J. Collins karalienės kvietimą buvo pametusi tarp gerbėjų laiškų

Vienos įžymybės visą gyvenimą tuščiai svajoja įsilieti į riterių gretas. O kitos vos nepražiopso iškilmių, per kurias turi gauti šį garbingą titulą, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

J.Collins: „Buvau išsigandusi, kad nespėsiu pranešti, jog sutinku tapti garbės dama.“<br>„ViDa Press“ nuotr.
J.Collins: „Buvau išsigandusi, kad nespėsiu pranešti, jog sutinku tapti garbės dama.“<br>„ViDa Press“ nuotr.
Karalienė Elizabeth II nenoriai suteikė M.Jaggeriui riterio titulą.<br>„ViDa Press“ nuotr.
Karalienė Elizabeth II nenoriai suteikė M.Jaggeriui riterio titulą.<br>„ViDa Press“ nuotr.
P.McCartney sero titulą gavo 1997 metais.<br>„Reuters“ nuotr.
P.McCartney sero titulą gavo 1997 metais.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Jun 13, 2015, 5:39 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 5:05 PM

Daugybę amžių Anglijos monarchai įšventindavo savo pavaldinius į riterius, taip pripažindami jų karinius nuopelnus.

Laikai pasikeitė. Šiuo metu bet kurios šalies piliečiui už nuopelnus, neturinčius nieko bendra su karu ir perversmu rūmuose, gali būti suteiktas garbės riterio titulas.

Dar daugiau – Didžiojoje Britanijoje nepamirštamos ir moterys.

Už kokius darbus kino aktoriai, dainininkai ir sportininkai šiais laikais sulaukia tokio įvertinimo?

Šie metai kino žvaigždei Joanai Collins (82 m.) ypatingi – Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II ją paskelbė garbės dama. Žinoma, energija vis dar trykštanti TV serialo „Dinastija“ žvaigždė nenešios šarvų ir kalavijo, bet pelnytai gali didžiuotis moteriškuoju riterio titulo atitikmeniu.

„Paskambino agentas ir pranešė, kad man atsiųstas laiškas iš Bakingamo rūmų su pasiūlymu priimti garbės damos titulą. Įdomiausia, kad vokas niekieno nepastebėtas savaitę mėtėsi tarp gerbėjų laiškų.

Kai tai paaiškėjo, išsigandau, kad nespėsiu pranešti, jog sutinku. Gerai, kad buvo dar ne vėlu“, – šypsodamasi pasakojo J.Collins.

Legendinis „bitlas“ Paulas McCartney, kino žvaigždės Seanas Connery, Patricas Stewartas, Judi Dench ir Helen Mirren taip pat yra sulaukę Didžiosios Britanijos karalienės Elizabeth II įvertinimo už nuopelnus meno srityje.

Jos Didenybė su titulu laimingajam paprastai įteikia ir Britų imperijos ordiną.

Holivudo žvaigždė Angelina Jolie (40 m.), kitaip nei kolegos, Šv.Mykolo ir Šv.Jurgio ordino Garbės damos kryžių gavo ne už aktorystę.

Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų komisaro specialiajai ambasadorei šis titulas buvo suteiktas įvertinus jos humanitarinę veiklą. Jo teikiamomis privilegijomis Angelina naudotis negali, nes nėra Didžiosios Britanijos pilietė.

Ceremonijai, per kurią suteikiamas garbės riterio titulas, vadovauja Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II.

Tačiau monarchai – užsiėmę žmonės. Todėl kartais Jos Didenybę pavaduoja sosto įpėdiniai.

Taip atsitiko, kai apdovanojimas buvo teikiamas legendinės roko grupės „The Rolling Stones“ lyderiui Mickui Jaggeriui (71 m.). Garsus atlikėjas net penkis kartus iš eilės buvo įtrauktas į kandidatų, pretenduojančių gauti garbės riterio titulą, sąrašus. M.Jaggerį rekomenduodavo aistringas jo talento gerbėjas tuometis Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas. Tačiau Jos Didenybė kiekvieną kartą išbraukdavo „The Rolling Stones“ lyderį iš galutinio sąrašo.

