Jubiliejų švenčianti M.Obama džiugiai vadina save „50-ies ir nuostabia“

Prieš savo gyvenimo vidurio jubiliejų Michelle Obama džiugiai vadina save „50-ies ir nuostabia“.

Penktadienį Michellei suėjo 50 metų.<br>AP nuotr.
Penktadienį Michellei suėjo 50 metų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 17, 2014, 5:18 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:55 AM

Penktadienį pirmajai JAV poniai Michellei Obamai suėjo 50 metų ir, kaip sako ji pati, dabar, kai prezidento Baracko Obamos rinkimų kampanijų dienos baigėsi, ji jaučiasi labiau atsipalaidavusi.

„Tas lygmuo jau baigėsi. Tai suteikia man truputėlį daugiau erdvės kvėpuoti“, - sakė ji viename interviu.

Praėjus beveik penkeriems metams po to, kai jai teko pirmosios ponios vaidmuo – po karštligiškos kampanijos, per kurią kartais tapdavo taikiniu, - ponia Obama, atrodo, vis laisviau jaučiasi padėtyje, kuri prilygsta savanorio postui su daugybę pareigų ir per dideliais lūkesčiais. Jau nekalbant apie dėmesio centrą, kur klaidos ne visada atleidžiamos.

„Niekada nesijaučiau labiau pasitikinti savimi, aiškiau suprantanti, kas esu kaip moteris“, - sakė ji žurnalui „Parade“, paklausta apie savo gimtadienį. Michelle džiugiai vadina save „50-ies ir nuostabia“.

Švęsti ji pradėjo praėjusią savaitę, skyrusi papildomo laiko draugėms Havajuose, po ten prabėgusių šeimos atostogų. Tas laikas buvo išankstinė prezidento gimtadienio dovana.

O šeštadienį ji bus sveikinama per pobūvį Baltuosiuose rūmuose, kurio svečiams buvo patarta ateiti pasirengus šokti ir – ateiti pavalgius.

Antra prezidento kadencija gali būti lengvesnė pirmosioms ponioms, kaip ir patiems prezidentams, nes jiems nebereikia jaudintis dėl būsimų rinkimų. Tačiau nors M.Obama pergyveno pirmąją kadenciją ir jai beliko treji metai Baltuosiuose rūmuose, vis dar nėra aišku, ar ji imsis kokių nors naujų - ar kitokių – vaidmenų.

Kaip visų pirmųjų ponių atvejais, kiekvienas M.Obamos žingsnis ir mados pasirinkimas buvo atidžiai stebimi ir negailestingai kritikuojami. Daug kas gerai vertina jos sprendimą saugoti dukteris Malią ir Sashą, kurioms dabar - 15 ir 12 metų, nuo pernelyg didelio dėmesio ir, taip pat – aiškiai susiformavusį jos stilių.

Tačiau būta ir klaidų, pavyzdžiui 500 dolerių kainuojančių sportbačių avėjimas viename „maisto banke“, brangios atostogos Ispanijoje ekonominio nuosmukio metu ir nuotraukos, kuriose ji užfiksuota su šortais prezidento lėktuve.

Vis dėl to 59 proc. visuomenės ponią Obamą vertina palankiai, ir tai yra daugiau nei 46 proc. amerikiečių, kurie palankiai vertina prezidentą B.Obamą, rodo praėjusį mėnesį atlikta AP ir GfK apklausa. Be to, ji padėjo surinkti milijonus dolerių jam ir kitiems demokratų kandidatams, o į kampanijų mitingus sutraukdavo tūkstančius žmonių.

Vienas jos žygių, kurie sulaukė nemažai dėmesio, yra kampanija už vaikų nutukimo mažinimą. Ji viliasi, kad tas darbas padės apibrėžti jos palikimą.

Per pirmąją savo vyro rinkimų kampaniją ją daug kas kritikavo už komentarą, kad ji pirmą kartą per savo, kaip suaugusio žmogaus, gyvenimą, didžiuojasi savo šalimi.

Po to, kai B.Obama buvo išrinktas, ji susigrąžino gerą visuomenės vertinimą pareiškusi, kad jos dukterys, kurioms tada buvo 10 ir 7-eri, yra pagrindinis jos prioritetas ir ji būsianti „vyriausioji mama“. Įtaisiusi savo mergaites į privilegijuotas privačias mokyklas ir pajutusi, kad jos prisitaikė prie gyvenimo Baltuosiuose rūmuose, ji ėmė plėsti savo vaidmenį.

Ponia Obama užveisė daržą Baltųjų rūmų Pietinės pievelės lopinėlyje – pirmąjį po kelių dešimtmečių pertraukos.

To daržo dovanomis – saldžiosiomis bulvėmis, pomidorais ir kitomis daržovėmis – ji pasinaudojo kaip pretekstu pokalbiui apie šalies vaikų nutukimo problemą pradėti. Ėmusi kalbėti, kaip svarbu teisingai maitintis ir pakankamai judėti, ji sulaukė ir pagyrų, ir kritikos.

Moksleiviai buvo kviečiami sodinti daržoves, jas nuimti ir net ruošti iš jų valgį, galvojant, kad vaikai bus labiau linkę valgyti brokolius, jeigu pasodins juos patys.

Ta žinia jau toli pasklido ir pirmoji ponia gali didžiuotis tam tikrais nuopelnais.

Prekybos tinklai ir maisto produktų gamintojai tobulina perdirbto maisto receptus, kad sumažintų juose cukraus, druskos ir riebalų kiekį. Panašius pakeitimus daro ir kai kurie restoranų tinklai, priešpiečiai mokyklose patiekiami sveikesni, atidaromos parduotuvės tokiose vietose, kur būdavo neįmanoma ar beveik neįmanoma gauti šviežio maisto.

Robertas Watsonas, kuris Floridos Lynnų universitete studijuoja JAV pirmųjų ponių vaidmenį, sakė, kad ponia Obama tikriausiai norėtų nuveikti daugiau, bet nenori eiti per toli, nes visuomenė nemėgsta aktyvių, kategoriškų prezidentienių.

„Negaliu liautis galvojęs, kad prieš Obamoms paliekant postą, Michelle perims kamuolį iš savo vyro ir ryžtingai leisis į centrą mušti įvarčio“, - sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.