80-metė B. Bardot: „Mane vyrai dievino už įvaizdį, bet nemylėjo“

Kadaise pasaulį iš proto vedusi Brigitte Bardot neseniai tyliai ir ramiai atšventė savo 80-metį. Daugiau nei prieš 40 metų iš kino pasitraukusi aktorė vis dar yra viena labiausiai garbinamų planetos moterų.

Daugiau nuotraukų (1)

Ona Kacėnaitė („Lietuvos rytas“)

2014-11-03 13:54, atnaujinta 2018-01-22 10:32

Jubiliejų ji paminėjo rugsėjo 28-ąją. B.Bardot – aštuoniomis dienomis jaunesnė už kitą kino legendą Sophią Loren. Ji turėjo keturis sutuoktinius, daugybę meilužių ir milijonus gerbėjų, tačiau dabar garsioji prancūzė dienas leidžia apsupta daugiau nei šimto gyvūnų, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Mėgstamas jos posakis: „Vyrai – kaip gyvūnai, bet net gyvūnai taip nesielgia!“

B.Bardot pasisako prieš bandymus, atliekamus su beždžionėmis, gelbsti jūrų liūtus ir meškas nuo brakonierių, rašo laiškus popiežiams ir prezidentams, kuriuose smerkia žvėrišką žmonių elgesį su gyvūnais.

Vieni žavisi tokiais poelgiais, o kiti ją laiko išprotėjusia. Žvelgiant į dabartines aktorės nuotraukas sunku patikėti, kad tai ta pati pikantiškų kūno formų mergina, keldavusi vyrams geismą, o moterims – pavydą.

Milijonai moterų puošėsi tokiais pat languotais pūstais sijonais, avėjo balerinos stiliaus batelius, plaukus dažė auksine spalva ir kaprizingai papūsdavo lūpas.

Aktorių karjerai didelę įtaką daro amžius, tačiau B.Bardot su profesija atsisveikino būdama jauna, graži ir geidžiama. Kino pasaulį ji paliko netikėtai ir ryžtingai. Savo paskutinės, 48-osios, juostos filmavimo aikštelėje ji išpirko ožką, taip išgelbėdama ją nuo liūdno likimo. Gyvūnas B.Bardot pasirodė svarbesnis nei kino maskaradas.

Palikdama kino pasaulį B.Bardot pabėgo nuo šlovės, kadaise užgriuvusios kaip lavina ir prislėgusios visa jėga. Per aktorės karjerą Brigitte savarankiškai nepriėmė nė vieno sprendimo. Ji taip ir liko paauglė, ieškanti meilės ir nepažįstanti pasaulio.

„Aš buvau labai turtinga, labai graži, labai įžymi ir labai nelaiminga“, – taip šį savo gyvenimo tarpsnį apibūdino aktorė.

Kai Brigitte buvo dar maža, kartą jos tėvai su draugais vakarojo kavinėje. Prie jų priėjo čigonė ir pasisiūlė paburti.

Apžiūrėjusi verslininko Louis Bardot delną čigonė išpranašavo, kad jo pavardė taps žinoma visame pasaulyje. Kelioms gamykloms vadovaujantis vyras apsidžiaugė.

Pakiliai nusiteikusi kompanija išgėrė šampano už būsimą sėkmę. Dvi dukras auginantys sutuoktiniai Bardot net neįtarė, kad jų šeimą ir pavardę išgarsins ne verslas, o vyresnioji dukra.

Beje, kai Brigitte paauglystėje buvo siūloma tapti fotomodeliu, jos tėvai kategoriškai tam pasipriešino.

O kai galiausiai sutiko, nusprendė, kad po nuotrauka bus parašyta mergautinė Brigitte motinos pavardė. Žurnalo redakcija pamiršo šį prašymą – taip pasaulis sužinojo apie B.Bardot.

