Vaikai - garsių tėvų šlovės šešėlyje

Vyresnysis legendinės grupės „The Beatles” nario Johno Lennono (1940–1980) sūnus muzikantas, aktorius ir fotografas Julianas Lennonas (50 m.) iš savo tėvo paveldėjo didžiulį kūrybinį alkį. Vis dėlto menininkas tvirtina, kad garsi pavardė – tarsi prakeiksmas kelyje į sėkmę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 3, 2013, 10:41 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:47 PM

Grupės „Aerosmith” lyderio Steveno Tylerio (65 m.) dukra aktorė Liv Tyler (36 m.) žinoma dainininke netapo, nors vaikystėje taip pat svajojo apie sceną. Šį polinkį ji, be abejo, paveldėjo iš tėvo.

Tiesa, mergaitė buvo įsitikinusi, kad jos tėvas – dainininkas Toddas Rundgrenas, kuris gyveno su jos motina buvusia manekene Bebe Buell.

Tačiau būdama 11-os ji apsilankė grupės „Aerosmith” koncerte ir išsiaiškino tiesą.

„Paauglystėje svajojau kada nors tapti dainininke, bet niekada to specialiai nesiekiau. Mano motina dainavo vienoje grupėje kartu su mano tėčiu ir patėviu Toddu. Mėgdavau stebėti jų pasirodymus. Aš galiu dainuoti, bet nežinau, ar tai galiu daryti puikiai”, – sakė Liv.

2009-aisiais scenoje ji pasirodė su grupe „The Lemonheads” ir atliko Leonardo Coheno dainą „Hey, That’s No Way to Say Goodbye”, o prieš metus vaidino muzikiniame filme.

Tėvų pėdomis pasiryžusioms žengti žinomų atlikėjų atžaloms garsios pavardės ir trukdo, ir padeda.

Štai iš Ispanijos kilusio dainininko Julio Iglesio (70 m.) sūnus Enrique (38 m.) tvirtina: „Dauguma įsivaizduoja, kad sunku turėti garsų tėvą, tačiau man tai nekelia jokio streso.”

Nors karjeros pradžioje klausytojams ir žiūrovams prisistatydavo slapyvardžiu, Enrique teigia, kad tai buvo tik eksperimentas.

Vis dėlto paauglystėje jis savo svajonėmis tapti dainininku nesidalijo nei su tėvu, nei su motina – iš Filipinų kilusiu modeliu Isabel Preysler.

„Esu įsitikinęs, kad jei būčiau tėvams prasitaręs, jog noriu tapti dainininku, jie man būtų patarę pasirinkti kitą gyvenimo kelią, – yra sakęs E.Iglesias. – Sulaukęs 18 metų slapta nuo tėvų pasirašiau sutartį su viena leidybos bendrove. Kai tėvai tai sužinojo, mes ne juokais susipykome.

Tad susikroviau savo daiktus ir išvykau į Kanadą. Tik tuomet galėjau imtis to, ko visada norėjau, – dainuoti. Manau, tai man išėjo į naudą. Tėvas taip ir nesusitaikė su mintimi, kad negali manęs kontroliuoti.”

Enrique santykius su tėvu nuolat aptarinėja jų gerbėjai. Teigiama, kad Julio niekuomet nėra buvęs sūnaus koncerte.

„Tai gali pasirodyti keista, bet mes tiesiog retai matomės. Vis dėlto aš jį labai gerbiu kaip dainininką ir myliu kaip tėvą”, – sako Enrique.

Muzikos apžvalgininkai nuolat lygina tėvą su sūnumi ir pastebi, kad jie varžosi tarpusavyje.

Legendinio dainų autoriaus ir atlikėjo Bobo Dylano (72 m.) ir jo sūnaus Jakobo Dylano (44 m.) santykiai – visiškai kitokie.

Jakobas tvirtina, kad tėvas jį ne tik skatino imtis muzikos. B.Dylanas palaikydavo sūnų visose srityse.

