Prieš šou Vilniuje turkai „Fire Of Anatolia“ išjudino estus

Turkų ir Balkanų regiono folkloru, mistika ir senosiomis legendomis dvelkiantis šokio spektaklis tapo iškirtine proga įvertinti pripažintų šokėjų sugebėjimus. „Fire Of Anatolia“ pasirodymai suplanuoti keleriems metams į priekį, todėl sunku pasakyti, kada šį Turkijos kultūros simbolį vėl bus galima pamatyti Baltijos šalyse.

„Fire Of Anatolia“ pasirodymo Taline akimirka.
„Fire Of Anatolia“ pasirodymo Taline akimirka.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 14, 2014, 10:42 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:13 AM

Po sėkmingų gastrolių Kinijoje į Baltijos šalis atvykusi garsaus choreografo Mustafos Erdogano trupė taip dar labiau pagausins aplankytų valstybių sąrašą. Estiją, Latviją ir Lietuvą pirmą sykį į savo pasirodymų maršrutą įtraukę turkai po šių gastrolių jau bus aplankę 98 šalis.

  Į trijų populiariausių pasaulyje šokio šou sąrašą įtraukto spektaklio „Fire Of Anatolia“ pirma stotele mūsų regione tapo didžiausia Estijoje „Saku“ arena.

  Po daugiau nei dvi valandas trukusio šou žiūrovai skirstėsi sužavėti – specialios kartu su trupe keliaujančios dekoracijos, įspūdingi apšvietimo efektai, gyvai atliekama muzika ir, žinoma, šokėjų talentas privertė minią net kelis sykius  kilti nuo kėdžių ir ploti.  

Turkų ir Balkanų regiono folkloru, mistika ir senosiomis legendomis dvelkiantis šokio spektaklis tapo iškirtine proga įvertinti pripažintų šokėjų sugebėjimus. „Fire Of Anatolia“ pasirodymai suplanuoti keleriems metams į priekį, todėl sunku pasakyti, kada šį Turkijos kultūros simbolį vėl bus galima pamatyti Baltijos šalyse.

  Iš Talino daugiau nei 50 šokėjų ir muzikantų trupė šiandien keliauja į Rygą – šio miesto arenoje savo pasirodymu sveikins latvius su Valentino diena.

  Ypatingą progą jie minės ir Vilniuje. Trupė puikiai žino, kad vasario 16-ąją, kai įvyks jos debiutas Lietuvoje, mūsų šalis mini Valstybės atkūrimo dieną.

  „Norime iš anksto perduoti linkėjimus visiems Lietuvos žmonėms. Mums didelė garbė, kad galėsime savo pasirodymą surengti tokią svarbią dieną.  

Mums yra ne kartą tekusi laimė rengti pasirodymus svarbiomis progomis – tokie vakarai būna ypatingi ir mums patiems, scenoje šokėjai stengiasi dvigubai“, - sako „Fire Of Anatolia“ įkūrėjas Mustafa Erdoganas.  

Į Lietuvą trupė atvyks dar šeštadienį – prieš pasirodymą turės poilsio dieną, kurią šokėjai ketina praleisti, dairydamiesi po Vilnių. Beje, didžioji dalis jų jau išreiškė pageidavimą paragauti tradicinių lietuviškų patiekalų, trečdalis trupės narių nori apsilankyti įvairiuose Vilniaus muziejuose.  

„Žinome, kad daugybė lietuvių per atostogas lankosi Turkijoje. Dabar bus atvirkščiai – 50 turkų turės galimybę maloniai praleisti laiką jūsų šalyje. Visi trupės šokėjai supranta, kad galimybė pamatyti šalis, kuriose kitomis aplinkybėmis galbūt neturėtum progos apsilankyti, yra didžiulė dovana“, - džiaugiasi trupės vadovas.

  13 karjeros metų, 285 miestai, 3850 pasirodymų, per 35 milijonus žiūrovų, kurie pamatė keletą skirtingų „Fire Of Anatolia“ spektaklių. Tokia yra nuolat pildoma „Fire Of Anatolia“ statistika. Nuo Kinijos iki Kanados, nuo Sibiro iki Kataro, nuo „Eurovizijos“ finalo iki pasaulio krepšinio čempionato – trupė visur išlydima plojimais.

  Daugiau nei 80 šalių gastroliavusios grupės įkūrėjas Mustafa Erdoganas praėjusio amžiaus pabaigoje buvo puikus, didelę paklausą turintis liaudies šokių mokytojas. Tačiau jo gyvenimą aukštyn kojomis apvertė pamatytas pasaulinio garso spektaklis.

  Tai buvo airiškasis „Riverdance“, sujungęs geriausių Airijos šokėjų meistriškumą ir gausias šios šalies folkloro legendas. Pamatęs šį šou, choreografas suprato viena – Turkijos istorija ir šokio tradicijos yra ne ką mažiau turtingos.

  Gėrio ir blogio mūšiai, vidinė žmogaus kova, žlugimas ir atgimimas, ryški meilės linija – visa tai Mustafos fantazija supynė į spektaklį, kuriame galima pamatyti kone visų Turkijos regionų tradicinius šokius, suderintus su modernaus šokio judesiais.  

Du Guinnesso rekordus – už 400 tūkstančių žiūrovų pritraukusį koncertą ir daugiausia per minutę aliktų žingsnelių – pasiekusi trupė nuolat į savo istoriją įrašo naujus pasiekimus.  

Pasirodymas Lietuvoje vyks, „Fire Of Anatolia“ pasiekus dar vieną simbolinę aukštumą – šį pirmadienį paskelbta, kad šios trupės įkurta mokykla oficialiai tapo šokių akademija.  

1999 metais trupės vadovo Mustafos Erdogano pradėta brandinti idėja tapo tikrove. Stambule duris atvėrusi „Fire Of Anatolia“ akademija užima 1500 kvadratinių metrų plotą. Joje bus galima įgyti tarptautiniu lygiu pripažįstamus įvairių šokio stilių (nuo folkloro iki baleto ar net tango), teatro, muzikos diplomus, taip pat lankyti laisvalaikio ir profesionalius šokio kursus, įgyti moderniojo šokio ar baleto mokytojų kvalifikacinį laipsnį.  

Akademija priims mokinius nuo šešerių metų amžiaus – šį savaitgalį įvyks studentų priėmimas, į kurį iš anksto užsiregistravo tūkstančiai norinčiųjų.  

„Ilgai ruošėmės šiam žingsniui. Šiuo metu akademija turi skyrius keturiuose Turkijos miestuose, tačiau ketiname plėstis, gal net į užsienį. Tikiuosi, nemažai studentų vėliau papildys mūsų trupės gretas“, - sako „Fire Of Anatolia“ įkūrėjas.  

Tai reiškia, kad žymiausio Turkijos šokio spektaklio ateitis – garantuota. O dabartį galima pamatyti jau šį sekmadienį – kai „Fire Of Anatolia“ pirmą kartą stos į kovą dėl Lietuvos publikos simpatijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.