Laukinis K.Moss gyvenimas: seksas trise, depresija ir narkotikai

Kai žymus dizaineris Johnas Galliano 1990-aisiais į savo gausų manekenių būrį priėmė tuomet dar niekam nežinomą unikalaus grožio Kate Moss, jį sužavėjo akį rėžiantis 15-metės kitoniškumas. Į primatavimus būsimoji modernaus mados pasaulio chameleonė atvykdavo apsiavus aptriušusiais batais, vilkėdama dėvėtų drabužių parduotuvės radiniais ir keletą ilgų, kiek susiriebalavusių plaukų kuokštų supynusi į smulkias kasas.

Laukinė – tokia anuomet save laikė pasaulinė mados dievaitė.<br>AOP nuotr.
Laukinė – tokia anuomet save laikė pasaulinė mados dievaitė.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-01-14 15:16, atnaujinta 2018-01-16 03:01

Mados namų „Chanel“ ir „Versace“ sukniomis pasidabinusių modelių apsuptyje ji tebuvo nyki pilka pelė, nuolat jautusi pašaipius kolegių žvilgsnius. Didžiausios to meto podiumo žvaigždės manė, jog prasčiokei tarp jų ne vieta, rašoma skandalingoje Maureen Callahan knygoje „Champagne Supernovas“.

„Mes ieškojome naujų merginų, ir aš radau savo mažą nenušlifuotą deimantą“, – apie pažintį su K.Moss teigė J.Galliano.

Laukinė – tokia anuomet save laikė pasaulinė mados dievaitė. Tačiau žymaus dizainerio ūmus naujokės būdas nė kiek negąsdino. Tai buvo iššūkis, kurį mados kūrėjas priėmė ant kortos pastatydamas savo reputaciją – jis liepė K.Moss pirmajai žengti podiumu per tuometį pavasario ir vasaros kolekcijos pristatymą.

Kate iki šiol prisimena lemtingą dieną: tądien ji jautusis taip, lyg būtų palikta likimo valiai. Laimė, debiuto būta sėkmingo, tad po kolekcijos pristatymo K.Moss savo sėkmę aplaistė keliais buteliais prabangaus viskio. Mados industrijos naujokė taip prisigėrė, kad pramiegojo kitos dienos skrydį namo.

Pagiringa, nesiorientuojanti aplinkoje ir ne juokais įbauginta – šie pojūčiai Kate sukėlė tikrų tikriausią euforiją. Debiutas mados pasaulyje reiškė, kad nuo šiol ji galės dalyvauti aukštesniajai klasei skirtuose vakarėliuose ir bičiuliautis su garsiais ir įtakingais žmonėmis.

Kate neberūpėjo vietinės reikšmės bariū-kščiai ir pigūs kokteiliai – jau netrukus jos gomurį malonino džino ir šampano kokteiliai garsiojo Paryžiaus „Ritz“ viešbučio bare.

Kartą meilės mieste sutiktas fotografas manekenei pareiškė, jog ji neturi nė menkiausios galimybės prasimušti į mados olimpą, nes yra „tik dar viena nereikšminga kalė“.

K.Moss atsakas? Ji pažiūrėjo į fotografą iš aukšto ir ironiškai nusijuokė. Tuo metu manekenei buvo vos 15 metų.

Pirmoji 1988-aisiais K.Moss pastebėjo modelių agentė Sarah Doukas. Išvydusi Johno F.Kennedy oro uoste Niujorke su tėvais stoviniuojančią 14-metę, S.Doukas iškart įžvelgė didelį paauglės potencialą, tačiau dvejojo, ar ji sugebės įsisukti į plėšrūnišką mados industrijos sūkurį.

Nors Kate atrado S.Doukas, pamatus svaiginamai merginos karjerai paklojo mados fotografė Corinne Day. Kate karjera prasidėjo tą dieną, kai 1990 m. buvo išspausdintas britų mados biblija vadinamo leidinio „The Face“ numeris, ant kurio viršelio puikavosi būtent Kate.

„Corinne priversdavo mane verkti“, – kadaise skundėsi Kate. O juk būtent tai ir buvo esminis dalykas, atvėręs manekenei duris į mados pasaulį.

„Kuo stipriau ją pykdau, tuo geresnį rezultatą išvystame nuotraukose“, – apie fotosesijas teigė C.Day.