„Jis visada buvo mylintis, – prisimena Jakobas. – Kai buvau mažas, jis man buvo tarsi Dievas. Tėvas nepraleisdavo nė vienų sporto varžybų, kuriose dalyvaudavau.

Kai ėmiau kurti muziką, nemaniau, kad mano pavardė klausytojams bus toks svarbus dalykas. Klydau.

Iš pradžių pavardė veikė prieš mane, nes iš Bobo Dylano sūnaus buvo tikimasi daugiau nei iš kitų. O vėliau ji man suteikė pasitikėjimo savo jėgomis.

Svarbiausia, kad iš tėvo paveldėjau puikią muzikinę nuojautą, kokios neturi kiti žmonės.”

Garsi pavardė – ir kliūtis, ir paskata

J.Lennonas (kairėje) neigia gandus, esą su broliu Seanu konkuruoja muzikos srityje. Priešingai – jaunesnysis brolis yra vienas artimiausių Julianui žmonių.

J.Lennono populiarumo įrodymas – muzikos žurnale „Rolling Stone”.

J.Lennono albumo viršelis.

Rugsėjį Londone (Didžioji Britanija) atidaryta pirmoji asmeninė J.Lennono meninių fotografijų paroda.

Jo darbai – portretai ir peizažai – jau buvo pristatyti Niujorke, Majamyje (JAV), Amsterdame (Nyderlandai).

Rojus žemėje

Į senovinį namą, esantį Prancūzijos Žydrajame krante, kuriame gyvena J.Lennonas, ilgas kelias vingiuoja per kalvas. Didžiulį pastatą supa vešlus sodas, kuriame palmės, kiparisai ir atogrąžų gėlės taikiai sugyvena su apelsinmedžiais ir citrinmedžiais. Pro jų lapus matosi sunokę vaisiai.

Norint patekti į J.Lennono namus reikia palypėti stačiais laiptais ir praeiti senovinę varpinę.

Iš erdvios terasos atsiveria nuostabus peizažas – apačioje boluoja jachtos, tyvuliuoja jūra.

Atrodo, kad už šio kerinčio vaizdo slypi paslaptis, kurią įspėjus galima visiems laikams pasilikti šiame rojaus kampelyje.

Jau dešimt metų šiame name J.Lennonas leidžia vasaras. Čia muzikantui niekas netrukdo dirbti. Čia jį supa brangiausių žmonių nuotraukos, mieli daiktai, primenantys tėvą.

Išgyveno tėvų skyrybas

Johnas Charlesas Julianas Lennonas gimė 1963 metų balandžio 8-ąją J.Lennono ir jo pirmosios žmonos Cynthios Powell šeimoje.

Berniukui buvo penkeri, kai tėvai išsiskyrė – Cynthia užtiko savo vyrą su meiluže dailininke avangardiste Yoko Ono.

Julianas šias skyrybas išgyveno skausmingai – tėvas jam buvo dievaitis. Tačiau laikui bėgant begalinį susižavėjimą ėmė keisti apmaudas ir nuoskauda.

„Labai pykau ant tėvo dėl to, kad taika ir meilė, apie kurią jis dainuodavo ir kalbėdavo, aplenkė mane, jo sūnų”, – su nusivylimu prisimena Julianas.

Po tėvų skyrybų berniukas liko gyventi su motina. Su tėvu jis susitikdavo retai.

J.Lennonas 1975-aisiais susilaukė dar vieno sūnaus Seano ir paskutiniais savo gyvenimo metais visiškai nebendravo su Julianu.

Albumas tapo platininis

Legendinis „bitlas”, užvaldęs milijonų gerbėjų protus ir širdis, padarė didelę įtaką ir savo pirmagimio likimui – Julianas tapo muzikantu.

„Iš pradžių mano dainos buvo labai sudėtingos, jų niekas nesiklausė.

Tuomet dar kartą perklausiau tėvo albumus, – prisiminė Julianas. – Jie man atvėrė akis – dainos buvo kryptingos, iš jų sklido tikras jausmas.

