Pragarą Robino Williamso sieloje slėpė linksmuolio kaukė

Kino pasaulis šią savaitę skendėjo liūdesyje. Ašaros – dėl žmogaus, kuris dešimtmečius milijonams buvo geros nuotaikos simbolis. Pirmadienį miręs aktorius Robinas Williamsas (63 m.) buvo viena mylimiausių Holivudo garsenybių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-08-16 21:51, atnaujinta 2018-01-13 19:46

Nuo JAV prezidento Baracko Obamos iki režisieriaus Steveno Spielbergo – pareikšti pagarbos aktoriaus atminimui pirmadienį, kai jis buvo rastas negyvas savo namuose Kalifornijoje, veržėsi visi, pastebi „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“. Tačiau bene taikliausiai tai, kas kino pasaulyje buvo R.Williamsas, apibūdino aktorė Minnie Driver: „Nesu sutikusi žmogaus, kuris labiau mėgtų linksminti kitus.“

Iš kino archyvų niekas neištrins komiškų aktoriaus vaidmenų, tačiau netikėta mirtis apnuogino daugeliui nematytą jo gyvenimo pusę. Pastaruoju metu R.Williamsas kovojo su sunkia depresija.

Žinia sukrėtė pasaulį

Turėjote pastaruosius tris dešimtmečius gyventi kitoje planetoje, kad jums nebūtų pažįstama šviesi, kiek melancholiška R.Williamso šypsena.

Nuo terapeuto vaidmens filme „Gerasis Vilas Hantingas“, už kurį 1998-aisiais aktorius pelnė „Oskarą“, iki komedijos „Ponia Dautfajė“, kurioje dėl galimybės matyti savo vaikus R.Williamso personažas persirengia aukle.

Arba – net ir sunkiomis sąlygomis kariškius pradžiuginti sugebančio radijo laidų vedėjo filme „Labas rytas, Vietname“. Robinas sukūrė tiek įsimintinų vaidmenų, kad išsirinkti mėgstamiausią būtų sunku.

Žinia apie aktoriaus mirtį pirmadienį visoje didžiojoje pasaulio žiniasklaidoje į šalį nustūmė naujienas apie kovas Ukrainoje ar Gazos Ruože.

„Jis buvo ne tik ekrano linksmuolis. Robinas nuoširdžiai rūpinosi žmonėmis“, – sakė TV eterio veteranas, pokalbių laidų vedėjas Larry Kingas.

„Tikiuosi, jis bus prisimenamas ne dėl mirties, o dėl begalinių džiaugsmo ir juoko akimirkų, kurias suteikė milijonams.

Šį rytą netekau savo vyro ir geriausio draugo. Pasaulis neteko vieno mėgstamiausių menininkų ir gražiausių būtybių. Mano širdis sudaužyta“, – paskelbė aktoriaus žmona dizainerė Susan Schneider.

Žavėjosi ir prezidentas

Aktoriaus gedi ne tik artimieji, bet ir dauguma tų, kurie žavėjosi jo darbais. O jie aprėpė ne tik vaidmenis ekrane.

Prestižinėje Juilliardo mokykloje vaidybos mokęsis Robinas, patartas mokytojo, pasirinko komiko kelią. Dar aštuntame dešimtmetyje jis išgarsėjo Niujorko „stand up“ komedijos klubuose.

„Žmonės sako, kad jis improvizuodavo, bet tai nėra visiška tiesa. Jis tiesiog turėjo gigantišką juokelių bagažą ir sugebėdavo meistriškai juos sumaišyti“, – prisimena tų dienų R.Williamso bendražygiai.

Visoje Šiaurės Amerikoje R.Williamsą 1978-aisiais išgarsino keisto ateivio Morko vaidmuo TV seriale „Laimingos dienos“. Vaidmuo buvo toks populiarus, kad ateivio nuotykiams buvo sukurtas atskiras serialas „Morkas ir Mindė“.

Po kelerių metų Robinui atsivėrė Holivudo durys – filmai pasipylė vienas po kito. Ir, beje, labai įvairūs. Įprasta R.Williamsą laikyti pirmiausia komiku, tačiau jis sukūrė ir ne vieną rimtą dramos vaidmenį.

„Jis buvo radijo laidų vedėjas, gydytojas, džinas, auklė, prezidentas, profesorius. Bet jis buvo vienintelis.

