Kino legenda Zhang Ziyi: „Kinų aktoriams Holivude sunku“

Zhang Ziyi (35 m.) yra viena populiariausių Kinijos aktorių. Žurnalas „Time” pavadino ją kinų dovana Holivudui, o „People” įtraukė į 50-ies gražiausių planetos žmonių sąrašą. Tačiau kino žvaigždės norai labai žemiški – ji trokšta sukurti laimingą šeimą ir pagyventi kaip paprastas žmogus.

Viena gražiausių pasaulio moterų kinų aktorė Zhang Ziyi šiųmečiame Kanų kino festivalyje žavėjo elegancija ir šypsena.<br>AP nuotr.
Viena gražiausių pasaulio moterų kinų aktorė Zhang Ziyi šiųmečiame Kanų kino festivalyje žavėjo elegancija ir šypsena.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-15 09:51, atnaujinta 2018-02-12 20:35

Švelnių bruožų Rytų gražuolė perregima porceliano oda pasižymi tvirtu ir ryžtingu charakteriu – tiksliai žino, ko nori iš gyvenimo, ir atsijoja grūdus nuo pelų, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

„Mėgstu savo darbą, nes galiu įsijausti į įvairių moterų gyvenimą. Šiandien – geiša, rytoj – mokslininkė. Aktorystė padeda man tobulėti. Savo vaidmenimis noriu atskleisti, kas slypi kinės širdyje, – juk azijietės labai santūrios ir konservatyvios. Šiuo požiūriu Vakaruose lengviau būti savimi”, – sakė Zhang Ziyi.

Aktorė filmuojasi ne taip jau ir dažnai. Labdaros projektai ir solidus kinas – štai kas dabar įdomiausia šiai kinei.

Užbūrė Mongolijos grožis

Į Mongolijos stepes Zhang Ziyi buvo nuvykusi dėl labdaros misijos – filmavosi televizijos kanalo „National Geographic” mini seriale, kuriuo norima atkreipti dėmesį į klajoklių kultūros paveldo apsaugą.

„Mongolijos peizažai tiesiog užburia. Keliuose visiškai nėra spūsčių. O kaip malonu miegoti jurtoje! Mane labiausiai nustebino tai, kad vietos gyventojai tvirtai laikosi tradicijų. Žmonės čia jaučiasi laisvi, laimingi, o jų pozityvus požiūris užkrečia”, – dalijosi įspūdžiais Zhang Ziyi.

Per šią neilgą kelionę aktorė visiškai neturėjo laisvo laiko: susitikimai, reklaminiai renginiai, skirti naujajam serialui, fotosesija Mongolijos stepėse.

Nuo šampūno iki „Oskaro”

Garsi aktorė kadaise net negalvojo apie kiną. Pekine užaugusi mergaitė rimtai domėjosi šokiais, jai visai gerai sekėsi. Jaunoji kinė veikiausiai būtų šoktelėjusi iki parketo žvaigždžių, bet vieną dieną įsigeidė reklamuoti šampūną.

Žinomas režisierius Zhang Yimou atsisakė gražuolę filmuoti reklamoje, bet pakvietė tapti savo ilgametražio vaidybinio filmo „Kelias namo” heroje.

Ši kinų romantinė drama 2000-aisiais pelnė Berlyno kino festivalio Sidabrinį lokį. Tuomet visas pasaulis susipažino su naująja Azijos žemyno kino žvaigžde.

Zhang Ziyi galutinai įsitvirtino kino pasaulyje, kai į didžiuosius ekranus atkeliavo režisieriaus Ango Lee „Sėlinantis tigras, tūnantis drakonas”.

Juosta pelnė „Oskaro” statulėlę, o Zhang Ziyi buvo pakviesta į Holivudą vaidinti antroje kovinio filmo „Piko valanda” dalyje su tokiomis garsenybėmis kaip Jackie Chanas ir Chrisas Tuckeris.

Aktorė priėmė šį pasiūlymą ir išmoko anglų kalbą. Beje, filmavimo aikštelėje ji retai kalba angliškai, nes vengia amerikietiškų kino projektų.

Holivudas nedomina

„Norėčiau išmėginti jėgas europiečių kuriamame kine. O Holivudas... Atmečiau daug pasiūlymų. Man žadėjo didžiulius pinigus, bet vaidmenys buvo neįdomūs. Mums, kinų aktoriams, sunku Holivude. Ne tiek jau ir daug gerų vaidmenų siūloma azijiečiams. Išties didžiulė laimė, kad mane pakvietė į „Geišos išpažintį” – sakė kinų aktorė.

