Naujasis Niujorko meras - spalvingas, jo šeima - dar ryškesnė

Niujorkas (JAV) nuo šiol turi naują merą. Demokratas Billas de Blasio miestiečiams – lyg gaivaus oro pliūpsnis po 12 metų trukusio milijardieriaus Michaelo Bloombergo valdymo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 2, 2014, 11:32 AM, atnaujinta Feb 18, 2018, 1:07 AM

Per inauguraciją trečiadienį šalia 52 metų B.de Blasio buvo žmona Chirlane McCray ir du paaugliai vaikai Chiara ir Dante. Artimai tarpusavyje bendraujanti, rasiniu atžvilgiu mišri šeima iš Bruklino vaidino svarbų vaidmenį jo rinkimų kampanijos metu ir kai kam tai yra naujos eros simbolis. 

Naujojo mero šeima išskirtinė ne tik dėl mišrumo rasiniu atžvilgiu, bet ir dėl neįtikėtino laisvumo. Per inauguraciją formaliai apsirengę B.de Blasio vaikai nežymiomis detalėmis išlaikė savitą stilių.

Beje, prieš pat tėvo inauguraciją, 19-metė Chiara vaizdo klipe prabilo apie asmenines problemas. Gruodžio 24-ąją interneto svetainėje „Youtube“ patalpintame įraše ji kalbėjo apie depresiją ir alkoholio bei narkotikų vartojimą.

„Kai jų atsisakiau, man atsidarė tiek daug durų. Galėjau dalyvauti savo tėčio rinkimų kampanijoje, ir tai buvo šauniausias dalykas gyvenime. Dabar man gerai sekasi mokslai ir atrandu daugiau susidomėjimo objektų, ne tik vakarėlius.

 Jeigu kenčiate nuo depresijos ar psichinės ligos ir jeigu manote, kad dėl to gali būti kalti narkotikai ir alkoholis, atminkite, kad padės išsiblaivymas. Be jokių abejonių, tai nėra lengva. Tai buvo sunkiausias dalykas, kurį turėjau padaryti. Bet tikrai buvo verta“, - įraše kalbėjo Kalifornijoje studijuojanti mergina. 

Pats Niujorko meras dukters išpažintį įvertino taip: „Mes didžiuojamės Chiara. Manau, kad pažiūrėję šį vaizdo įrašą galime suprasti, su kokiais iššūkiais susiduria mūsų visuomenė.“

 15-metis Chiaros brolis Dante taip pat aktyviai dalyvavo tėvo rinkiminėje kampanijoje. Jis nusifilmavo televizijos reklamoje, kurioje ragino balsuoti už tėvą.  JAV žiniasklaida pastebėjo, kad tiek Chiara, tiek Dante de Blasio yra aktyviausiai besireiškusios politikų atžalos.

Neskaitant Chiaros prisipažinimo, naujojo Niujorko mero gyvenime būta ir daugiau sunkumų bei tragedijų.

 1979-aisiais nusižudė jo vokiečių kilmės tėvas Warrenas Wilhelmas, kuris sirgo nepagydomu plaučių vėžiu. Antrojo pasaulinio karo veteranas namus paliko kai Billui buvo 7-eri. 

 „Kiek jį bematydavau, jis visada būdavo girtas. Tokia buvo realybė. Jis nepajėgė įveikti savo demonų. Tarnaudamas armijoje, jis dalyvavo labai labai sunkiuose, siaubinguose mūšiuose, įskaitant Okinavos. Ir, jei atvirai, manau, kad tai smarkiai paveikė tiek jo fizinę, tiek psichinę būklę. Jis buvo alkoholikas. Mano tėvai išsiskyrė labai anksti ir mane užaugino motinos šeima “, - neseniai visai šaliai prisipažino  politikas.

 Būtent todėl B.de Blasio pasikeitė savo vardą iš Warreno Wilhelmo jaunesniojo į italų kilmės motinos Marios mergautinę pavardę.

 B.de Blasio augo Kembridže, Masačusetsto valstijoje. Toje pačioje valstijoje gimė ir augo ir jo būsimoji žmona Chirlane I.McCray. Barbadoso kilmės rašytoja ir poetė yra 7 ar 8 metais vyresnė už savo sutuoktinį.

 Ch.I.McCray tėvas dirbo karinėje bazėje apskaitininku, o motina – surinkėja elektronikos gamykloje.  Kai Chirlane buvo 10 metų, šeima persikraustė į kitą miestą, kur iš viso gyveno dvi juodaodžių šeimos, įskaitant jų. Baltaodžiai rinkdavo parašus, kad jie išsikraustytų.

 Vidurinėje mokykloje Chirlane buvo vienintelė juodaodė, dėl to iš klasės draugų ji nuolat sulaukdavo nuolatinių pašaipų. Ch.I.McCray teigia, kad ši patirtis ją paskatino rašyti ir kurti eiles, kad išlietų savo pyktį. Mokydamasi ji rašydavo į mokyklos laikraštį, kur smerkdavo mokinius už rasizmą.

 Studijuodama koledže Ch.I.McCray prisijungė prie juodaodžių feminisčių lesbiečių organizacijos. Po studijų 1979-aisiais žurnale „Essence Magazine“ buvo išspausdinta jos esė „Esu lesbietė“ („I Am a Lesbian"). Šio rašinio tikslas buvo sugriauti mitą, kad juodaodžiai žmonės būna tik heteroseksualūs. 

Vėliau savo talentą moteris naudojo politinių kalbų rašymui.

Ch.I.McCray ir B.de Blasio susipažino dirbdami 106-ojo Niujorko mero Davido Dinkinso administracijoje 1990-93 metais. D.Dinkinsas yra vienintelis afroamerikietis užėmęs šias pareigas.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.