Rygos įvykiai prezidentui V.Zatlerui nesutrukdė atvykti į J.Statkevičiaus šou

„Į Juozo šou atvykstu kasmet. Man patinka jo pasirodymai, todėl tiesiog negalėjau praleisti“, – sekmadienio vakarą portalui lrytas.lt sakė buvęs Latvijos prezidentas Valdis Zatleras. Dėl dar praėjusią savaitę Rygoje prasidėjusių tragiškų įvykių retas kuris tikėjosi Vilniaus „Siemens“ arenoje vykusiame Juozo Statkevičiaus kolekcijos pristatyme išvysti buvusį šalies vadovą. Tačiau jis atvyko – taip išreikšdamas pagarbą ne tik lietuvių kūrėjui, bet ir visai lietuvių tautai. „Sunkiais momentais turime laikytis išvien“, – sakė jis.

V.Zatleras su žmona Lilita niekuomet nepraleidžia J.Stakevičiaus kolekcijos pristatymų.<br>T.Bauro nuotr.
V.Zatleras su žmona Lilita niekuomet nepraleidžia J.Stakevičiaus kolekcijos pristatymų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Nov 25, 2013, 12:15 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:17 AM

Dizainerio 2014 metų pavasario ir vasaros kolekcijos pristatymas simboliškai prasidėjo tylos minute Rygoje žuvusiems pagerbti. Tai – ne pats smagiausias momentas, tačiau tylos minutė J.Statkevičiaus šou – nebe naujiena: prieš 2011 metų lapkritį vykusį šou iš gyvenimo pasitraukė scenografė Jūratė Paulėkaitė, pernai – likus mėnesiui iki kolekcijos pristatymo mirė dizainerio tėvas.

Tylos minutė V.Zatlerui šįkart buvo itin prasminga. Pasak jo, parduotuvėje „Maxima“ vykusi tragedija visai Latvijai buvo itin skausminga.

Prezidentas prisipažino dvejojęs, ar reikėtų gedulo dienomis atvykti į Lietuvą, tačiau galiausiai nusprendė, kad labai svarbu laikytis drauge. „Nepaisant blogų dalykų, turime mąstyti į priekį. Turime apsvarstyti, ką galime daryti kitaip, kaip elgtis, kad ateityje tokios nelaimės nepasikartotų. Manau, kad labai svarbu palaikyti ryšį su kitomis, ypač kaimyninėmis šalimis. Esu dėkingas Lietuvai už Latvijos palaikymą sunkią minutę. Tautų bendravimas leidžia suprasti, koks svarbus yra žmogiškumas“, – sakė V.Zatleras.

Pasak jo, nors laiko sustabdyti ir negalima, galima pačiam sustoti ir pamąstyti apie tai, kas įvyko, ką kiekvienas asmeniškai padarė ne taip. „Labai džiaugiuosi skirta tylos minute. Ji skatina pagalvoti apie gyvenimo trapumą ir suvokti, koks stebuklas yra gyvenimas. Reikia mokėti džiaugtis juo“, – kalbėjo prezidentas.

Šiandien Rygoje tvyro slogi atmosfera. Pasak V.Zatlero, ne tik sugriuvęs „Maxima“ pastatas, bet ir visas miestas atrodo kaip vienos didelės kapinės. „Tiesiog baisu. Vaikai neteko tėvų, tėvai – vaikų. Tokie dalykai sukrečia. Tačiau vienu kuo galime džiaugtis – žmonės tapo artimesni, susivienijo. Niekas nebegalvoja, ar nukentėję tragedijoje buvo draugai ar priešai. Nelaimė suartino latvius. Tokiomis akimirkomis sunku įžvelgti kažką pozityvaus, tačiau noriu visiems ir kiekvienam padėti ranką ant peties ir pasakyti, kad ateityje viskas bus geriau“, – sakė jis.

Galbūt todėl prezidentas nusprendė gedulingą sekmadienį vis dėlto atvykti į Vilnių. J.Statkevičiaus šou jis stengiasi nepraleisti bet kokiomis aplinkybėmis. V.Zatlerą ypač sužavėjo dizainerio Japonijos įkvėpta kolekcija apie kurią jis žinojo dar vasarą. „Aš pats su šeima prieš kelis mėnesius viešėjau Japonijoje. Ši Rytų šalis man paliko labai didelį įspūdį, todėl šis šou įgavo dvigubą prasmę. Žinojau, kad Juozas pavasarį lankėsi Japonijoje, todėl, prisipažinsiu, tikėjausi, kad kolekcija bus tam tikras šalies atspindys“, – juokėsi jis.

V.Zatleras gyrė Lietuvos dizainerį už kolekcijos vientisumą. „Visi modeliai be galo skirtingi, visi – įdomūs, tačiau tuo pačiu turi savitą stilių, kuris padeda jausti tos pačios kolekcijos dvasią. Juozas dirba kaip genijus, jausti proporcijas – menas. Jis tai daro puikiai“, – komplimentų dizaineriui negailėjo prezidentas.

Paklaustas, kurie modeliai jam paliko didžiausią įspūdį, V.Zatleras šyptelėjo – jam, kaip ir daugeliui susirinkusių svečių, nepavyko likti abejingam paskutiniam supermodelio Editos Vilkevičiūtės pasirodymui. „Visi laukė finalinio kostiumo, visi žinojo, kad jis bus įspūdingiausias, tačiau viskas atrodė daug daug geriau nei aš tikėjausi“, – juokėsi jis.

Garsiausia Lietuvos manekenė – itin retas svečias Lietuvoje. Galbūt todėl jos numeris J.Statkevičiaus šou buvo lauktas su nekantrumu. Specialiai iš Niujorko pristatyti kolekcijos atvykęs modelis – ypač vertinamas mados pasaulyje. E.Vilkevičiūtė nuolat dirba su garsiausiomis užsienio žvaigždėmis ir pozuoja prestižiniams mados žurnalams. „Edita podiumu žengė lyg deivė. Jos kostiumas atrodė labai karališkai, o tuo pačiu – labai šiuolaikiškai“, – sakė V.Zatleras.

Ir nors prezidentas pats J.Statkevičiaus kostiumų neturi, jo žmonai Lilitai dizaineris yra sukūręs ne vieną kostiumėlį. Apskritai jis sako labiau besižavintis moterims skirtais drabužiais. „Savo natūra esu labai konservatyvus vyras, tačiau man patinka, kai mada truputį išsišoka. Man gražu, kai iš esmės klasika dvelkiantys moteriški drabužiai turi kokį nors modernų cinkelį. Nesvarbu, ar tai kažkokia moderni detalė, ar ryškios spalvos. Žaviuosi Juozu, nes būtent tai pamačiau jo kolekcijoje“, – portalui lrytas.lt sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.