15-metės fotografiją žurnale išvydęs režisierius pakvietė ją į atranką. Nuo to viskas ir prasidėjo. Brigitte dar nebuvo ta gražuolė, kokią ją įsiminė milijonai gerbėjų, bet skleidė ypatingą žavesį.

Brigitte dar vaikystėje suvokė savo trūkumus: blankūs plaukai, žvairos akys, netaisyklingas sąkandis. Žodžiu, bjaurusis ančiukas. Mergina neturėjo ambicijų tapti gražuole. Iš pradžių jai nesisekė ir vaidinti.

„Dėl manęs sukeltas triukšmas atrodė netikras. Kodėl aš? Dar vaikystėje žinojau, kad esu negraži, bespalvė. Maniau, jei kaktą uždengsiu kirpčiukais, o veidą plaukais, šiek tiek paslėpsiu savo trūkumus. Šis kompleksas kamavo visą gyvenimą, dėl to nepasitikėjau savimi“, – sakė aktorė.

Bet paaiškėjo, kad likimas ją apdovanojo išskirtinumu ir patrauklumu. Be šios dovanos Brigitte būtų tapusi eiline aktore.

„Kadangi buvau niekas, norėjau šiek tiek išgarsėti ir užsidirbti pinigų. Niekuomet netroškau tapti tuo, kuo tapau. Tai pranoko mano lūkesčius“, – prisipažino aktorė.

Žmogaus būdas turi įtaką gyvenimo keliui. Tai patvirtina B.Bardot likimas. Ji įsimylėdavo akimirksniu ir puldavo į išrinktojo glėbį.

Brigitte buvo 15-a, kai filmavimo aikštelėje išvydo ir įsimylėjo tuomet dar režisieriaus padėjėją Roger Vadimą.

Nepilnametė mergina iš orios ir turtingos šeimos tapo jo meiluže, pasirengusia drauge gyventi nuomojamame bute ar pabėgti į pasaulio kraštą.

Brigitte praleisdavo pamokas – jas atstodavo Roger glėbys. Kai tėvai uždraudė jiems susitikinėti, mergina brūkštelėjo atsisveikinimo laišką, virtuvėje atsuko dujas ir įkišo galvą į orkaitę.

Ją išgelbėjo netikėtai grįžę tėvai. Patirtas išgąstis suminkštino jų širdis – Brigitte buvo leista matytis su mylimuoju, tačiau iškelta viena sąlyga: „Vedybos – ne anksčiau nei sulaukus 18-os!“

Sulaukusi šio amžiaus Brigitte tuoj pat ištekėjo už R.Vadimo. Tačiau vyras, tapęs mokytoju ir lovoje, ir filmavimo aikštelėje, sukėlė ir pirmą nusivylimą.

Laikui bėgant jausmai ėmė blėsti, jų santykiai tapo tarsi brolio ir sesers.

Apie tai aktorė kalbėjo su nuoskauda ir dėl to kaltino buitį: „Žemę siekiantys marškiniai, šlepetės, įvairūs nemalonūs garsai, tualete nuleidžiamas vanduo, nosies šnypštimas, krenkštimas ir kasdieniai nesusipratimai – štai tikrieji vaistai nuo meilės.“

Poros santykius vainikavo filmas „Ir Dievas sukūrė moterį“. Juostai pasirodžius didžiajame ekrane R.Vadimas buvo įvertintas kaip talentingas režisierius, o B.Bardot – kaip perspektyvi aktorė.

Pabėgti nuo buities ir vėl pasijusti moterimi B.Bardot privertė pažintis su filmo „Ir Dievas sukūrė moterį“ partneriu Jeanu Louis Trintignant’u.

„Jeanui Louis jaučiau beprotišką aistrą. Ne vaidinau, o gyvenau! Rytais mes laimingi, bet su patamsėjusiais paakiais ateidavome į filmavimo aikštelę. Nė akimirkos nesiskyrėme“, – prisiminė B.Bardot.

