiau ji nieko nenorėjo girdėti. Kaip ir apie sužadėtuvių žiedą ar vedybas.

Airių kataliko širdyje ir galvoje tai kėlė tikrą sumaištį. Kiekvieną kartą iš Helen lūpų išgirdęs „ne“, Liamas įsižeisdavo, keldavo pavydo scenas ir trankydavo durimis.

Po audringų ginčų pirmą susitaikymo žingsnį visuomet žengdavo Helen. Tokį jos elgesį Liamas laikė abejingumu ir dar labiau niršo.

Lemtingas susitikimas?

Kartą po dar vieno kivirčo su Helen L.Neesonas į TV serialo „Elis sala“ filmavimo aikštelę atėjo bjaurios nuotaikos. Kažkas iš kolegų jam pristatė kokių dvidešimties metų liauną šviesiaplaukę.

„Natasha Richardson“, — ištiesusi gležną ranką ištarė mergina ir pridūrė, kad jai malonu vaidinti filme su tokiu gražiu aktoriumi.

L.Neesonas sumurmėjo kažką neaiškaus ir tuoj pat ją užmiršo.

Kas žino, kaip būtų susiklostęs tolesnis Liamo gyvenimas, jei tą 1984-ųjų dieną nebūtų taip beviltiškai kabinęsis į blėstančią Helen meilę.

Galbūt jo laimingas gyvenimas su Natasha būtų prasidėjęs būtent tada, o ne keleriais metais vėliau? Galbūt jie būtų susilaukę ne tik dviejų sūnų, tačiau ir dukters — šviesiaplaukės kaip mama? Galbūt...

Tačiau pirmo susitikimo su Natasha dieną koketiškos šviesiaplaukės jam tikrai nerūpėjo.

Gėlą skandino alkoholyje

Liamas jau keletą mėnesių jautė, kad jo santykiai su Helen pateko į aklavietę. Vieną dieną grįžęs namo jis surado raštelį, kuriame H.Mirren pranešė išvykstanti kelioms dienoms. O jam tuo metu esą būtų geriau persikraustyti į viešbutį, nes tarp jų viskas baigta.

Žinoma, Liamas nepatraukė į viešbutį. Dar tą patį vakarą įskaudintas vyras išdūmė į Dubliną ir ten savaitę neišsiblaivydamas tąsėsi po aludes, negana to, net užmezgė romaną su vienoje jų dainuojančia jauna roko atlikėja Sinéad O’Connor.

Vargšė mergaitė! Ji įsimylėjo Liamą, tačiau šis dingo taip pat staiga, kaip ir atsirado.

L.Neesonas jau krovėsi lagaminus ir planavo dumti paskui Helen, kuri išvyko į Ameriką.

Meilės romanų virtinė

L.Neesono širdyje dar ilgai ruseno viltis. Jis dirbo negailėdamas jėgų — priimdavo bet kokius režisierių pasiūlymus. Liamas tikėjosi, kad Helen įvertins jo laimėjimus, pasiektus be jos pagalbos.

Kai tai nedavė jokių rezultatų, aktorius ėmė megzti romanus vieną po kito — vylėsi, kad Helen grįš bent iš pavydo.

Su Julia Roberts Liamas susipažino „Satisfakcijos“ filmavimo aikštelėje. O modelis Janice Dickinson nuo pirmų pažinties dienų su pasimėgavimu gyrė jo vyriškąjį pasididžiavimą. Tai trikdė aktorių.

Vėliau jo gyvenime atsirado Jennifer Gray, išgarsėjusi po „Purvinų šokių“. Dar vėliau — Brooke Shields. L.Neesonas negalėjo sustoti net ir sužinojęs apie H.Mirren romaną su ➔ režisieriumi Tayloru Hackfordu. Kaip jis tuomet nekentė šio jam niekuo nenusikaltusio žmogaus!

Rengėsi vedyboms

L.Neesonas su N.Richardson vėl susitiko 1990-ųjų pabaigoje per „Svetimšalių poilsio“ premjerą.

