Mirė britų mados ikona Mary Quant – dizainerė išgarsėjo kaip mini sijonų pradininkė

Mados pasaulį pasiekė liūdna žinia – būdama 93-ejų Anapilin iškeliavo dizainerė Dame Mary Quant. Kaip teigė jos artimieji, moteris balandžio 13-osios rytą mirė savo namuose, praneša news.sky.com.

 Mary Quant.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Mary Quant.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-13 15:48, atnaujinta 2023-04-13 16:07

M.Quant išgarsėjo kaip mini sijonų ir itin trumpų šortų pradininkė. Mados pasaulyje ji buvo vadinama revoliucioniere, kelrode žvaigžde ir britų mados ikona. Žurnalistė Ernestine Carter yra rašiusi: „Nedaugeliui laimingųjų duota gimti tinkamu laiku, tinkamoje vietoje, turint reikiamų gabumų. Pastaruoju metu madoje yra trys tokie laimingieji: Coco Chanel, Christianui Ernestui Dior ir Mary Quant“.

Viešai išplatintame pranešime dizainerės šeima rašė, jog „ji buvo vienas labiausiai atpažįstamų veidų mados pasaulyje“. Būtent ji išgarsino mini sijonus, trumpus šortus ir įkvėpė jaunus žmones madą laikyti žaidimu.

Mary gimė 1934 metais Anglijoje, nedideliame Blackheath miestelyje, tačiau jos kaip mados pasaulio žvaigždės karjera prasidėjo Londone. Ji nuo mažens buvo susidomėjusi mada, tačiau tėvai neleido jai studijuoti dizaino, todėl ji baigė iliustravimo ir meno edukologijos studijas. Į Anglijos sostinę ji atvyko studijų metais ir ten baigė Goldsmito dailės koledžą.

1955 metais Londono King‘s Road gatvėje M.Quant atidarė nedidelę parduotuvę pavadintą „Bazaar“, kurią įkūrė kartu su savo vyru. Iš pradžių ji prekiavo masinės gamybos drabužiais, tačiau vis didesnę parduotuvės asortimento dalį pradėjo užimti pačios dizainerės kurti modeliai. Kalbama, kad į jos parduotuvę užsukdavo ir grupės „The Beatles“ dainininkai, kurie pirkdavo drabužius savo merginoms.

Ji buvo pirmoji britė, kurios vardas vis garsiau skambėjo mados pasaulyje, o jos sukurti modeliai populiarumu prilygo Paryžiaus dizainerių kūrybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.