J.L.Trintignant’as buvo vedęs, ji – ištekėjusi, bet aktorių romanas truko pusantrų metų. Jie slapstėsi, nuomojosi butus, važinėdavo vienas pas kitą. Kai J.L.Trintignant’ą pašaukė į armiją, Brigitte aplankė jį Vokietijoje.

„Išsiskyrimas pražudė mūsų meilę. Akys nemato – širdies neskauda“, – apie romano pabaigą pasakojo B.Bardot.

Kitu aktorės mylimuoju tapo naujojo filmo partneris Gilbert’as Becaud.

Trumpalaikiai Brigitte romanai liūdino tėvus ir erzino moteris. Apie šią begėdę, dėl kurios iš proto ėjo stipriosios lyties atstovai, sklandė legendos. Gatvėje nepažįstamos moterys ją apšaukdavo kekše, nors aktorė norėjo tik mylėti.

„Visą savo gyvenimą ieškojau meilės. Ji – vienintelis dalykas, turintis prasmę. Ji – vienintelė atgaiva. Kas kartą, kai užmegzdavau santykius, bandžiau patikėti, kad radau tikrąją meilę“, – sakė aktorė.

Likimo ironija, tačiau meilės nuolat trokštanti B.Bardot vienintelį vaiką pagimdė vyrui, kurio nemylėjo. Savo memuaruose ji rašė, kad aktorių Jacques’ą Charrier laikė mielu, bet ne daugiau.

Kitaip nei Brigitte, Jacques’as puoselėjo stiprius jausmus, todėl ir nusprendė, kad jiems reikia kūdikio. Kai aktorė pastojo, jie susituokė.

Trejus metus trukusi santuoka abiem buvo kančia. Poros santykių neišgelbėjo ir sūnus Nicolas Jacques’as Charrier.

„Mano individualumas, valia ir stiprybė – niekas, kai lieku su savimi. Be meilės jaučiuosi nešiojama kaip oro balionėlis“, – sakė B.Bardot.

Paniškai bijodama nuvilti savo vyrus aktorė miegodavo su makiažu. Jos nuomone, geriau atsibusti su nuvarvėjusiu blakstienų tušu nei švariai nusipraususiai, bet vienai.

„Visada nustebdavau, kai koks nors vyras pasakydavo, kad esu graži. Už šį žodį jausdavausi beprotiškai dėkinga kiekvienam, bet bijodavau, kad nepasidažiusi sukelsiu pasibaisėjimą“, – ne kartą yra sakiusi B.Bardot.

Bėgant metams B.Bardot kerų galia blėso. Vienus vyrus masindavo galimybė išgarsėti dėl ryšių su sekso simboliu, kiti norėdavo tiesiog gerai pagyventi jos sąskaita.

Vokiečių turtuolis Gunteris Sachsas aktorę vedė susilažinęs. Kai sužinojo vedybų priežastį, jai nesinorėjo gyventi.

„Vyrai mane dievino už įvaizdį, už tai, kad buvau Brigitte Bardot, bet nemanau, jog mane mylėjo“, – yra sakiusi aktorė.

Jos gyvenimas buvo varžybos. Ji bijojo būti palikta, todėl palikdavo pirmoji. B.Bardot buvo taip užsiėmusi tikrosios meilės paieškomis, kad net nepastebėjo šalia augančios būtybės, galinčios užpildyti tuštumą.

Jos sūnų augino ir auklėjo vyro J.Charrier šeima. Dėl to aktorės niekas nekaltino. Juk vaikas negali auklėti vaiko.

Išsiskyrusi su G.Sachsu ji dar kartą ištekėjo. Ketvirtasis jos sutuoktinis Bernard’as d’Ormale’is – buvęs radikalių dešiniųjų pažiūrų prancūzų politiko Jeano Marie Le Peno padėjėjas.

B.Bardot turėjo daugybę meilužių, bet vieną romaną prisimena iki šiol.

„Tai buvo beprotiška meilė, apie tokią galima tik svajoti. Joks kitas vyras nereiškė mano gyvenime tiek daug“, – šiuos žodžius ji pasakė apie prancūzų kompozitorių Serge’ą Gainsbourg’ą.