Jis mus privertė juoktis ir verkti. Nemokamai ir dosniai dalijo savo neišmatuojamą talentą tiems, kuriems to reikėjo labiausiai – nuo užsienyje tarnaujančių mūsų kareivių iki atstumtųjų gatvėse“, – jautriai R.Williamso karjerą apibūdino JAV prezidentas B.Obama.

Mokė juoktis ir mąstyti

Pakeliui Robinas laimėjo „Oskarą“ ir buvo nominuotas dar trims, pelnė tris Auksinio gaublio apdovanojimus ir net muzikos apdovanojimą „Grammy“ – už geriausią komedijos albumą, kuriame įamžinti jo „stand up“ pasirodymų įrašai.

Ekrane jis dažniausiai vaidindavo geraširdžius, kiek sutrikusius personažus. Toks, tikina jo bendražygiai, Robinas buvo ir gyvenime.

„Jis buvo didelis talentas ir nuoširdi siela“, – sakė kitas įžymus amerikiečių komikas Steve’as Martinas, 1988-aisiais Brodvėjuje su R.Williamsu vaidinęs absurdo pjesėje „Belaukiant Godo“.

„Robinas buvo komedijos genialumo žaibas, mūsų juokas buvo griaustinis, kuris jį palaikė“, – pritarė režisierius S.Spielbergas.

Tiesa, būdavo akimirkų, kai režisieriams dėl R.Williamso norėdavosi daužyti galvą į sieną. Pasakojama, kad aktorius dažnai improvizuodavo filmavimo aikštelėje, visiškai pakeisdamas savo teksto eilutes. Atlyžę režisieriai turėdavo pripažinti – jo pasiūlytas variantas dažnai būdavo geresnis.

„Matyti, kaip dirba Robinas, buvo stebuklinga ir ypatinga privilegija. Jis – vienas iš nedaugelio, iš tiesų nusipelnęs apibūdinimo „genijus“, – pripažino „Ponios Dautfajė“ režisierius Chrisas Columbusas.

„Robinas privertė pasaulį juoktis, bet tuo pat metu mąstyti. Prisiminsiu ir gerbsiu tai“, – puikiai R.Williamso išskirtinumą apibrėžė aktorius Kevinas Spacey.

Liūdna istorija – šįmet R.Williamsas sutiko vėl užsidėti peruką, pasipudruoti skruostus ir po dviejų dešimtmečių pertraukos vaidinti pasaulį užbūrusios komedijos „Ponia Dautfajė“ tęsinyje. Tačiau jo nufilmuoti nespėta.

Pasišaipė iš peliuko Mikio

Kartais aktorius būdavo žudančiai kandus, tačiau dažniausiai – dėl pateisinamų priežasčių.

Studija „Disney“ pajuto jo pyktį pasirodžius animaciniam filmui „Aladinas“, kuris buvo populiarus ir Lietuvoje. R.Williamsas jame įgarsino geraširdį Džiną – tai buvo vienas smagiausių filmo personažų.

Aktorius ir studija nesutarė dėl atlygio už šį darbą. „Žinote, kodėl peliukas Mikis turi keturis pirštus? Kad negalėtų paimti čekio“, – tada rimtu veidu žiniasklaidai rėžė R.Williamsas.

Dėl honoraro su studija pešęsis aktorius buvo labai dosnus tiems, kuriems reikia pagalbos.

Robinas rėmė ne vieną labdaros fondą, o su aktoriais Billy Crystalu ir Whoopi Goldberg kasmet vedė komedijos renginį, kuris padėjo surinkti 80 milijonų JAV dolerių benamiams.

„Jis mylėjo mus visus ir mes mylėjome jį. Nesu pažinojęs mielesnio, šviesesnio, supratingesnio žmogaus už Robiną“, – prisipažino aktorius Johnas Travolta.

Paralyžiuotojo šypsena

R.Williamsas sugebėdavo pralinksminti net juodžiausiomis gyvenimo akimirkomis.

Kai Supermeno vaidmens atlikėjas Christopheris Reeve’as nukrito nuo žirgo ir paralyžiuotas gulėjo ligoninės palatoje, jį nusišypsoti privertė tik bičiulio nuo vaikystės laikų R.Williamso pokštas.

