C. Middleton paskelbus apie vėžio diagnozę ekspertai įvertino, ar ji galėjo būti priversta filmuotis

Penktadienį pasirodė skaudi žinia – Velso princesė Catherine Middleton (42 m.) viešai paskelbė apie jai diagnozuotą vėžį.

Po C. Middleton vėžio diagnozės įrašo ekspertai įvertino ar ji galėjo būti priversta filmuotis.<br>George Rogers/SIPA / scanpix nuotr.
Po C. Middleton vėžio diagnozės įrašo ekspertai įvertino ar ji galėjo būti priversta filmuotis.<br>George Rogers/SIPA / scanpix nuotr.
C.Middleton ir princas Williamas.<br>AP/Scanpix nuotr.
C.Middleton ir princas Williamas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Catherine Middleton.<br>SIPA/scanpix nuotr.
Catherine Middleton.<br>SIPA/scanpix nuotr.
Catherine Middleton.<br>GEORGE ROGERS/SIPA / scanpix nuotr.
Catherine Middleton.<br>GEORGE ROGERS/SIPA / scanpix nuotr.
Catherine Middleton.<br>GEORGE ROGERS/SIPA / scanpix nuotr.
Catherine Middleton.<br>GEORGE ROGERS/SIPA / scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 24, 2024, 7:55 PM, atnaujinta Mar 25, 2024, 9:03 AM

Vėžio diagnozė visada kelia nerimą, tačiau dauguma atsidūrę tokioje padėtyje, nesijaučia priversti daryti įrašą, kurį žiūrės milijonai žmonių.

Kaip pranešė BBC, po sausį atliktos pilvo operacijos kunigaikštienės šeima prašė privatumo, tačiau nepaisant to gražią pavasario dieną, milijonai stebėjo kaip princesė turi susitaikyti su šokiruojančia žinia.

Kelias savaites buvo teigiama, kad Kensingtono rūmų ryšių su visuomene strategija žlugo, nes internete princesę supo įvairios sąmokslo teorijos, kuriomis dalijosi viso pasaulio žiniasklaida.

To pavyzdys – Motinos dienos nuotrauka, kuri turėjo sąmokslus sustabdyti, bet įvyko atvirkščiai. BBC rašė abejojantys, ar ryšių su visuomene komanda prieš nuotraukos paskelbimą žinojo, jog ji redaguota.

Emocionalus C.Middleton vaizdo įrašas neabejotinai primena „perkrovimą“. Šiuo įrašu rūmų atstovai norėjo paaiškinti, kad jis buvo planuotas. Jie tikėjosi, kad princesė apie diagnozę praneš lygiai taip pat, kaip tai padarė karalius Karolis III. Neatsitiktinai pasirinktas ir laikas – jis sutapo su mokinių atostogomis.

Visgi, BBC rašė, jog tikėtina, kad būsima karalienė buvo priversta pasirodyti vaizdo įraše. Nors galėjo būti paskelbtas įprastas rašytinis pareiškimas, rūmai norėjo kelią užkirsti nesiliaunančioms sąmokslo teorijoms.

Seras Kreigas Oliveris, buvęs Jungtinės Karalystės Ministro pirmininko komunikacijos direktorius kalbėjo, kad viena iš įraše siųstų Velso princesės žinučių buvo: „Pagalvokite prieš leidžiantis į spekuliacijas“.

Kensingtono rūmai aiškiai nurodė, kad C.Middleton turi teisę į privatumą, tačiau jiems pasidarė baisu, kad dėl nesirodymo viešumoje, taip greitai pasklido paskalos.

Kaip stipriai po diagnozės paskelbimo turėjo nuliūsti Amerikos televizijos, per kurių kanalus skambėjo klausimai apie princesės santuoką, klausė BBC ir pridėjo, kad juos dar labiau turėjo nuliūdinti itin didelis žmonių susidomėjimas minėtais gandais.

BBC rašė, kad C.Middleton vaizdo įrašas jiems priminė karalienės Elžbietos II kreipimąsi į tautą per televiziją, po princesės Dianos mirties. Tuomet karalienė jautėsi priversta pasirodyti, dėl spaudoje pasirodžiusių kritikos strėlių.

Ji taip pat stengėsi apsaugoti šeimą, pirmenybę teikdama anūkams, nors tai nebuvo lengva derinti su karalienės pareigomis.

Kelias savaites girdėjome kritiką, kad rūmai prarado budrumą, tačiau akivaizdu, kad Velsams buvo sunku suderinti tautos ir šeimos poreikius, pridėjo BBC.

Šį vaizdo įrašą gyrė tie, kurie supranta, kaip veikia rūmų ryšiai su visuomene.

Buvęs „Sun“ redaktorius Stuartas Higginsas, kuris taip pat serga vėžiu, gyrė C.Middleton „didžiulę drąsą, orumą ir ramybę, kad ji stojo prieš kamerą“, užuot leidusi Kensingtono rūmams paskelbti pranešimą jos vardu.

„Diagnozės atskleidimas yra labai asmeniškas ir tik ji bei jos artimiausi šeimos nariai gali priimti tokį svarbų sprendimą“, – kalbėjo S.Higginsas.

Buvęs „Sun“ redaktorius teigė nemanantis, kad žiniasklaidoje kilęs triukšmas turėjo įtakos prabilti viešai.

„Tai tik parodė didžiulį susirūpinimą, meilę ir pagarbą moteriai, kuri bus mūsų karalienė. Manau, kad visi turėtume palinkėti jai gero ir laukti, kada ji bus pasiruošusi mus pamatyti“, – pridėjo S.Higginsas.

Buvęs Elžbietos II spaudos sekretorius Charlesas Ansonas BBC sakė, jog interneto amžiuje sunku nuspręsti, kas yra tinkama viešinti.

„Tačiau princesės vaizdo įrašas buvo visiškai teisingas, nes juo buvo siekiama informuoti visuomenę ir kartu sukurti tam tikrą šeimos apsaugos zoną“ – pridėjo jis.

Visgi, ekspertai pabrėžė, kad žiniasklaidoje ir viešojoje erdvėje vyravusi spekuliacijų lavina buvo šokiruojanti. Keli rūmų viešuosius ryšius išmanantys žmonės BBC sakė, kad tai buvo blogiausias visų laikų pavyzdys.

Ryšių su visuomene guru Markas Borkovskis kalbėjo, kad karališkųjų rūmų komunikacija yra „sunkiausias darbas pasaulyje, todėl būna gerų ir blogų dienų“, tačiau princesės pareiškimas „bent akimirkai viską išsprendė“.

„Jiems pavyko susigrąžinti kontrolę. Velso princesės vaizdo įrašas sukėlė didžiulę meilės ir užuojautos bangą visoje Jungtinėje Karalystėje ir už jos ribų“, – pridėjo M.Borkovskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.