Tėvas visada man atrodė tarsi senas išminčius. Atidžiai stebėjau, ką ir kaip jis darė. Daug ko iš jo išmokau.”

Juliano debiutinis albumas pasirodė 1984 metais ir tapo platininis, tačiau jo kuriamą muziką kritikai ilgai vertino tik lygindami su tėvo kūryba.

Julianą slėgė tėvo šlovė, bet jis išmoko su tuo susitaikyti ir toliau kūrė.

Per beveik 30 metų J.Lennonas išleido šešis muzikos albumus ir vis dar rašo naujas dainas.

Brolis – ne konkurentas

Kaip ir garsusis tėvas, Julianas išmėgino jėgas kine – nusifilmavo keliose juostose, iš kurių garsiausia yra drama „Paliekant Las Vegasą” (1995 m.).

2007-aisiais J.Lennonas įkūrė Baltosios plunksnos fondą (White Feather Foundation), kuris užsiima labdara, humanitarine pagalba ir rūpinasi aplinkosauga.

Prieš kelerius metus Julianas susidomėjo menine fotografija, Londone buvo atidaryta pirmoji jo asmeninė paroda.

Dabar jam artimiausi žmonės – motina Cynthia ir brolis Seanas, J.Lennono ir Y.Ono sūnus.

Julianas neigia kalbas, esą su Seanu aršiai konkuruoja muzikos srityje.

„Mylėjau ir visada mylėsiu savo brolį. Jis – labai talentingas muzikantas. Esu jo vyresnysis brolis ir visada toks būsiu”, – tvirtai sakė J.Lennonas.

Sukūrė filmą apie save

Norėdamas padaryti galą įvairiems pramanams apie save ir šeimą Julianas sukūrė trumpą dokumentinį filmą apie save.

„Man nusibodo nuolat teisintis, todėl sukūriau šį filmą, – aiškino Julianas. – Liūdna, kad žmonės už gryną pinigą priima internete skleidžiamus gandus.

Šiame filme norėjau sąžiningai atsakyti į klausimus, kurie man pateikiami visą gyvenimą.

Artimų draugų ir pažįstamų muzikantų paprašiau taip pat dalyvauti filme. Šiai juostai sukurti prireikė metų.

Tikiuosi, ji atskleis, kas esu iš tiesų. Noriu, kad mane vertintų tokį, koks esu, be jokio išankstinio nusistatymo”, – sako J.Lennonas.

Ir liaupsina, ir kritikuoja

Julianą labiausiai žeidžia kalbos, kad jis viską pasiekė pernelyg lengvai. Vyras tvirtina visą gyvenimą sunkiai dirbęs ir niekuomet nepiktnaudžiavęs garsaus tėvo vardu.

„Mane pliekia už tai, ką darau, ir už tai, ko nedarau. Buvo laikas, kai manęs apskritai rimtai nevertino. Tai labai nervino.

Žmonės, niekada nematę mano fotografijų ir negirdėję muzikos, numodavo ranka – argi jis gali būti toks talentingas, koks buvo jo tėvas?

Tai karti piliulė”, – sakė vyresnysis legendinio „bitlo” sūnus.

Julianui ne kartą teko įrodinėti, kad muziką kuria savarankiškai, nesekdamas tėvo pėdomis.

Vis dėlto yra aistringų „The Beatles” ir Johno Lennono gerbėjų, manančių, kad Julianas taip pat daug nuveikė – sukūrė ir atliko ne mažiau puikių dainų.

Galima sakyti, kad pusė žymiojo „bitlo” gerbėjų Julianą myli, o kita pusė negali pakęsti.

Buvęs „The Beatles” prodiuseris seras George’as Henry Martinas priklauso pirmiesiems. Jo įsitikinimu, jei Julianas nebūtų J.Lennono sūnus, būtų pelnęs didesnį pripažinimą.

Būdo bruožai – iš motinos

Kaip J.Lennonas ištveria kalbas, kad viską gyvenime pasiekė tik dėl garsios pavardės?

