Aktorės Jacqueline Bisset gyvenimui prasmę suteikė tik meilė

Britė Jacqueline Bisset (70 m.) – unikali. Tai viena iš nedaugelio legendinių Holivudo aktorių, kurios nesislepia šešėlyje ir moka oriai, elegantiškai senti, nors šis žodis nėra tinkamiausias kalbant apie šią į aštuntąją dešimtį įkopusią moterį, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

„Jei jaunystėje būčiau suvokusi, kokia esu klasiška, būčiau elgusis kur kas akiplėšiškiau“, – juokauja į aštuntąją dešimtį įkopusi legendinė aktorė J.Bisset.<br>„ViDA Press“ nuotr.
„Jei jaunystėje būčiau suvokusi, kokia esu klasiška, būčiau elgusis kur kas akiplėšiškiau“, – juokauja į aštuntąją dešimtį įkopusi legendinė aktorė J.Bisset.<br>„ViDA Press“ nuotr.
J.Bisset gyvenimo meilė – rusų baleto šokėjas A.Godunovas.<br>„ViDA Press“ nuotr.
J.Bisset gyvenimo meilė – rusų baleto šokėjas A.Godunovas.<br>„ViDA Press“ nuotr.
„Būti moterimi reiškia kentėti“, – sakė aktorė J.Bisset, įkūnijusi vieną tragiškiausių savo herojų – Aną Kareniną 1985 m. TV filme. Jos sutuoktinį įkūnijo aktorius Paulas Scofieldas.
„Būti moterimi reiškia kentėti“, – sakė aktorė J.Bisset, įkūnijusi vieną tragiškiausių savo herojų – Aną Kareniną 1985 m. TV filme. Jos sutuoktinį įkūnijo aktorius Paulas Scofieldas.
J.Bisset ir Jeanas Paulis Belmondo 1973 m. komedijoje „Nuostabusis“.
J.Bisset ir Jeanas Paulis Belmondo 1973 m. komedijoje „Nuostabusis“.
P.Yateso „Bedugnė“ (1977 m.) su J.Bisset, Robertu Shaw ir Nicku Nolte (dešinėje) sulaukė didžiulės finansinės sėkmės.
P.Yateso „Bedugnė“ (1977 m.) su J.Bisset, Robertu Shaw ir Nicku Nolte (dešinėje) sulaukė didžiulės finansinės sėkmės.
Daugiau nuotraukų (6)

„Lietuvos rytas“

Aug 17, 2015, 11:40 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 7:25 AM

Jacqueline laikoma viena gražiausių XX amžiaus moterų. Nors patyrė daugybę meilės romanų, aktorė niekada nebuvo ištekėjusi ir neturi vaikų.

Praėjusių metų rugsėjo 13-ąją 70-ąjį gimtadienį atšventusi J.Bisset, kaip ir anksčiau, daug filmuojasi, domisi kino reikalais.

Aktorė neturi senstančios kino dievaitės kompleksų ir atvirai prisipažįsta, kad niekuomet nesinaudojo grožio chirurgų paslaugomis.

„Moteris tampa sena tą akimirką, kai kreipiasi į kosmetologą. Geriausia odos priežiūros priemonė – šypsena, – įsitikinusi J.Bisset. – O šypsena visuomet puoš veidą, jei išmoksi būti laiminga.“

Visiems tinkančių laimės receptų nėra, bet aktorė rado savąjį. Anot jos, reikia susitaikyti su pralaimėjimais, atsikelti ir žengti toliau.

J.Bisset visuomet buvo svarbu, kad ją vertintų ne už išvaizdą, o už turinį. Tą turinį, kuris, britės nuomone, su amžiumi vis labiau atsispindi veide.

„Sendina ne raukšlės, o dvasinis sąstingis“, – sako aktorė.

Tiesa, žurnalistams ji yra prisipažinusi: „Jei jaunystėje būčiau suvokusi, kokia esu klasiška, tikrai būčiau elgusis kur kas akiplėšiškiau!“

Aštuntąją dešimtį skaičiuoti pradėjusi kino žvaigždė trykšta optimizmu ir džiaugsmingai, o gal net kiek ironiškai vertina faktą, kad dabartiniai jos vaidmenys skiriasi nuo tų, kuriuos kūrė prieš 30 metų.

Herojės amplua pakeitė charakteringi vaidmenys, kuriuos aktorė laiko įdomiais ir daugialypiais.