Kas lėmė tokį Elizabeth II sprendimą, tiksliai nežinoma. Kalbama, kad tai susiję su kadaise nutrūkusia M.Jaggerio ir karalienės sesers princesės Margaret draugyste.

Kad ir kaip ten buvo, M.Jaggeris galiausiai tapo seru. Tiesa, žodžius „Įšventinu Jus į riterius!“ jis išgirdo ne iš karalienės Elizabeth II, o iš sosto įpėdinio princo Charleso lūpų. Jei tikėsime gandais, jis ir įkalbėjo motiną pripažinti „The Rolling Stones“ lyderio nuopelnus. Tą dieną, kai M.Jaggeris sulaukė oficialaus pripažinimo, Jos Didenybė atsigulė į ligoninę dėl kelio girnelės operacijos.

Visuomenė nesuprato, už ką skandalingas atlikėjas ir maištininkas gavo garbės riterio vardą. Atrodo, šiuo įvertinimu nuoširdžiai džiaugėsi tik jo tuo metu šešerių metų sūnus Gabrielis.

„Dabar tėtis gali nešioti šarvus“, – gyrėsi berniukas mokykloje.

Beje, ne visi apdovanotieji Britų imperijos ordinu gavo ir riterio titulą. Vienas tokių – buvęs Anglijos futbolo rinktinės kapitonas Davidas Beckhamas (40 m.).

2006-aisiais futbolo aistruolių dievukas buvo įsitikinęs, kad pagaliau išmušė jo šlovės valanda.

„Atskleisiu paslaptį – manęs laukia įšventinimas į riterius. Būsiu antras po Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Benjamino Disraeli žydų kraujo turintis asmuo, gavęs tokį titulą“, – tuomet džiaugėsi futbolininkas.

Bet nei tada, nei po septynerių metų, kai buvo įtrauktas į kandidatų sąrašą, D.Beckhamas netapo seru.

Sklinda gandas, kad taip atsitiko dėl to, jog Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II įsiminė, kaip per jos anūko princo Williamo vestuves D.Beckhamas ordiną įsisegė į dešinę smokingo pusę, nors, vadovaujantis reglamentu, visi apdovanojimai nešiojami arčiau širdies – kairėje pusėje. Pasakojama, kad tik kažkam iš svečių pareiškus pastabą futbolininkas ordiną persisegė.

2012 metais Graikijoje per olimpinės ugnies įžiebimo ceremoniją renginio vedėjas skelbdamas svečių iš Didžiosios Britanijos sąrašą garsųjį futbolininką pavadino seru. Didžiosios Britanijos delegacijos nariai draugiškai nusijuokė, bet D.Beckhamui buvo nejuokinga. Jis iki šiol tikisi gauti taip geidžiamą titulą.

Grupės „The Beatles“ atlikėjas P.McCartney (72 m.) sero titulą gavo 1997 metais. Tai ne pirmas Jos Didenybės apdovanojimas „bitlams“ – septintojo dešimtmečio viduryje visi keturi grupės nariai buvo apdovanoti Britų imperijos ordinu.

Ringo Starras (74 m.) skeptiškai reagavo į suteiktą garbę ir atsisakė būti paaukštintas į riterius.

„Nenoriu būti seras. Geriau tapti princu ar kunigaikščiu“, – šmaikštavo jis.

Johnas Lennonas grąžino savo ordiną protestuodamas prieš Didžiosios Britanijos paramą JAV karo veiksmams Vietname.

Viešuoju transportu naudojasi nemokamai

Daug kas mano, kad riterio titulas suteikia aibę privilegijų, tačiau taip nėra.

Riteriai gali nemokamai naudotis viešuoju transportu ir turi teisę bet kuriuo metu prašyti monarcho audiencijos.

Šis titulas nėra paveldimas, bet įstatymas įpareigoja į sero žmoną kreiptis „ledi“.

Tiesa, ši privilegija netaikoma tos pačios lyties sutuoktiniui. Tad sero Eltono Johno (68 m.), šį tutulą gavusio 1998-aisiais, antroji pusė Davidas Furnishas iki šiol yra tiesiog misteris.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.