H.Mirren taip pat vaidino šiame filme. L.Neesonas tikėjosi, kad jam pavyks ją pamatyti, pasigirti savo sėkme „Tamsos žmoguje“ — pirmu pagrindiniu vaidmeniu Holivude.

N.Richardson atėjo su sužadėtiniu prodiuseriu Robertu Foxu. Apie planuojamas šios poros vedybas jau buvo kalbama abiejose Atlanto pusėse.

Natasha — garsaus britų aktoriaus Michaelo Redgrave’o ir ne mažiau įžymios aktorės Rachel Kempson anūkė, Vanessos Redgrave ir Tony Richardsono duktė, aštuntojo dešimtmečio Holivudo žvaigždės Franco Nero podukra (už jo Natashos motina ištekėjo po skyrybų su jos tėvu).

R.Foxas — taip pat iš įžymybių šeimos. Senelis — rašytojas, tėvas — teatro agentas, motina — aktorė. Abu vyresnieji broliai — Jamesas ir Edwardas — taip pat žinomi aktoriai.

L.Neesonas žinojo, kad R.Foxas dėl Natashos išsiskyrė su pirmąja žmona, su kuria per 15 santuokos metų susilaukė trijų vaikų. Nepaisydami skandalingų skyrybų, tiek Natashos, tiek Roberto artimieji manė, kad jie — puiki pora, tiesiog sukurta puikiai karjerai Holivude.

Prie jų L.Neesonas nepriėjo. Nepriėjo ir prie H.Mirren, kuri visą vakarą su kuo nors bendravo ir tik kartą pamojo Liamui per visą salę.

Žarstė komplimentus

„Tamsos žmogaus“ sėkmė L.Neesonui užtikrino daugybę pasiūlymų. Kino kritikai žarstė komplimentus aktoriui. Vienas jų parašė, kad režisierius Samas Raimi įteikė Holivudui puikią dovaną — atskleidė naują unikalaus tipo, kuriam priklauso Jeffas Bridgesas ir Harrisonas Fordas, aktorių.

„Jo veide dera švelnumas ir pyktis, nuodėmė ir dorybė“, — rašė kritikas.

L.Neesonas atsargiai žiūrėjo į pasipylusius pasiūlymus vaidinti dviveidžius tipus ir kantriai laukė įdomaus, rimto darbo.

Vieną dieną jam paskambino agentas ir pranešė: „Universal“ kviečia į naujojo Steveno Spielbergo filmo aktorių atranką.

Nesiryžo imtis darbo

Apie šį kino projektą gandai sklandė seniai. Lenkų kilmės žydas Leopoldas Pfefferbergas, likęs gyvas po holokausto mėsmalės vokiečių verslininko Oskaro Schindlerio dėka, prisiekė išgarsinti savo gelbėtoją ir to atkakliai siekė jau keletą dešimtmečių.

Amerikoje Leo Page’u tapęs žydas įkalbėjo australų žurnalistą ir dramaturgą Thomą Kenneally parašyti knygą apie O.Schindlerį. Kai 1982 metais pasirodė tikrais faktais paremtas romanas, Holivudas nusprendė grįžti prie primirštos idėjos — „Universal“ įsigijo Th.Kenneally kūrinio ekranizacijos teises.

Nebuvo lengva rasti ir naujo filmo režisierių. Martinas Scorsese atsisakė pareiškęs, kad tik žydas režisierius turi teisę imtis tokio darbo.

Romanas Polanskis, vaikystėje per stebuklą išgyvenęs holokaustą, tvirtino šio darbo atlikti tiesiog nepajėgsiantis.

Sydney Pollackas teikė pirmenybę kameriniams projektams, todėl pareiškė esąs nepasirengęs tokiai epopėjai.