Vos po dvejų metų, 1992-aisiais, Kate tapo mados namų „Calvin Klein“ reklaminiu veidu su sąlyga, kad fotografuosis apsinuoginusi. Vien nuo minties apie tai, jog visas pasaulis išvys nedideles jos krūtis, merginai šiurpdavo oda. Dar karjeros pradžioje ji svarstė apie krūtų didinimo operaciją, tačiau šių planų atsisakė suvokusi, jog mados pasaulyje yra paklausi ir su nuline krūtine.

Be kita ko, prisidėjo ir besaikis alkoholio bei valiumo (raminamųjų vaistų) vartojimas. K.Moss neslėpė, jog niekas nesidomi jos dvasine gerove – kartais merginai atrodė, kad jos laukia tragiška baigtis nuo perdozavimo.

Lyg to negana, buvo ir kitokių problemų. Filmavimo aikštelėje teko glamonėtis su įžūliu chuliganu, skandalų lydimu jaunuoju reperiu Marku Wahlbergu. Juodu tiesiog negalėjo pakęsti vienas kito – Kate nuolat vartydavo akis jam esant šalia, o Markas negailėjo pašaipų dėl kolegės liesumo.

„Manęs niekuomet nedomino styrantys kaulai“, – kadaise apie K.Moss atsiliepė M.Wahlbergas. K.Moss irgi neatsiliko – esą jai nė kiek nepatiko žargstytis prieš „tą raumenų kalną“. Filmavimai manekenę taip išsekino, kad ji dvi savaites negalėjo pakilti iš lovos.

Vis dėlto reklamos kampanija sulaukė didžiulės sėkmės – ji ne tik išgelbėjo Calvino Kleino mados namus, bet ir tapo Kate tramplinu į neregėtą šlovę.

„K.Moss kūnas simbolizavo nenatūralumu persūdyto 9-ojo dešimtmečio grožio kulto pabaigą. Mano duris varstė daugybė chirurgo skalpelio subjaurotų manekenių didžiulėmis krūtimis, pakitusiomis klubų proporcijomis ir net nuo kelių nusiurbtais riebalais. Jūs tiesiog neįsivaizduojate, kam ryždavosi modeliai, ką moterys galėdavo sau pasidaryti... Manau, kad 10-ajame dešimtmetyje kai kas iš esmės pasikeitė. Ir aš ieškojau tos vienintelės, kuri atspindėtų taip trokštamą natūralumą“, – pasakojo C.Kleinas.

Tačiau šalia devintojo dešimtmečio amerikietiškosios svajonės – įspūdingo ūgio, tobulų kūno formų manekenių – smulki mažakrūtė Kate atrodė nereikšminga. Tokia nereikšminga, kad kone kėlė pasibjaurėjimą. Visuomenė kaipmat ėmė kaltinti C.Kleiną ir jo naująją mūzą anoreksijos, heroino vartojimo, vaikų pornografijos išaukštinimu – tai buvo tarytum Vakarų civilizacijos nuopuolis.

Kate buvo visur: jos kūną galėjai matyti ant telefono budelių, prekybos kioskų ar pro šalį važiuojančių autobusų. „Pamaitinkite mane“ – tokiais žodžiais pasipiktinusieji niokodavo viešosiose vietose iškabintus manekenės reklaminius plakatus.

„Buvau liekna, tačiau tik todėl, kad be-protiškai daug dirbau. Rytais ateidavau į darbą – ten niekuomet nebuvo maisto. Karjeros pradžia buvo sunki, niekas manęs nekviesdavo kartu pietauti“, – teigė Kate.

1993-ieji buvo paženklinti sūriomis manekenės ašaromis. O juk kadaise motinai ištarus, jog gyvenimas – ne vien linksmybės, Kate kategoriškai atsisakė tuo tikėti.

1994 m. užsimezgė plačiai nuskambėjęs K.Moss ir blogo berniuko įvaizdį puoselėjusio Johnny Deppo romanas. Johnny turėjo meilės santykių patirties – jis jau buvo išsiskyręs su pirmąja žmona ir spėjęs net 3 kartus susižadėti su tuometėmis mylimosiomis. Paskutinė jų buvo aktorė Winona Ryder. Jos vardą Johnny išsitatuiravo ant savo kūno, o po skyrybų užrašą „Winona amžinai“ pakeitė itin taikliu ir jo gyvenimo būdą atitinkančiu „Wino amžinai“.

J.Deppas buvo įnikęs į alkoholį ir narkotikus, nuolat linksminosi nuosavame naktiniame klube „Viper Room“, kuriame, teigiama, begėdiškai šėldavo daugybė pramogų pasaulio žvaigždžių.

