Holivudo žvaigždei B. Willisui diagnozuota reta demencijos forma

Holivudą sukrėtė žinia, kad filmų žvaigždė Bruce'as Willisas serga reta demencijos forma, vadinama frontotemporalinė demencija arba trumpai FTD. Apie ligą ketvirtadienį socialiniuose tinkluose pranešė B.Williso šeima, skelbia CNN.

 B.Willisas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 B.Willisas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 B.Willisas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 B.Willisas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 B.Willisas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 B.Willisas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 16, 2023, 10:36 PM, atnaujinta Feb 16, 2023, 11:40 PM

Nors žinia yra skaudi, aktoriaus artimieji teigė, kad yra kur kas lengviau, kai galiausiai yra žinoma tiksli ligos diagnozė. Deja, gydymo šiai ligai kol kas nėra.

„Šiandien nėra jokių ligos gydymo būdų, realybė, kuri, tikimės, gali pasikeisti artimiausiu metu. Bruce'o būklei progresuojant, tikimės, kad bet koks žiniasklaidos dėmesys gali būti sutelktas į šios ligos, kuriai reikia daug daugiau tyrimų, viešinimą“, – rašoma šeimos pranešime.

B.Williso šeimos nariai – įskaitant žmoną Emmą Heming Willis, buvusią žmoną Demi Moore ir jo dukras – pirmą kartą apie pašlijusią aktoriaus sveikatą prabilo 2022-ųjų pavasarį. Tuomet buvo skelbiama, kad aktorius serga afazija – liga, kuri pažeidžia kalbos zonas galvos smegenų žievėje.

Tačiau dabar skelbiama, kad veiksmo filmų ikona tapusio „Kieto riešutėlio“ žvaigždei B.Willisui nustatyta reta frontotemporalinė demencija, kurią sukelia pokyčiai kaktinėje ir smilkininėje galvos smegenų skiltyse.

„Bruce'as visada tikėjo, kad gali pasinaudoti savo viešumu tam, kad padėtų kitiems ir padidintų informacijos sklaidą svarbiais klausimais“, – teigiama naujame aktoriaus šeimos įraše. „Mes giliai širdyje tikime, kad, jei jis šiandien galėtų, jis norėtų atkreipti pasaulio dėmesį ir užmegztų ryšį su tais, kurie taip pat susiduria su šia sekinančia liga, kuri paveikia daug žmonių ir jų šeimų“.

Frontotemporalinė demencija yra reta demencijos forma, labiausiai paplitusi tarp vidutinio amžiaus žmonių. Ši forma veikia smegenų dalis, atsakingas už kalbą bei gebėjimą planuoti. Pažeidimai gali neigiamai paveikti intelektinius gebėjimus, emocijas ir elgesį, lemti asmenybės pokytį.

Smilkininės galvos smegenų dalys siejamos su per klausą ir regą gaunamos informacijos apdorojimu. Šių galvos smegenų dalių pažeidimas gali apsunkinti gebėjimą atpažinti objektus ar reikšti mintis žodžiais. FTD simptomai priklauso nuo to, kurios galvos smegenų dalys yra pažeistos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.