Eidamas 81-uosius metus mirė folkroko pradininkas Davidas Crosby

Davidas Crosby, novatoriškas atlikėjas ir dainų autorius, kurio grupė „The Byrds“, o vėliau „Crosby, Stills, Nash and Young“ išplėtė roko muzikos spektrą, mirė, ketvirtadienį pranešė jo atstovas spaudai. Jam buvo 81 metai.

 Davidas Crosby.<br> Scanpix/IMAGO/MediaPunch nuotr.
 Davidas Crosby.<br> Scanpix/IMAGO/MediaPunch nuotr.
 Davidas Crosby.<br> Scanpix/MAR/Capital Pictures nuotr.
 Davidas Crosby.<br> Scanpix/MAR/Capital Pictures nuotr.
 Davidas Crosby.<br> Scanpix/IMAGO/MediaPunch nuotr.
 Davidas Crosby.<br> Scanpix/IMAGO/MediaPunch nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 20, 2023, 9:21 AM

Muzikanto atstovas spaudai, remdamasis šeimos nariu, naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad jis mirė, tačiau mirties priežasties nenurodė. Dainininko žmona Jan Dance anksčiau pramogų leidiniui „Variety“ sakė, kad D. Crosby mirė po ilgos ligos.

„Nors jo nebėra tarp mūsų, jo žmogiškumas ir gera siela ir toliau mus lydės ir įkvėps. Jo palikimas ir toliau gyvuos per jo legendinę muziką“, – sakoma jo žmonos pareiškime.

„Ramybės, meilės ir harmonijos visiems, kurie pažinojo Davidą, ir tiems, kuriuos jis palietė. Mums jo labai trūks“, – sakė gedinti žmona.

Dukart Rokenrolo šlovės muziejaus narys, žinomas tiek dėl alternatyvių gitaros derinių, sodrios harmonijos ir abstrakčių tekstų, tiek dėl pacifistinio aktyvizmo, brutalaus sąžiningumo ir gyvenimo pavojingai, visą gyvenimą išliko produktyvus menininkas.

Per šešis dešimtmečius muzikos industrijoje kontrkultūrinio roko priešakyje stovėjęs vokalistas, gitaristas ir kompozitorius sukūrė gausybę nuoširdžių baladžių ir aštrių dainų tekstų.

Pasaulio įžymybės suskubo išreikšti pagarbą išėjusiam mylimam muzikantui, kurio vizitine kortele buvo tapę ūsai, darantys jį panašų į jūros vėplį.

„Nežinau, ką pasakyti, išskyrus tai, kad man skauda širdį, išgirdus apie Davidą Crosby“, – tviteryje parašė vienas iš grupės „Beach Boys“ įkūrėjų Brianas Wilsonas (Brajanas Vilsonas).

„Deividas buvo neįtikėtinas talentas – toks puikus dainininkas ir dainų autorius. Ir nuostabus žmogus“, – pridūrė jis.

Stephenas Stillsas pareiškime, kurį AFP perdavė jo atstovas spaudai, teigė, kad nors per daugelį metų tarp jo ir buvusio grupės draugo būta nesutarimų (D. Crosby, kaip žinia, buvo užsispyręs), „aš buvau laimingas galėdamas su juo susitaikyti“.

„Jis neabejotinai buvo didis muzikantas, o jo jautrumas harmonijai buvo tiesiog genialus“, – apie D. Crosby sakė S. Stillsas. – „Tai buvo klijai, kurie mus laikė kartu, kai mūsų vokalai kaip Ikaras kilo į saulę.“

„Man labai liūdna dėl jo mirties ir man jo labai trūks“, – pridūrė jis.

„Didžiulė tuštuma“

Pirmą kartą D. Crosby išgarsėjo kaip grupės „The Byrds“ narys, į visuomenės sąmonę įsiveržęs su Bobo Dylano (Bobo Dilano) nauja dainos „Mr. Tambourine Man“ versija, o vėliau atlikęs klasikinius hitus, tarp kurių buvo „Turn! Turn! Turn!“

Tačiau garsėjęs tiesmukiškumu D. Crosby ne kartą susipyko su grupės draugais ir 1967 metais buvo iš jos išmestas.

