Itin jautrus V. Zelenskio žmonos interviu: apie karo pradžią, ašaras ir šypseną su vaikais einant slėptis į rūsį

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio (44 m.) žmona Olena Zelenska (44 m.) žurnalistams papasakojo apie paskutinį kartą, kai matėsi su vyru, kada ir dėl ko pravirko.

V.Zelenskis ir O.Zelenska.<br>AP/ Scanpix nuotr.
V.Zelenskis ir O.Zelenska.<br>AP/ Scanpix nuotr.
V.Zelenskis ir O.Zelenska.<br>AP/ Scanpix nuotr.
V.Zelenskis ir O.Zelenska.<br>AP/ Scanpix nuotr.
V.Zelenskis ir O.Zelenska.<br>AP/ Scanpix nuotr.
V.Zelenskis ir O.Zelenska.<br>AP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-04-10 14:34, atnaujinta 2022-04-11 14:51

Pirmoji Ukrainos ponia davė interviu britų žurnalui „Vogue“, kuriame atskleidė, kaip jautėsi prasidėjus karui ir ką šiuo metu yra priverstos išgyventi Ukrainos moterys.

Apie karo pradžią

„Labai gerai prisimenu (karo) pradžią. Tai buvo įprasta darbo diena ir vakaras: vaikai grįžo iš mokyklos, kasdieniai buities darbai, paruošimas kitai mokslo dienai...

Buvome įsitempę, visi aplinkui aptarinėjo galimą įsiveržimą“, – vasario 24-ąją prasidėjusio karo išvakares prisiminė 44 metų O.Zelenska.

Moteris tikino iki paskutinės minutės negalėjusi patikėti tuo, kad XXI amžiuje, šiuolaikiniame pasaulyje, vyks karas.

Bet tai atsitiko. „Pabudau kažkur tarp ketvirtos ir penktos ryto nuo keisto garso.

Ne iš karto supratau, kad tai buvo sprogimas. Vyro lovoje jau nebuvo.

Atsikėlusi pamačiau jį jau apsirengusį įprastai – kostiumu (tai buvo paskutinis kartas, kai mačiau jį su kostiumu ir baltais marškiniais).

„Prasidėjo“ – buvo viskas, ką jis pasakė“, – pačią karo pradžią prisiminė Ukrainos lyderio žmona.

O.Zelenska tvirtina, kad tą akimirką nebuvo panikos, greičiau, – pasimetimas: „Ką darysime su vaikais? „Palauk“, – pasakė jis, – aš tau pranešiu. Dėl visa ko susirinkite būtiniausius daiktus ir dokumentus. Ir išėjo iš namų“.

Anot O.Zelenskos, vaikams nieko aiškinti nereikėjo, jie suprato, kas vyksta.

„Jie viską mato, kaip ir kiekvienas vaikas Ukrainoje. Aišku, tai nėra tai, ką vaikai turėtų matyti, bet vaikai yra labai sąžiningi ir nuoširdūs. Nieko nuo jų nenuslėpsi.

Geriausia strategija yra tiesa. Su dukra ir sūnumi viską aptarėme, stengiausi atsakyti į jiems rūpimus klausimus. Mes daug kalbame, nes kalbėjimas apie tai, kas skauda – veiksmingas“, – sakė prezidento žmona.

Apie jausmus

O.Zelenska taip pat pastebėjo, jog karas suvienijo Ukrainą.

Moteris mano, kad užpuolikai greičiausiai to nesitikėjo ir tai didžiausia, lemtinga tirono klaida: „Mes – pirmiausia ukrainiečiai, o paskui visa kita.

Priešas norėjo mus suskaldyti, sutraiškyti, išprovokuoti vidinę konfrontaciją, bet to negalima padaryti su ukrainiečiais.

Kai vienas iš mūsų yra kankinamas, prievartaujamas ar žudomas, jaučiame, kad visi esame kankinami, prievartaujami ar žudomi.

Mums nereikalinga propaganda, kad būtume pilietiški ir priešintumeisi.

Tas pyktis ir skausmas, kurį dabar visi jaučiame, akimirksniu paskatino mūsų troškimą veikti, atsispirti agresijai, ginti laisvę.

Visi tai daro kaip išmanydami: kariai su ginklais rankose, mokytojai – toliau mokydami, gydytojai – net ir operuodami per apšaudymus.

Kol barbarai bando užvaldyti mūsų šalį, savanoriais tapo visi – menininkai, restoranų kūrėjai, kirpėjai.

Mačiau, kaip mūsų vaikuose pabudo patys giliausi patriotiniai jausmai. Ne tik mano vaikams, visiems Ukrainos vaikams. Jie užaugs kaip savo tėvynės patriotai ir gynėjai“.

Be to, Ukrainos prezidento žmona pripažino iš pradžių neturėjusi laiko emocijoms. Anot O.Zelenskos, reikėjo rūpintis vaikais, jų emocine būkle, todėl ji ir toliau bandė šypsotis, pasitikėti savimi, net ir tada, kai vaikams reikėdavo paaiškinti, kodėl reikia leistis į rūsį ir nejungti šviesos.

„Stengiausi optimistiškai vaikams atsakyti į klausimą: „Kada pasimatysime su tėčiu? – „Greitai“. Tada tikėjausi, kad galime likti su juo.

Bet prezidento kabinetas virto kariniu objektu ir mums su vaikais buvo uždrausta ten apsistoti.

