„Netflix“ seriale princas Harry pažėrė didelių priekaištų ne tik karališkajai šeimai

Naujame srautinės televizijos platformos „Netflix“ dokumentiniame seriale, pasirodžiusiame ketvirtadienį, princas Harry pasmerkė žiniasklaidą, po kaulelį narsčiusią jo santykius su Meghan Markle, ir kritikavo britų karališkąją šeimą, kad ji neapsaugojo jos ir jo motinos Dianos.

 M.Markle ir princas Harry.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M.Markle ir princas Harry.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2022, 10:49 PM

Šeima rengėsi galimam nepalankiam nušvietimui pirmosiose trijose šešių dalių serialo „Harry ir Meghan“ (Harry & Meghan) serijose ir nors to didele dalimi nebuvo, jai vis tiek krito kaltinimai dėl „nesąmoningo“ rasinio šališkumo ir dėl to, kad ji nepadėjo Meghan ar Dianai po jos išsiskyrimo su Harry tėvu, dabartiniu karaliumi Karoliu III.

„Matyti, kaip kita mano gyvenimo moteris, kurią myliu, išgyvena šį stiprėjantį [persekiojimo] siautulį, yra sunku“, – sakė Harry ir pridūrė, kad tai priminė „medžiotojo ir grobio“ situaciją.

Kalbėdamas apie savo motiną, kuri 1997 metais žuvo per automobilio avariją Paryžiuje, 38-erių Harry sakė: „Kai ji išsiskyrė, kai išėjo iš šios institucijos, ji liko viena... Ji buvo visiškai nuo to neapsaugota.“

Meghan taip pat sakė, kad šeima nesugebėjo pasipriešinti neigiamiems spaudos pranešimams apie ją.

„Tai buvo siaubinga, bet aš ir toliau laikiausi tos pozicijos nieko nekomentuoti“, – sakė ji.

Rasės faktorius

Meghan vyras teigė, kad šeima nekreipė dėmesio į rasistinį spaudos pranešimų atspalvį.

„Kalbant apie daugelį šeimos narių, visa tai, ką ji patyrė, teko patirti ir jiems. Galima sakyti, kad tai buvo kone tam tikros „įšventinimo“ apeigos, – pasakojo jis. – Sakiau, kad skirtumas šiuo atveju yra rasės faktorius.“

Harry taip pat teigė, kad šeimoje esama „didžiulio nesąmoningo šališkumo“.

Dokumentiniame seriale paminima Kento princo Michaelo sutuoktinės rasistinė segė, segėta per 2017-ųjų renginį, kuriame dalyvavo ir Meghan.

Harry pakartojo, jog jam gėda dėl to, kad 2005 metais jis buvo nufotografuotas kaukių vakarėlyje vilkintis nacių uniformą, ir pavadino tai „turbūt viena didžiausių gyvenimo klaidų“.

„Karas“

Dokumentiniame filme atskleidžiami įvykiai, dėl kurių 2020 metais pora atsisakė karališkojo gyvenimo ir persikėlė gyventi į Jungtines Valstijas.

Keli britų laikraščiai rašė, kad pora paskelbė „karą“ karališkajai šeimai. Pati šeima ketvirtadienį nurodė, kad į jokius jos narius nebuvo kreiptasi dėl komentarų šiam dokumentiniam serialui.

Pirmosiose dalyse pasakojama apie užsimezgusią poros meilės istoriją ir bandymą ją išlaikyti paslaptyje.

„Kai susipažinau su M., buvau išsigandęs, kad ją atstums žiniasklaida – ta pati žiniasklaida, kuri nuo manęs atstūmė tiek daug kitų žmonių“, – sakė Harry.

„Žinojau, jog vienintelis būdas pasiekti, kad tai pavyktų, yra kuo ilgiau tylėti“, – sakė jis.

Pirmosiose serijose taip pat daug dėmesio skiriama Harry vaikystei ir sunkiems paauglystės metams, dažnai lydėtiems paparacių.

Jis atskleidė, kad paguodą rado dažnose kelionėse į Afriką.

„Ten turiu antrą šeimą, draugų grupę, kuri mane tiesiogine prasme užaugino“, – sakė jis.

Harry taip pat, regis, užsiminė apie vyresnįjį brolį Williamą ir jo žmoną Catherine: „Daugeliui žmonių šeimoje, ypač vyrams, gali kilti pagunda ar atsirasti raginimas vesti žmogų, kuris atitiktų modelį.“

Paskutinės trys serialo dalys bus išleistos gruodžio 15 dieną.

Gerbėjų nuomonės išsiskiria

Karališkosios šeimos gerbėjai prie Bakingamo rūmų nesutarė, ar Harry su Meghan reikėjo kurti šį serialą.

„Tai tiesiog neteisinga. Kažkada jis buvo toks artimas broliui, o dabar atsiribojo nuo šeimos“, – sakė 68-erių Mary Rose iš Verksopo.

Tačiau 26-erių slaugytoja Fflur Jones iš Velso sakė: „Manau, kad jie tikrai drąsūs – dėl to, ką padarė.“

Centriniame Anglijos Notingamo mieste, kuriame 2017 metais Harry ir Meghan pirmą kartą apsilankė kaip karališkoji pora, 29-erių Alex Smith nebuvo sužavėta.

„Manau, kad tai labiau ji. Manau, kad jis... yra po padu“, – sakė ji.

Praėjusią savaitę, kai Williamas pirmą kartą kaip sosto įpėdinis lankėsi Jungtinėse Valstijose, „Netlix“ pristatė pirmąjį serialo anonsinį filmuką. Tai išprovokavo kaltinimus sabotažu.

Laikas vargu ar galėjo būti blogesnis Williamui, nes panašiu metu Bakingamo rūmai atleido ilgametę dvariškę, vieną iš sosto įpėdinio krikštamočių, į viešumą iškilus jos rasizmu dvelkiančio pokalbio su juodaode brite fragmentams.

Kai kam šis incidentas tapo patvirtinimu 41-erių mišrios rasės Meghan teiginiams, kad rasizmas karališkuosiuose rūmuose buvo viena iš jos ir Harry pasitraukimo priežasčių.

Dokumentinis serialas rodomas praėjus trims mėnesiams po Harry senelės karalienės Elizabeth II mirties ir likus mėnesiui iki ilgai lauktos jo memuarų knygos „Spare“ („Atsarginis“) išleidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.