Viešai atsisakė honoraro

Nenuilstantis L.Page’as, tokiam filmui pranašavęs „Oskarų“ lietų, įkalbėjo Steveną Spielbergą. Šis sutiko su dviem sąlygomis. Pirma, filmas turi būti nespalvotas. Antra, jis viešai atsisakys honoraro. Pinigai, kuriuos jam sumokės „Universal“, turi būti pervesti į jo specialiai įkurtą labdaros fondą holokausto aukoms atminti ir dokumentiniams liudijimams išsaugoti.

L.Neesonas žinojo, kad pagrindinį vaidmenį S.Spielbergas norėtų paskirti H.Fordui, trijų filmų apie Indianą Džounsą aktoriui, todėl nesitikėjo nieko.

Darbo L.Neesonas turėjo į valias. Jis daug filmavosi, be to, su N.Richardson vaidino įsimylėjėlius Brodvėjaus spektaklyje „Anė Kristi“.

„Liamai, S.Spielbergas atėjo pasižiūrėti mūsų spektaklio. Išspauskime iš savęs viską — ir jis tave pakvies vaidinti „Schindlerio sąraše“!“ — kartą įpuolusi į grimo kambarį susijaudinusi sušuko N.Richardson.

Jausmai įsiplieskė scenoje

Jau po pirmosios „Anės Kristi“ repeticijos Natasha ir Liamas pajuto, kad kiekvienas jų herojų ištartas meilės žodis randa džiaugsmingą atgarsį jų pačių širdyse. Sulig kiekvienu spektakliu jiems darėsi vis sunkiau atsiplėšti vienam nuo kito.

Pagaliau viskas buvo pamiršta: perspektyvus Natashos vyras, ateities neturintys Liamo romanai ir Helen, kurios, kaip jam rodėsi, jis niekada nesugebės išstumti iš savo širdies.

Jeigu jie nebūtų iš tiesų įsimylėję, tikriausiai nebūtų taip puikiai vaidinę scenoje.

Kad ir kaip ten buvo, kalbos apie puikų spektaklį pradėjo sklisti po Niujorką. Todėl S.Spielbergas, vis dar besiblaškantis tarp H.Fordo ir L.Neesono, nusprendė pažiūrėti „Anę Kristi“.

Tą vakarą Natasha ir Liamas vaidino dieviškai. Salė juos stebėjo sulaikiusi kvapą, o S.Spielbergo uošvė net apsiverkė.

L.Neesonas gavo Oskaro Schindlerio vaidmenį, kuris jam pelnė pasaulinę šlovę bei „Oskaro“ ir Auksinio gaublio nominacijas.

Susilaukė dviejų sūnų

Liamas su Natasha susižadėjo dar prieš „Schindlerio sąrašo“ premjerą. Jie kartu išvyko į Šiaurės Karoliną, kur buvo kuriamas filmas „Nelė“. Kai filmavimas buvo baigtas, pora susituokė.

Per „Nelės“ premjerą 1994-ųjų gruodį Natasha jau išdidžiai demonstravo savo suapvalėjusį pilvą. Moteris norėjo pagimdyti prieš Liamo gimtadienį — birželio 7-ąją, bet jų sūnus Michaelas pasirodė baisus užsispyrėlis, tikras airis.

Kūdikis gimė tik praėjus dviem savaitėms po 43-iojo savo tėvo gimtadienio. Po daugiau nei metų pasaulį išvydo Danielis.

Duobėtas karjeros kelias

L.Neesono karjera pradėjo braškėti. Po „Schindlerio sąrašo“ ir „Tegyvuoja meilė!“ pasipylė virtinė blankių vaidmenų.

Be to, Liamą užklupo skaudi nelaimė. 2000-aisiais važiuodamas motociklu jis susidūrė su elniu. Per avariją aktoriui buvo sutrupinti dubens kaulas ir kulnas.

Jei ne vyras, kuris sunkvežimiu vežė mėšlą ir atsitiktinai pastebėjo nelaimėlį kelkraštyje, neaišku, ar aktorius būtų likęs gyvas.

2008-aisiais Luco Bessono kompanija pasiūlė Liamui vaidmenį trileryje „Pagrobimas“.

