Iš Danijos princo lūpų – pagyros lietuvėms

„Lietuvos moterys yra žavios ir darbščios. Nemažai jų atvyksta į Daniją dirbti”, – „Stiliui” teigė Danijos princas Frederikas (45 m.), praėjusią savaitę viešėjęs Vilniuje.

Danijos princas Frederikas sostinės prekybos centre „Panorama” atidarė Danijos dienų renginius ir spėjo pažaisti su mažaisiais vilniečiais.<br>Rūtos Peršonytės tekstas.
Danijos princas Frederikas sostinės prekybos centre „Panorama” atidarė Danijos dienų renginius ir spėjo pažaisti su mažaisiais vilniečiais.<br>Rūtos Peršonytės tekstas.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė

Oct 16, 2013, 9:42 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:24 AM

Per visas tris viešnagės Vilniuje dienas princas Frederikas atrodė smagiai nusiteikęs. Ir bendraudamas su mūsų šalies politikais, ir su vaikais jis nuolat šypsojosi ir laidė sąmojus. Matėsi, kad ir pasiūlytos pramogos svečiui patiko.

Praėjusio trečiadienio, spalio 9-osios, popietę po trumpo apsilankymo Vilniaus rotušėje aukštas svečias apie valandą važinėjosi oranžiniu dviračiu.

Jį lydėjo Vilniaus meras Artūras Zuokas, Danijos ambasadorius Lietuvoje Jørgenas Molde, Danijos klimato, energetikos ir statybų ministras Martinas Lidegaardas, taip pat Danijos verslo bei Vilniaus savivaldybės atstovai.

Prie šalia Rotušės išrikiuotų dviračių princas Frederikas priėjo linksmai nusiteikęs, atsisegęs švarką. Jis vilkėjo tamsiai pilką kostiumą, melsvus dryžuotus marškinius, ryšėjo šviesiai rusvą kaklaraištį, avėjo tamsiai rudos spalvos batus.

Nesirinkdamas aukštas svečias užsėdo ant kraštinio dviračio ir, viena ranka laikydamas vairą, nurūko paskui kelią rodantį Vilniaus miesto merą A.Zuoką.

Tą dieną orai buvo rudeniškai švelnūs, medžių lapai žaižaravo spalvomis, o saulės spinduliai žaidė istoriniuose senamiesčio pastatų kontūruose.

Princas Frederikas važiuodamas dviračiu smalsiai dairėsi į šonus, klausėsi A.Zuoko pasakojimų apie senąjį Vilnių.

Nuo Rotušės aikštės dvylika kostiumuotų vyrų su oranžiniais dviračiais pasuko Aušros vartų link, po to palei senamiesčio gynybinę sieną – į Bokšto gatvę. Iš ten važiavo Pilies gatve, stabtelėjo prie Vilniaus universiteto, kur apsilankė universiteto bibliotekoje.

„Vilniaus senamiesčio architektūros šedevrai yra tikra atgaiva sielai. Jūsų šalyje jaučiuosi kaip namuose”, – „Stiliui” sakė Danijos sosto įpėdinis.

Dailiosios lyties atstovės, matydamos gatve važiuojantį žavųjį princą, negailėjo plojimų, mojavo ir jį fotografavo.

„Važiavome saugiai ir neskubėdami. Oranžiniai dviračiai turi tris bėgius, o vienintelis nedidelis kalniukas, kurį reikėjo įveikti, buvo Aušros vartų link”, – įspūdžiais dalijosi sostinės meras.

Danams, o ypač sostinės Kopenhagos gyventojams, dviratis jau seniai yra neatsiejama gyvenimo ir kultūros dalis. Ši transporto priemonė vis labiau populiarėja ir Vilniuje.

A.Zuokas neretai svarbiems miesto svečiams rengia pažintines ekskursijas. Tačiau su dviračiais tai buvo pirmoji.

„Dažnai tenka bendrauti su aukštais svečiais. Pavyzdžiui, prieš aštuonerius metus teko priimti dabartinį Olandijos karalių, tuometinį princą Willemą Alexanderį ir jo žmoną Maximą. Pravedėme gražią ekskursiją po Vilniaus miestą automobiliais, taip pat vaikščiojome pėsčiomis.

Po miestą teko lydėti ir Didžiosios Britanijos sosto įpėdinį princą Charlesą. Keliavome ir pėsčiomis, ir automobiliu. Įsigijau vieną iš princo Charleso akvarelių, kurias jis buvo atsivežęs į Vilnių.

Neretai svečius pakviečiu į šeimos namus Užupyje, kad pasigrožėtų atsiveriančia miesto panorama. Du kartus mano namuose lankėsi jo šventenybė Dalai Lama.

Stengiuosi sugalvoti tokią programą, kad svečias kuo ilgiau prisimintų viešnagę Vilniuje”, – kalbėjo A.Zuokas.

Princui Frederikui patiko pasivažinėjimas dviračiu. Jis nuo vaikystės mėgsta aktyvų poilsį, sportą, nemažai laiko praleidžia mindamas pedalus.

Danijos sosto įpėdinis savo pavyzdžiu skatina tautiečius kovoti su aplinkos tarša, ragina juos kuo daugiau laiko praleisti gryname ore.

Šių metų rugpjūtį jis įveikė sunkų triatloną: iš pradžių nuplaukė apie keturis kilometrus, po to 180 kilometrų nuvažiavo dviračiu ir dar bėgo maratoną. Princas užėmė 655 vietą tarp 2600 dalyvių.

Vyrą sporto rungtyse aktyviai palaiko žmona princesė Mary bei vaikai.

Ne kartą stebinantis sportiniais rezultatais 2000 metais princas Frederikas su šunų kinkinių ekspedicija kirto Grenlandiją, įveikdamas 2800 kilometrų atstumą.

Viešėdamas Vilniuje svečias neturėjo progos pademonstruoti sportinio pranašumo, tačiau puikiai leido laiką. Jis tikino, kad Lietuvoje jautėsi taip pat komfortiškai, kaip ir namie.

Kai apsilankęs Vilniaus rotušėje turėjo pasirašyti miesto garbės svečių knygoje, princas prisipažino užmiršęs, kuri yra diena.

„Man čia taip gera, kad net pamečiau laiko tėkmę”, – juokavo svečias.

Danijos sosto paveldėtojas nustebo sužinojęs, kad Vilniuje yra garsaus Amerikos kompozitoriaus ir dainininko Franko Zappos paminklas. Princas – didelis šio muzikanto gerbėjas.

Viešnagės metu kronprincas šiek tiek nukrypo nuo iš anksto sudarytos programos, nes norėjo pamatyti sostinės K.Kalinausko gatvėje stovintį F.Zappos paminklą.

Tos pačios dienos vakare aukšto svečio garbei Valdovų rūmuose buvo surengtas iškilmingas pobūvis. Vakaro metu dalyvavo apie 400 svečių.

Princas Frederikas į pokylį atvyko pasipuošęs tamsiai mėlynu kostiumu, baltais marškiniais ir tamsiai mėlynu kaklaraiščiu su geltonomis ir baltomis juostelėmis. Jis mielai bendravo su kitais svečiais, paragavo lietuviško alaus.

Vėliau kartu su 150 kviestinių svečių princas Frederikas dalyvavo iškilmingoje vakarienėje.

Kitos dienos rytą garbus svečias pusryčiavo kartu su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite, o vėliau lankėsi prekybos centre „Panorama”, kur vyko Danijos dienų atidarymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.