Karalienė Elžbieta II 90-ąjį gimtadienį švęs Vindzoro pilyje

[[ge:lrytas:lrytas:845705]]

Karalienė Elizabeth II 90-ąjį gimtadienį švęs Vindzoro pilyje.<br>ViDa Press nuotr.
Karalienė Elizabeth II 90-ąjį gimtadienį švęs Vindzoro pilyje.<br>ViDa Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2016, 11:22 AM, atnaujinta May 28, 2017, 7:59 AM

Ne, pompastiką ji paliks savo kitam gimtadieniui. Monarchė yra tokia svarbi figūra britų gyvenime, kad kasmet švenčia po du gimtadienius: vieną tikrąjį, balandžio 21-ąją, ir vieną oficialų, birželio mėnesį, kai egzistuoja bent jau tikimybė, kad per paradą bus sausa ir saulėta.

Įprastas jos santūrumas nesutrukdė šalies žiniasklaidai kiek pakvaišti dėl būsimo jubiliejaus.

ITV jau parodė šventinį dokumentinį filmą „Mūsų karalienė 90-ies“, kad padidintų savo žiūrimumą per Velykas, o žurnalas „Tatler“ ne tik išspausdino karalienės nuotrauką viršelyje, kuriame paprastai puikuojasi jaunatviškos garsenybės, bet ir išleido specialų priedą jos garbei.

Gimtadienio renginiai šį ketvirtadienį gali būti laikomi generaline repeticija oficialiai šventei, kuri planuojama birželio pradžioje. Jais taip pat atidaromas gimtadienio sezonas, kuris truks ištisas šešias savaites ir kurio kulminacija bus šimtai didelių ir mažų švenčių.

„Viskas vyksta birželį. Tai puiki didelė fejerija su gatvių šventėmis ir viskuo, – sakė Sophia Money-Coutts iš „Tatler“. – Nuo šiol nušvietimas bus nepaliaujamas. Respublikonai klyks“.

Ir iš tiesų, tai ne pats geriausias laikas kelti galvas tiems, kas nepritaria monarchijai. Britų visuomenės meilė karalienei prasiveržia per nacionalines šventes, pavyzdžiui, daugiau kaip milijonas žmonių buvo susirinkę pasveikinti jos prie Bakingamo rūmų vartų per jos Auksinį jubiliejų 2002 metais.

Karalienė ir kiti karališkieji asmenys per pastaruosius du dešimtmečius patyrė ir sunkių momentų, ypač tuo metu, kai 1997-aisiais žuvo princesė Diana, bet jų populiarumas vėl padidėjo princui Williamui vedus Kate Middleton ir gimus dviem jųdviejų vaikams: princui George'ui , kuris dabar yra trečias žmogus eilėje į sostą, ir princesei Charlotte.

„Tai tiesiog auksinis momentas visai šeimai po kelerių sudėtingų metų, – sakė S.Money-Coutts. – Ir karalienė yra viso to simbolinė vadovė, su gan užtikrinta paveldėjimo linija. Jie išgyvena šlovingą periodą“.

Elizabeth – su savo visiems pažįstama šypsena, spalvingais apdarais ir ekscentriškomis, net jei ir brangiomis, skrybėlėmis – atrodo keistai nepavaldi laikui. Jei ji ir pavargusi, to nesimato. Ji palengvino savo darbotvarkę, sumažino varginančių kelionių lėktuvu, bet neparodo jokių fizinio ar dvasinio silpnumo ženklų.

Kaip ir jos 94 metų vyras princas Philipas – nepaisant kelių rimtų sveikatos sutrikimų, tarp kurių buvo širdies arterijų užsikimšimas, kai prireikė medicininės intervencijos. Jo veidas raukšlėtas, bet jis vis dar pasitempęs, kaip ir dera buvusiam karinio jūrų laivyno karininkui.

