M. Adomaičio mintys šokiravo? O šie žvaigždžių akibrokštai?

Lietuvos elektroninės muzikos atlikėjo Marijaus Adomaičio-Ten Walls tarptautinei karjerai smarkiai pakenkė socialiniuose tinkluose išsakytos mintys. Lietuvis – ne pirma prisišnekėjusi įžymybė, pastebi „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

M.Adomaitis – ne pirma įžymybė, kuriai koją pakišo liežuvis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Adomaitis – ne pirma įžymybė, kuriai koją pakišo liežuvis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
2011-aisiais leptelėjęs, jog yra nacistas, L.von Trieras buvo paskelbtas nepageidaujamu asmeniu Kanų kino festivalyje.<br>„ViDa Press“ nuotr.
2011-aisiais leptelėjęs, jog yra nacistas, L.von Trieras buvo paskelbtas nepageidaujamu asmeniu Kanų kino festivalyje.<br>„ViDa Press“ nuotr.
„Apsivelki uniformą ir manai, kad esi Hitleris? Ne, nesi“, – per koncertą apsaugininkei rėžė E.Johnas.<br>T.Bauro nuotr.
„Apsivelki uniformą ir manai, kad esi Hitleris? Ne, nesi“, – per koncertą apsaugininkei rėžė E.Johnas.<br>T.Bauro nuotr.
Dizaineris J.Galliano dėl antisemitinio protrūkio porą metų buvo išstumtas iš aukštosios mados.<br>„Reuters“ nuotr.
Dizaineris J.Galliano dėl antisemitinio protrūkio porą metų buvo išstumtas iš aukštosios mados.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

2015-06-15 00:08, atnaujinta 2017-11-22 10:54

Pasirodžius žinutei feisbuke, kurioje M.Adomaitis sugretino gėjus ir pedofilus, jo muzikiniam projektui Ten Walls užsitrenkė kelių didelių užsienio festivalių durys, bendradarbiavimą nutraukė garsi tarptautinė agentūra „Coda“.

Muzikantas atsiprašė ir kol kas atšaukė visus būsimus pasirodymus.

Vengti įžeidžiamų ir provokuojamų kalbų – viena nerašytų pramogų pasaulio taisyklių. Jos stengiasi laikytis garsūs muzikos autoriai, atlikėjai, TV laidų vedėjai.

Vis dėlto kartais nesusilaiko ir patyrusios įžymybės. „TV antena“ primena keletą istorijų apie išsprūdusius žodžius, kurie gali ne tik nuvilti gerbėjus, bet ir padaryti didelę žalą pačių žvaigždžių karjerai.

Tiesa, yra pavyzdžių, kad net ir po didžiausių skandalų galima atsitiesti.

Vienas naujausių pavyzdžių – sero Eltono Johno. Garsusis britų atlikėjas šį mėnesį susimovė per koncertą tėvynėje.

Koncertui įsibėgėjus žiūrovai pradėjo kilti nuo kėdžių ir artintis prie scenos. Apsaugininkai bandė juos sulaikyti, kad neužstotų vaizdo brangesnius bilietus nusipirkusiai publikai ir žiūrovams, sėdintiems neįgaliųjų vežimėliuose.

Įniršęs dainininkas pradėjo keiktis ir pirštu rodyti į vieną apsaugininkę.

„Apsivelki uniformą ir manai, kad esi Hitleris? Ne, nesi“, – rėžė atlikėjas, bet netrukus susivokė prisišnekėjęs. Jis kelis sykius atsiprašė, tada pakvietė moterį į sceną, pasisodino šalia savęs, apkabino.

„Niekas niekada neturėtų taip kalbėti su dama. Aš labai labai atsiprašau“, – atgailavo dainininkas.

Kad homofobiški pareiškimai gali sugriauti tarptautinę karjerą, įsitikino Jamaikos atlikėjas Shabba Ranksas, kuris dominavo MTV eteryje prieš 23 metus.

Vienoje TV laidoje jo buvo paklausta, ką mano apie kitą skandalingą Jamaikos atlikėją Buju Bantoną, kuris savo dainoje šlovino gėjų žudymą.

Britų TV žiūrovai apstulbo, kai Shabba pradėjo kalbėti apie žodžio laisvę. Laidos vedėjo patikintas, kad raginimas žudyti nėra žodžio laisvė, atlikėjas prabilo apie Bibliją ir įsitikinimą, jog gėjus reikėtų nukryžiuoti.

Dainininko populiarumas išgaravo akimirksniu, pasipylė protestai prieš jo žodžius. Dabar jo tarptautinėje scenoje beveik niekas neprisimena.

Turbūt ryškiausias pavyzdys, kai per ilgą liežuvį įsiveliama į skandalus, – amerikiečių aktorius Melas Gibsonas.

Dar 1991-aisiais duodamas interviu ispanų dienraščiui M.Gibsonas pareiškė: „Gėjai ima į užpakalį, nors jis skirtas tuštintis.“

Aktorius tada sulaukė daug kritikos, bet nepanoro atsiimti savo žodžių. „Neturėjau to pasakyti, bet buvau išgėręs degtinės. Ta citata mane pasivijo ir įkando į užpakalį“, – po 8 metų prisipažino Melas.

2006-aisiais aktorius buvo sulaikytas policijos – įtariant, kad vairavo neblaivus.