Jis rengė muzikines improvizacijas su S. Stillsu, atlikėju, kuris pirmasis sulaukė sėkmės su grupe „Buffalo Springfield“.

Grahamas Nashas (Grejemas Nešas) prisijungė prie dueto ir sukūrė supergrupę, kuri greitai pateko į topus su tokiais hitais kaip „Suite: Judy Blue Eyes“ ir „Our House“, kuriuos G. Nashas parašė gyvendamas su Joni Mitchell (Džoni Mičel) Los Andželo Laurelio kanjono rajone.

Galiausiai prie grupės prisijungė Neilas Youngas (Nilas Jangas) ir suformavo geriausiai žinomą grupės sąstatą, kuris sukūrė keletą populiariausių XX amžiaus septintojo dešimtmečio hitų, įskaitant „Ohio“.

D. Crosby nesutarimai su N. Youngu ir G. Nashu niekam nebuvo paslaptis, tačiau būtent pastarasis greitai sureagavo į žinią apie savo kolegos mirtį, išreikšdamas „nuoširdų ir gilų liūdesį“ ir kartu pagirdamas jo „nuostabią muziką“ bei „neįtikėtiną palikimą“.

„Žinau, kad žmonės linkę sutelkti dėmesį į tai, kokie nepastovūs kartais būdavo mūsų santykiai, tačiau mums su Davidu visada buvo svarbiau už viską grynas džiaugsmas, kurį teikė kartu kuriama muzika, garsas, kurį atradome vienas su kitu, ir gili draugystė, kuria dalijomės visus šiuos ilgus metus“, – sakoma G. Nasho pranešime. – „Davidas buvo bebaimis tiek gyvenime, tiek muzikoje.“

„Jis palieka didžiulę asmenybės ir talento tuštumą šiame pasaulyje“, – pridūrė jis.

„Tikrasis lobis“

Ne vieną dešimtmetį D. Crosby kovojo su priklausomybe nuo narkotikų ir nesuskaičiuojamomis sveikatos problemomis, bet galiausiai išsivadavo ir jam buvo persodintos kepenys – liko tik pomėgis žolei.

Dirbdamas su jaunesniais menininkais, tarp kurių buvo ir jo sūnus Jamesas, jis išgyveno kūrybinį renesansą.

„Įprastai su amžiumi jūs tarsi nurimstate. Kuriate mažiau“, – sakė jis 2021 metais duodamas interviu AFP.

Tačiau kūryba su bendraminčiais „labai prailgino mano, kaip kūrėjo, gyvenimą“, sakė jis.

„Man tiesiog patinka kurti muziką“, – tuomet kalbėjo muzikantas.

Jasonas Isbellas (Džeisonas Isbelas), su kuriuo atlikėjas bendradarbiavo paskutinį dešimtmetį, taip pat išreiškė savo liūdesį: „Esu dėkingas už laiką, kurį praleidome su Davidu Crosby. Mums jo labai trūks“.

D. Crosby taip pat padėjo XX amžiaus dešimtajame dešimtmetyje išgarsėjusiai rokerei Melissai Etheridge (Melisai Eteridž) ir jos partneriui susilaukti vaikų, padovanodamas spermos.

„Jis padovanojo man šeimą, – po žinios apie D. Crosby mirtį tviteryje parašė M. Etheridge. – Jo muzika ir palikimas įkvėps daugelį ateinančių kartų. Tai tikrasis lobis.“

Gyvenimo saulėlydyje D. Crosby pamėgo rašyti tviteryje, džiugindamas gerbėjus šelmiškomis, dažnai humoristinėmis žinutėmis, įskaitant apie savo sąnarių būklę.

Jis mėgo atsakinėti į gerbėjų klausimus, skelbti savo politines pažiūras ir komentuoti, jo manymu, itin kvailus įrašus.

Paskutinę savo aktyvumo platformoje dieną, sausio 18-ąją, D. Crosby atsakė į vieno tviterio naudotojo žinutę, kurioje jis aiškinosi, kas gali patekti į dangų.

„Girdėjau, kad ši vieta yra pervertinta.... debesuota“, – šmaikštavo D. Crosby.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.