Vienas naujausių J.Bisset darbų – prieštaringai vertinamame amerikiečių režisieriaus Abelio Ferraros filme „Sveiki atvykę į Niujorką“. Šioje juostoje jos partneris buvo pastaruoju metu labiausiai skandalais garsėjantis 66 m. prancūzų aktorius Gerard’as Depardieu.

Aktorės J.Bisset tėvas buvo škotas, motina – pusiau anglė, pusiau prancūzė. Tėvas dievino žmoną ir džiazą, o motinai patiko kūrybinė netvarka ir menas.

Jacqueline lankė tapybos, baleto pamokas, vėliau krimto aktoriaus meistriškumo mokslus. Ji bandė dirbti modeliu, bet buvo pernelyg susikausčiusi, tad netenkino užsakovų, o ir pati nejautė malonumo.

Būdama 22 metų mergina debiutavo kine. J.Bisset prireikė nemažai pastangų ir laiko, kad į ją nukryptų rimtų kino specialistų ir kritikų žvilgsniai.

34-erių J.Bisset buvo nominuota Auksiniam gaubliui už geriausią pagrindinį vaidmenį filme „The Sweet Ride“. Filmavimo aikštelėje ji jau buvo dirbusi su tokiais grandais kaip Paulas Newmanas, Seanas Connery, Jeanas Paulis Belmondo, Audrey Hepburn ir Frankas Sinatra.

Vėliau Auksiniam gaubliui ji buvo nominuota dar keturis kartus, o jį pelnė tik pernai – už vaidmenį TV mini seriale „Šokis ant ašmenų“.

Savo grožiu ir seksualumu atkreipti aplinkinių dėmesį Jacqueline, žinoma, sugebėjo anksčiau. Žiūrovams į atmintį įsirėžė aktorės vaidmuo Peterio Yateso filme „Bedugnė“ (1977 m.) ir scenos, kuriose ji plaukiojo vilkėdama vien sportiniais marškinėliais, prilipusiais prie krūtinės.

„Bedugnė“ sulaukė didžiulės finansinės sėkmės.

„Šie marškinėliai padarė mane turtuoliu“, – neslėpė kino juostos prodiuseris Peteris Guberis.

Tais metais žurnalas „Newsweek“ pavadino J.Bisset gražiausia visų laikų kino aktore. Beje, ji yra sakiusi: „Bet kurią moterį aprenkite šlapiais sportiniais marškinėliais ir jos kaipmat įsigeis visi vyrai.“

Dėl karjeros J.Bisset negali skųstis: jai teko persikūnyti į Napoleono mylimąją Žozefiną, rusų rašytojo Levo Tolstojaus romano heroję Aną Kareniną.

Aktorės vaidmenų paletė labai įvairi: ji vaidino „Naujosios bangos“ klasiko François Truffaut, erotinio trilerio meistro Zalmano Kingo, Romano Polanskio, Claude’o Chabrolio, Sydney Lumeto filmuose.

Žinoma, režisieriai ir prodiuseriai pirmiausia aukštino J.Bisset grožį ir seksualumą. Kostiumų dailininkai visuomet pabrėždavo jos idealias proporcijas, vadino jos kūną nepriekaištingu ir žavėjosi tuo, kad laikui bėgant jis nesikeičia.

Nieko nuostabaus, kad žaliaakei gundytojai netrūko gerbėjų. Bet ji niekuomet nebuvo ištekėjusi ir neturi vaikų. Tai nėra atsitiktinis aplinkybių sutapimas, o sąmoningas pasirinkimas.

J.Bisset visuomet šlovino laisvę ir kartojo, kad santuoka jos nedomina. Tokiam aktorės požiūriui įtakos turėjo jaunystėje patirtas nusivylimas, stebint savo tėvų santuoką.

Kai aktorės motinai medikai diagnozavo išsėtinę sklerozę, tėvas liovėsi ją dievinti ir po 28-erių bendro gyvenimo metų paliko šeimą.

„Po tokio poelgio sunku tikėti amžina meile“, – su liūdesiu sakė aktorė.

Tad atsisakymas tekėti už rusų balerūno Aleksandro Godunovo, vieno iš svarbiausių jos gyvenimo vyrų, nebuvo poza. Jų meilės romanas – vienas sensacingiausių devintojo dešimtmečio aukštuomenės kronikos įvykių.

Devintojo dešimtmečio viduryje per Niujorke vykusias Maskvos Didžiojo teatro gastroles Amerikoje politinio prieglobsčio pasiprašęs talentingas 29 metų rusų baleto šokėjas iškart patraukė J.Bisset dėmesį.

