Benedikto Cumberbatcho nepatraukli išvaizda – bilietas į sėkmę

Veidas per daug ištįsęs, skruostikauliai išsikišę, o oda pernelyg blyški. Daugelis kino kritikų sutinka – Benedicto Cumberbatcho seksualiu gražuoliu nepavadinsi. Tačiau liepą 40-metį atšventusiam aktoriui tai nesutrukdė tapti ekrano įžymybe, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Apie B.Cumberbatchą dažnai sakoma, kad jis galėtų be grimo vaidinti ateivį iš kosmoso.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
Apie B.Cumberbatchą dažnai sakoma, kad jis galėtų be grimo vaidinti ateivį iš kosmoso.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
B.Cumberbatchas ir S.Hunter susituokę beveik pusantrų metų.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
B.Cumberbatchas ir S.Hunter susituokę beveik pusantrų metų.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
Apie B.Cumberbatchą dažnai sakoma, kad jis galėtų be grimo vaidinti ateivį iš kosmoso.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
Apie B.Cumberbatchą dažnai sakoma, kad jis galėtų be grimo vaidinti ateivį iš kosmoso.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
Londone, Madam Tussaud vaškinių figūrų muziejuje, yra ir B.Cumberbatcho skulptūra.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
Londone, Madam Tussaud vaškinių figūrų muziejuje, yra ir B.Cumberbatcho skulptūra.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Aug 11, 2016, 7:36 PM, atnaujinta May 16, 2017, 4:37 AM

Apie šviesiai žydrų akių ir rudų garbanų B.Cumberbatchą dažnai sakoma, kad jis galėtų be grimo vaidinti ateivį iš kosmoso.

Vieno geriausiai uždirbančių britų aktorių balsas primena laukinio katino murkimą. Todėl jis įgarsino automobilių „Jaguar“ reklamą.

Aktorius bene labiausiai išgarsėjo Šerloko Holmso vaidmeniu daugybę apdovanojimų susižėrusiame BBC seriale „Šerlokas“, kuris yra įtrauktas į geriausių pasaulio serialų dešimtuką.

Už šį vaidmenį B.Cumberbatchas pelnė „Emmy“ apdovanojimą, dar du kartus buvo jam nominuotas. Šerloko Holmso vaidmuo jam taip pat pelnė Auksinio gaublio nominaciją.

Seriale rusvi B.Cumberbatcho plaukai buvo patamsinti. „Rudaplaukio detektyvo tiesiog negali būti“, – sakė aktorius.

Kad kuo įtikinamiau suvaidintų garsųjį seklį, aktorius net išmoko šiek tiek groti smuiku. „Negalima vaidinti genijaus, kuris griežia kaip idiotas“, – įsitikinęs jis.

Daugiausia kalbų apie asmeninį B.Cumberbatcho gyvenimą pasklido 2011 metais, kai aktorius daug kam netikėtai išsiskyrė su tuomete drauge aktore Olivia Poulet (38 m.). Kalbama, kad 12 metų trukusius santykius išardė Benedictą užgriuvusi šlovė.

Išsiskyrimą su mylimąja aktorius išgyveno skausmingai, bet liūdėjo neilgai. Netrukus jis buvo pastebėtas su modeliu ir aktore Lidia Hearst (31 m.), aktore Alice Eve (34 m.), rusų modeliu Jekaterina Jelizarova (29 m.). Kalbama, kad brito glėbyje pabuvo ir gražuolė Liv Tyler (39 m.).

Tačiau iš tikrųjų pavergti B.Cumberbatcho širdį pavyko aktorei ir dainininkei Sophie Hunter (38 m.) – su ja aktorius susižadėjo 2014 metų lapkritį.

Slapta vestuvių ceremonija įvyko pernai vasario 4 dieną Jungtinei Karalystei priklausančioje Vaito saloje. Tų pačių metų birželį sutuoktiniams gimė sūnus Christopheris.

„Sophie didžiuojasi mano darbu, manimi. Ji mane myli ir man tai svarbiausia. Nėra lengva mane mylėti, bet ji sugeba valdyti situaciją“, – pagyrų žmonai negailėjo aktorius.

Benediktas gimė prabangiame Londono Kensingtono rajone, televizijos aktorių Timothy Carltono (tikroji pavardė Cumberbatchas) ir Wandos Ventham šeimoje.

B.Cumberbatchas vaikystėje buvo labai judrus, o jo krečiamos išdaigos – laipiojimas sienomis, tvoromis, vaikščiojimas po apylinkes apsinuoginus – skaudino ne tėvus, kurie neturėjo daug laiko sūnui aklėti.

Darbuose paskendę tėvai savo judrų sūnų atidavė į prestižinę internatinę Harou mokyklą, kuri nuo seno garsėja griežtomis taisyklėmis. Berniukai čia mokomi oratorinio meno, fechtuotis, jodinėti, žaisti futbolą, skvošą ir regbį.

„Brendimas berniukų internatinėje mokykloje yra baisus dalykas“, – vėliau yra skundęsis B.Cumberbatchas. Tačiau jis buvo uolus mokinys, gavo stipendiją, skiriamą meninių gabumų turintiems vaikams.

Mokykloje atsiskleidė B.Cumberbatcho aktoriniai gebėjimai. Pirmieji vaidmenys buvo moteriški. Pavyzdžiui, mokykliniame spektaklyje pagal Williamo Shakespeare’o pjesę „Vasarvidžio nakties sapnas“ jis suvaidino fėjų karalienę Titaniją.

Baigęs mokyklą Benedictas išvyko į Indiją, kur viename budistų vienuolyne dėstė anglų kalbą. Būtent ten jis pasiryžo sekti tėvų keliu – tapti profesionaliu aktoriumi.