Kartą prasivėrė palatos durys ir įpuolęs vyras baltu chalatu ėmė raginti: „Apsiverskite! Apsiverskite!“

„Koks čia neišmanėlis gydytojas?“ – pasipiktino nė pajudėti negalintis Ch.Reeve’as ir jau ketino šauktis slaugės. Tą akimirką įsibrovėlis nusiėmė akinius, kepurę ir paaiškėjo, kad tai Robinas.

„Tuomet aš pirmą kartą po tragedijos nusišypsojau, – prisiminė Ch.Reeve’as. – Ir pamaniau sau – jei galiu juoktis, vadinasi, gyvensiu.“

Svaiginosi viskiu ir kokainu

R.Williamso gyvenimo pusė, apie kurią buvo nedaug kalbama, – potraukis prie alkoholio ir narkotikų.

Aštuntajame dešimtmetyje ir devintojo dešimtmečio pradžioje, nė neslėpė aktorius, viskis ir kokainas buvo kasdieniai jo palydovai.

1982-aisiais nuo per didelės narkotikų dozės mirė geriausias R.Williamso bičiulis komikas Johnas Belushi.

„Tai buvo lyg mane pažadinęs skambutis. Supratau, kad turiu susitvarkyti“, – viename interviu prisiminė aktorius.

2003-iaisiais jis vėl atkrito – taip įniko į alkoholį, kad Padėkos dieną nesugebėjo užlipti į antrą savo namų aukštą.

Po trejų metų R.Williamsas pagaliau atsigulė į reabilitacijos kliniką – kaip prisipažino, priverstas šeimos.

2010-aisiais jis teigė vis dar lankantis anoniminių alkoholikų susitikimus.

Subyrėjo dvi santuokos

Net ir tamsiausiomis akimirkomis R.Williamsas šypsojosi – „stand up“ pasirodymuose juokėsi iš savo bėdų dėl alkoholio. Bet iš tiesų juokinga nebuvo. Atrodo, kad būtent girtuoklystė sugriovė jo antrosios santuokos pamatus. 2008-aisiais kino prodiuserė Marcia Garces padavė prašymą skirtis dėl „nesuderinamų skirtumų“.

Kartu jie buvo net devyniolika metų, susilaukė dukters Zeldos Rae (25 m.), sūnaus Cody Allano (23 m.) ir buvo laikomi pavyzdine Holivudo pora.

Su pirmąja sutuoktine Valerie Velardi aktorius išsiskyrė 1988-aisiais po dešimties metų santuokos. Su Valerie Robinas susilaukė sūnaus Zachary (31 m.). Kalbama, kad ši santuoka iširo dėl R.Williamso polinkio svetimoteriauti.

„Vaikai – nuostabiausias dalykas. Vien matyti, kaip jie virsta nepaprastais žmonėmis, yra stebuklinga“, – yra sakęs R.Williamsas.

Beje, paskutinė jo žinutė socialiniame tinkle „Twitter“ buvo skirta dukrai – aktorius liepos 31-ąją pasidalijo nuotrauka iš jos vaikystės ir pasveikino ją gimtadienio proga.

2011-aisiais aktorius vedė dizainerę S.Schneider. Poros pažįstami tvirtino, kad santuoka atrodė laiminga.

Dar sykį gydytojų globoje

Paskutinis R.Williamso pasirodymas viešumoje – šią vasarą, kai aktorius San Fransisko zoologijos sode aplankė ir pašėrė jo garbei pavadintą beždžionę.

Pora savaičių anksčiau jis dar sykį atsidūrė reabilitacijos klinikoje netoli Minesotos miesto.

Aktoriaus bičiuliai skelbė, kad taip jis stengėsi atsigauti po darbų maratono ir išvengti naujų pagundų svaigintis.

Filmų premjeros – po mirties

Pastaruoju metu R.Williamsas dirbo daug. Šįmet kino teatruose jau pasirodė filmai „Bulvaras“ ir „Pikčiausias žmogus Brukline“ – jame R.Williamsas vaidino su Mila Kunis.

Be to, aktorius spėjo nusifilmuoti TV seriale „Bepročiai“ su Sarah Michelle Gellar.

Ekranuose pasirodys ir dar keturi filmai, kuriuose matysime šį aktorių.

Vieno jų premjera suplanuota gruodį – juostos „Laimingų suknistų Kalėdų“, kurioje Robinas vaidina tėvą, visą naktį keliaujantį paimti dovanų sūnui. Žiūrovų laukia ir nauja populiariosios komedijos „Naktis muziejuje“ dalis.

Parengė Ramūnas Zilnys 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.