Jų aistra įsiplieskė drauge įrašius dainą filmui. Tuo metu B.Bardot vis dar buvo G.Sachso žmona.

Aktorė ne kartą bandė žudytis. Kai iš gyvenimo pasitraukė Holivudo dievaitė Marilyn Monroe, B.Bardot prisipažino suprantanti, kodėl tai įvyko. Ir net prasitarė jai pavydinti: „Ji sugebėjo.“

B.Bardot jautėsi tarsi žvėris, įspeistas į kampą. Ji nesugebėjo susitvarkyti gyvenimo. Pradžioje dėl to, kad buvo jauna ir nepatyrusi, vėliau – dėl užgriuvusios šlovės.

Juk prie jos namų kiaurą parą sukiodavosi reporteriai, neduodami žengti nė žingsnio. Norėdama pasislėpti B.Bardot net nusipirko juodą peruką.

Vos aktorei ant lūpos iškildavo pūslelė, laikraščiai skelbdavo: „B.Bardot spuogai nuskurdins prodiuserius!“, „B.Bardot spuogai – karjeros pabaiga?“

„Žurnalistai, apsiginklavę fotoaparatais, surengė tikrą apgultį. Jie ropštėsi ant langų, stovėjo ant savo lengvųjų ir krovininių automobilių stogų“, – taip B.Bardot prisiminė pietus namuose savo vestuvių dieną.

Net ir tapusi įžymi ji jautė įtampą. Jausminga, kaprizinga, nepasitikinti savimi ir dėl to visuomet priklausoma nuo šalia esančio vyro. Ji nuolat stengėsi būti graži ir patraukli.

Aktorė greitai įprato prie gražaus gyvenimo – ištaigingų namų, automobilių, galimybės padėti artimiesiems. Brigitte vis dažniau pasirašydavo sutartis tik dėl to, kad reikėjo pinigų.

B.Bardot buvo nesvarbu, ar ją laiko gera aktore, ir nesistengė lygiuotis į solidžių vaidmenų atlikėjas.

Ji nekreipė dėmesio į palankius kritikų atsiliepimus po vaidmenų filmuose „Babetė eina į karą“, „Romo bulvaras“, „Panieka“, „Tiesa“, tačiau visuomet bijojo apsijuokti.

Dešimtojo dešimtmečio viduryje B.Bardot pristatė knygą apie savo gyvenimą – iki smulkiausių detalių aprašė vaikystę, jaunystę, vyrus ir karjerą iki lemtingo 1973-iųjų lapkričio, kai nusprendė palikti kiną.

O visas tolesnis jos gyvenimas tilpo į porą puslapių: „Staiga man nusibodo visas tas maivymasis, supratau, kad esu belaisvė, atskirta nuo tikrųjų gyvenimo vertybių. Mano darbas pasirodė niekingas, nereikalingas ir vertas pajuokos. Turiu tik vieną gyvenimą ir privalau jį nugyventi savaip!“

Šlovės nepasiilgsta

B.Bardot pardavė visas brangenybes, savo namus, esančius Sen Tropeze, atidavė valstybei, įkūrė savo fondą ir tapo gyvūnų tarnaite – globoja tuos, kurie neišduos ir mylės iki paskutinio atodūsio.

B.Bardot viloje gyvena daugiau nei šimtas gyvūnų. Aktorė teigia, kad visi jie kelia mažiau rūpesčių nei vienas vyras.

Prancūzė mėgsta kartoti, kad grožį ir jaunystę atidavė vyrams, o širdį ir išmintį – gyvūnams, bet dėl nieko nesigaili. Kino ir buvusios šlovės B.Bardot nepasigenda.

Aktorės sūnus 54-erių N.J.Charrier gyvena su savo tėvo šeima užsienyje. Jam svetima šlovinga motinos praeitis, todėl ne kartą jos prašė niekada viešai apie jį nekalbėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.