Policininkui jis pažėrė keiksmų laviną: „Ar tu žydas? Sup..ti žydai. Žydai atsakingi už visus karus pasaulyje.“

M.Gibsono žodžiai sukėlė pasipiktinimą, kai kurie kino kūrėjai pareiškė nebenorintys su juo dirbti. Už šį antisemitinį išpuolį aktorius atsiprašinėja iki šiol ir teigia, jog tai buvo „akimirkos pamišimas“.

„Tai buvo prieš aštuonerius metus, palikau tai už nugaros. Pažiūrėjau į tai atsakingai“, – pernai sakė M.Gibsonas.

Gindamas M.Gibsoną į rimtas problemas įsivėlė jo kolega Gary Oldmanas.

„Mes visi – suknisti veidmainiai. Ar tas policininkas, kuris suėmė Melą, niekada nevartojo žodžių „nigeris“ ar „tas sup...as žydas“?“ – pernai interviu žurnalui „Playboy“ sakė G.Oldmanas.

Netrukus jis jau atgailavo populiaraus TV laidų vedėjo Jimmy Kimmelio šou: „Esu viešas asmuo, turėčiau rodyti pavyzdį, bet aš šiknius. Atsiprašau savo gerbėjų. Man 56-eri, turėčiau būti protingesnis.“

2010-aisiais kilo skandalas, kai pasklido žinia, kad ginčydamasis su buvusia mylimąja Oksana Grigorjeva M.Gibsonas pareiškė: „Jei tave išprievartautų būrys nigerių, pati būtum kalta.“

Po šio įvykio aktorių išmetė didelė agentūra „William Morris“. Tiesa, jis iki šiol turi vaidmenų, tačiau reputacija – gerokai suteršta.

Garsus britų mados kūrėjas Johnas Galliano taip pat įsitikino, kokių bėdų gali pridaryti įžeidinėjimai.

2011-aisiais, prieš pat Paryžiaus mados savaitę, šio miesto bare girtas dizaineris prie gretimo staliuko sėdinčioms italėms pareiškė: „Aš myliu Hitlerį. Tokios kaip jūs turėtų būti mirusios. Jūsų motinos, jūsų protėviai būtų sup..tai nužudyti dujomis.“

Kilus skandalui mados namai „Dior“ vos po kelių dienų atleido Johną iš kūrybos direktoriaus pareigų. Dizaineris porą metų buvo išstumtas iš aukštosios mados.

Teismų maratone, kuris dar nesibaigė, dizainerio advokatas sakė, kad dėl antisemitinio protrūkio kaltas nuovargis, įtampa darbe ir įvairios priklausomybės.

Daugybę sykių paskelbęs, kad skandalingi žodžiai neatspindi jo nuomonės, po poros metų J.Galliano grįžo į mados pasaulį – iš pradžių dizainerio Oscaro de la Rentos, vėliau – mados namų „Maison Margiela“ kvietimu.

Atsistoti ant kojų jam padėjo ir žurnalo „Vogue“ amerikietiškosios versijos redaktorės Annos Wintour palaikymas.

Rimtų nemalonumų dėl neapgalvotų žodžių turėjo ir provokacijomis garsėjantis danų režisierius Larsas von Trieras.

Į 2011-ųjų Kanų kino festivalį filmą „Melancholija“ atvežęs režisierius, žurnalistų paklaustas apie savo vokišką kilmę, ėmė postringauti apie šios šalies istoriją ir kultūrą, o galiausiai leptelėjo suprantantis A.Hitlerį.

Kilus šurmuliui šio festivalio klounu save laikantis kūrėjas bandė taisyti padėtį dar šiurkštesniu pokštu – prisipažino esąs nacistas.

Reakcijos nereikėjo laukti – Auksinės palmės šakelės laureatas jau kitą dieną buvo paskelbtas nepageidaujamu asmeniu Kanuose ir turėjo išvykti. Jam grėsė teismas, bet po pusmečio kaltinimai buvo panaikinti. L.von Trieras teigė pasižadėjęs sau atsargiau bendrauti su žiniasklaida.

Britų dainininkas Morrissey – vienas žymiausių šios šalies muzikos atlikėjų. Jis itin aštriai pasisako apie du reiškinius – britų karališkąją šeimą ir žmones, valgančius mėsą.

Vienas buvusios jo grupės „The Smiths“ albumas pavadintas „The Queen Is Dead“ (Karalienė mirė), kitas – „Meat Is Murder“ (Mėsa yra žudymas). Dainininkas atsisako koncertuoti arenose bei klubuose, kuriuose prekiaujama užkandžiais su mėsa, ir kovoja už gyvūnų teises. Tačiau prieš penkerius metus dėl šio savo požiūrio, atrodo, perlenkė lazdą.

„Ar matėte, kaip kinai elgiasi su gyvūnais? Tai visiškai siaubinga. Norom nenorom apima jausmas, kad kinai yra žemesnė rūšis“, – pasakė dainininkas.

Šie jo žodžiai sukėlė didelį skandalą – dainininkas buvo apšauktas rasistu. Juolab kad vos pora metų anksčiau jis šiurkščiai pasisakė apie Angliją užplūdusius imigrantus, bet atsiprašydamas paaukojo nemažą sumą kovos su rasizmu fondui.

O štai už pareiškimą apie kinus Morrissey neatsiprašė. Ši istorija prisimenama iki šiol, tačiau dainininkas toliau koncertuoja, leidžia albumus, o pernai pasirodžiusi jo autobiografija buvo viena populiariausių knygų Didžiojoje Britanijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.