L.Neesonas turėjo vaidinti į pensiją išėjusį slaptųjų tarnybų agentą, kuris išvaduoja piktadarių albanų pagrobtą savo dukterį.

Kai aktorius suabejojo, ar būdamas 56 metų ir po patirtos baisios avarijos sugebės vaidinti tokio žanro filme, Natasha jį padrąsino: „Tu tiesiog nežinai savo vertės.“

„Pagrobimą“ palankiai įvertino Europos kino žiūrovai. Nors Amerikoje filmo premjera buvo pasirinkta nesėkmingai — nacionalinės futbolo lygos finalinių rungtynių išvakarės, jau per pirmą savaitgalį jis atsipirko.

Buvo akivaizdu, kad L.Neesono karjeroje įvyko esminis lūžis.

Žmona žuvo slidinėdama

Psichologinio trilerio „Kloja“ filmavimo darbai turėjo prasidėti 2009 metų vasarį Toronte. Liamas ir Natasha nusprendė į Kanadą vykti kartu — kol jis filmuosis, ji slidinės.

Mont Tremblanto (Kvebekas) kalnų kurorto pradedančiųjų slidinėjimo trasoje N.Richardson patyrė galvos traumą. Iš pradžių moteris buvo nuvežta į Monrealio ligoninę.

Tai, ką L.Neesonas išvydo palatoje, buvo ne Natasha. Tarp tvarsčių, vamzdelių ir įvairiausių medicinos prietaisų gulėjo svetima moteris — dar gyva, bet jau žengusi žingsnį už ribos.

Gydytojai išsamiai aiškino, kaip buvo sužalota Natashos galva ir kodėl per pirmas po nelaimės slidinėjimo trasoje valandas, kai dar buvo galima išgelbėti gyvybę, pacientė nieko nepajuto, išskyrus lengvą svaigimą.

Liamas iš visų jėgų stengėsi neprarasti vilties. Juk ji kvėpuoja! Po šių žodžių gydytojas tik palingavo galvą.

Mylintis vyras nusprendė žmoną parvežti į Niujorką — kad sūnūs galėtų atsisveikinti. Po dviejų dienų Niujorko ligoninės „Lenox Hill“ aparatai, palaikantys N.Richardson gyvybę, buvo atjungti. Šeimai sutikus aktorės organai buvo atiduoti transplantacijai.

Nauja meilė — lyg išdavystė

Po žmonos mirties vienas atsidūręs Londone L.Neesonas paskambino Freyai St.Johnston. Su šia ryšių su visuomene specialiste aktorius buvo pažįstamas seniai. Kai Liamas su Natasha viešėdavo šiame mieste, su ja susitikdavo tai pas vienus, tai pas kitus bendrus bičiulius.

Jų pokalbiai sukdavosi apie vaikus, nes Freya taip pat augino du sūnus.

L.Neesonas buvo dėmesingas ir švelnus, siuntė gėles į Freyos namus, kvietė į geriausius restoranus, nuvežė ją į Žydrąjį K rantą.

Moteris patikėjo, kad jų laukia bendra laimė, tačiau Liamui buvo per sunku. Aktorius nesugebėjo Freyos padaryti laimingos, nes kiekvienas žingsnis, žengtas su ja gatvėmis, kuriomis kadaise vaikščiojo su Natasha, jam atrodė tarsi išdavystė.

Draugystė su F.St.Johnston neišvadavo L.Neesono nuo slegiančios tuštumos.

Liko vienintelė gelbėjimosi priemonė — darbas.

Per ketverius metus po žmonos mirties L.Neesonas padarė svaigų karjeros šuolį, kuris retai kam pavyksta Holivude sulaukus 60-ies.

Jo vaidmenys juostose „A komanda“, „Sniegynų įkaitai“, „Nežinomas“, „Pagrobimas II“ buvo puikūs.

Šiuo metu aktoriaus portfelis prikimštas scenarijų, filmavimo darbų grafikas numatytas metams į priekį. Tik vietos meilei L.Neesono širdyje kol kas nėra.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.