W.Allenas: vieniems – genijus, kitiems – pasileidėlis

Legendinį amerikiečių kino režisierių Woody Alleną (78 m.) aplankė dvi naujienos. Geroji – jis buvo apdovanotas Auksiniu gaubliu už viso gyvenimo laimėjimus ir jo naujasis kino filmas „Džesmina“ nominuotas trims „Oskarams“, blogoji – įdukra Dylan Farrow (28 m.) apkaltino jį lytiniu išnaudojimu, kai jai buvo septyneri metai.

Woody Allenas kaltinamas savo įdukros Dylan (laiko ant rankų) lytiniu prievartavimu prieš 22 metus. Su aktore M.Farrow jis susilaukė sūnaus Ronano - vienintelio biologinio savo vaiko.<br>AP nuotr.
Woody Allenas kaltinamas savo įdukros Dylan (laiko ant rankų) lytiniu prievartavimu prieš 22 metus. Su aktore M.Farrow jis susilaukė sūnaus Ronano - vienintelio biologinio savo vaiko.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 8, 2014, 3:55 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:40 PM

Šiuo metu JAV Floridos valstijoje svetimu vardu ir pavarde gyvenanti D.Farrow atvirame laiške vienam „New York Times“ tinklaraščiui rašė: „Jis liepė man atsigulti ant pilvo ir žaisti su brolio elektriniu traukiniu. Tada jis mane išžagino.“

D.Farrow užsiminė, kad kitoks lytinis išnaudojimas galėjo prasidėti dar anksčiau: „Kiek prisimenu, mano tėvas darydavo man dalykus, kurie man nepatiko.“

Šie įtarimai pirmą kartą pasigirdo po Woody Alleno skandalingų skyrybų su aktore Mia Farrow 1992 metais. Bet tuo metu teismo paskirtų nepriklausomų ekspertų tyrimas nerado jokio nederamo elgesio įrodymų.

Kodėl įdukra savo kaltinimus įtėviui vėl pakartojo po 22 metų pertraukos?

Dar kartą prabilti D.Farrow nusprendė sužinojusi, kad Woody Alleno filmas „Džesmina“ nominuotas prestižiškiausiam JAV kino apdovanojimui.

Ji paragino trims „Oskarams“ nominuotos kino juostos žvaigždes Cate Blanchett, Alecą Baldwiną ir Louisą C.K. – panagrinėti savo santykius su Woody Allenu ir kandžiai paklausė: „O jei tai būtų jūsų vaikas?“

Woody Allenas niekada nebuvo nuteistas už jokį nusikaltimą. Tai, kad jis išsisuko nuo to, ką man padarė, persekioja mane. Tą kankynę dar labiau didina Holivudas. Visi, išskyrus kelis žmones, žiūri pro pirštus. Daugumai lengviau sakyti „niekas negali pasakyti, kas įvyko“, apsimesti, kad nebuvo nieko bloga“, – rašė D.Farrow.

Įdukros kaltinimus Woody Allenas pavadino „melagingais ir gėdingais“. Bet šis D.Farrow užsipuolimas pakurstė spėliones, kad „Džesmina“ gali sulaukti priešiškos reakcijos per „Oskarų“ teikimo ceremoniją kovo 2-ąją.

Vieniems Woody Allenas – nekaltas akiniuotas neurotikas, kitiems – piktas pagyvenęs dėdulė, turintis Napoleono kompleksą, tretiems – nevykėlis, nes apdovanojimus skinantys jo filmai vis tiek neatneša pinigų, o jo asmeninis gyvenimas smerkiamas.

Allanas Stewartas Königsbergas gimė 1935 metų gruodžio 1-ąją Brukline (Niujorkas, JAV).

Woody Alleno gyvenimas primena absurdo komediją, nuolatinę kovą su pačiu savimi. Nors Woody motina tiesiog drebėjo dėl vienintelio sūnaus, ankstyvoje vaikystėje berniuku rūpinosi ateinančios auklės, kurios mieliau liežuvavo nei jį globojo.

Napoleono kompleksą Woody perėmė iš tėvo, rusvus plaukus ir dideles ausis paveldėjo iš motinos. Būsimosios kino garsenybės tėvas per savo ilgesnį nei šimto metų gyvenimą dirbo limuzino vairuotoju, baseino valytoju ir juvelyrinių dirbinių graveriu. Žinoma, nuolat pirko loterijos bilietus vildamasis, kad kada nors ir jam pasiseks.

Woody atrodė, kad tikras gyvenimas verda kitoje Bruklino tilto pusėje, Manhatane. Čia nebuvo juodaodžių ar geltonosios rasės žmonių, – nebent jie nešiojo livrėjas. Ir ten, kaip Woody Allenui atrodė, jis, baltaodis, inteligentiškus akinius nešiojantis berniukas, buvo laikomas savu.

