Ispanijos karalius Felipe VI: nauja viltis karališkajai šeimai

Ispanijos karalius Felipe VI, aukštaūgis, mėlynakis buvęs olimpietis buriuotojas,

Ispanijos karalius Felipe VI, aukštaūgis, mėlynakis buvęs olimpietis buriuotojas, ketvirtadienį įžengė į sostą su didėjančiu populiarumu.<br>AP nuotr.
Ispanijos karalius Felipe VI, aukštaūgis, mėlynakis buvęs olimpietis buriuotojas, ketvirtadienį įžengė į sostą su didėjančiu populiarumu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 19, 2014, 10:52 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:03 PM

Pirmojo sosto paveldėjimo atvejo nuo 1975 metų, kai mirus diktatoriui generolui Francisco Franco buvo atkurta Ispanijos monarchija, proga 46 metų Felipe vadinamas labai reikalingos naujos kartos simboliu.

Kai jis, kaip naujasis karalius, stovės rūmų balkone greta savo karalienės, žavingosios 41 metų Letizios, karališkieji asmenys, be jokios abejonės, tikėsis, kad apačioje susirinkusi ispanų minia sveikins naująjį monarchą.

Felipe 76 metų tėvas Juanas Carlosas, kuris po kelių klubo operacijų vaikšto pasiramsčiuodamas lazda, visuomenės palankumo neteko 2012 metais, kai Ispanijos recesijos įkarštyje išvyko į prabangią dramblių medžioklę Afrikoje.

Dar labiau karališkajai šeimai pakenkė 2011 metais pradėtas korupcijos tyrimas dėl Juano Carloso dukters ir Felipe vyresniosios sesers Cristinos vyro, buvusio olimpiečio rankininko Inaki Urdangarino. Su tais reikalais buvo susieta ir pati Cristina, kuriai buvo pareikšti įtarimai dėl mokestinių nusikaltimų.

Tačiau kitų karališkosios šeimos narių populiarumui smarkiai sumažėjus ir apklausoms rodant, kad dauguma ispanų norėtų referendumo dėl pačios monarchijos ateities, visuomenės pritarimas Felipe didėjo.

Apklausa, kuri buvo atlikta po to, kai Juanas Carlosas birželio 2 dieną paskelbė atsisakantis sosto, parodė, kad 76,9 proc. respondentų gerai arba labai gerai vertina princą.

Naujasis karalius ir karalienė – šiuolaikiška, patraukli pora, turinti dvi šviesiaplaukes dukteris, aštuonerių Leonor ir septynerių Sofią, – neabejotinai teiks daug peno pasaulio žiniasklaidai.

„Jis turi suvienyti Ispaniją su visa jos įvairove ir pasiekti geriausią, kokį tik gali, politinį konsensusą“, – sakė 71 metų praeivis Enrique Martinas, ėjęs netoli karališkųjų rūmų.

„Jis jaunas vyrukas, su jaunomis idėjomis. Jam teko didžiulė atsakomybė, bet aš galvoju, kad jis darys tai, ką darė jo tėvas: bandys būti visų ispanų karalius. Esu tikras, kad jam pavyks. Felipe atrodo labai gerai pasirengęs valdyti“, – sakė E.Martinas.

Felipe būsimam monarcho vaidmeniui buvo rengiamas trijose ginkluotųjų pajėgų atšakose, taip pat – per studijas užsienyje, ir atrodo rimtas, rūpestingas žmogus.

„Jo tikslas, vienintelis jo tikslas yra tarnauti Ispanijai. Jam giliai įsirėžė, kad jis privalo būti pagrindinis šalies tarnas“, – kartą sakė jo motina, karalienė Sofia.

Jo misija yra užtikrinti 1975-aisiais atkurtos monarchijos tęstinumą.

Kažkada geidžiamiausiu Europos viengungiu laikytas Felipe po flirto su keliomis moterimis, tarp jų – norvegų apatinio trikotažo modeliu, 2004 metais per prašmatnią ceremoniją Madrido Almudenos katedroje vedė buvusią televizijos laidų vedėją Letizią Ortiz.

41 metų išsiskyrusi L.Ortiz yra pirmas paprastos kilmės žmogus, atėjęs į Ispanijos karališkąją šeimą.

Princo šeimos gyvenimo būdas kartais atrodydavo palyginti kuklus kaip karališkiesiems asmenims. Felipe ir jo žmona buvo pastebėti kino teatruose Madrido centre ar parduotuvių rajonuose.

1968 metų sausio 30 dieną gimęs Felipe yra vienintelis Juano Carloso ir karalienės Sofios sūnus.

Jis turi dvi vyresnes seseris, Eleną ir Cristiną, bet pagal 1978 metų konstituciją turi tiesioginę karūnos paveldėjimo teisę kaip vienintelis vyriškosios lyties įpėdinis.

1977 metais, kai jam buvo devyneri, jis buvo paskelbtas Astūrijos princu – šis titulas yra suteikiamas Ispanijos sosto įpėdiniui. Dabar, kai Felipe įžengė į sostą, šis titulas atiteko jo vyriausiajai dukrai Leonor, naujajai Astūrijos princesei. Savo ruožtu jaunėlė, infanta Sofia, tapo antroji eilėje į sostą.

Tėvas laikė Felipe šalia savęs 1981 metų vasario 23-iosios vakarą, kai kariai užėmė šalies parlamentą ir šaudė deputatams virš galvų, norėdami įkurti naują karinį režimą.

Juanas Carlosas tada pasirodė per tiesioginę televizijos transliaciją su visomis karinėmis regalijomis ir įsakė perversmininkams grįžti į kareivines. Tas žingsnis įtvirtino jo, kaip Ispanijos jaunos demokratijos garanto, įvaizdį.

„Norėjau, kad jis pamatytų, ką reikia daryti, kai esi karalius“, – vėliau paaiškino Juanas Carlosas, turėdamas omenyje sūnų.

2013 metų sausį duodamas interviu televizijai Juanas Carlosas pavadino Felipe „geriausiai pasirengusiu Astūrijos princu per Ispanijos istoriją“.

Felipe baigė vienų metų studijas Kanadoje, o paskui trejus metus mokėsi Ispanijos armijos, karinio jūrų laivyno ir oro pajėgų akademijose, išmoko skraidyti sraigtasparniu.

Po karinio parengimo Felipe studijavo teisę Madrido autonominiame universitete, o paskui baigė dvejų metų tarptautinių santykių magistro studijas Džordžtauno universitete Vašingtone.

Dažnai besišypsantis, bet santūresnis už Juaną Carlosą 1,98 m ūgio Felipe, kaip ir tėvas, jis labai mėgsta buriuoti ir pasirodė su Ispanijos olimpine komanda per 1992 metų žaidynes Barselonoje, kur nešė komandos vėliavą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.