Paaiškėjo, su kokiais nemalonumais gali susidurti Meghan Markle ir princo Harry vaikai

Naujoji karališkoji šeima Meghan Markle (36 m.) ir princas Harry (33 m.) vestuvių dieną buvo paskelbti Sasekso kunigaikščiais. Vis dėlto atrodo, kad toks pat titulas atitektų ne visiems jų vaikams. Remiantis dabartiniais teisės aktais, titulą karališkojoje šeimoje paveldi tik vyriškosios lyties atstovai.

 Meghan Markle ir princas Harry.<br> Scanpix nuotr. 
 Meghan Markle ir princas Harry.<br> Scanpix nuotr. 
 Meghan Markle ir princas Harry.<br>Scanpix nuotr.
 Meghan Markle ir princas Harry.<br>Scanpix nuotr.
 Meghan Markle ir princas Harry.<br>Scanpix nuotr.
 Meghan Markle ir princas Harry.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 6, 2018, 9:01 AM, atnaujinta Jun 6, 2018, 11:08 AM

Be to, titulai skiriami nepriklausomai nuo vaikų amžiaus. Tai reiškia, kad Meghan ir Harry šeimoje gimus berniukui jis iš tėvo paveldėtų Sasekso kunigaikščio titulą, o mergaitė tiesiog būtų įvardijama ledi, nepriklausomai nuo to, ar ji vyresnė už brolį.

Naujienų portalo „Daily Mail“ duomenimis, feministinėmis pažiūromis garsėjanti M.Markle tokiai titulų skirstymo tvarkai pritarti neturėtų. Manoma, kad ji gali inicijuoti įstatymo pakeitimą ir moterims bei vyrams suteikti tokias pačias teises, kaip ir 2013 m. pakeistame Paveldėjimo į karūną akte.

Pastarasis aktas nurodė, jog pirmenybė į sostą bus suteikiama atsižvelgiant tik į karališkosios šeimos vaikų gimimo tvarką, o ne lytį. Taip pat buvo numatyta, kad karališkosios šeimos nariai daugiau nebus diskriminuojami atsižvelgiant į jų sutuoktinių religiją – jiems suteikta visapusė teisė vesti ar tekėti už kataliko. Vis dėlto titulų skirstymo klausimu įstatymai vis dar išlieka kategoriški.

Žvelgiant iš istorinės perspektyvos, tokia tvarka turėjo ir  itin neigiamų pasekmių. Pavyzdžiui, 2017 m. miręs Breibuko baronas Robinas Neville'is savo vaikus paliko be titulo ir palikimo. Mat jis turėjo septynias dukteris, tačiau neturėjo sūnaus. Dėl to didesnis nei 2000 hektarų plotas bei barono titulas po mirties atiteko tolimam vyro pusbroliui.

Įdomu ir tai, kad dar XIX a. suteiktas Sasekso kunigaikščio titulas taip pat nebuvo perduotas paveldėjimo tvarka. Iš savo tėvo karaliaus Jurgio III – ojo titulą paveldėti turėjo jo sūnus princas Augustas Fredericas. Vis dėlto mirus karaliui titulas iš jo buvo atimtas dėl anuliuotos Augusto tėvų santuokos.

Todėl princas Harry yra tik antrasis vyras, turintis Sasekso kunigaikščio titulą, o Meghan yra pirmoji Sasekso kunigaikštienė visoje Didžiosios Britanijos istorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.