Su žydiškais įpročiais mažasis Woody pasistengė atsisveikinti dar vaikystėje: kalbėjo tik angliškai, nėjo į sinagogą ir nevalgė macos. Dėl to dažnokai sulaukdavo bendraklasių ir tėvų smūgių į sprandą.

Bet Woody negalėjo suprasti, kad genialų humoro jausmą jam davė būtent jo tautybė. Būdamas 17-os jis pradėjo rašyti komiškų situacijų sceninius kūrinius, už juos per savaitę uždirbdavo keturženkles sumas. Tai leido jam įsikurti Manhatane, kur greitai pasijuto svetimkūniu.

Bėgant metams Woody vis labiau jautėsi svetimas. Iš pradžių savo šeimoje, po to – gyvenamajame kvartale, mieste ir galiausiai Amerikoje, kurią dievino. Juk jam, imigrantų anūkui, didelių galimybių šalis padėjo užsidirbti pinigų, padaryti karjerą.

Woody Allenas pradėjo rašyti scenarijus, režisuoti ir vaidinti savo filmuose.

Komedijos žanro platybėse Woody Allenas nardo kaip žuvis vandenyje.

Visi jo filmų aktoriai gauna vienodą algą – žvaigždės statusas ir gebėjimai neturi reikšmės, o scenarijus jis vis dar rašo spausdinimo mašinėle.

Režisierius ir aktorius tyrinėja Niujorką pro psichoanalitiko kabineto langą ir vaikščiodamas po turčių bulvarus.

Džiazas – Woody Alleno jaunystės pomėgis, vėliau tapo antrąja jo profesija. Kartą jis atsisakė dalyvauti „Oskarų“ teikimo ceremonijoje, nes turėjo groti klarnetu su savo muzikantais. Woody Allenas dalyvauja visuose pasaulio džiazo muzikos festivaliuose. Net savo vardą, kuris nėra jo tikrasis, jis pasiskolino iš džiazo muzikanto Woody Hermano.

„Oskarui“ (įskaitant ir „Džesminą“) buvo nominuotas 22 kartus – kaip režisierius, aktorius ir scenarijaus autorius. Woody Allenas – trijų „Oskarų“ savininkas.

Paklaustas, kas pagrindinis jo įkvėpimo šaltinis, be užuolankų atsako: „Seksas.“ Pasak Woody Alleno, seksas kažkuo panašus į bridžą, ir jei neturi gero partnerio, geriau turėti miklią ranką.

Pirmą kartą vedė būdamas 19 metų. Jo išrinktąja tapo trejais metais jaunesnė filosofijos studentė Harlene Rosen. Su ja išsiskyrė po penkerių metų ir vėl vedė – šįkart aktorę Louise Lasser. Santuoka truko trejus metus.

Po to Woody Allenas 12 metų gyveno su filmo „Rozmari kūdikis“ žvaigžde M.Farrow. Aktorė padovanojo Woody Allenui vienintelį biologinį vaiką – sūnų Ronaną. Jis tapo žurnalistu, žmogaus teisėjų gynėju ir iki šiol neatleidžia tėvui, išdavusiam motiną.

Ronanui buvo penkeri metai, kai M.Farrow sužinojo apie Woody Alleno romaną su jos įvaikinta dukterimi 22 metų Soon Yi Previn. 1992 metais aktorė aptiko nuotraukų, kuriose buvo tuo metu 57 metų Woody Allenas su visiškai nuoga Soon Yi. Ją aktorė M.Farrow pasiėmė dar gyvendama santuokoje su dirigentu Andre Previnu.

Kilus skandalui mergina pareiškė žurnalistams, jog Woody Alleno niekada nelaikė savo tėvu. Bet šį ryšį M.Farrow palaikė nenormaliu, režisierių išvadino mažamečių tvirkintoju ir per teismą išsireikalavo visiškos bendrų vaikų su Woody Allenu – dviejų įsivaikintų ir biologinio – globos.

Režisierius, su Ronanu galėjęs susitikti tik dalyvaujant pašaliniams, ne itin skubėjo pasinaudoti šia teise. Vėliau sūnus visiškai atsisakė susitikti su garsiuoju tėvu. Motinos pavardę turintį Ronaną įsiutino tėvo vedybos su 35 metais jaunesne Soon Yi.

Venecijoje 1979 metais susituokę Woody Allenas ir Soon Yi iki šiol gyvena kartu, augina dvi įsivaikintas mergaites. Režisierius nesupranta, kodėl jo santykiai su Soon Yi laikomi skandalingais ar net moraliniu nuopuoliu.

„Įsimylėjau šią merginą ir ją vedžiau. Nematau nieko skandalingo. Bet tai man net patinka – gulėdamas mirties patale galėsiu pasakyti, kad mano gyvenime buvo vienas garsus skandalas“, – juokauja Woody Allenas.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.