„Stengiuosi prie to priprasti ir kartais apie tai negalvoju. Patinka, kad dalis mano auditorijos yra palyginti jauna ir net neįtaria, jog esu Johno Lennono sūnus.

Nusprendžiau nekreipti dėmesio į tuos, kurie apie mane tauškia visokias šlykštynes. Deja, ne visada pavyksta, o tai gadina nuotaiką”, – sakė J.Lennonas. Jis save vadina tobulybės siekiančiu žmogumi, kuris kartais perlenkia lazdą.

Muzikantas įsitikinęs – 99,99 procento savo gerųjų savybių jis paveldėjo ne iš tėvo, o iš motinos Cynthios.

Julianas visą gyvenimą stengiasi elgtis taip, kad ji labiau nei bet kas juo didžiuotųsi.

Liverpulyje gimusio Juliano vaikystė prabėgo kaime Šiaurės Velse. Jam patikdavo kapstytis žemėje, padėti ūkininkams – meilę darbui įskiepijo motina.

Julianas teigia, kad svarbiausias bruožas, kurį perėmė iš motinos, – principingumas ir suvokimas, kokia svarbi yra meilė. Sūnus su motina ir dabar daug laiko praleidžia kartu, palaiko vienas kitą.

Niekuomet nebuvo vedęs

50-ąjį gimtadienį atšventęs Julianas – vis dar vienišius, tikintis, kad kada nors sukurs šeimą ir taps tėvu.

Daugelį metų Julianas bendravo su moterimi, kuri turėjo sūnų. Kai pora pasuko skirtingais keliais, jis labiau ilgėjosi berniuko, o ne jo motinos.

„Svajojau tapti tėvu, bet pajutau, kad pirmiausia man pačiam reikia suaugti. Niekada nepasielgsiu taip, kad mano vaikas nukentėtų nuo Lennonų šeimos prakeiksmo.

Niekada nemesiu savo sūnaus ar dukters, kaip tai padarė mano tėvas ir mano senelis”, – sakė J.Lennonas.

Nors legendinio „bitlo” sūnus niekada nebuvo oficialiai vedęs, jis turėjo keletą draugių ir laikė save įsipareigojusiu žmogumi.

Su viena jų Julianas nugyveno dešimt metų. Vyras teigia labai mylėjęs, bet šiam jausmui patvirtinti nereikėjo dokumento su antspaudu. „Mano mylimoji turi būti partnerė, draugė, žmogus, kuris pritaria mano troškimams ir mane supranta.

Mano gyvenime buvo daug nuostabių moterų, bet kol kas nesutikau tos vienintelės”, – sako J.Lennonas.

Įkūrė labdaros fondą

J.Lennono sūnus nesijaučia vienišas. Jis vertina ramybę ir tylą, maža to, tai laiko gyvybiškai svarbiais dalykais.

Į klausimą, ką jam reiškia pinigai, Julianas atsako nedvejodamas: „Gyvenimas labai trumpas.

Jei galiu jį palengvinti sau arba motinai (o tai yra svarbiau), pinigų negailiu.

Bet aš dar galiu padėti tiems, kuriems trūksta pinigų. Todėl ir įkūriau Baltosios plunksnos fondą. Mes, pavyzdžiui, remontuojame našlaičių prieglaudas, tiesiame vandentiekį besivystančiose šalyse, kur trūksta vandens.”

Šią gegužę Monake įvyko pirmasis J.Lennono labdaros fondo vakaras, kuriame dalyvavo Monako kunigaikštis Albert’as II ir kunigaikštienė Charlene.

Po tėvų skyrybų J.Lennonas liko gyventi su motina C.Powell. Legendinio „bitlo” sūnaus santykiai su ja labai šilti.

Kai J.Lennonas išsiskyrė su pirmąja žmona C.Powell, Julianui buvo penkeri.

J.Lennonas nusifilmavo keliose juostose, tarp jų – „Paliekant Las Vegasą” su N.Cage’u.

Parengė Vykintė Budrytė ir Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?