Felipe - šiuolaikiškas Ispanijos princas, išbridęs iš skandalų

Tačiau tuo pat metu pritarimas Felipe didėjo.

Felipe 2004 metais per prašmatnią ceremoniją Madrido Almudenos katedroje vedė buvusią televizijos laidų vedėją L.Ortiz.<br>AOP nuotr.
Felipe 2004 metais per prašmatnią ceremoniją Madrido Almudenos katedroje vedė buvusią televizijos laidų vedėją L.Ortiz.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 2, 2014, 4:03 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:39 AM

Dažnai besišypsantis, bet santūresnis už tėvą 1,98 m ūgio, 46 metų princas ilgai kentėjo nuo palyginimų su nerūpestingu Juanu Carlosu, kuris suvaidino istorinį vaidmenį Ispanijai po diktatūros pereinant prie demokratijos.

Felipe tėvas karalius Juanas Carlosas, kuris valdė beveik 40 metų, pirmadienį nusprendė atsisakyti sosto sūnaus labui, paskelbė premjeras Mariano Rajoy.

Juano Carloso įvaizdžiui pakenkė prabangus dramblių medžioklės safaris Botsvanoje 2012 metų balandį – tuo metu, kai jo pavaldiniai grūmėsi su recesija ir ketvirtadalis jų neturėjo darbo.

Dar labiau karališkajai šeimai pakenkė 2011 pradėtas korupcijos tyrimas dėl Juano Carloso dukters ir Felipe sesers Cristinos vyro, buvusio olimpiečio rankininko Inaki Urdangarino. Su tais reikalais buvo susieta ir pati Cristina.

Tačiau tuo pat metu pritarimas Felipe didėjo.

„Karaliaus įvaizdžiui buvo kažkiek pakenkta, bet Felipe pozicijos sutvirtėjo, kaip žmogaus, kuris yra gerai pasirengęs, kuris gali bet kuriuo metu perimti valstybės vadžias“, – sakė konstitucinės teisės ekspertas Antonio Torresas del Moralas iš universiteto UNED.

2014 metų sausį paskelbti centro dešinės laikraščio „El Mundo“ apklausos rezultatai rodė, kad žmonių, kurie gerai arba labai gerai vertina karalių, skaičius per 2013 metus sumažėjo devyniais procentais iki 41 procento.

Žmonių, kurie norėjo, kad jis atsisakytų sosto Felipe naudai, skaičius išaugo 17 proc. iki 62 proc., rodė apklausų firmos „Sigma Dos“ tyrimas.

66 proc. tos 2013 metų gruodžio pabaigoje atliktos apklausos respondentų teigiamai įvertino princą, o 56 proc. galvojo, kad jis gali pagerinti karališkosios šeimos įvaizdį, jei taptų karaliumi.

Tačiau parama apskritai monarchijai, kaip institucijai, sumažėjo iki 49,9 proc., rodė apklausa.

Felipe būsimam monarcho vaidmeniui buvo rengiamas trijose ginkluotųjų pajėgų atšakose, taip pat – per studijas užsienyje.

„Jo tikslas, vienintelis jo tikslas yra tarnauti Ispanijai. Jam giliai įsirėžė, kad jis privalo būti pagrindinis šalies tarnas“, – kartą sakė jo motina, karalienė Sofia.

Jo misija yra užtikrinti monarchijos, kuri buvo atkurta 1975 metais, mirus diktatoriui generolui Francisco Franco, tęstinumą.

Kažkada geidžiamiausiu Europos viengungiu laikytas Felipe po flirto su keliomis moterimis, tarp jų – norvegų apatinio trikotažo modeliu, 2004 metais per prašmatnią ceremoniją Madrido Almudenos katedroje vedė buvusią televizijos laidų vedėją Letizią Ortiz.

41 metų išsiskyrusi L.Ortiz yra pirmas paprastos kilmės žmogus, atėjęs į Ispanijos karališkąją šeimą.

Pora turi dvi šviesiaplaukes dukteris: 2005-ųjų spalį gimusią Leonor ir 2007-ųjų balandį gimusią Sofią.

Šeimos gyvenimo būdas kartais atrodydavo palyginti kuklus kaip karališkiesiems asmenims. Felipe ir jo žmona buvo pastebėti kino teatruose Madrido centre ar parduotuvių rajonuose.

1968 metų sausio 30 dieną gimęs Felipe yra vienintelis Juano Carloso ir karalienės Sofios sūnus.

Jis turi dvi vyresnes seseris, Eleną ir Cristiną, bet pagal 1978 metų konstituciją turi tiesioginę karūnos paveldėjimo teisę kaip vienintelis vyriškosios lyties įpėdinis.

1977 metais, kai jam buvo devyneri, jis buvo paskelbtas Astūrijos princu – šis titulas yra suteikiamas Ispanijos sosto įpėdiniui.

Tėvas laikė jį šalia savęs 1981 metų vasario 23-iosios vakarą, kai kariai užėmė šalies parlamentą ir šaudė deputatams virš galvų, norėdami įkurti naują karinį režimą.

Juanas Carlosas tada pasirodė per tiesioginę televizijos transliaciją su visomis karinėmis regalijomis ir įsakė perversmininkams grįžti į kareivines. Tas žingsnis įtvirtino jo, kaip Ispanijos jaunos demokratijos garanto, įvaizdį.

„Norėjau, kad jis pamatytų, ką reikia daryti, kai esi karalius“, – vėliau paaiškino Juanas Carlosas, turėdamas omenyje sūnų.

2013 metų sausį duodamas interviu televizijai Juanas Carlosas pavadino Felipe „geriausiai pasirengusiu Astūrijos princu per Ispanijos istoriją“.

Felipe baigė vienų metų studijas Kanadoje, o paskui trejus metus mokėsi Ispanijos armijos, karinio jūrų laivyno ir oro pajėgų akademijose, išmoko skraidyti sraigtasparniu.

Po karinio parengimo Felipe studijavo teisę Madrido autonominiame universitete, o paskui baigė dvejų metų tarptautinių santykių magistro studijas Džordžtauno universitete Vašingtone.

Kaip ir tėvas, jis labai mėgsta buriuoti ir pasirodė su Ispanijos olimpine komanda per 1992 metų žaidynes Barselonoje, kur nešė komandos vėliavą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.