70-metį atšventusi aktorė Jane Birkin prisimena audringą meilės romaną

Jaunystėje ją vadino laukinės aistros deive. Jane Birkin buvo garsių režisierių ir kompozitorių mūza bei mylimoji. Aktorė ir dainininkė gruodžio 14 dieną atšventė 70-metį.

J.Birkin ir S.Gainsbourg’o santykiai truko 12 metų.<br>„ViDA Press“ ir „Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
J.Birkin ir S.Gainsbourg’o santykiai truko 12 metų.<br>„ViDA Press“ ir „Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
J.Birkin ir S.Gainsbourg’o santykiai truko 12 metų.<br>„ViDA Press“ nuotr.
J.Birkin ir S.Gainsbourg’o santykiai truko 12 metų.<br>„ViDA Press“ nuotr.
J.Birkin sukako 70 metų.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
J.Birkin sukako 70 metų.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Jan 16, 2017, 2:37 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 2:43 AM

Nežinia, kas lėmė britų aristokratų šeimoje užaugusios J.Birkin bohemišką prigimtį. Jos gyslomis teka karališkas kraujas – genealoginiame medyje yra Anglijos ir Škotijos karalius Karolis II, valdęs XVII amžiuje.

Nuo ankstyvos jaunystės ji netramdė ugningo charakterio, o sulaukusi 19 metų ištekėjo už kompozitoriaus Johno Barry (1933–2011), sukūrusio garso takelį filmui apie Džeimsą Bondą.

J.Birkin išgarsėjo 1966 metais, kai apsinuogino italų kino režisieriaus Michelengelo Antonioni filme „Fotopomėgis“.

Drąsi scena sukėlė didelį atgarsį, tačiau toks poelgis baigėsi skyrybomis su vyru.

Pirmagimei dukteriai Kate buvo vos keli mėnesiai. Su kūdikiu Jane iškeliavo į Paryžių, o ten įvyko perversmas jos karjeroje ir asmeniniame gyvenime.

Prancūzų režisieriaus Pierre’o Grimblato filme „Šūkis“ Jane partneris buvo garsus prancūzų kompozitorius, muzikantas bei atlikėjas Serge’as Gainsbourg’as (1928–1991).

Šėlti mėgstančiam mergišiui S.Gainsbourg’ui tuo metu buvo 40 metų, jis buvo ką tik išsiskyręs su Prancūzijos sekso dievaite Brigitte Bardot.

Iš pradžių anglė ir prancūzas nesutarė. Vėliau santykiai virto audringu romanu, o galiausiai įsimylėjėliai tapo madingiausia pora Paryžiuje.

Prieš pat lemtingą pažintį prancūzas parašė erotišką baladę „Je t’aime... Moi non plus“ (Aš tave myliu... Aš tavęs taip pat ne). Šią dainą Serge’as įrašė kartu su B.Bardot.

Išsiskyrusi pora palaikė draugiškus santykius, tačiau Brigitte pareikalavo, kad daina nebūtų viešinama.

Tada S.Gainsbourg’as dainą įrašė kartu su J.Birkin. Seksualiais balsais įdainuotas kūrinys, paryškintas atodūsiais, sukėlė skandalą ir po metų atsidūrė populiarumo viršūnėje.

Greitai J.Birkin karjera šovė į viršų. S.Gainsbourg’o dėka Jane įrašė keturias muzikos plokšteles ir nusifilmavo 24 filmuose. 1971 metais porai gimė dukra Charlotte.

Jų temperamentai buvo tarsi sprogstamosios bombos – pora riedavosi viešai ir garsiai. Kartą viename Paryžiaus bare įsiutęs Serge’as į mylimąją paleido krepšį su nešvariais skalbiniais, o ši atgal metė pyragą su plikytu kremu.

Tada vienas kitą ėmė vaikytis po Sen Žermeno bulvarą. Galiausiai Jane šoko į Senos upę.

Poros skandalas baigėsi susitaikymu – Jane leipdama juokais išlipo iš vandens ir kartu su Serge’u patraukė namo.

Žavi ir aistringa Jane buvo vadinama stiliaus dievaite, nors iškilminguose vakarėliuose vilkėdavo tinklinio audinio sukneles be apatinių, taip šokiruodama daugelį.

Britė sužavėjo garsius mados namus „Hermes“. 1984 m. vienos stilingiausių XX amžiaus moterų vardu buvo pavadintos moteriškos rankinės. Viena kainavo apie 7000 JAV dolerių.

Jane ir Serge’o santykiai truko 12 metų. Aktorė ir dainininkė galiausiai pavargo nuo audringo gyvenimo būdo, tačiau niekada nesiliovė mylėti pašėlusio prancūzo.

Netgi ištekėjusi už režisieriaus Jacques’o Doillono (72 m.) ir pagimdžiusi dukterį Lu J.Birkin nenutraukė santykių su S.Gainsbourg’u. Jie nuolat susitikdavo, įrašinėjo dainas.

Sužinojęs, kad Jane pagimdė trečią dukterį, Serge’as jai atsiuntė dėžę vaikiškų drabužėlių, prie kurios buvo kortelė su užrašu „Antrasis tėtis“. Vėliau S.Gainsbourg’as tapo Lu krikštatėviu.

Paskutinė Serge’o parašyta daina – trys mėnesiai iki jo mirties 1991 metais – taip pat buvo skirta Jane. Moters atliekamos Serge’o jai skirtos dainos iki šiol sulaukia didelio gerbėjų dėmesio.

„Serge’as niekada nebijojo būti savimi. Kai aš jį palikau po dvylikos bendro gyvenimo metų, Serge’as sukūrė pačias skaudžiausias ir gražiausias dainas apie vyro ir moters išsiskyrimą. Tuomet ir supratau, kad taip gavau progą atlikti dainas, kurias aš jį įkvėpiau parašyti“, – kalbėjo Jane.

Jane gyvenimas susiklostė puikiai. Jai šypsojosi sėkmė, ją mylėjo vyrai. Tačiau 2013 metais, likus trims dienoms iki 67-ojo gimtadienio, J.Birkin likimą paženklino tragedija: jos vyriausia duktė Kate, pripažinta žvaigždžių fotografė, buvo rasta negyva – moteris iškrito iš balkono.

Kitos dvi dukterys sėkmingai kopia karjeros laiptais. Charlotte Gainsbourg ypač išgarsėjo drąsiais vaidmenimis danų režisieriaus Larso von Triero filmuose „Nimfomanė“, „Melancholija“, „Antikristas“.

Jauniausioji L.Doillon įrašinėja dainas, filmuojasi kine, dirba modeliu.

Parengė Rūta Peršonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.