Sklinda kalbos, kad klube būta ir privataus kambariuko, kuriame gerokai įsiaudrinę svečiai galėjo užsiimti seksu. Tik štai vargu ar jie žinojo, kad kambaryje esantis veidrodis yra vienpusis, o kitapus esantis J.Deppas su pasimėgavimu stebi jų lytinį aktą.

Kate ir Johnny santykiai buvo meilės nuotykių, narkotikų vartojimo, aistrų ir skandalų mišinys, apie kurį kalbėjo viso pasaulio žiniasklaida. Juodu buvo lyg iš naujo atgimę 7-ojo dešimtmečio skandalistai Keithas Richardsas ir Anita Pallenberg.

Kate buvo pamišusi dėl Johnny. Ji bijojo mylimojo nuotaikų kaitos, neprognozuojamo elgesio, tačiau labiau už viską – to, kad jis ją vieną dieną paliks. Lygiai taip pat, kaip nesijautė esanti pakankamai gera, kad trainiotųsi tarp geidžiamiausių podiumo žvaigždžių, ji nesijautė esanti verta J.Deppo. Kate darė viską, ką jis jai liepdavo.

„Ji nuolat paranojiškai skambinėjo J.Deppui. Kate niekuomet neišreiškė susirūpinimo dėl jo polinkio į narkotikus, labiausiai ją gąsdino tarp jų esantis atstumas. Ji ėmė įtarinėti mylimąjį esant neištikimą“, – apie poros santykius pasakojo artimas bičiulis.

Ilgainiui Kate liovėsi save kontroliuoti. Ji lengvai galėjo įtraukti 3 gramus kokaino ir vienui viena išgerti visą butelį degtinės. Net vakarėlių veteranas J.Deppas nebeišgalėjo prisitaikyti prie šiurpių savo damos tempų.

1997-aisiais pora pasuko skirtingais keliais. Po daugybės pykčių persmelktų mėnesių jie galutinai susikivirčijo J.Deppo namuose Los Andžele. Kate manė, jog tai – jų bendras būstas, o Johnny – kad Kate namuose tėra svečias. Kadaise juodu bandė gyventi kartu, tačiau aktorius neapsikentė nuolatinių vakarėlių ir lengvabūdiškumo.

Pasak poros bičiulio, skyrybos buvo „šlykštus reikalas“: „Johnny išrėžė, kad ji yra „pamišusi kalė“ ir kad viskas baigta. Kate negalėjo tuo patikėti. Jis sudaužė jai širdį.“

Skyrybų skausmą K.Moss malšino jai įprastu būdu – tapo skandalingai pagarsėjusios vakarėlių mekos Primrouz Hile karaliene. Ji galėjo vienu mauku išgerti litrą degtinės, be poilsio šėlti nuo ketvirtadienio iki sekmadienio. Bet kuris bičiulis, atsisakęs svaigintis kartu, jos akyse tapdavo išdaviku – mados dievaitės draugai turėjo būti pasiryžę linksmintis bet kuriuo metu, vos tik sulaukę kvietimo.

„Kate tapo tiesiog nevaldoma, vartojo dar daugiau narkotikų, miegojo, su kuo pasitaikė. J.Deppo tai nestebino. Nors jo biografijoje taip pat buvo daugybė dėmių, vis dėlto aktorius žinojo, kokia dozė gali jį pražudyti ir kada reikėtų liautis. O štai Kate nejuto jokių ribų“, – pasakojo manekenės bičiulis.

Netrukus užsienio žiniasklaidoje pasklido kalbos, kad Kate turėjo lytinių ryšių su moterimis, įskaitant Jude’o Law žmoną Sadie Frost, kuri, kaip teigiama, įsimylėjo garsią manekenę. Trijulė kartu linksminosi, kartu ir miegojo.

„Kai po keleto savaičių draugystės J.Deppas ir naujoji jo mergina Vanessa Paradis pa-skelbė, kad laukiasi vaiko, Kate tiesiog pašėlo. Ji išvyko į vakarėlių salą Ibisą, ten praleido dvi savaites ir užmezgė trumpalaikius santykius su Jasonu Lake’u. Vaikinas pirmai progai pasitaikius žiniasklaidai išpliurpė visas pikantiškas romano detales.

Prisimindama jaunystę ir pašėlusių vakarėlių laikotarpį K.Moss neslėpė, kad jos gyvenimo tempas buvo itin greitas: „Miegas? Kam jo reikia? Gal tiesiog tęskime vakarėlį? Juk yra daugybė dalykų, kuriuos turime nuveikti.“

Daugiau Lietuvos ir užsienio garsenybių gyvenimo naujienų  mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.