Abu jie atrodo vis dar stiprūs, nors jų vaikai ir vaikaičiai perima vis daugiau karališkųjų pareigų, pradedant tokiais įprastais renginiais kaip palatos atidarymas ligoninėje ir baigiant reikšmingesnėmis pareigomis, tokiomis kaip dalyvavimas Sandraugos valstybių vadovų susitikime.

Elžbieta ir Philipas viešumoje kalba mažai, bet minėtame ITV dokumentiniame filme atskleidžiama šeimos dinamika, nes Williamas, Kate ir princas Harry kalba apie karalienę – sulaužydami įprastą savo tylos kodą bendravimui su dažnai įkyria žiniasklaida, kurią kai kas laiko atsakinga už žiaurų Dianos persekiojimą paskutiniais jos gyvenimo mėnesiais.

Williamas, kuriam buvo 15, kai žuvo motina, sakė, kad karalienė jam subtiliai padėjo, užtikrindama stabilumą ir skatindama rasti savo paties atramą.

„Augti, turėti šį simbolinį vadovą, turėti šį stabilumą virš savęs buvo nuostabu, – sakė jis. – Galėjau tyrinėti, suprasti, truputį formuoti savo paties kelią. Esu labai dėkingas už tą apsaugą ir labai ją vertinu“.

Kate, kuri tikriausiai taps karaliene ir kuri dėmesio centre atsidūrė, kai jiedu su Williamu įsimylėjo vienas kitą studijuodami universitete Škotijoje, gyrė Elizabeth už tai, kad dėl jos pastangų jai buvo lengviau dorotis su nuolatiniu dėmesiu, kurio sulaukia dėl savo padėties.

„Jaučiu, kad ji čia, tikrai švelnus vadovavimas mano labui“, – sakė ji.

90-asis gimtadienis yra džiaugsmas, kurį karalienė nori išreikšti ir kuriuo ji nori pasidalyti su šalimi. Taip nebuvo rugsėjo mėnesį, kai dėl jos tėvo ankstyvos mirties ir savo pačios ilgaamžiškumo ji pranoko karalienę Victorią ir tapo ilgiausiai valdančia britų monarche.

Nors britų spauda daug kalbėjo apie jos pasiekimą, atrodė, jog jai pačiai tai kažkaip skausmingai primena, kad jos tėvas karalius George'as VI būdamas 56 metų staiga mirė, o ji tapo karaliene daug anksčiau nei tikėjosi ar norėjo.

Tuo metu ji atostogavo Kenijoje, į kurią nuvyko kaip princesė ir iš kurios grįžo kaip gedinti karalienė. Anuomet oro uoste ją pasitiko Winstonas Churchillis, pirmasis iš daugelio jos ministrų pirmininkų.

Karalienė gali ir nenorėti kelti didelio triukšmo dėl savo gimtadienio, bet artinasi neabejotinai jos mėgstamiausias metų laikas, nes birželį ne tik oficialiai švenčiamas jos gimtadienis ir ta proga vyksta iškilmingas paradas, bet ir rengiamos Karališkosios Askoto žirgų lenktynės, vienas svarbiausių metų renginių karalienei, taip pat – kitos lenktynės ir su jomis susiję jai patinkantys renginiai.

Tie, kas matė ITV dokumentinį filmą, negalėjo nepastebėti, kad paprastai santūri karalienė labiausiai pagyvėjusi atrodydavo per lenktynes ir net pademonstravo netikėtą bėgimo greitį vyresnei kaip 80 metų moteriai, kai bandė užimti finišo tiesiosios stebėjimui patogesnę vietą.

„Ji būna Askote kiekvieną rytą, su savo pastelinių spalvų kostiumais, studijuodama (apie lenktynes rašantį dienraštį) „Racing Post“, kalbėdamasi su savo lenktynių vadybininku, – sakė S.Money-Coutts. – Ji absoliučiai tai mėgsta“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.