Monakas švenčia: princas Albertas su žmona susilaukė dvynių

Monako kunigaikščiui Albertui II ir jo žmonai Charlene trečiadienį gimė dvyniai Gabriella ir Jacques'as, ir ta proga jų mažytėje kunigaikštystėje prie Viduržemio jūros aidėjo patrankų šūviai ir bažnyčių varpai. 

Monakas švenčia - karališkoji pora susilaukė dvynių.<br>AP nuotr.
Monakas švenčia - karališkoji pora susilaukė dvynių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 10, 2014, 10:06 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 11:36 AM

Nors Jacques'as gimė dviem minutėmis vėliau už seserį, pagal Monako paveldėjimo įstatymus jis yra 700 metų senumo Grimaldi dinastijos sosto įpėdinis. 

Gabriella Therese Marie gimė 17 val. 4 min. (18 val. 4 min. Lietuvos laiku), o Jacques'as Honore Rainier – 17 val. 6 min., sakoma rūmų pareiškime, kuriame priduriama, kad naujagimiai ir jų žavinga, iš Pietų Afrikos Respublikos (PAR) kilusi motina „laikosi gerai“. 

Naujagimiai eilėje į sostą pakeičia Alberto seserį Caroline ir tikriausiai nutildys gandus apie esą pašlijusius karališkosios poros santykius. 

Kunigaikščio velionis tėvas Rainier III (Renjė III) 2002-aisiais, susirgęs, perrašė konstituciją, kad viena jo dukterų galėtų paveldėti sostą, jeigu sūnus, kuris turi du nesantuokinius vaikus, nesusilauktų teisėto įpėdinio. 

Tačiau 56 metų Albertas galiausiai vedė 36 metų buvusią olimpinę plaukikę Charlene. Vestuvės įvyko 2011-aisiais, praėjus 11-ai metų po to, kai pora susipažino. 

Dvynių gimimas jų senelės kunigaikštienės Grace vardo ligoninėje buvo paskelbtas 42 patrankos šūviais – po 21 kiekvienam vaikui – iš seno forto prie jūros. 

Be to, 15 minučių aidėjo bažnyčių varpai, o paskui – laivų sirenos, monakiečiams skelbiant tostus už savo būsimus absoliučius valdytojus. 

Dvynių lytis visą Charlene nėštumą buvo laikoma paslaptyje ir slepiama net nuo tėvo, kuris sakė norintis netikėtumo. 

Albertas, kurio velionė motina buvo Holivudo aktorė Grace Kelly, anksčiau sakė, kad jei dvyniai bus berniukas ir mergaitė, jį soste kada nors pakeis berniukas. 

Pagal tradiciją oficialus, Alberto pasirašytas pranešimas apie gimimą bus iškabintas prie įėjimo į rūmus, o visuomenė bus pakviesta pasirašyti sveikinimų knygoje. 

Pirmosios teisėtos atžalos 

Monakiečiai taip pat buvo skatinami ant savo namų iškabinti raudonos ir baltos spalvų kunigaikštystės vėliavas ir laikyti jas iki tos dienos, kai karališkoji pora oficialiai pristatys dvynius šaliai, iš rūmų balkono. 

Albertas, kuris kažkada buvo laikomas vienu geidžiamiausių pasaulio viengungių, savo tėvą soste pakeitė 2005 metais, būdamas 47 metų amžiaus. 

Jis dar turi 22 metų dukrą Jazmin, kuri gimė po romano su buvusia padavėja Tamara Rotolo. Daug metų jis neigė esąs tėvas, bet DNR testai, atlikti merginos paauglystėje, įrodė ką kita. 

Kunigaikštis taip pat turi 11-metį sūnų Alexandre'ą Coste'ą iš santykių su buvusia „Air France“ stiuardese Nicole Coste iš Togo. 

Pagal Monako paveldėjimo įstatymus nė vienas iš šių vaikų negali reikšti jokių pretenzijų į karališkuosius titulus ar būti laikomi Alberto įpėdiniais, nes gimė ne santuokoje. 

Tačiau jie turi teisines teises į jo didžiulio asmeninio turto, kurį „Forbes“ vertina daugiau kaip milijardu dolerių, dalį. 

Monakiečiai vėlai trečiadienį buvo susirinkę prie rūmų, kurie ta proga buvo apšviesti raudonomis šviesomis, ir sveikindami gimusius įpėdinius mojavo vėliavomis. 

Gyventojų asociacijos pirmininkei Fabienne Guenoune „42 patrankos šūviai, paskelbę gimimą, labiau nei bet kada užtvirtino šalies ateitį“. 

„Berniukas ir mergaitė, tai karaliaus noras“, – pridūrė kita Monako gyventoja Michele Mattoni. 

„Tai džiaugsmo sprogimas visiems monakiečiams“, – sakė Marguerite-Marie Bergonzi, kilusi iš vienos seniausių šeimų antroje pagal mažumą nepriklausomoje pasaulio valstybėje. 

Audringas privatus gyvenimas 

Zimbabvėje gimusi ir vaikystėje į PAR su šeima persikrausčiusi Charlene prieš trejus metus ištekėjo už Alberto, nors sklido gandai, kad jų santykiai yra prie žlugimo slenksčio. 

Žiniasklaidos pranešimuose buvo teigiama, kad kelios dienos iki vestuvių ji bandė pabėgti iš Monako. 

Taip pat buvo pranešama, kad pora bent dalį savo medaus mėnesio praleido atskiruose viešbučiuose. Nuolat pasirodydavusios nuotraukos, kuriose kunigaikštienė atrodydavo nusiminusi, toliau kurstė pranešimus, kad ji yra prislėgta. 

Karališkųjų kūdikių gimimas yra naujausia Grimaldi „kūdikių bumo“ apraiška – 2013 metais kunigaikštytė Caroline sulaukė dviejų vaikaičių. 

Audringas karališkosios šeimos privatus gyvenimas dešimtmečius buvo penas apie įžymybes rašantiems žurnalams. Šią tradiciją dabar tęsia Caroline dukra Charlotte, užmezgusi santykius su komiku Gadu Elmalehu. Pernai gruodį porai gimė sūnus Raphaelis. 

Sosto įpėdinis Jacques'as gaus Bo markizo titulą, o jo sesuo, kuri yra antras žmogus eilėje į sostą, bus Karladeso grafaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?