Nors „Geišos išpažintis” pelnė tarptautinę šlovę, iki šiol daugelis kino kritikų negali suprasti, kodėl vaidinti japonių buvo pasirinktos kinės. Beje, ir šių šalių žiūrovai juostą sutiko neigiamai – ji buvo uždrausta Zhang Ziyi tėvynėje Kinijoje.

Aktorė nenusimena, nes ir be Holivudo turi darbo per akis. Juk Azijos kino meistrai, bent kartą padirbėję su Zhang Ziyi, vėl ją kviečia į savo filmus. Juolab dabar, kai gražiosios kinės veidas kadre tapo kino juostos sėkmės garantija.

Kai „Kelias namo” sulaukė pripažinimo, režisierius Zhang Yimou pasiūlė Zhang Ziyi vaidmenis dar dviejose savo juostose – „Bevardis” ir „Skraidantys durklai”. Ir neapsiriko, nes abu filmai buvo nominuoti „Oskarui”.

Neįkainojama patirtis

Gražioji kinė pavergė ir kitą garsų Azijos žemyno režisierių – Kar Wai Wong’ą. Kino kūrėjas iš Honkongo pakvietė aktorę į fantastinę romantinę dramą „2046” ir skyrė jai pagrindinį moters vaidmenį filme „Didysis meistras”. Šis filmas taip pat pateko į „Oskaro” nominantų sąrašą.

„Pradžioje net nebuvo scenarijaus – tai būdinga Kar Wai Wong’ui. Savo heroję visiškai supratau tik žiūrėdama jau baigtą juostą – iki jos premjeros Kinijoje. Man atrodo, kad mano herojės didžiojo meistro dukters bruožų turi bet kuri vieniša moteris.

Dirbti filmavimo aikštelėje buvo nelengva. Kiekvieną naktį spigindavo 30 laipsnių šaltis, todėl rankos ir kojos tarsi sustabarėdavo. Po kiekvienos scenos drebėdama puldavau prie šildytuvo.

Akies krašteliu matydavau, kad mūsų režisierius sėdi storai apsirengęs ir jaučiasi visai jaukiai. Kad ir kaip ten buvo, esu dėkinga Kar Wai Wong’ui už šią patirtį – tokie vaidmenys pasitaiko tik kartą gyvenime”, – prisipažino aktorė.

Svajoja sukurti šeimą

Graži, protinga, stipri moteris yra principinga ir asmeniniame gyvenime.

Daug metų Zhang Ziyi buvo susižadėjusi su multimilijardieriumi iš Izraelio Avivu Nevo-Vivi, bet pasuko skirtingais keliais.

Dabar gražioji kinė bendrauja su tėvynainiu roko muzikantu Wang Feng’u ir rimtai galvoja pailsėti nuo aktorystės.

„Noriu sukurti šeimą ir pagyventi kaip paprastas žmogus. Esu tokia nepatyrusi, kad neišmanau paprasčiausių dalykų. Net antakių pasiryškinti nemoku. Grimo meistras sako, kad vienintelis dalykas, kurį moku – pasidažyti lūpas”, – iš savęs nebijo pasišaipyti Zhang Ziyi.

Tapo kosmetikos veidu

O kol kas gražioji kinų aktorė pasinėrusi į darbą – labdaros projektus ir kiną. Įdomu tai, kad tik pelniusi pripažinimą Holivude ji gavo vaidmenį, kurio atkakliai siekė karjeros pradžioje, – reklamoje. Zhang Ziyi tapo kosmetikos kompanijos „Maybeline” ir laikrodžių „Omega” prekių ženklo veidu.

Aktorė veržiasi ir į kitas kino pasaulio erdves. Ji ne tik atliko pagrindinį vaidmenį savo naujausiame filme „Mano laiminga žvaigždė”, bet ir tapo jo prodiusere.

Šis filmas pasakoja apie merginą, trokštančią užkariauti vyro širdį, – tai visiškai svetima azijietėms.

„Niekada paskui nieką nelaksčiau. Paprastai paskui mane sekioja vyrai. Tikriausiai dėl to vis dar neištekėjau. Filme norėjome parodyti, kad mūsų laikais ir merginos gali rodyti iniciatyvą. Jei merginai patinka vaikinas, tegul ji nesivaržo ir tai jam pasako”, – teigia Zhang Ziyi.

Parengė Ona Kacėnaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.