B.Cumberbatchas pasirinko Mančesterio universitetą ir ėmė gilintis į dramos meną. Vėliau mokslus tęsė Londono karališkojoje muzikos ir dramos meno akademijoje.

Pradėjęs aktoriaus karjerą 2001 metais jis beveik dešimtmetį vaidino teatruose, tačiau pirmosios didelės sėkmės sulaukė televizijoje.

Kritikai puikiai įvertino 2004 metais sukurtą TV dramą „Hawkingas“. Joje B.Cumberbatchas įkūnijo garsų britų astrofiziką Stepheną Hawkingą (74 m.), kuris dėl amiotrofinės lateralinės sklerozės šiuo metu yra prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio.

Tai pasakojimas apie žmogų, gydytojų pasmerktą mirčiai ir sugebėjusį ne tik gyventi, bet ir tapti vienu įtakingiausių pasaulio mokslininkų.

Pasirengti vaidmeniui B.Cumberbatchas turėjo tik savaitę. Aktorius studijavo knygas apie neuromotorinius sutrikimus, peržiūrėjo vaizdajuostes apie pacientus, turinčius tokių sutrikimų.

Prieš filmavimą B.Cumberbatchas du kartus susitiko su mokslininku.

Šis filmas B.Cumberbatchui pelnė pripažinimą, keletą prestižinių premijų ir vertingų pasiūlymų. Be to, po filmo aktorius pagaliau susitaikė su savo pavarde.

Karjeros pradžioje jis prisistatinėdavo tėvo sceniniu slapyvardžiu – Carltonas. Aktorius buvo įsitikinęs, kad niekas neįsimins jo ilgos ir sunkios pavardės.

Tačiau kartą vienas didelę patirtį turintis prodiuseris jam pasakė: „Tai puiki pavardė, ji padės tau išsiskirti iš minios.“ Tai nuramino Benedictą.

Vienas įvykis B.Cumberbatchui vos nesibaigė mirtimi. Netrukus po juostos „Hawkingas“ premjeros aktorius buvo pakviestas filmuotis mini seriale „Į pasaulio kraštą“.

B.Cumberbatcho herojus jaunas aristokratas Edmundas Talbotas XIX amžiaus pradžioje vyksta ieškoti nuotykių į tolimąją Australiją.

Serialas buvo filmuojamas Pietų Afrikos Respublikoje. Ši išvyka filmavimo grupei vos netapo paskutine: juos užpuolė ir žiauriai sumušė ginkluoti banditai.

Vėliau B.Cumberbatchas prisipažino, kad taip atsitiko dėl jo egoizmo. Peršalęs aktorius nenorėjo į filmavimo vietą vykti ankstyvą rytą.

Kūrybinė grupė pakluso žvaigždei ir nutarė vykti filmuoti vakare. Taip juostos kūrėjai sulaužė nerašytą taisyklę – nekeliauti Afrikoje sutemus. Kelionėje sprogo mašinos padanga, bet britai sulaukė ne gelbėtojų, o kelių ginkluotų plėšikų, kurie juos žiauriai sumušė ir parklupdė ant kelių.

Netrukus užpuolikai visus sukišo į automobilį, o labiausiai besipriešinantį B.Cumberbatchą uždarė bagažinėje.

„Bandžiau jiems aiškinti, kad mano širdis nesveika, todėl jei nepaleis manęs, mirsiu dėl deguonies trūkumo, tačiau jiems buvo nė motais“, – prisiminė aktorius.

Užpuolikai, apieškoję ir neradę, kas juos sudomintų, belaisvius nuvežė nežinoma kryptimi ir išmetė ant kelio. Ten juos surado vietiniai gyventojai.

B.Cumberbatchas prisipažino, kad lemtingomis akimirkomis pirmą kartą susimąstė apie mirtį.

„Kodėl jie mūsų nenužudė, nežinau. Tačiau dabar gerai žinau, ką reiškia laukti mirties“, – pasakojo aktorius.

Po daugybės sėkmingų vaidmenų teatre, kine bei televizijoje, B.Cumberbatchui atsivėrė ir Holivudo durys.

Atrodė, kad garsus režisierius Stevenas Spielbergas (69 m.) skaito aktoriaus mintis, kai pakvietė jį filmuotis dramoje „Karo žirgas“ (2011 m.).

Kartą vienas B.Cumberbatcho kolega paklausė, ką jis veiks toliau. Aktorius atsakė: „Jei nepaskambins S.Spielbergas, vyksiu atostogauti.“

Netrukus britas sulaukė skambučio iš Holivudo ir išgirdęs apie pasiūlymą vaidinti iš nuostabos nuvirto nuo kėdės.

Režisieriai žino, kad B.Cumberbatchas yra iš tų aktorių, kurie dėl geidžiamo vaidmens yra pasiryžę viskam. Pavyzdžiui, ruošdamasis vaidinti piktadarį Chaną veiksmo filme „Tolyn į tamsą. Žvaigždžių kelias“ aktorius turėjo stipriai pasikeisti.

„Niekada anksčiau man nereikėjo tiek plušėti sporto salėje. Aš be paliovos valgiau. Taip pat mokiausi keisto meno – kung fu ir baleto mišinio. Man reikėjo išmokti grakščiai mušti priešus“, – pasakojo aktorius, kuris per pusantro mėnesio pastebimai papilnėjo.

Į Holivudą britas kraustytis nenori. Aktorius ne kartą yra sakęs, kad visuomet trokšta grįžti į Londoną, kur gyvena jo šeima, tėvai.

2014 metais Londone, Madam Tussaud vaškinių figūrų muziejuje, atsirado ir B.Cumberbatcho skulptūra.

Pernai Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II B.Cumberbatchui suteikė Britų imperijos ordino komandoro laipsnį.

Parengė Rūta Peršonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.