Aktorė šviesiaplaukį gražuolį įsimylėjo iš pirmo žvilgsnio – jį pamačiusi pasijuto taip, lyg su juo būtų seniai pažįstama.

Jų pažinties laiku britų aktorė jau buvo garsenybė, o A.Godunovas tik pradėjęs gyvenimą už Atlanto. Baleto šokėjas buvo vedęs ir labai ilgėjosi žmonos Liudmilos Vlasovos, nepanorusios pasilikti JAV.

J.Bisset taip pat nebuvo laisva, tačiau po kelių mėnesių tarp jų užsimezgė artimi santykiai.

Pirmaisiais bendro gyvenimo metais Jacqueline ir Aleksandras buvo ypač laimingi, poros nuotraukos apkeliavo visus apie aukštuomenės gyvenimą rašančius leidinius.

A.Godunovas paliko baletą ir nusprendė siekti karjeros kine. Jacqueline mylimąjį įtikinėjo, kad jis turi viską, ko reikia, kad pelnytų šlovę Holivude.

Rusų poeto Josifo Brodskio teigimu, kai šis žmogus atsikeldavo nuo krėslo, tai būdavo įvykis – tokia reikšminga ir išskirtinė buvo baleto šokėjo išvaizda.

Sėkmė A.Godunovą užklupo 1985-aisiais, kai jis kartu su Holivudo įžymybe Harrisonu Fordu pasirodė filme „Liudininkas“. Baleto šokėjas tapo žvaigžde.

A.Godunovą Holivudo prodiuseriai užvertė pasiūlymais, bet jis priekabiai vertino vaidmenis ir jų vis atsisakydavo.

Dėl to buvo kaltas baleto šokėjo užsispyrimas siekti tobulybės. Savaime suprantama, ilgainiui pasiūlymų sumažėjo, rusui vėl siūlė tik antraeilius vaidmenis.

A.Godunovas vis dažniau pradėjo kilnoti taurelę, ilgėjosi baleto, tėvynės, buvusios žmonos. Jacqueline suprato, kad prie visų Aleksandro bėdų prisidėjo nepateisinti lūkesčiai.

Aštuonerius metus aktorė kovojo su A.Godunovo grimzdimu į alkoholizmą, depresija ir nusivylimu.

1987 metais A.Godunovas gavo Amerikos pilietybę ir pasiūlė Jacqueline tuoktis. Ji pasakė „ne“. Jis norėjo vaikų – ji buvo prieš.

Po metų jie išsiskyrė, bet išsaugojo artimą draugystę iki pat A.Godunovo mirties.

1995-aisiais 45-erių baleto šokėjo pelenai buvo išbarstyti virš Ramiojo vandenyno. J.Bisset ne kartą yra prisipažinusi, kad sapnuose vis dar regi mylimąjį.

Žinoma, A.Godunovas nebuvo pirmas britų aktorę sužavėjęs vyras. Pavyzdžiui, keletą metų ji gyveno su kanadiečiu aktoriumi Michaelu Sarrazinu.

Vis dėlto partnerystė su A.Godunovu buvo tas išskirtinis, ypatingas, nepakartojamas ryšys, kurį pavyksta užmegzti tik kartą gyvenime.

Gyvendama su baleto šokėju J.Bisset jautėsi graži ir seksuali.

„Kai Sašos nekamavo emocinės bėdos, jis suteikdavo man lengvumo ir jaunystės pojūtį. Šalia jo buvau nepadoriai laiminga“, – ne kartą yra sakiusi aktorė.

Išsiskyrusi su A.Godunovu britė užmezgė dar ne vieną romaną. Ji draugavo su kino prodiuseriu Victoru Drai, aktoriumi Vincentu Perezu, kovos menų meistru Eminu Boztepe’u.

Nė vienam jų J.Bisset neištarė lemtingojo „taip“. Gal ir dėl to, kad, kaip teigė aktorė, matė mažai laimingų santuokų.

„Tobula pora turi turėti tris gyvenimus: kiekvienas partneris – savąjį ir vieną bendrą. Manau, santuokinis gyvenimas atima paslaptingumą, kurio bent žiupsnelio reikia mums visiems“, – įsitikinusi J.Bisset.

Nors visąlaik vadovaujasi tokiu racionaliu požiūriu į santuoką, Holivudo aktorė ne kartą pripažino, kad tik meilė suteikia gyvenimui prasmę.

Kalbėdama apie savo vaidmenį filme „Ana Karenina“ J.Bisset sakė: „Pagrindinė žmonių nelaimės priežastis – meilė arba jos nebuvimas. Dėl ko dar, be meilės, verta numirti?“

 Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.