100-metį atšventusio K. Douglaso gyvenime – ne viena akistata su mirtimi

Aktoriui Kirkui Douglasui mirtis ne kartą alsavo į veidą ir krėtė pokštus. Michaelo Douglaso (72 m.) tėvas, kuris išgyveno per šiurpią lėktuvo katastrofą, patyrė insultą, bandė žudytis ir per klaidą buvo paskelbtas mirusiu, gruodžio 9 dieną atšventė 100-ąjį gimtadienį, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas TV antena“.

Kirkas Douglasas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Kirkas Douglasas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 16, 2016, 7:10 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:19 PM

Galingas, brutalus išraiškingų veido bruožų gražuolis. Tokį K.Douglaso įkūnytą vergų sukilimo vadą Spartaką prisimena 1960-aisiais sukurtos biografinės nuotykių dramos žiūrovai.

Aktorius sukūrė ir daugiau stiprių bei valingų kovotojų vaidmenų.

Kino garsenybės gyvenimo istorija – išsipildžiusios amerikietiškos svajonės atspindys. Kirkas, kurio tikrasis vardas Isuras Danielovičius, yra kilęs iš neturtingos žydų šeimos.

Jo tėvai į Ameriką emigravo iš Baltarusijos, tikėdamiesi geresnio gyvenimo. Šeimoje augo sūnus ir šešios dukterys.

K.Douglasas nuo vaikystės svajojo tapti aktoriumi, bet pirmiausia išbandė imtynininko kelią.

Galiausiai žavų, sportišką, talentingą, bet neturtingą jaunuolį pastebėjo Meno akademijos atstovai. Jam buvo suteikta proga mokytis ir stipendija.

Kai prasidėjo Antrasis pasaulinis karas, K.Douglasas, nors ir silpno regėjimo, buvo pašauktas į armiją. Vaikinas tarnavo Ramiojo vandenyno flotilėje nuo 1941 iki 1943 metų, buvo nesunkiai sužeistas, todėl 1944-aisiais išleistas į atsargą.

Baigęs kariauti jis atvyko į Holivudą, bet žydų kilmės aktoriui tais laikais buvo sunku rasti darbą.

Galiausiai 1946 metais Kirkas debiutavo juostoje „Keista Martos Aivers meilė“. Jo darbas buvo įvertintas puikiai, tačiau dar trejus metus aktorius tenkinosi antraeiliais vaidmenimis.

Sėkmė nusišypsojo ekranus pasiekus filmui „Čempionas“ (1950 m.): už boksininko vaidmenį jame K.Douglasas buvo nominuotas „Oskarui“.

Iš viso K.Douglasas nusifilmavo apie 90 kino juostų. 1996 metais jis pagaliau pelnė „Oskarą“ – už 50 metų darbą kine.

Nuo 1980-ųjų K.Douglasas daugiausia laiko skyrė politinei veiklai ir labdarai. Jis parašė du romanus ir atsiminimų knygą.

Aktorius buvo du kartus vedęs. Su kolege Diana Douglas (1923–2015) jis susituokė 1943-iaisiais, o išsiskyrė 1951-aisiais. Pora susilaukė dviejų sūnų: Michaelo ir Joelio (69 m.).

Antrą kartą Kirkas vedė 1954 metais ir su žmona aktore Anne Buydens (97 m.) gyvena iki šių dienų. Pora susilaukė sūnų Erico (1958–2004) ir Peterio (61 m.).

Dviejų „Oskarų“ laureatas M.Douglasas visada pabrėžia, kad be tėvo paramos nebūtų pasiekęs tokių aukštumų ir įveikęs gerklės vėžio.

Paskutinį kartą ekrane K.Douglasas pasirodė 2003 metais. Jis kartu su pirmąja žmona Diana, sūnumi Michaelu ir anūku Comeronu nusifilmavo juostoje „Šeimos vertybės“.

Mirtis ne kartą alsavo K.Douglasui į veidą. 1991 metais malūnsparnis, kuriuo skrido aktorius, rėžėsi į žemę. Du jaunuoliai, sėdėję greta Kirko, žuvo, o jis patyrė sunkią nugaros traumą, kurią gydėsi kelerius metus.

Mažai besirūpinantis sveikata ir malonumų nevengiantis K.Douglasas 1996 metais patyrė insultą. Jis buvo paralyžiuotas, nekalbėjo ir kurį laiką neatpažino artimųjų.

Aktorius sielojosi dėl to, kad sveiksta labai lėtai. Kartą apimtas depresijos jis įsikišo į burną revolverį, tačiau dėl nekoordinuotų judesių nesugebėjo nuspausti gaiduko ir tik susitrenkė dantis.

Pasveikęs K.Douglasas dažnai pasijuokdavo iš tos silpnumo akimirkos.

Kalbama, kad aktorius smagiai juokėsi ir tuomet, kai 2008-aisiais žurnale „People“ per klaidą buvo išspausdintas jam skirtas nekrologas.

Humoras – nuolatinis K.Douglaso palydovas. Aktorius dažnai pažeisdavo Kelių eismo taisykles, o baudos kvitą išrašiusiam policininkui kaskart nusiųsdavo puokštę orchidėjų. Kodėl?

„Kaip suprantate, policininkas gėlių nepasiliks, padovanos kokiai nors moteriai. O puokštę gavusi moteris sutiks su juo praleisti vakarą. Savaime suprantama, kad vakaras policininkui atsieis daug brangiau nei man skirta bauda. Taip aš atkeršysiu“, – aiškindavo aktorius.

Filantropas K.Douglasas neseniai skyrė 15 mln. JAV dolerių Los Andžele statomam medicinos centrui, kuriame bus gydomi Alzheimerio liga sergantys kino kūrėjai.

Centras, kurio statyba ir įrengimas atsieis 35 mln. dolerių, bus pavadintas K.Douglaso vardu.

Parengė Rūta Peršonytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.