Gavome įsakymą kraustytis į saugią vietą – jei dabar Ukrainoje iš viso yra saugių vietų. Nuo tada su Vladymyru bendraujame tik telefonu“, – pasakojo pirmoji ponia.

Ką išgyvena Ukrainos moterys

O.Zelenska kalbėjo, kad nuo pirmų karo dienų, kai Rusijos raketos ėmė kristi ant gyvenamųjų namų, tapo aišku, jog Rusijai nerūpi civiliai ir jų gyvybės.

Nuo tada, anot prezidento žmonos, visi ukrainiečiai nebesijaučia saugūs, net ir būdami ligoninėse ar gimdymo namuose. „Tūkstančiams moterų teko gimdyti slėptuvėse, nes matėme, kas gali nutikti gimdymo namams“, – sakė O.Zelenska, turėdama galvoje Mariupolyje subomborduotus gimdymo namus.

Anot A.Zelenskos, ukrainiečiams nuo rusų kariuomenės išvadavus kai kuriuos Ukrainos miestus, visi daugiau sužinojo, su kuo susiduria Ukrainos moterys: smurto grėsme, visišku nesaugumu.

„Turėtų būti atliktas tarptautinis šių įvykių tyrimas“, – po pasaulį supurčiusių įvykių Bučoje ir kitur kalbėjo prezidento sutuoktinė.

Anot jos, rusų okupuotame Chersone, Melitopolyje, Berdianske dar liko tūkstančiai moterų ir vaikų. Anot O.Zelenskos, jos net negali papasakoti savo artimiesiems apie tai, kas vyksta, nes ten nėra jokio ryšio: „Dešimtys tūkstančių moterų su vaikais yra apgriuvusiame Mariupolyje.

Galima tik įsivaizduoti, kokį košmarą jie išgyvena, kai yra priversti jau mėnesį maisto ieškoti virš galvų skriejant bomboms? Jau mėnesį į šį miestą neįleidžiama humanitarinė pagalba. Sugriautas Mariupolis yra baisus mūsų skausmas“.

Ukrainoje prasidėjus karui šalį jau paliko virš keturių milijonų moterų ir vaikų.

O.Zelenska sako, kad tapti migrantu yra sunku ir morališkai, ir fiziškai, nes gyvenimą reikia pradėti iš naujo.

Bet dar sunkiau – likusiems. „Tai, ką pamatėme pasitraukus Rusijos kariuomenei iš Bučos yra tiesiog baisu. Pasaulis sužinojo apie Bučą, bet tokius pačius baisumus galima pamatyti ir kituose Kijevo regiono miestuose ir miesteliuose. Žmonės žudomi gatvėse. Ne kariškiai, o civiliai! Kapavietės prie žaidimų aikštelių. Net negaliu apibūdinti žodžiais. Tai atima žadą. Bet privalome tai matyti“, – sakė moteris.

Apie atkirtį Rusijai

Vis dėlto O.Zelenska mano, kad Rusijos siunčiama žinutė nėra skirta vien tik ukrainiečiams. „Ši žinutė skirta ne tik mums. Tai jų žinia pasauliui! Taip gali nutikti bet kuriai šaliai, kuri Rusijai nepatinka“, – baisisi O.Zelenska.

Ji apgailestaudama kalbėjo apie tai, kad pasaulis neišgirdo ukrainiečių prašymo „uždaryti dangaus“ virš Ukrainos. „Prašėme uždaryti dangų virš mūsų, kad ukrainiečiai nemirtų. Bet NATO tai vertina kaip tiesioginį konfliktą su Rusija. Ar dabar galiu pasakyti, kad Rusija – viena – kalta dėl tolesnių mirčių? Turbūt tai retorinis klausimas“, – svarstė O.Zelenska.

Jos nuomone, pasaulis privalo sureaguoti į agresoriaus veiksmus, kitaip jis jausis nebaudžiamas ir nesustos: „Rusija žino, kad Vakarai neuždarys oro erdvės ir tai kursto ją žiaurumams.

Demokratinis pasaulis turi susivienyti ir duoti griežtą atsaką, taip parodydamas, kad XXI amžiuje nėra vietos civilių žudynėms ir kišimuisi į svetimą teritoriją“.

Kas pravirkdo ir kas teikia vilties

O.Zelenska taip pat atskleidė, kokių dabar turi svajonių ir troškimų.

Moteris pasakojo, kad gyvena taip pat, kaip ir kiti ukrainiečiai, kurie visi dabar turi vienintelį troškimą – sulaukti taikos. „Aš, kaip ir kiekviena mama ir žmona, nuolat nerimauju dėl savo vyro ir darau viską, kad vaikai būtų saugūs“, – kalbėjo O.Zelenska.

Prezidento žmona sakė, kad vilties jai teikia ne tik šeima, bet ir jos tautiečiai. O.Zelenska mano, kad ukrainiečiai neįtikėtini žmonės, kurie grėsmės akivaizdoje ypač susitelkė.

O.Zelenska taip pat atskleidė, kas ją karo pradžioje ypač sugraudino.

Praėjus maždaug savaitei nuo karo pradžios, moteris ėmė skambinti visiems savo pažįstamiems, bandydama išsiaiškinti, kur yra jos artimieji, ar jie yra gyvi. „Ir kažkuriuo momentu supratau, kad nežinau, ar dar kada nors pamatysiu juos – tuos, kuriuos myliu, mano mylimus žmones! Tada turbūt pirmą kartą apsiverkiau, nesutramdžiau emocijų. Tai buvo nepakeliama“, – kalbėjo O.Zelenska.

Parengta pagal meduza.io.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą